Ads Top

Investeringen zorgen voor nieuw elan in de Nederlandse FTTH-markt

Er is een groeiende interesse van binnen- en buitenlandse investeringsmaatschappijen in de Nederlandse glasvezelmarkt. In het afgelopen jaar hebben meerdere van deze partijen belangen genomen in bedrijven die actief zijn op de Nederlands markt. De komende jaren zullen deze investeringen tot honderdduizenden nieuwe homes passed leiden. Dat blijkt uit het Telecompaper-rapport FTTH in the Netherlands 2018.

De Zweedse investeerde EQT nam CIF over, dat contracten heeft liggen voor glasvezelaansluitingen in nog minimaal 100.000 huishoudens. Arcus investeerde in E-Fiber, goed voor uitrolplannen naar minimaal 90.000 huishoudens. L2Fiber Rotterdam heeft naar eigen zeggen een investeerder bereid gevonden voor de aanleg van minimaal 300.000 homes passed.
Ook op de zakelijke glasvezelmarkt zijn er ontwikkelingen gaande die duiden op toegenomen interesse, wat startte met Eurofiber dat enkele jaren geleden werd overgenomen door Antin Infrastructure Partners.

Hoewel de markt een groeiende bereidheid toont om te investeren in glasvezelnetwerken, zijn de afgelopen jaren overheidsinvesteringen nodig gebleken om glasvezelinitiatieven in met name de rurale gebieden een vervolg te kunnen geven. Provincies en regio’s met een relatief lage glasvezelpenetratie hebben het heft in eigen handen genomen, bijvoorbeeld in Friesland, Groningen en de regio Rivierenland.

Bij alle plannen moet worden meegenomen dat zaken als vraagbundeling kunnen leiden tot een minder grote uitrol dan gepland. Vraagbundeling is op dit moment een grotere drempel voor glasvezeluitrol dan financiering.

Niet alleen partijen die door kapitaalinjecties grootschalig kunnen werken zetten de toon. Het aantal lokale en regionale initiatieven dat tot wasdom komt, is groeiende. In voorgaande jaren slaagden dergelijke partijen er zelden in verder te komen dan het maken van plannen en het tellen van potentiële abonnees. De laatste jaren staan er steeds vaker partijen op die ook de fase van uitrollen halen, onder andere in midden Brabant, Giessenlanden, De Wolden en Venray. Ook lokale kabelbedrijven behoren hiertoe.

De Nederlandse FTTH markt groeide tot het eerste kwartaal van 2018 naar een totaal van 2,7 miljoen homes passed, waarbij KPN (Reggefiber) ruim 82 procent voor zijn rekening neemt. KPN geeft op dit geen prioriteit aan glasvezeluitrol, waardoor zijn marktaandeel daalt. Het bedrijf richt zich op upgrades van het DSL-netwerk en verglaast enkel nieuwbouwwijken. Telecompaper verwacht dat KPN zijn FTTH-ambities uit concurrentieoverwegingen weer zal gaan vergroten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.