Ads Top

Groene schakelkast


Eurofiber, leverancier van datatransport over glasvezel, heeft zijn eerste ‘groene’ straatkast geplaatst. De schakelkast, die in Waddinxveen staat, maakt voor koeling gebruik van grondwater in plaats van klassieke airconditioning. Dit zorgt voor aanzienlijk minder energieverbruik, CO2-uitstoot en omgevingsgeluid. Voortaan zal Eurofiber alleen nog maar groene straatkasten plaatsen. Het initiatief past in het streven van het bedrijf naar maatschappelijk verantwoord ondernemen, onder meer door toepassing van ‘green IT’.
De koeling van Eurofibers groene schakelkast werkt op basis van de Stillwaters-methode van leverancier Isolectra. Daarbij wordt koud grondwater opgepompt en via een hoogrendement warmtewisselaar gebruikt voor koeling van de kast. Het verwarmde water wordt vervolgens weer in de grond afgevoerd. Dit basisprincipe wordt al enkele jaren met succes toegepast in de tuinbouw.
De voordelen van de Stillwaters-technologie zijn groot. Zo leert een praktijkvoorbeeld dat een met Stillwaters uitgeruste telecomsite jaarlijks maar 5 procent van de stroom van een site met een klassiek airconditioningsysteem verbruikt. Dit resulteert in een navenante vermindering van de CO2-uitstoot. Het aantal decibellen wordt met Stillwaters met minimaal een derde teruggebracht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.