Ads Top

Cum laude voor ontwikkeling optische thuisnetwerken

Yan Shi is cum laude gepromoveerd op haar onderzoek waarin ze optische breedbandnetwerken voor binnenshuis ontwikkelde met lage kosten en hoge snelheid. Ze voerde haar onderzoek uit onder begeleiding van prof. Ton Koonen in de vakgroep Electro-Optical Communication Systems, ook deel van het COBRA-instituut, van de faculteit Electrical Engineering. 
De huidige standaard voor supersnel internet is de glasvezelverbinding. In Nederland worden steeds vaker glasvezelverbindingen aangelegd tot aan de woning, bekend als ‘fibre-to-the-home’ (FTTH). De snelheid van de verbinding zal de komende jaren nog verder toenemen, maar binnenshuis kunnen in de toekomst naar de apparaten toe opstoppingen ontstaan in de huidige verschillende typen verbindingen (denk aan koperdraad- en draadloze verbindingen). Het samenvoegen van deze verschillende verbindingen tot één optisch fibernetwerk voor in huis kan de snelheidsproblemen voorkomen en kosten besparen.
Yan Shi heeft zich gericht op het onderzoeken van zo’n thuisnetwerk op basis van plastic optische fiberverbindingen, die veel eenvoudiger (‘doe-het-zelf’) en dus goedkoper te installeren zijn dan de ‘high-performance’ FTTH glasvezelverbindingen. Ze heeft tijdens haar promotieonderzoek verschillende typen systemen onderzocht die dit kunnen vormgeven. Aan de hand van de door haar gepresenteerde technieken en concepten concludeert Shi dat plastic optische fiber grote potentie heeft voor het gebruik in thuisnetwerken. Het FTTH-principe kan zodoende worden uitgebreid tot ‘achter de voordeur’, wat ook wel ‘Fiber-in-the-home’ (FITH) genoemd wordt.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.