Ads Top

Minder huishoudens in Nederland nemen breedband apart af

Minder huishoudens in Nederland nemen breedband apart bij een internetaanbieder af. Steeds vaker bundelen consumenten televisie, vaste telefonie en/of mobiele telefonie met breedband van dezelfde aanbieder. Dit zorgt onder meer voor een groei in het aantal huishoudens dat een quad play-aansluiting heeft.

In het tweede kwartaal van 2015 had ruim een half miljoen huishoudens een pakket met daarin de drie vaste diensten (breedband, tv en vaste telefonie) en mobiele telefonie, zo blijkt uit het Dutch Consumer Multiplay Market-rapport over 2015 Q2 van Telecompaper.

De quad play-markt had in het tweede kwartaal een aandeel van 8 procent in de totale markt van breedbandaansluitingen. Een jaar eerder lag dit nog op 5 procent. Met de groei in het aantal quad play-aansluitingen stijgt ook de omzet. In het tweede kwartaal van 2015 ging deze door de grens van 100 miljoen euro. Een jaar eerder lag de omzet nog op 58 miljoen euro. KPN is dominant in de quad play-markt en groeit kwartaal na kwartaal. De aanwezigheid van Ziggo op de quad play-markt zorgt er echter wel voor dat KPN langzaam marktaandeel binnen deze relatief nieuwe markt verliest.

Hoewel quad play groeit, heeft het merendeel van de huishoudens een triple play-aansluiting. In Nederland combineren bijna vier miljoen huishoudens drie diensten (vast of mobiel) bij een aanbieder. 60 procent van alle triple play-aansluitingen wordt door Ziggo verzorgd, nog eens een kleine 30 procent komt voor rekening van KPN. Dit laat 10 procent over voor andere spelers, zoals M7, Tele2, Delta en Vodafone.

Verder blijkt uit het rapport dat het aantal huishoudens dat twee diensten bundelt in een pakket vooralsnog stabiel blijft. Toch vinden er op de dual play-markt wel veranderingen plaats. Steeds minder vaak wordt breedband met vaste telefonie gecombineerd, terwijl het combineren van breedband met televisie of mobiele telefonie juist steeds populairder wordt.

Dual play-, triple play- en quad play-pakketten zijn in Nederland inmiddels de norm. Telecompaper komt daarom met het Dutch Consumer Multiplay Market-rapport (eerste editie, per 2015 Q2). Het rapport geeft een unieke en (bijna) volledige blik op de Nederlandse multiplay-markt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.