Pagina's
donderdag 24 april 2025
Liberty Global hint op overname van Nederlands glasvezelnetwerk
Ziggo zit in zwaar weer. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren terrein verloren door de groeiende concurrentie van glasvezelnetwerken en streamingdiensten. Recent werd het zelfs ingehaald door KPN als grootste internetprovider van Nederland. Liberty Global, dat 50 procent van de aandelen in VodafoneZiggo bezit, lijkt Ziggo nu te willen ondersteunen met een strategische overname.
Tijdens een conferentie in Londen gaf CEO Mike Fries aan dat Liberty Global naar twee kleinere Nederlandse netwerken kijkt voor een mogelijke overname. Hoewel hij geen specifieke namen noemde, zijn Delta Fiber en Open Dutch Fiber de meest waarschijnlijke kandidaten. Open Dutch Fiber verhuurt zijn netwerk onder andere aan aanbieders als Odido en Freedom Internet.
woensdag 23 april 2025
Gemeente Hollands Kroon krijgt glasvezel van Glaspoort
Eerst wordt de glasvezel in de straten aangelegd. Hierbij wordt de straat opengemaakt en meestal dezelfde dag weer dichtgemaakt om de overlast te beperken. Vervolgens worden de woningen
aangesloten. Bewoners worden op de hoogte gebracht van de werkzaamheden. Voor laagbouwwoningen wordt de glasvezel meestal ondergronds naar de gevel geboord. Soms wordt een smalle sleuf gegraven. Daarna wordt de glasvezelkabel naar binnen getrokken en wordt het aansluitpunt gemonteerd.
Bij hoogbouw wordt vooraf overlegd met de Vereniging van Eigenaren of woningcorporatie over de beste aanpak. Bewoners kunnen vervolgens een aansluiting kosteloos in hun woning laten monteren.
Het laten aansluiten van een glasvezelaansluiting in de woning is kosteloos en brengt geen verplichtingen met zich mee.
donderdag 17 april 2025
Odido lanceert SimWallet: tijdelijke e-sim met onbeperkt internet
Bij de start zijn er drie verschillende passen beschikbaar: twee met een snelheid van 100 Mbit/s (voor 1 dag of 30 dagen), en één pas met een lagere snelheid van 20 Mbit/s, die eveneens 30 dagen geldig is. SimWallet is uitsluitend te gebruiken via de speciale app, die woensdag verschijnt in de Android- en iOS-appstores. Via deze app kunnen gebruikers een e-sim aanmaken en direct een dag- of maandpas activeren. De dienst is dus niet verkrijgbaar via Odido’s website of fysieke winkels.
Eenmaal geactiveerd, blijft de e-sim minimaal drie maanden bruikbaar op het toestel. Binnen die periode kunnen gebruikers op elk moment een nieuwe SimWallet-pas aanschaffen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op een e-sim-geschikte tablet eerst de e-sim aan te maken, en pas een week later een internetpas toe te voegen. Na drie maanden is het nodig om een nieuwe e-sim te activeren om weer gebruik te kunnen maken van SimWallet.
maandag 14 april 2025
Youfone verlaagt glasvezeltarieven
Na eerdere prijsverlagingen van Ziggo en KPN kiest nu ook Youfone ervoor om de maandtarieven naar beneden bij te stellen. Dit geldt voor alle glasvezelabonnementen.
Het internetabonnement van 50 Mb over VDSL blijft in prijs gelijk. Deze blijft 30,00 euro per maand na de korting die de eerste maanden wordt aangeboden. De variant met een snelheid van 100 Mb wordt een euro duurder per maand.
Het glasvezel 200 Mb abonnement gaat het hardst omlaag. Dit abonnement wordt maar liefst 3,50 euro per maand goedkoper voor dezelfde snelheid.
De tarieven van de TV Standaard, Comfort en Comfort+ abonnementen blijven onveranderd. Daarmee zijn de prijswijzigingen voor de internet en tv abonnementen dan ook gelijk aan die van los internet.
Afhankelijk van het adres wordt voor nieuwe klanten de eerste 6, 8, 12, 16 of zelfs 24 maanden 50 procent korting gegeven op de abonnementskosten inclusief het tv-abonnement. Ook worden geen aansluitkosten van 20,00 euro gerekend.
Youfone kiest er nu als eerste provider voor te stoppen met het aanbieden van vaste telefonie. Hiermee is het per vandaag niet meer mogelijk te kiezen voor een alles-in-1 of internet en bellen abonnement van Youfone.
Youfone geeft aan deze keuze gemaakt te hebben in verband met de strategische positionering van het bedrijf. Het gebruik van vaste telefonie neemt al jaren af door de groeiende populariteit van mobiele telefonie en internetgebaseerde communicatie.
vrijdag 11 april 2025
Oranje sprietjes in Klundert markeren komst glasvezel
Glaspoort is bezig met de aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente. De graafwerkzaamheden – het grootste deel van het werk – zijn naar verwachting eind april klaar. Nu blijft er tijdelijk een straatbeeld achter met uitstekende sprietjes. Deze ‘glasvezelsprietjes’ zorgen straks voor de aansluiting met glasvezel bij inwoners van Klundert.
De uitstekende sprietjes zijn onderdeel van een efficiënte aanpak. Hierdoor hoeft de straat niet nog een keer open. Om de aansluiting zonder vertraging te laten verlopen, is het belangrijk dat alle sprietjes intact blijven zolang ze uitsteken. Zodra alle huizen in een buurt zijn aangesloten, zijn de sprietjes bij de huizen naar binnen gebracht en niet meer zichtbaar in het straatbeeld.
donderdag 10 april 2025
Einde civiele werkzaamheden voor glasvezel in Gorredijk
De aanleg van de glasvezelaansluiting is volledig kosteloos en zonder verplichtingen. Bewoners bepalen zelf of en wanneer ze gebruik willen maken van de aansluiting. Wie internet, televisie of telefonie via glasvezel wil afnemen, kan kiezen uit verschillende providers, zoals KPN of Budget Alles- in-1, die diensten aanbieden op het netwerk van Glaspoort.
maandag 7 april 2025
Snel internet steeds goedkoper én populairder
Sneller internet is de afgelopen jaren goedkoper geworden, zeker in relatie tot langzamer internet. Abonnementen voor snel internet (1 Gb) winnen steeds meer terrein. Dat blijkt uit de Snelheidprijsindex van vergelijker Pricewise.
De meest afgesloten internetsnelheid in Nederland is vooralsnog 100 Mb, maar daarin komt langzamerhand verandering. Van alle internetaanvragen bij Pricewise was 45 procent de afgelopen twee jaar voor 100 Mb. De snelheid 1 Gb werd door 23 procent aangevraagd.
Ten opzichte van de voorgaande jaren is een verschuiving te zien waarbij 1 Gb steeds meer terrein wint. Drijvende kracht daarachter zijn de uitrol van glasvezelnetwerken in combinatie met meer aanbod, concurrentie en prijsverlagingen die de providers hebben doorgevoerd.
Bij een abonnement met een snelheid van 100 Mb daalde de snelheidprijsindex tussen 2020 en 2025 met 8 procent. Deze index geeft de effectieve prijs per maand weer per 100 Mb voor thuisinternet. Bij internet van 1 Gb daalde de index met 14 procent. Deze prijzen zijn inclusief promoties. Bestaande klanten profiteren dus minder van deze dalingen. Als we kijken naar de inflatie tussen 2020 en 2025, dan steeg de CBS-prijsindex van 107 naar 133 over dezelfde vijf jaar.
Standaard internet (100 Mb) is bij weinig aanbieders veranderd in prijs door de jaren heen, maar sneller internet is fors goedkoper geworden. Bij de grootste providers zijn de jaarkosten van 1 Gb glasvezel of coax sinds 2020 gedaald van ongeveer 700 naar 500 euro per jaar. De jaarkosten van 100 Mb via glasvezel, coax of DSL zijn sinds 2020 nauwelijks gedaald, behalve bij Ziggo. De snelheidprijsindex ligt daarmee fors hoger dan die van 1 Gb.
De download- en uploadsnelheid die iemand nodig heeft is afhankelijk van het type gebruiker, aantal apparaten en personen die tegelijkertijd internet willen gebruiken. Voor twee personen die thuiswerken én streamen is 100 Mb meestal voldoende. Voor mensen die samenwonen met het gezin en veel downloaden, audio/video streamen, vergaderen of tegelijk internet gebruiken, is een internetsnelheid van 300 Mb goed. Gebruik je internet vaker en intensief tegelijkertijd, dan ben je beter uit met 500 Mb tot 1 Gb. Met 1 Gb kun je een Netflix-serie downloaden in een paar minuten.vrijdag 4 april 2025
Glasvezeluitrol blijft groeien, maar niet overal even snel
De afgelopen jaren rolden telecomaanbieders op grote schaal glasvezel uit in Nederland. Uit de telecommonitor Q4 blijkt dat inmiddels 8,26 miljoen glasvezelverbindingen zijn aangelegd en dat op 3,19 miljoen adressen ook daadwerkelijk een abonnement is afgesloten. In het vorige kwartaal betrof dat respectievelijk 7,94 miljoen glasvezelverbindingen, waarvan 3,03 miljoen adressen met een abonnement.
Het aantal abonnees dat via glasvezel internet steeg daarmee in het vierde kwartaal met 5,28 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. De uitrol blijft in sommige delen van het land wel achter, zo blijkt uit de glasvezelkaart. Vaak gaat het om plattelandsgebieden, maar ook in sommige delen van de Randstad zijn er straten waar nog geen glasvezelkabels liggen, waaronder in de hoofdstad. Vergeleken met andere provincies, liggen Groningen, Friesland en Zeeland iets achter op de rest van het land qua uitrol. In vijf Nederlandse plaatsen is de dekking minder dan tien procent: Gulpen-Wittem en Voerendaal in Limburg; Oostzaan en Enkhuizen in Noord-Holland en het Zeeuwse eiland Noord-Beveland.
dinsdag 1 april 2025
Ziggo ontwikkelt nieuwe decoder
Nieuwe klanten ontvangen standaard de Next Mini, een decoder die enkel IPTV ondersteunt en dus een internetverbinding vereist. Daarnaast biedt Ziggo nog de Mediabox Next, die dankzij ingebouwde DVB-C tuners televisiezenders via de traditionele kabeltechniek kan ontvangen. Hoewel IPTV de toekomst is, blijft Ziggo voorlopig DVB-C ondersteunen. Dit is goed nieuws voor klanten met CI+ modules en oudere decoders.
Volgens TVTotaal werkt Liberty Global, mede-eigenaar van Ziggo, al aan een opvolger van de Next Mini. De specificaties en introductiedatum zijn nog niet bekend, maar Ziggo heeft de ontwikkeling ervan bevestigd tijdens een online webinar voor klanten.
De nieuwe decoder zal waarschijnlijk geavanceerdere technologieën ondersteunen. De huidige Next Mini beschikt over een HDMI 2.0a-poort met HDCP 2.2, een Ethernet-aansluiting in de stekker, 2GB werkgeheugen, een energieverbruik van 5W en ondersteuning voor HDR 10 en WiFi 5. De opvolger zal vermoedelijk een snellere chip, meer werkgeheugen en een nieuwere WiFi-standaard, zoals WiFi 6E of WiFi 7, krijgen.