Ads Top

Gezinnen betalen maandelijks gemiddeld 66 euro aan internetkosten

Het internetgebruik van Nederlanders is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Volgens het CBS had bijna de gehele Nederlandse bevolking van twaalf jaar of ouder in 2022 thuis toegang tot internet (97 procent). Een groot deel (90 procent) was dagelijks online. Daarom zijn een thuisabonnement én mobiel internet (4G of 5G) bij veel mensen vaak niet meer weg te denken. Toch zijn de kosten voor deze aansluitingen gezamenlijk hoog. Volgens onderzoek van prijsvergelijker Pricewise geeft een huishouden, bestaand uit twee personen, gemiddeld 66 euro per maand uit aan internetkosten.   

Een huishouden van twee personen betaalde in 2024 gemiddeld 23 euro per maand aan twee mobiele simkaarten en daar komen de kosten voor internet thuis nog bovenop. De kosten voor één thuisabonnement zijn gemiddeld 43 euro per maand, met een gemiddelde van 513 euro per jaar voor 100 Mb.  

We hebben tegenwoordig internet voor meer dingen nodig dan we denken. Doordat er veel apparaten tegelijkertijd op wifi moeten draaien en worden gebruikt voor dataslurpende zaken zoals bijvoorbeeld video bellen en streaming, is snel thuisinternet met goede wifi in de praktijk noodzakelijk, mede omdat er nooit een datalimiet op zit.
 
Volgens het CBS heeft 83 procent van de Nederlanders één of meer slimme apparaten of systemen in huis. Huishoudelijke apparaten, beveiligingssystemen en automatische verlichting zijn de afgelopen twee jaar verdubbeld. Alleen mobiel internet hebben is daarom vaak niet mogelijk aangezien veel apparaten een thuisaansluiting vereisen.  
 
Thuisinternet is tegenwoordig bijna onmisbaar, maar mobiel internet voor veel mensen ook. Een mobiel internetabonnement wordt veel gebruikt voor sociale media, streaming, navigatie, internetbankieren en online bellen. Een huishouden van twee personen betaalt gemiddeld per jaar wel 274 euro aan internet op een telefoon. Vooral voor streaming en online bellen is mobiel internet belangrijk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.