Ads Top

Datagebruik blijft sterk groeien

In 2022 verstoken we ruim zeven keer zo veel data als nu, vooral doordat we steeds meer online video consumeren. Snel internet blijft belangrijk. De cijfers komen uit een recent onderzoek door Dialogic en de TU Eindhoven.

Anno 2016 bedraagt het gemiddeld dagelijks internetverkeer ruim twee gigabyte per huishouden. Een kwart daarvan gaat ‘up’, driekwart ‘down’. De komende zes jaar verzevenvoudigt het datagebruik van de gemiddelde Nederlander. Het grootste deel van de groei komt van een intensiever gebruik van de huidige internettoepassingen. De onderzoekers hebben ook een toenemend datagebruik ingecalculeerd voor totaal nieuwe internetdiensten.

Het volume van uploadverkeer zal iets sneller stijgen (44 procent per jaar) dan het downloadverkeer (40,5 procent per jaar), voorzien de onderzoekers. Dit verschil komt vooral door een groeiend gebruik van online back-ups. De gevraagde downloadsnelheid blijft wel aanzienlijk hoger dan de gevraagde uploadsnelheid.

Een opvallende conclusie van de onderzoekers is dat het internetgebruik minder pieken zal kennen. Met andere woorden: het gebruik is straks meer gespreid over de dag. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het gebruik van streaming videodiensten, met gespreid dataverkeer, toeneemt ten koste van peer-to-peer file sharing waarmee bijvoorbeeld in één keer een hele film wordt gedownload.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.