Ads Top

Glasvezeloplossing via riool

Een nieuwe oplossing voor uitrol van glasvezelnetwerken via het riool werd onlangs geïntroduceerd in het stadje Lonneker, vlak bij Enschede. Hier heeft een unieke gezamenlijke innovatie geleid tot een forse vermindering van de kosten voor glasvezeluitrol in buitengebieden, door slim gebruik te maken van de bestaande rioleringsinfrastructuur. Het bieden van glasvezelcapacitieit wordt gezien als een manier om meer bedrijven naar deze regio te halen en een uitstekende impuls voor de lokale economie.
Een studie van Ovum, uitgevoerd in opdracht van de FTTH Council Europe, heeft aangetoond dat hoge breedbandsnelheden met name grote voordelen bieden in landelijke gebieden. “De uitrolkosten van glasvezelnetwerken in een buitengebied, of in een dicht bebouwde stedelijke omgeving, kunnen oplopen tot duizenden Euro’s per aansluiting, met een vrij lange terugverdientijd,” vertelt Erik Klein Nagelvoort, CEO van Jelcer Networks BV. “Dus is het lastig om particuliere of institutionele investeerders te vinden. Maar wanner we alle regio’s die graag glasvezel willen in kaar brengen, en daar een plattegrond van ons nationale rioolnetwerk overheen leggen, zien we een mogelijkheid om te kosten van het graven fors terug te brengen. De benodigde kabels moeten wel tientallen jaren meegaan, en bestand zijn tegen agressieve chemicaliën in het riool. Gelukkig biedt Draka ruime ervaring met dergelijke oplossingen.” Voordelen van de riooloplossingen zijn onder meer aanzienlijk lagere arbeidskosten en sterk verminderde overlast voor de omgeving.
De eerste tests in het Lonneker ‘pilot’-project maken duidelijk dat de introductie van glasvezelkabels geen nadelige gevolgen heeft voor de werking van het rioolsysteem. Jelcer heeft inmiddels een aantal patenten verworven op de positionering en geleiding van kabels vanuit het hoofdriool naar veel kleinere buizen, die van en naar aangesloten gebouwen lopen. Deze buizen hebben doorgaans veel scherpe bochten en zijn lastig bereikbaar. In Lonneker worden 52 huizen, verspreid over een groot geografisch gebied, nu voorzien van de mogelijkheid tot een netwerkaansluiting. Binnenkort staan nog 423 aansluitingen gepland. Andere gemeenten in buitengebieden hebben hun belangstelling voor een dergelijk oplossing kenbaar gemaakt. Een verdere 16,000 woningen, die tot voor kort geen aantrekkelijke investering leken, worden eventueel ook aangesloten. 98,4% van Nederland is direct aangesloten op het rioolnetwerk. In Nederland kunnen in totaal ongeveer twee miljoen aansluitingen via het riool worden gerealiseerd, dankzij deze nieuwe unieke technologie.
“Deze samenwerking met Jelcer Networks is een uitstekend voorbeelden van waar ‘Value Innovation’ voor staat.” aldus Edgar Aker, Directeur Telecom Benelux Prysmian Group Nederland BV. “In essentie betekent dit concept dat we alle traditionele methodes volledig herzien, vanuit de meest recente technologische innovaties van Prysmian Group. Hierdoor kunnen we nieuwe, direct toepasbare oplossingen bedenken voor de uitdagingen van klanten en waarde toevoegen. De samenwerking met Jelcer networks op basis van deze aanpak heeft echte waarde gecreëerd voor huizenbezitters in Lonneker, waar het niet mogelijk zou zijn geweest om met ‘traditionele’ technieken een economisch haalbare uitrol te realiseren. Prysmian Group kan dit systeem nu toevoegen aan haar goed gevulde portfolio met oplossingen voor passieve telecominfrastructuur. Samen met partners als Jelcer Networks BV maken we volledige glasvezeluitrol met 100 % dekking ook echt haalbaar. Vooruitstrevende FTTH-oplossingen van Draka-Prysmian laten zien dat de ambitieuze ‘EU Digital Agenda’-doelstellingen misschien veel haalbaarder zijn dat tot nu toe werd aangenomen.”


 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.