Ads Top

Gemeenten vrij om te investeren in supersnel internet

Met grote instemming reageert stichting Stedenlink op de voorstellen van staatssecretaris Heemskerk om de uitrol van supersnel internet te versnellen. Stedenlink is vooral enthousiast omdat gemeenten de ruimte krijgen om samen met marktpartijen in supersnel internet te investeren:  "Wij zien kansen om als steden samen met provincies een aanzienlijk deel van de vrijgekomen gelden uit de verkoop van o.a. Essent te herinvesteren in de aanleg van een nieuwe generatie supersnelle netwerken." Aldus Stedenlink-voorzitter Eric Helder, mede namens de G-32 tijdens een werkontbijt deze week op het Binnenhof. Stedenlink onderschrijft de analyse van de staatssecretaris en moedigt gemeenten en provincies aan om deze uitdaging op te pakken.
Investeren in supersnelle netwerken heeft voordelen op de korte en de lange termijn. Op de korte termijn omdat breedbandprojecten relatief snel kunnen starten. Veel sneller dan andere infrastructurele projecten waar eerst jarenlange procedures voor moeten worden doorlopen. Aanleg van supersnel internet levert direct duizenden manjaren werk op. Maar het is zeker zo gunstig voor de lange termijn. Wil Nederland zijn toekomst veilig stellen dan zullen we nu moeten investeren in de volgende generatie snelle breedbandnetwerken. Als de economie dan straks weer aantrekt zijn we als eerste uit de startblokken met nieuwe toepassingen voor een duurzame samenleving.
Veel landen in Europa, maar ook Azië en Amerika zijn Nederland inmiddels voorbijgestreefd als het gaat om de aanleg van de volgende generatie snelle netwerken. Door de voorstellen van staatssecretaris Heemskerk kunnen gemeenten investeren in de aanleg van die nieuwe netwerken waardoor de realisatie van die netwerken in een stroomversnelling komt. Vanzelfsprekend is het hierbij van belang om samen te werken met gevestigde en nieuwe marktpartijen.  Als publieke en private partijen hierin samen investeren, kunnen we de achterstand van Nederland binnen enkele jaren omzetten in een voorsprong.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.