Ads Top

NLConnect reageert op Actieplan Digitale Connectiviteit

Branchevereniging NLConnect heeft gereageerd op de consultatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ter voorbereiding op het Actieplan Digitale Connectiviteit dat deze zomer moet verschijnen. In haar reactie vroeg de vereniging onder meer aandacht voor investeringszekerheid bij lokale (vast-draadloze) breedbandnetwerken en voor het feit dat gemeenten de aanleg van glasvezel helaas vaak zien als inkomstenbron. Ook belemmeringen voor breedband in het buitengebied passeerden de revue.

Nederland scoort goed op het vlak van connectiviteit. Om ook in de toekomst een sterke positie te behouden is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat van mening dat de randvoorwaarden voor een goede digitale infrastructuur op orde moeten zijn. In het najaar van 2017 is met verschillende stakeholders gesproken over het creëren van de juiste randvoorwaarden voor een goede digitale infrastructuur en het wegnemen van eventuele belemmeringen. Ook NLConnect nam aan deze gesprekken deel. Als vervolg stelde het ministerie de markt een aantal vragen ter voorbereiding op het Actieplan Digitale Connectiviteit, dat rond de zomer van 2018 zal worden gepubliceerd.

NLConnect is van mening dat een toekomstvaste breedband-infrastructuur en hoogwaardige digitale toepassingen van levensbelang voor onze maatschappij en de zich snel ontwikkelende digitale economie. We willen dat overal in ons land uitmuntende connectiviteit is. De uitrol van glasvezel, of het nu is voor FttC, FttH, FttO of om masten voor 5G aan te sluiten is van essentieel belang voor onze nationale economie en voor de samenleving als geheel. Dat geldt ook voor het plaatsen van antennes voor mobiele communicatie. Maar helaas zien we maar al te vaak dat gemeenten de aanleg van glasvezel zien als inkomstenbron, met hoge leges en degeneratiekosten. NLConnect denkt daarom dat de tijd rijp is om dit beleid te nationaliseren.

Het is van groot belang dat voldoende frequentieruimte beschikbaar blijft voor lokale breedbandnetwerken. DELTA werkt in delen van Zeeland samen met Greenet aan het ontsluiten van de laatste 9000 Zeeuwse adressen zonder snelle internetverbinding. In 5 gebieden is de vraagbundeling inmiddels succesvol afgerond. Voor deze ontsluiting gebruiken DELTA en Greenet de 3,5 GHz band, waarvoor vergunningen met een looptijd tot 2026 zijn verleend voor lokaal gebruik. Het is van groot belang dat voldoende frequentieruimte beschikbaar blijft voor lokale breedbandnetwerken en dat partijen die investeren in de ontsluiting van het buitengebied via de 3,5 GHz band investeringszekerheid hebben. Het kan in onze optiek nooit de bedoeling zijn dat vanwege de uitrol van de ene vorm van snel internet (5G) de andere vorm van snel internet (vast-draadloze verbindingen) moet wijken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.