Pagina's

donderdag 30 januari 2025

Groei van zakelijke breedbandmarkt versnelt tot 2028

D

De groei van de zakelijke breedbandmarkt in Nederland versnelt de komende jaren, blijkt uit nieuw onderzoek van Telecompaper. Met meer kleine bedrijven die een eigen zakelijk abonnement nemen en de overgang naar snellere glasvezelverbindingen, groeit de marktomzet de komende vijf jaar naar verwachting ruim 6 procent per jaar.

De voorspelling komt uit de laatste editie van het rapport Business Market Insight van Telecompaper, met gegevens over Q3 2024. In het jaar tot en met september 2024 steeg het aantal zakelijke breedbandaansluitingen met ruim 4 procent, terwijl de kwartaalomzet uit zakelijk breedband op jaarbasis met ruim 5 procent toenam.

Telecompaper schat dat de zakelijke breedbandmarkt eind 2024 de 800.000 aansluitingen passeert en op koers ligt om te groeien naar bijna 1 miljoen lijnen in 2028. De stijging is het gevolg van het toenemend aantal bedrijven in Nederland, vooral zelfstandigen en kleine ondernemingen. Zij zien steeds meer de noodzaak van hoogwaardige zakelijk internet voor hun online activiteiten en kiezen daardoor minder vaak voor goedkopere consumentenabonnementen.

De samengestelde jaarlijkse omzetgroei (CAGR) voor zakelijk breedband wordt geschat op 6,4 procent in de periode 2024-2028, wat resulteert in een jaaromzet van EUR 912 miljoen in 2028. De omzet groeit sneller dan het aantal aansluitingen, zowel door prijsstijgingen in verband met inflatie als door de migratie naar snellere glasvezelverbindingen met gigabitsnelheid, nu meer bedrijventerreinen worden aangesloten op FTTP.

De groei in breedband gaat ten koste van traditionele dataverbindingen. Dit aantal krimpt volgens de prognoses in de periode van vijf jaar tot ongeveer 50.000 in 2028.

Het rapport kijkt ook naar vaste-telefoniediensten voor de zakelijke markt. Hieruit blijkt dat het aantal telefoonlijnen bij bedrijven gestaag afneemt naarmate ze meer online-communicatietools gebruiken. Nu al zegt bijna twee derde van de werknemers in Nederland Microsoft Teams te gebruiken. Dit loopt op tot meer dan driekwart in grote ondernemingen (76% van het personeel bij organisaties met meer dan 500 FTE's).

maandag 27 januari 2025

Ypenburg Business Park krijgt glasvezel van Glaspoort

 Bedrijventerrein Ypenburg krijgt een razendsnel glasvezelnetwerk dankzij Glaspoort. Dit betekent dat ondernemers in dit gebied kunnen profiteren van snel en betrouwbaar internet, wat essentieel is voor hun dagelijkse bedrijfsvoering.

De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2025 wordt gestart met de aanleg. In totaal worden bijna 250 aansluitingen gemaakt. Dit is goed nieuws voor de ondernemers in dit gebied, omdat zij binnenkort ook kunnen profiteren van de voordelen van glasvezelinternet.

dinsdag 21 januari 2025

Glasvezel in Nieuwkoop

VolkerWessels Telecom legt in opdracht van Glaspoort een glasvezelnetwerk aan in de kernen Nieuwkoop, Nieuwveen en Ter Aar.

Deze maand begint de aannemer in de Oranjebuurt in Nieuwkoop waarna de rest van deze dorpskern volgt. Later dit jaar gaat men in Nieuwveen aan de slag.

Eerst legt men de glasvezels in de straten: daarna worden de huizen aangesloten op dit netwerk.

maandag 20 januari 2025

Caiway kondigt forse prijsverhoging aan

Caiway kondigt forse prijsverhoging aan. De prijsverhoging is met gemiddeld 5 procent hoger dan de door CBS vastgestelde inflatiecorrectie.

Caiway noemt bij de melding op de eigen internetsite omtrent de prijsaanpassingen per 1 maart geen exacte bedragen. De provider stelt dat iedere klant persoonlijk per e-mail wordt geïnformeerd over de voor hen geldende prijsaanpassing,

Niet alleen de prijs verandert vanaf 1 maart op de maandelijkse factuur. Hierop verdwijnt ook de naam Caiway. Abonnees van Caiway worden omgezet naar de merknaam Delta.

vrijdag 17 januari 2025

Proximus moet duizenden internetkastjes in Brussel vervangen

Telecomproviders DIGI en Proximus moeten duizenden internetkastjes aan Brusselse gevels vervangen. Ze voldoen niet aan de bouwvoorschriften.

Aan de technische kant is er niets mis met de internetkastjes die DIGI en Proximus hebben geplaatst. De overtreding van de voorschriften heeft te maken met de kleur van de kastjes: ze zijn allemaal zwart, terwijl de bouwvoorschriften bepalen dat de kleur van de gevel bepalend moet zijn voor de kleur van de internetkastjes.

Providers zetten vraagtekens bij de verplichting die in de bouwvoorschriften is vastgelegd. Die zou te onduidelijk zijn.

donderdag 16 januari 2025

ACM start nader onderzoek prijzen budgetsegment internetdiensten

Zogenoemde ‘slapende’ contracten voor mobiele telefonie zorgen ervoor dat consumenten vaak meer betalen dan degenen die regelmatig overstappen of een nieuw contract sluiten bij hun huidige provider. Vooral huishoudens met een internetabonnement in het budgetsegment (snelheden tot 100 Mbps) blijken hierdoor gemiddeld meer te betalen dan huishoudens met sneller internet. Dat blijkt uit de ‘Marktbeschouwing Nederlandse Telecommarkt’ die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gepubliceerd.

Naar aanleiding van de uitkomsten gaat de ACM nader onderzoek doen naar de marktwerking en de prijzen in het budgetsegment voor vast internet. Ook gaat de toezichthouder strenger toezien op de wettelijke verplichting van telecomaanbieders om klanten actief te informeren over hun contractstatus en de voordeligste tarieven.

Uit het marktonderzoek blijkt dat de kwaliteit van vaste en mobiele telecomdiensten in Nederland hoog is en internationaal tot de top behoort. Over de prijs voor mobiele telefonie zijn consumenten over het algemeen tevreden, zo blijkt uit het jaarlijkse ACM-consumentenonderzoek dat gelijktijdig is verschenen. Dat geldt niet voor de prijs van een internetabonnement. Die vinden veel mensen te hoog.

De prijsconcurrentie tussen aanbieders vindt vooral plaats op basis van kortingen die consumenten krijgen als ze overstappen of een nieuw contract afsluiten bij hun huidige aanbieder. Uit het consumentenonderzoek blijkt echter dat er veel ‘slapende’ contracten zijn: bij 79 procent van de vaste internetabonnementen is de initiële contractperiode al verstreken. Voor mobiele abonnementen geldt dit voor 60 procent.

Een opvallende conclusie uit de analyse van de factuurdata is dat huishoudens met internetabonnementen in de laagste snelheidscategorie (onder de 100 Mbps) gemiddeld 44 euro per maand betalen. Dit is hoger dan wat klanten gemiddeld betalen voor snelheden tussen de 100 – 250 Mbps (38 euro) en 250-750 Mbps (41 euro). De ACM ziet ook dat met name in het budgetsegment de meeste consumenten een ‘slapend’ contract hebben, waardoor zij niet profiteren van de kortingen die gegeven worden aan consumenten met een actief contract.

Uit een vergelijking met andere landen blijkt dat de prijzen voor vast internet in Nederland hoger liggen dan in de meeste andere Europese landen. Dit geldt met name voor abonnementen met een snelheid van 100 Mbps. De Nederlandse prijzen voor mobiele telefonie bevinden zich in de middenmoot. Het trekken van conclusies uit dit soort internationale vergelijkingen blijft echter complex, vanwege verschillen tussen landen. Factoren zoals macro-economische omstandigheden, infrastructuur, het aantal concurrerende netwerken, de aard en intensiteit van de concurrentie, regulering, en subsidies voor de uitrol van glasvezel spelen hierbij een rol. De resultaten rechtvaardigen echter wel nader onderzoek naar de marktwerking en prijzen in het budgetsegment.

De ACM gaat ook strenger toezien op het naleven van de informatieplicht. Aanbieders zijn wettelijk verplicht om klanten actief te informeren over het aflopen van hun contract. Daarbij moet de aanbieder de klant ook jaarlijks informeren over hun voordeligste tarieven. De ACM ziet dat dit in de praktijk soms niet of onvoldoende gebeurt.  

De ACM adviseert consumenten die maandelijks geld willen besparen om over te stappen naar een andere aanbieder of een nieuw contact bij hun huidige aanbieder af te sluiten zodra de looptijd van hun contract is verstreken. Voor internetabonnementen met lage snelheden kan dit tot wel 250 euro op jaarbasis schelen. Ook voor mobiele telefonie kan een nieuw contract bij de huidige of een andere aanbieder aanzienlijke besparingen van tientallen euro’s opleveren. 

woensdag 15 januari 2025

Kortingen drukken internetprijzen in Nederland

Hoewel internetprijzen in Nederland op het eerste gezicht hoog lijken in vergelijking met andere Europese landen, profiteren consumenten van een uniek voordeel: kortingen. Dankzij een concurrerende telecommarkt en slimme overstapmogelijkheden betalen Nederlandse huishoudens in werkelijkheid veel minder. Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat een gemiddeld gezin gemiddeld 300 euro kan besparen bij het afsluiten van een nieuw internet- en tv-abonnement.

Nederland onderscheidt zich in de Europese telecomsector door de prominente rol van kortingen. In tegenstelling tot veel andere Europese landen, waar vaste tarieven de norm zijn, speelt de Nederlandse telecommarkt sterk in op kortingen. Grote aanbieders zoals KPN, Ziggo, Delta en Odido bieden standaard aantrekkelijke acties. Hierdoor dalen de werkelijke kosten voor internetabonnementen.

De Nederlandse telecommarkt is dynamisch en concurrerend. Uit de Telecommonitor van de ACM blijkt dat het aantal overstappers aan het groeien is. Dit dwingt aanbieders om met scherpe aanbiedingen te komen. Deze aanbiedingen variëren van tijdelijke acties en welkomstcadeaus tot kortingen bij het verlengen van contracten. Regelmatig overstappen loont: kortingen kunnen oplopen tot wel 50 procent van de standaardtarieven.

De hoogte van de besparingen bij overstappen verschilt afhankelijk van het type contract en de duur ervan. Sluit je een uitgebreider abonnement af met een langere termijn, dan bespaar je meer. Voor huishoudens die kiezen voor alleen internet bedraagt de gemiddelde besparing 117 euro bij 12 maanden, terwijl dit bij een alles-in-1-abonnement voor 24 maanden maar liefst 306 euro is. Dit komt ook doordat de kosten per dienst lager zijn bij alles-in-1-abonnementen vanwege bundelkortingen. Huishoudens besparen hierdoor meer dan bij een los internetabonnement. Daarnaast bieden veel providers combivoordeel aan. Het combineren van een mobiel abonnement met een vast internetabonnement bij dezelfde aanbieder levert bijvoorbeeld extra korting of extra data op.

Uit recent onderzoek van het RTL Nieuwspanel blijkt dat 7 op de 10 Nederlanders aankopen uitstelt, in de hoop een betere deal te kunnen krijgen. Deze gevoeligheid voor kortingen dwingt telecomaanbieders om regelmatig met nieuwe acties te komen.

vrijdag 10 januari 2025

Odido gaat abonnementen van Tele2-dsl-klanten omzetten

Odido gaat internetabonnementen van voormalige Tele2-klanten binnenkort omzetten. Klanten worden standaard overgezet naar een glasvezelabonnement van Odido, ook als zij voorheen een goedkoper DSL-abonnement bij Tele2 hadden.

De telecomgigant nam Tele2 eind 2023 over en faseert sindsdien contracten bij de voormalige provider uit.

De reden dat voormalige Tele2-klanten geen nieuw DSL-contract bij Odido kunnen afsluiten, is omdat Odido het kopernetwerk van KPN gebruikt.

maandag 6 januari 2025

Starlink straks bij United

United Airlines biedt als eerste Starlink wifi aan op vluchten. Het voorziet zijn vliegtuigen van SpaceX’s satelliettechnologie vanaf het tweede kwartaal van 2025.

Vorig jaar kondigde de luchtvaartmaatschappij al aan dit plan te hebben en toen zei het dat het vanaf de lente 2025 zou testen, met uiteindelijk de officiële uitrol later in het jaar. Nu blijkt dat die plannen naar voren zijn geschoven.

Passagiers maken straks vanuit hun vliegtuigstoel verbinding met de satellieten van Starlink boven hen De primeur is straks voor de Embraer E-175, een relatief klein vliegtuig dat alleen wordt gebruikt voor regionaal verkeer en maximaal 88 passagiers kan vervoeren.

Momenteel werkt de maatschappij met vier verschillende wifi-aanbieders. United is niet de enige die Starlink wil implementeren in zijn vliegtuigen: ook Hawaiian Airlines en JSX zouden dit van plan zijn voor binnenlandse, Amerikaanse vluchten.

vrijdag 3 januari 2025

Bewoners binnenstad Zutphen voorlopig nog zonder snel internet

Rond deze tijd zou er in en om het centrum van Zutphen begonnen worden met de aanleg van glasvezel, om hoge internetsnelheden mogelijk te maken. De aanleg van het netwerk is echter uitgesteld.

Jarenlang lag er alleen glasvezel in Warnsveld, De Hoven en in de wijk Leesten. Zo'n drie jaar geleden was slechts 33 procent van het aantal woningen aangesloten op een glasvezelkabel.

De laatste stap om praktisch heel Zutphenop glasvezel aangesloten te krijgen, is het centrum. Aan het einde van dit jaar zou de eerste schop daar in de grond gaan.

De uitrol van glasvezel is volgens het bedrijf complex vanwege de infrastructuur, binnenstad en toestemmingen van de gemeente die nodig zijn.