Ads Top

Draadloos internet niet de oplossing voor het gehele platteland

Het gehele platteland draadloos aansluiten op supersnel breedbandinternet is niet mogelijk. Dat is alleen geschikt voor afgelegen woningen, bedrijven en boerderijen. Kleine kernen kunnen wel met een glasvezelkabel via het riool betaalbaar aangesloten worden.
Een en ander blijkt uit een onderzoek van Simpact uit Eindhoven. Dit bureau heeft op verzoek van de gemeente Gulpen-Wittem en de Provincie Limburg de mogelijkheden van supersnel draadloos internet op het platteland onderzocht.
De Provincie Limburg wil graag in de hele provincie een digitale `snelweg' aanleggen, vooral om innovatieve ICT-bedrijven naar Limburg te lokken. Gulpen-Wittem haakte daar op aan door ook de mogelijkheden voor draadloos internet te bekijken om ook afgelegen woningen en bedrijven aan te kunnen sluiten om de bedrijvigheid op het platteland te stimuleren.
De onderzoekers komen tot de conclusie dat het praktisch niet mogelijk is om geheel Gulpen-Wittem draadloos van snel internet te voorzien. Dat komt door de beperkte capaciteit van de zendmasten. Hoe meer internetgebruikers hier gebruik van maken, hoe langzamer de verbinding wordt. "Draadloos is prima, maar het is geen vervanging van glasvezel. Nu niet en straks niet. Daarom moet glasvezel zo dicht mogelijk bij de gebruiker worden gebracht," zegt Ricardo Krikke van Simpact. Hij pleit om die reden voor een gecombineerde aanpak van zowel vaste aansluitingen op glasvezel in kleine kernen als een draadloos netwerk voor de echt afgelegen panden.
Omdat graafkosten 70% van de aanlegkosten uitmaken is de aanleg van kabel op het platteland relatief duur. Daarom is gekeken naar een alternatief; glasvezel via het riool. De methode is nieuw en er is nog weinig ervaring mee, maar wordt hier en daar wel al toegepast. De kosten per aansluiting zou slechts een derde zijn van normaal. Een aansluiting van glasvezel tot in de meterkast kost gemiddeld 1000 euro.
Voor het buitengebied is dit 2000 tot 3000 euro, maar via het riool kan het hier voor vergelijkbare kosten aangelegd worden als huizen in een dichtbevolkt gebied. Dat maakt de aanleg van glasvezel ook in het buitengebied commercieel haalbaar. Driekwart van de huizen in Gulpen-Wittem kan op die manier via de riolering worden aangesloten. De andere huizen kunnen met vier zendmasten in Eys, Gulpen, Mechelen en Terlinden draadloos op snel internet aangesloten worden. Ook is snel draadloos internet mogelijk van belang als aantrekkelijke dienstverlening aan gasten van campings, hotels, horeca of golfbanen. Een en ander zou circa EUR 9 miljoen kosten.
De onderzoekers verwachten dat dit project ook uitgerold kan worden naar Maastricht en alle andere Heuvellandgemeenten. In dat geval zouden 31.000 huizen in het Heuvelland aangesloten moeten worden op de glasvezel en 6.000 woningen via een draadloos netwerk. In Maastricht gaat het om 55.000 vaste aansluitingen. Het betrekken van Maastricht bij het project zou de gemiddelde aansluitkosten drukken. Voor dit project zouden de kosten ruim EUR 90 miljoen bedragen, inclusief Gulpen-Wittem.
Gedeputeerde Jos Hessels van Economische Zaken wil Limburg een voorsprong geven op het gebied van ICT door in de hele provincie een digitale snelweg aan te leggen, zowel in de steden als op het platteland. Hessels is blij dat Simpact helderheid heeft verschaft over de mogelijkheden voor draadloos internet. "Met dit onderzoek hebben we het dossier voor de aanleg van een next generation network compleet gemaakt en kan een volgend college van Gedeputeerde Staten er mee aan de slag gaan," zegt Hessels. Provinciale Staten hebben het voornemen om een hoorzitting over dit onderwerp te organiseren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.