Ads Top

Noord Friese platteland aangesloten op snel internet

Het Noord Friese platteland in de regio Dokkum en de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Ameland worden in gestaag tempo aangesloten op snel internet. De behoefte is groot en het gebruik door bewoners en ondernemers is twee keer zo hoog als in de rest van Nederland, zo blijkt bij het glasvezelproject van kabelmaatschappij Kabelnoord.

Er zitten heel veel bedrijven op het platteland. Veel meer dan mensen denken," zegt directeur Niek Geelhoed van Kabelnoord. ,,Iedere boer is ook een bedrijf. Iedere koe heeft tegenwoordig niet alleen een chip in zijn oor, maar ook een sensor die data doorstuurt. Die data moet wel ergens heen. Daarom is het voor boeren en bedrijven zo belangrijk dat de download- en de uploadsnelheid van glasvezel even snel is. Daarvoor bieden koperdraad of 4G geen soelaas."

De kabelmaatschappij gaat de komende jaren ruim 28.000 adressen in haar werkgebied aansluiten op het nieuwe glasvezelnetwerk. Deze maand bereikt ze de 13000e aansluiting en de aannemer is al hard aan het graven naar de 14.000e. Het project startte in 2014 met de aanleg van glasvezel in wijken van Dokkum en in Kollum. Vorig jaar september startte de aanleg in Schiermonnikoog, het eerste Waddeneiland van Nederland dat volledig wordt voorzien van een glasvezelnetwerk. Daarna volgden Ameland, de dorpen Feanwâlden en Ternaard en de binnenstad van Dokkum.

Bijzonder was de aanleg van het buitengebied van Sibrandahûs, waar met steun van Provincie Friesland bewoners zonder kabelaansluiting werden voorzien van een gratis glasvezelnetwerk. Momenteel wordt er glasvezel aangelegd in Damwâld en Oudwoude. In mei 2016 start de aanleg in De Westereen.

Na fase 1 van het project, die deze zomer afloopt, zijn 16.740 adressen aangesloten. In 2020 zijn dat er 28.590, ruim 2000 meer dan het huidige aantal kabelaansluitingen. In tegenstelling tot andere projecten wordt bij klanten de traditionele coaxkabel zonder tariefsverhoging vervangen door glasvezel.

Nederland telt inmiddels 2,3 glasvezelaansluitingen, maar slecht een miljoen mensen hebben ook een glasvezelabonnement. ,,Bij ons heeft 80 procent van de mensen met een aansluiting ook een abonnement. Dat is het dubbele van het landelijk gemiddelde," stelt Geelhoed.

Volgens hem is de behoefte in de regio groot. ,,De wens voor superieur breedband-internet in een landelijk gebied als Noordoost-Friesland is voelbaar. Dit maakt dat wij in alle dorpen hartelijk worden ontvangen. Steeds meer mensen onderkennen het belang van een stabiele verbinding met goede internetsnelheden. Onze aannemer kan in vrijwel alle gevallen probleemloos aanleggen," aldus Geelhoed.

1 opmerking:

  1. My Name is Nicole Marie, ik woon in de VS en het leven de moeite waard is comfortabel wonen voor mij en mijn familie nu en ik heb echt nog nooit goedheid getoond me dit veel gezien in mijn leven, want ik ben een worstelende moeder met twee kinderen en ik heb al gaan door een ernstig probleem als mijn man geconfronteerd met een vreselijk ongeluk afgelopen twee weken, en de artsen verklaarde dat hij nodig heeft om een ​​delicate operatie ondergaan voor hem om te kunnen weer lopen en ik kon niet veroorloven de rekeningen voor zijn operatie toen ik ging naar de bank voor een lening en ze zet me neer waarin staat dat ik heb geen credit card, van daar liep ik naar mijn vader en hij was niet in staat om me te helpen, dan toen ik bladeren door yahoo Answers ik kwam in een godvrezende man (de heer Martinez Lexie), die voorziet in leningen tegen een betaalbare rente en ik heb gehoord over zo veel oplichting op het internet vooral Afrika, maar op dit mijn wanhopige situatie, ik had geen andere keus dan om het een poging te wijten aan het feit dat het bedrijf komt uit de Verenigde State van Amerika, en verrassend het was allemaal als een droom, kreeg ik een lening van $ 82,000.00 USD en ik betaalde voor mijn man operatie en ik dank God dat vandaag is hij in orde is en kan lopen, mijn familie is blij en ik zei bij mezelf dat ik zal schreeuwen om de wereld de wonderen deze grote en God vrezende Man heer Martinez Lexie deed voor mij en mijn familie; dus als iemand is in echte en ernstige nood aan een lening dan contact met deze God vrezend man via e-mail: (Lexieloancompany@yahoo.com OR Lexieloanfinance@hotmail.com) of via de website van de Vennootschap: http://lexieloans.bravesites.com


    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.