Ads Top

‘Uitstel glasvezel KPN vooral ingegeven door opruimplicht ongebruikte kabels’

In Eindhoven en Hengelo staakt KPN de aanleg van glasvezel. Het laatste stukje van de verglaasde wijkkast tot aan de woning wordt overbrugd met VDSL. Vooral in Eindhoven is men daar niet blij mee. Het alternatief sluit niet aan bij de ambities van de gemeente, die verglazing van de complete stad voor ogen had. Volgens adviesbureau Stratix wordt de strategie vooral ingegeven door de dreigende belasting op ongebruikt koperdraad.

Op 1 januari 2018 gaat een regeling in dat telecombedrijven precariobelasting moeten gaan betalen voor ongebruikt koperdraad of lege buizen in de grond. Gemeenten willen, onder meer uit milieu-overwegingen, geen loodhoudende kabels in hun grond. De opruimplicht is geformuleerd in Artikel 5.2 lid 8 van de Telecommunicatiewet.


De kosten voor inactief gebruik kunnen oplopen tot 5 euro per meter, afhankelijk van de tarieven die gemeenten hanteren. Verwijderen kost miljarden. Om die reden wil KPN vasthouden aan het oude kopernetwerk, zegt Hendrik Rood van adviesbureau Stratix uit Hilversum tegen Emerce. “Maar die moeten ze dan wel blijven gebruiken.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.