Ads Top

De FTTH-markt groeide in 2019 met 10 procent

Eind 2019 telde de Nederlandse glasvezelmarkt zo'n 3,20 miljoen homes passed, ofwel woningen die een glasvezelaansluiting hebben. Hierbij werden er 287.000 woningen aan het totaal toegevoegd in de voorgaande twaalf maanden.

Dit betekent dat ongeveer 40 procent van de Nederlandse huishoudens toegang heeft tot glasvezel.

De uitrol verschilt wel sterk per provincie, waarbij de huishoudens in Flevoland vrijwel allemaal zijn voorzien. terwijl dit voor zo'n 13 procent van de Groningse en 5 procent van de Zeeuwse huishoudens geldt.

Dat blijkt uit FTTH in the Netherlands 2020, het jaarlijkse rapport van Telecompaper waarin de aantallen en de dynamiek op de FTTH-markt worden geanalyseerd.

Kenmerkend voor de Nederlandse FTTH-markt in 2019 is de hernieuwde aandacht voor de (groot)stedelijke gebieden en de infrastructuurconcurrentie.

De uitrol van glasvezel voor de consumentenmarkt versnelde in Nederland vanaf 2018, na twee jaar van lage investeringen.

De twee toonaangevende spelers op de markt, te weten KPN NetwerkNL en Delta Fiber Netwerk, hebben hun zinnen gezet op FTTH-uitrol in de steden. KPN NetwerkNL heeft altijd een focus gehad op de bebouwde kom, maar heeft dat vorig jaar en de afgelopen maanden bevestigd door uitrol in legio grote steden aan te kondigen.

Delta Fiber Netwerk heeft zijn koers eind 2019 verlegd. Voorheen richtte het zich op het buitengebied, maar via eerst dorpskernen wordt ook bij dat bedrijf de aandacht verlegd naar de steden.

De uitdagers op de markt, waaronder E-Fiber en Primevest/T-Mobile, hebben eveneens verdere gebiedsuitbreiding op de planning staan.

In maart 2020 werd als gevolg van de Covid-19-crisis en daaruit voortvloeiende maatregelen de uitrol van FTTH tijdelijk opgeschort. Na enige heroverweging is het graven in de meeste delen van het land echter hervat.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.