Ads Top

Glasvezel komt naar Emmen

Voldoende huishoudens in Emmen-De Blokken en De Velden hebben belangstelling voor glasvezel. Reggefiber start binnenkort met de aanleg van dit netwerk. Inwoners krijgen kosteloos een glasvezelmodem in de woning geplaatst. In Emmen-De Blokken gaat het om de kernen: Barger-Compascuum, Klazienaveen, Nieuw-Dordrecht, Nieuw-Schoonebeek, Weiteveen en Zwartemeer. In Emmen-De Velden gaat het om: Erica, Nieuw-Amsterdam, Schoonebeek, en Veenoord.

2 opmerkingen:

 1. Als je op het internet gaat zoeken vind je nergens een plaats waar de fiberlegger ook de buitengebieden voorziet van glasvezel.
  In elke plaats lees je dat de fiberlegger 30% van de bewoners wil hebben voordat ze beginnen met de glasvezelaanleg. Wel steunt de fiberlegger (niet financieel) initiatiefgroepen die proberen ook glasvezel in de buitengebieden te krijgen. Achteraf blijkt dat zodra de 30% in de kom gehaald is de resterende 70% gewoon de vezel binnenkrijgt. De buitengebieden sluiten ze nergens aan (volgens zeggen kost dat te veel). Er worden dus alleen krenten uit de pap gehaald. Zodra fiberlegger de kom voorzien heeft van glasvezel (ook die van andere plaatsen er omheen) dan is het zeker voor geen enkele andere kabelaar nog economisch haalbaar om een glasvezel (in de buitengebieden) te leggen. Gemeentebesturen moeten zich dus realiseren dat een bedrijf zoals de fiberlegger lijkt bezig te zijn om een monopoliepositie op te bouwen. Het is dus een goede zaak dat gemeentebesturen pas vergunningen voor de aanleg van glasvezel uit gaan delen zodra een kabellaar alle bewoners (dus zowel in de kom alsook in de buitengebieden) gaat aansluiten! Als een kabelaar de rekensom voor alle aansluiting uitmiddeld zal de prijs per aansluiting veel lager uitvallen. Het is dus maar net hoe een kabellaar de prijs verkoopt!
  Wat kun je doen als je in het buitengebied ook de glasvezel wilt hebben?
  Veel publiciteit zoeken.
  Richt een initiatiefgroep voor het buitengebied op. Informeer en vooral motiveer mensen in de buitengebieden.
  Zoek de lokale kranten/radio/tv op op. Ga naar de fracties van de lokale politiek toe met goede argumenten.
  Probeer de politiek ervan de overtuigen dat glasvezel een nutsvoorziening is (als vervanger voor de verouderde koperen kpn leidingen) en niet zoals coaxkabel een particuliere aangelegenheid.
  Zoek contact met Nelie Kroes (haar mailadres is op het internet te vinden).
  Zoek uit of ook kabelaars van Nederland glasvezelnetwerken mogen aanleggen in Nederland en vooral: Mogen die dan aansluiten op het zg. open glasvezelnetwerk in Nederland?
  Zoek contact met andere initiatiefgroepen om samen de publiciteit te zoeken en de politiek te bewerken.
  Let wel: De kpn heeft al in de media aangegeven de analoge lijnen binnen afzienbare tijd af te bouwen.
  Argumenten voor glasvezel in buitengebieden? In overvloed. In de kernen kan men kiezen uit satelliet tv, kabel telefoon/internet/tv via coax (upc/ziggo), kabel telefoon/internet/tv via de oude telefoonlijnen. Tot op heden zijn die over het algemeen snel genoeg (20-30Mb afhankelijk van de afstand tot de telefooncentrale, coax tot rond de 120Mb download).
  Als presentje komt daar de keuze glasvezel bij.
  In de buitengebieden is tot op heden allen maar satelliet tv, telefoon via de oude koperdraadjes en adsl met zeer lage snelheden (onder de 1Mb download en een nog lagere upload). 10 jaar terug was een 5k6 modem nog voldoende voor internet. Nu is de datahoeveelheid per internetpagina zo groot geworden dat het zo goed als onmogelijk is om via zo'n modem nog iets te kunnen ontvangen. Zo snel gaat de techniek vooruit.
  Wat te denken van de bedrijven in de buitengebieden, scholen in de buitengebieden, tv, de door de overheid verplichte internetverbindingen (steeds meer overheidsdiensten alleen maar via internet), ouderen zorg via internet, routers/modems voor lage datasnelheden die over enkele jaren onbetaalbaar worden omdat de markt te klein wordt. Boeren die veelal alleen maar via internet registraties kunnen doen.
  Enz. enz.
  Ook hier geld: Samen sterk voor glasvezel in alle buitengebieden van Nederland!
  Jan Vezel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Glasvezel aanleg
  ik woon ook op het platteland.
  in Nieuw-Amsterdam hier wordt het ook niet aan gelegd ik wil het wel heel graag hebben.
  ik werk nog met 8 mb meer zit hier er niet in.
  en als ik de tv aan doet trek hij 3 mb van de internet snelheid weg blijft niets over.
  over stappen kabel kan niet is hier ook niet aan gelegd.
  wordt tijd dat de gemeente Emmen hier eens wat aan doet zo dat wij in de buiten gebied ook kunnen genieten Johnny

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.