Ads Top

Groningen: Snel internet in hele provincie stap dichterbij

Snel internet voor iedereen in de provincie is weer een stap dichterbij. Drie partijen staan klaar om in heel Groningen een snelle internetverbinding aan te leggen. Dit zijn Coöperatie Samen Glasvezel Groningen U.A., Breedband Groningen B.V. en Rodin Broadband Groningen B.V. Vorige week sloot de termijn waarin bewonersinitiatieven en marktpartijen hun plannen konden indienen. De komende tijd worden de plannen beoordeeld. Voor de zomer maakt de provincie bekend welke partij het snelle internet mag aanleggen.

Naar schatting hebben op dit moment 12.000 adressen in de provincie Groningen geen toegang tot snel internet. Daarbij gaat het om zowel huishoudens als bedrijven. Door de hoge investeringskosten is het voor telecomaanbieders niet rendabel om snel internet in het buitengebied aan te leggen. Daarom stellen de provincie Groningen, Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de Economic Board Groningen (EBG) hier samen 40 miljoen euro voor beschikbaar. Vanuit de provincie Groningen is de regeling onderdeel van Groningen@Work, het programma voor economie en arbeidsmarkt.

Door de regeling kunnen Groningers die nu nog geen breedbandverbinding hebben straks volop profiteren van de voordelen van snel internet. Een snelle verbinding stimuleert ondernemerschap, brengt betaalbare zorg dichtbij voor mensen op het platteland en maakt het kennis en onderwijs op afstand voor iedereen bereikbaar. De aanleg van de vele kilometers glasvezelkabel zorgt bovendien voor veel extra werkgelegenheid in de regio. De negen gemeenten in het aardbevingsgebied zijn eerst aan de beurt voor de aanleg van snel internet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.