Pagina's
maandag 31 maart 2025
KPN verlaagt prijs 200Mbit/s-glasvezelabonnement
Verder wordt Veilig Browsen met het malwarefilter van KPN en de F-Secure Virusscanner voor vijf apparaten standaard onderdeel van de verschillende pakketten.
zondag 30 maart 2025
Ziggo wil 25.000 XGS-PON-glasvezelaansluitingen aanleggen
De provider is in november begonnen met het aanleggen van XGS-PON-verbindingen. Het moet gaan om 25.000 homes passed via het eigen glasvezelnetwerk.
In de gemeente Edam-Volendam levert Ziggo sinds kort XGS-PON-verbindingen via het glasvezelnetwerk van een andere provider, maar deze tellen niet mee voor de doelstelling.
Met XGS-PON is een theoretische maximumsnelheid van 10Gbit/s mogelijk, vandaar dat de naam voluit 'X Gigabit Symmetrisch – Passive Optical Network' luidt, waarbij de X het Romeinse cijfer voor tien is.
woensdag 26 maart 2025
Glaspoort legt glasvezel aan in gemeente Eijsden-Margraten
De gemeente Eijsden-Margraten heeft inmiddels toestemming gegeven voor de aanleg. De locaties van de glasvezelkasten zijn in kaart gebracht en de planning is afgerond. De werkzaamheden starten binnenkort.
Eerst wordt de glasvezel in de straten aangelegd. Hierbij wordt de straat opengemaakt en meestal dezelfde dag weer dichtgemaakt om de overlast te beperken. Vervolgens worden de woningen
aangesloten. Bewoners worden op de hoogte gebracht van de werkzaamheden. Voor laagbouwwoningen wordt de glasvezel meestal ondergronds naar de gevel geboord. Soms wordt een smalle sleuf gegraven. Daarna wordt de glasvezelkabel naar binnen getrokken en wordt het aansluitpunt gemonteerd. Bij hoogbouw wordt vooraf overlegd met de Vereniging van Eigenaren of woningcorporatie over de beste aanpak. Bewoners kunnen vervolgens een aansluiting kosteloos in hun woning laten monteren.
De aanleg van de glasvezelaansluiting is volledig kosteloos en zonder afnameverplichting. Bewoners beslissen zelf of ze een abonnement afsluiten en bij welke provider. Glaspoort beheert een open netwerk, wat betekent dat meerdere providers – waaronder KPN en Helden van Nu – hun diensten via dit netwerk aanbieden.
dinsdag 25 maart 2025
Vertraging bij aanleg glasvezel in Udenhout en Biezenmortel
Door de hoge waterstand is het momenteel niet mogelijk om in verschillende delen van deze gebieden te graven en glasvezel aan te leggen.
Waar de situatie het toelaat, gaat de aanleg van het glasvezelnetwerk door. In gebieden waar de waterstand te hoog is, worden de werkzaamheden hervat zodra dit weer mogelijk is. Op dit moment is nog niet bekend wanneer dat zal zijn.
vrijdag 21 maart 2025
Aantal klachten over Telenet bij Ombudsdienst fors teruggelopen
De forse stijging van klachten over Telenet in 2023 (+188,62%) werd destijds toegeschreven aan problemen met nieuwe IT-systemen, die langdurige storingen en ongemak veroorzaakten. Tegelijkertijd verhoogde de provider zijn prijzen met 6%. In 2024 lijkt de situatie echter te zijn gestabiliseerd, zo blijkt uit de cijfers van de Ombudsdienst.
Ook bij Proximus nam het aantal klachten af (-8,35%), maar desondanks werd deze provider de meest beklaagde van het jaar. Orange kende daarentegen een moeilijker 2024: het aantal klachten over deze aanbieder steeg met 15,09%.
Opvallend is de toename van klachten over kleinere telecomproviders. Binnen de Unleashed-categorie (waaronder Mobile Vikings en Jim Mobile) steeg het aantal klachten met 31,86%, terwijl de ‘overige’ providers, zoals Wyre, Meta, Fluvius en DIGI, een stijging van 30,19% lieten optekenen. Vooral DIGI kreeg in het laatste kwartaal veel klachten, met meldingen over onbereikbaarheid en problemen bij het activeren van abonnementen en roamingdiensten in het buitenland. Een exacte verdeling van de klachten binnen deze categorie is niet beschikbaar.
In totaal registreerde de Ombudsdienst 16.104 klachten in 2024, een daling van 7,5% ten opzichte van 2023. Vergeleken met 2022 ligt het aantal echter nog steeds aanzienlijk hoger; toen werden er ‘slechts’ 10.264 klachten genoteerd. De stijging in 2023 (+65%) werd mede veroorzaakt door de problemen bij Telenet. Hoewel er in 2024 ruim 1.300 klachten minder binnenkwamen, is de situatie nog niet volledig genormaliseerd.
donderdag 20 maart 2025
KPN groep aan kop op Nederlandse markt voor consumentenbreedband in 2024
Ziggo viel terug naar een marktaandeel van 36,5 procent. Odido won het meeste marktaandeel gedurende het jaar en was met bijna 13 procent van de thuisaansluitingen goed voor de derde plaats op de markt.
De totale thuisbreedbandmarkt steeg in 2024 met minder dan 1 procent naar 7,6 miljoen aansluitingen. De groei was iets sterker in het vierde kwartaal, geholpen door de lancering van de FWA (fixed-wireless access)-dienst op het 5G-netwerk van Odido. In de editie van Q4 2024 van het kwartaalrapport Dutch Consumer Broadband van Telecompaper zijn voor het eerst de FWA-cijfers opgenomen.
KPN presteerde in 2024 beter dan de markt dankzij de overname van Youfone in april en Kabeltex eind 2023. Hierdoor werd de operator voor het eerst de grootste breedbandaanbieder voor thuisinternet sinds de fusie van kabelbedrijven UPC en Ziggo in 2015. Ziggo verloor in 2024 vier kwartalen op rij klanten en zag zijn breedbandbasis op jaarbasis met 4 procent krimpen.
Zonder de tweede merken van KPN, zoals Youfone en Solcon, is Ziggo nog steeds de grootste consumenten-ISP op de Nederlandse markt. Het KPN-merk alleen had aan het eind van 2024 36,1 procent van de breedbandklanten thuis, vergeleken met 36,5 procent voor Ziggo. Beide providers verloren echter in de loop van het jaar marktaandeel, voornamelijk aan de derde en vierde grootste merken, Odido en Delta.
Ook de omzet van Ziggo daalde in de tweede helft van het jaar, waarbij de jaarlijkse prijsverhoging in de zomer het klantenverlies niet kon compenseren. In het boekjaar 2024 slaagde Ziggo erin om de breedbandomzet voor consumenten met 1 procent te laten toenemen. KPN groeide sneller en breidde zijn marktvoorsprong uit naar een omzetaandeel van 43 procent, tegenover minder dan 34 procent voor Ziggo.
Ziggo lanceerde deze maand nieuwe internetabonnementen, waarbij de focus ligt op betere Wi-Fi en iets lagere prijzen. Dit kan helpen nieuwe klanten over de streep te trekken.
dinsdag 18 maart 2025
Ziggo biedt ICT-helpdesk voor ondernemers
De diende omvat het instellen en beveiligen van computers, laptops, tablets en smartphones, evenals randapparatuur zoals printers en scanners. Daarnaast biedt Ziggo ondersteuning bij netwerkapparatuur en netwerkproblemen, zelfs bij gebruik van een eigen router. Ook voor slimme apparaten, zoals deurbellen en thermostaten, en zakelijke diensten zoals cloudopslag, e-mail en webhosting kunnen ondernemers rekenen op deskundig advies. Met dit uitgebreide ondersteuningspakket helpt Ziggo ondernemers zich volledig op hun bedrijf te richten, zonder IT-zorgen.
Ook lanceert Ziggo drie nieuwe internetpakketten met Wifi Garantie. Deze pakketten bieden onder meer wifi-versterkers voor een sterk signaal en Wifi Back-up, waarmee bedrijven bij uitval van de reguliere verbinding kunnen overschakelen naar een alternatieve 4G-verbinding en zo altijd online blijven. Daarnaast krijgen klanten toegang tot de Business Crew voor al hun vragen over connectiviteit. Ook is een monteur inbegrepen voor installatie en reparatie.
maandag 17 maart 2025
Trouwe internetklanten betalen vaker hogere tarieven
Van de Nederlanders die al vier jaar of langer bij dezelfde provider zitten, betaalt 61 procent meer dan 60 euro per maand voor internet en tv. Bij consumenten die minder dan een jaar geleden een nieuw contract afsloten, ligt dat aandeel op slechts 25 procent. Ruim 40 procent van hen betaalt minder dan 40 euro per maand.
De cijfers zijn afkomstig uit de nieuwste editie van het kwartaalrapport Dutch Household Connected van Telecompaper. Het rapport analyseert de breedbanddiensten en multi-play-pakketten in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de breedband-tv-abonnees (55%) al langer dan vier jaar bij dezelfde provider zit. Minder dan één op de vijf wisselde in het afgelopen jaar van aanbieder.
Hoewel ze relatief meer betalen, zeggen abonnees die hun internetprovider langer dan vier jaar hebben het vaakst dat ze niet van provider willen veranderen (75%). Dit aandeel neemt zelfs toe, volgens het rapport dat is gebaseerd op gegevens verzameld in het vierde kwataal van 2024.
Opvallend is dat het grootste deel van de mensen die willen overstappen degenen zijn die hun huidige contract het kortst hebben. Meer dan een vijfde (22%) van de klanten die hun provider minder dan twaalf maanden hebben, zegt binnen de komende twaalf maanden opnieuw van provider te willen wisselen.
Het is verrassend dat huishoudens met de laagste inkomens het minst geneigd zijn om van provider te willen veranderen. Zeven op de tien huishoudens met een jaarinkomen van 30.000 euro of minder (70%) zeggen niet van plan te zijn over te stappen, vergeleken met 67 procent van de totale markt. Met name mensen met het hoogste jaarinkomen, 80.000 euro of meer, blijken het meest geneigd om binnen de komende twaalf maanden te switchen: 17 procent van deze groep, vergeleken met 10 procent van de totale markt.
Tot slot blijkt uit het onderzoek dat breedbandabonnees op de kabel (coax) vaker meer betalen, met bijna zes op de tien (57%) die meer dan 60 euro per maand betalen voor internet en TV, vergeleken met 41 procent van de glasvezelabonnees. Ziggo, de grootste kabelexploitant in het land, introduceerde onlangs nieuwe, lagere prijzen voor bepaalde breedbandplannen, wat duidt op een verschuiving in de strategie om nieuwe abonnees te winnen. Onder consumenten die van breedbandprovider willen veranderen, komt Ziggo op de tweede plaats na KPN. Ruim een vijfde van de potentiële overstappers heeft geen voorkeur voor hun volgende ISP.
vrijdag 14 maart 2025
Uitrol van glasvezel in Nederland vertraagde in 2024
De nadruk kwam steeds meer te liggen op het aansluiten van woningen en het verhogen van het aantal klanten dat glasvezel gebruikt. Het aantal Homes Activated (HA) steeg met 410.000 tot 3,5 miljoen, waarmee de gemiddelde activatiegraad op 40 procent komt.
KPN Netwerk blijft marktleider met 4,68 miljoen HP, maar verlaagde in Q4 2024 het uitroltempo en richtte zich meer op aansluiten van woningen. Glaspoort, de joint venture van KPN en APG, breidde uit naar 613.000 HP en verhoogde zijn ambitie naar 1,5 miljoen HP in 2030. Delta Netwerk en Open Dutch Fiber (ODF) beperkten hun uitrol sterk. Delta stelde zijn doel bij van 2 miljoen naar 1,7 miljoen HP, waarvan eind 2024 ruim 1,6 miljoen waren gerealiseerd. 200.000 lijnen daarvan worden waarschijnlijk verkocht aan Glaspoort, een deal die toezichthouder ACM nog moet goedkeuren. Zowel Delta als ODF kondigen sinds eind 2023 geen nieuwe projecten meer aan. ODF had de ambitie van 2 miljoen HP in 2025, maar de teller stond eind 2024 op bijna 1,5 miljoen.
De kloof tussen Homes Passed, Homes Connected (HC) en Homes Activated groeide de afgelopen jaren in stedelijke gebieden door de complexiteit van het aansluiten van appartementen en hoogbouw. Tot 2019 werd glasvezel vooral in minder dichtbevolkte regio’s uitgerold, waar de aansluitgraad aanzienlijk hoger lag. Sinds 2023 zet KPN sterk in op aansluiten en activeren van woningen door insourcing van installatiepersoneel. ODF heeft in 2023 via Open Dutch ConnectCo opgericht om met een eigen organisatie het aantal woningaansluitingen op het netwerk snel te verhogen.
Ook netwerkduplicatie blijft doorgaan. 526.000 adressen hebben inmiddels toegang tot meerdere glasvezelnetwerken, of krijgen daar volgens planning binnenkort toegang toe. Dit komt voornamelijk door aanleg van KPN en Glaspoort in gebieden waar Delta en ODF al actief zijn. In de provincies Zeeland, Friesland en Zuid-Holland ligt de duplicatiegraad boven de 7%, met Zeeland als uitschieter op 32%. Waar aanbieders als Delta en ODF aangeven netwerkduplicatie te willen vermijden, blijven KPN en Glaspoort vasthouden aan hun eigen aanlegdoelstellingen - ook waar al glasvezel van andere partijen ligt.
Van alle service providers heeft Odido het grootste ‘glasvezelbereik’. Ruim 8 miljoen huishoudens kunnen gebruikmaken van de diensten van Odido op de in totaal elf glasvezelnetwerken, waaronder die van Open Dutch Fiber, Delta Fiber, KPN, Glaspoort. Goede tweede is Freedom Internet met een bereik van 7,4 miljoen huishoudens op maar liefst 18 verschillende glasvezelnetwerken.
dinsdag 11 maart 2025
Eerste schop in de grond Rotterdam The Hague Airport
De ondernemers op de bedrijventerrein Rotterdam The Hague Airport krijgen een internetverbinding via het glasvezelnetwerk van Glaspoort. Aannemer Circet voert deze
werkzaamheden uit in opdracht van Glaspoort. Tijdens de aanleg zal de overlast tot een minimum beperkt worden. De bedrijfspanden blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar.
Lokale ondernemers kunnen nog toestemming geven voor een vrijblijvende aansluiting in hun bedrijfspand. De aanleg naar de bedrijfspanden en het plaatsen van de glasvezelaansluiting in de
panden is kosteloos en brengt geen verplichtingen met zich mee. Met de glasvezelaansluiting biedt Glaspoort ondernemers de mogelijkheid om zich voor te bereiden op digitale ontwikkelingen.
maandag 10 maart 2025
Vrijwel alle Telenet-abonnementen worden duurder
De verhoging geldt voor de abonnementen Easy Internet, All-Internet, Telenet Mobile, Giga-Internet en ONE for 1. Ook bundels zoals Giga-Internet + Telenet TV Iconic worden per 28 april 2,9 procent duurder.
Wie een HD Digicoder, HD Digibox of TV Box huurt bij Telenet, betaalt vanaf eind april eveneens 2,9 procent meer.
BASE-klanten hoeven niets extra’s te betalen. Datzelfde geldt voor Tadaam-, Telenet Essential Internet-, HighFIVE-, het Sociaal Internetaanbod- en Studentinternet-abonnementen.
woensdag 5 maart 2025
KPN maakt vast internet 3,3 procent duurder
Bestaande KPN-klanten met een lopend vastinternet- of televisieabonnement betalen vanaf 1 juli 3,3 procent meer voor dat abonnement. Dat meldt KPN aan Tweakers.
Normaal deelt de provider de prijswijzigingen later in het jaar, maar KPN zegt dit nu te doen om meer duidelijkheid te geven.
Naast de inflatiecorrectie van 3,3 procent voor de internet- en tv-abonnementen gaat de provider de prijzen van bepaalde aanvullende diensten verhogen. Deze diensten worden dus niet met 3,3 procent verhoogd, maar met 1 tot 2 euro.
Deze prijsverhoging gaat per 1 april en gelden voor VoIP-bellen, de BelOnbeperkt-belbundel en de prijs voor een extra Digitenne- of tv-ontvanger.
Klanten kunnen hun abonnement niet opzeggen naar aanleiding van deze prijswijzigingen, zegt KPN.
dinsdag 4 maart 2025
Proximus lanceert nieuwe flexibele Flex+-abonnementen
Proximus heeft zijn vernieuwde Flex+-aanbod gepresenteerd. Klanten krijgen met Flex+ meer vrijheid om hun paketten zelf samen te stellen.
Proximus zegt met Flex+ voort te bouwen op de principes van zijn Flex-pakketten voor fiber. De nieuwe Flex+-pakketten laten klanten ditmaal volledig vrij in het samenstellen van hun pakket.
Klanten met een fiberaansluiting van Proximus kunnen nog kiezen uit drie snelheden, vanaf 500 Mbps (Mega Fiber), gevolgd door 2 Gbps (Giga Fiber) en 10 Gbps (Ultra Fiber).
Consumenten zonder fiberaansluiting komen uit bij het Flex+ Go-abonnement, met snelheden tot 100 Mbps (download) en 30 Mbps (upload). In combinatie met een mobiel abonnement van 20 GB en onbeperkt bellen en sms’en kost dit 72,99 euro per maand.
© iStock / Thierry Hebbelinck
maandag 3 maart 2025
Ziggo introduceert wifi garantie ná de voordeur
Ziggo introduceert naar eigen zeggen als eerste in Nederland Wifi Garantie. Daarmee verzekert de telecomprovider klanten van stabiele en snelle wifi in elke ruimte van hun huis. De garantie omvat voldoende wifi-versterkers, 24/7 klantenservice en een gratis monteur.
Internet tot aan de voordeur kan met hoge snelheden worden geleverd. Dikke muren, meerdere verdiepingen en steeds meer apparaten kunnen er echter voor zorgen dat de wifi-verbinding niet overal in huis even goed werkt.
Ziggo speelt met Wifi Garantie in op de groeiende behoefte aan betrouwbare wifi. Deze oplossing biedt klanten een stabiele verbinding, ongeacht het aantal apparaten of de woningindeling.
De wifi-pakketten zijn vanaf 3 maart beschikbaar voor 39,50, 47,50 of 55,00 euro per maand en bij ieder pakket geldt de Wifi Garantie.
De Wifi-pakketten Start, Middel en Groot komen overeen met de oude Lite-, XXL- en Elite-abonnementen, maar zijn aanziuenlijk goedkoper,. Het Start 200Mbit/s-abonnement is komen te vervallen.