Ads Top

Belgische FTTP-markt is aan inhaalslag begonnen

In een jaar tijd wist de Belgische FTTP-markt het aantal homes passed te verdubbelen. Van ruim 330.000 aangesloten adressen halverwege 2020 naar 664.000 per 1 juli 2021.

Glasvezel is nog altijd in zeer beperkte mate aanwezig op de Belgische breedbandmarkt. Het land stond eind 2019 nog vrijwel onderaan in de Europese ranglijsten. Zo'n 3 procent van alle breedbandlijnen is nu glasvezel. Dat blijkt uit het rapport FTTP in Belgium 2021 van Telecompaper.

Proximus streeft ernaar om tegen 2028 70 procent van België met glasvezel te bedekken. Om deze ambitieuze plannen te versnellen, kondigde Proximus overeenkomsten aan met EQT Infrastructure en Eurofiber voor de dekking van respectievelijk de noordelijke en zuidelijke regio's van België. In de derde regio van het land, het Brussels gewest, zal Proximus de uitrol zelf ter hand nemen, terwijl het bedrijf in landelijke gebieden een reeks oplossingen plant om de breedbanddienstverlening te verbeteren.

Naast Proximus kent de Belgische FTTP-markt twee kleinere spelers en een nieuwkomer. De Vlaamse energienetwerkbeheerder Fluvius is in 2019 begonnen met een FTTH-uitrol in vijf proefgebieden. The Last Mile rolt glasvezel uit in de regio Dendermonde, eveneens in Vlaanderen. Onlangs kondigde Orange Belgium zijn intrede op de glasvezelinfrastructuurmarkt aan, met een kleinschalig proefproject in twee deelgemeentes van Brussel. Van alle spelers is een profiel opgenomen in het rapport.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.