Ads Top

Nederlandse breedbandmarkt groeit 1,2% in 2017

Het afgelopen jaar groeide het aantal aansluitingen op breedbandinternet via de kabel met 1,5 procent naar 3,42 miljoen. Dat kwam vooral door een groeispurt in de laatste kwartalen. Verder groeide glasvezel met 4,9 procent in volume naar 1,16 miljoen aansluitingen. Breedband via koper (DSL) aansluitingen daalde met 0,7 procent naar 2,85 miljoen.

Volgens het nieuwste kwartaalrapport van Telecompaper over de vaste breedbandmarkt zal de groei van het aantal breedbandinternetaansluitingen de komende vijf jaar uitkomen op gemiddeld 1 procent per jaar. Dit is flink minder dan de 2,6 procent groei in 2016 en de 3,3 procent uit  2015. De belangrijkste oorzaak van lagere groei is - zoals te verwachten - de marktverzadiging op het gebied van vast breedbandinternet. De penetratie in huishoudens zit inmiddels op 94,1 procent. 

In de komende jaren is de groei van breedbandlijnen voornamelijk afhankelijk van de groei in huishoudens. Daarnaast hebben het toepassen van nieuwe technologie om hogere snelheden te realiseren voor netwerktechnologie zoals kabel en koper invloed. Bij kabel willen aanbieders vanaf dit jaar bijvoorbeeld Docsis 3.1 toepassen.  Delta en Ziggo willen zo vanaf 2019 gigabitsnelheden kunnen leveren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.