Ads Top

Overleg over vertraging aanleg breedband Gelderland

De provincie gaat in overleg met gemeenten en telecombedrijven. Aanleiding is de vertraging in de aanleg van breedband in het buitengebied. Doel van het overleg is om te bekijken wat er kan gebeuren om het proces te versnellen.

Breedband is goed voor de leefbaarheid en economische ontwikkeling, vooral in het buitengebied. Want met breedband hebben bedrijven en inwoners toegang tot snel internet. Steeds meer dagelijkse activiteiten als betalen, winkelen, zorg verlenen, spelen en onderwijzen gaan via het internet. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk baalt van de vertraging. ‘Die aanleg is van groot belang voor de leefbaarheid en het buitengebied wacht hier met smart op. Laten we kijken wat er kan gebeuren om het proces te versnellen.’

Veel gemeenten maken plannen voor de aanleg van breedband in het buitengebied. Een groot aantal gemeenten heeft afspraken gemaakt met  Communication Infrastructure Fund (CIF). In die afspraken is een planning afgesproken. Inmiddels heeft CIF aangegeven aan gemeenten dat zij deze planning niet meer overal halen. Dit is aanleiding voor de provincie om het overleg met gemeenten en telecombedrijven aan te gaan.

In 2014 heeft de provincie samen met de Achterhoekse gemeenten gewerkt aan het realiseren van breedband in het buitengebied. Insteek daarbij was dat de aanpak in de Achterhoek als voorbeeld diende voor de andere regio’s. We probeerden eerst een publiek-private samenwerking met de markt te zoeken. Dit leidde niet tot overeenstemming. Publieke aanleg door het oprichten van een eigen BV bleek niet haalbaar. Tijdens het uitwerken van een staatssteunregeling kwam de telecommarkt zelf in beweging. Reden hiervoor was de lage rente, goedkopere aanlegtechnieken en de activiteiten van overheden.

De afspraken van CIF over de aanleg van breedband zonder provinciale financiering, was aanleiding om geen provinciaal geld meer beschikbaar te stellen. Wel volgt de provincie de stand van zaken in het buitengebied.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.