Ads Top

'Glasvezel heeft beste tijd gehad'

De populariteit van glasvezel is tanende: Wat betreft bestelde gemiddelde snelheid is de techniek inmiddels ingehaald door kabel en VDSL. Dat blijkt uit een inventarisatie van Breedbandwinkel.nl over de afgelopen twee jaar. De door consumenten bestelde snelheid van kabel steeg in die periode van 40 naar 100 Mb/s, terwijl de gemiddelde bestelde snelheid van glasvezel rond 60 Mb/s bleef hangen.

Glasvezel werd een aantal jaar geleden nog een grootse toekomst voorspeld. De techniek zou binnen vijf jaar groeien tot 3,5 miljoen huishoudens in 2017. “Dat aantal wordt bij lange na niet gehaald”, zegt Peter van Wezel, directeur van Breedbandwinkel.nl. “Dat is nu zo’n 2,5 miljoen huishoudens, waarvan er slechts bijna een miljoen actief in gebruik zijn.”

Met VDSL is er een goed alternatief gekomen voor glasvezel. Het aandeel dat VDSL heeft op Breedbandwinkel.nl steeg sinds 2014 dan ook van 30 naar 50 procent. Tegelijkertijd daalde het aandeel van ADSL van 50 naar 20 procent, omdat veel providers alleen nog ADSL aanbieden als VDSL niet beschikbaar is. Van Wezel: "De verwachte groei van glasvezel blijft in de praktijk uit, zowel kabel als DSL kunnen in de toekomst met nieuwe technieken nog versneld worden. Als er glasvezel ligt is het mooi meegenomen, maar het is de aanlegkosten vaak niet waard.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.