Ads Top

Verkoop glasvezel abonnementen neemt sterk toe

Volgens een recent onderzoek door Stratix beschikt inmiddels een kwart van de Nederlandse huishoudens over een glasvezelaansluiting. Van deze 1,9 miljoen aansluitingen is een derde in gebruik. Reggefiber, verreweg de grootste glasvezelexploitant, heeft inmiddels ruim 1,6 miljoen huishoudens voorzien van een glasvezelaansluiting en breidt dit per kwartaal uit met zo’n 100.000 nieuwe aansluitingen. Meer dan 600.000 huishoudens maken ook werkelijk gebruik van de glasvezelverbinding die zij hebben van Reggefiber. In 2012 vormde het Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund (CIF) een joint venture met glasvezelaanbieder Cogas om te concurreren op de glasvezelmarkt. Deze partijen houden zich momenteel bezig met het verglazen van de bestaande kabelnetwerken van kabel- en glasvezelprovider Caiway.
Onlangs meldden kabelexperts nog dat, hoewel het aantal glasvezel abonnees toeneemt, het verglazen van Nederland achterop begint te raken op de wens van de Europese Commissie om heel Nederland rond 2020 aangesloten te zien op glasvezel of breedband internet. Dit geldt vooral voor onrendabele buitengebieden. Reden hiervoor is dat de overheid de aanleg van glasvezel niet stimuleert zoals dat wel gebeurt in onder meer Japan, Zweden, Frankrijk en Zuid-Korea. In plaats daarvan laat de Nederlandse overheid de uitrol van glasvezel over aan de markt zelf. Hierdoor zijn bedrijven als Reggefiber per gemeente of wijk genoodzaakt om eerst de interesse in glasvezel te peilen. Pas als 30 procent van de huishoudens binnen een aansluitgebied voor glasvezel kiest, wordt het netwerk gerealiseerd.
Een groot verschil tussen de glasvezelnetwerken van Reggefiber en andere exploitanten, is dat de netwerken van Reggefiber beschikbaar zijn voor vrijwel alle aanbieders van glasvezelabonnementen. De Reggefiber-netwerken worden gebruikt voor het aanbieden van zowel zakelijke abonnementen als particuliere pakketten door providers als KPN, XS4ALL, Telfort, Tele2, Vodafone, Scarlet, Fieber, Fype, CanalDigitaal, Solcon, TriNed, Helden van nu, Glashelder, ON, OnsBrabantNet, Phonedata, PLINQ, Wisper, Xconnection, Compatible en Tweak.
Reggefiber is momenteel actief in ruim 175 gemeenten. Echter komt het steeds vaker voor dat er onvoldoende aanmeldingen binnenkomen om het aantal gemeenten met glasvezel verder uit te breiden. Dit komt vooral door agressieve campagnes van kabelproviders Ziggo en UPC. In de afgelopen jaren verloren deze een enorm aantal abonnees aan glasvezelproviders. Zowel kabel-, ADSL- als glasvezelproviders doen steeds meer hun best om nieuwe klanten te werven door gratis cadeaus bij een internet abonnement aan te bieden. Zo is er bij Ziggo een aanbieding van toepassing waar nieuwe klanten een gratis Samsung Galaxy Tab 3 krijgen. Nieuwe klanten van Online.nl profiteren bij bepaalde alles-in-één abonnementen van een actie met een gratis Full HD 32” LED TV. Ook bij XS4ALL is er een gratis tablet beschikbaar: de Qware Pro3 7 (bron: InternetDealer.nl)

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.