Pagina's

dinsdag 31 december 2024

Nieuwe TV-decoder van KPN lekt uit

De nieuwe KPN decoder met Android TV genaamd Soundbox is nog niet aangekondigd, maar online zijn al meerdere details uitgelekt.

De nieuwe settopbox wordt net als de huidige TV+ Decoder gemaakt door de fabrikant Sagemcom. Op de site van Sagemcom staan al meerdere vermeldingen.

In meerdere Europese landen gebruiken providers als Vodafone en Orange deze decoder al langer. D

De naam Soundbox verwijst naar de drie luidsprekers en de subwoofer die zijn ingebouwd. Hierdoor ondersteunt het apparaat Dolby Atmos, voor ruimtelijk geluid.

De Soundbox, die met Android TV 12 werkt, heeft een ingebouwde Chromecast-functie en biedt spraakbediening met Google Assistent. Het apparaat ondersteunt onder meer 4K en Dolby Vision.

Wanneer KPN de nieuwe decoder wil lanceren, is nog niet bekend.

maandag 16 december 2024

Orange Satellite gelanceerd

Orange Belgium heeft een nieuwe internetoplossing gelanceerd. Met Orange Satellite is breedbandinternet beschikbaar op de meest afgelegen locaties in België.

De dienst is ontwikkeld in samenwerking met Nordnet en richt zich op klanten die geen toegang hebben tot bijvoorbeeld glasvezelverbindingen.

Orange Satellite maakt gebruik van de Eutelsat Konnect VHTS-satelliet, een Europese geostationaire satelliet die in 2022 werd gelanceerd.

Voor 49 euro per maand biedt de dienst downloadsnelheden tot 200 Mbps en onbeperkt dataverbruik.

De dienst is beschikbaar voor retailklanten, kleine ondernemingen (SoHo) en geselecteerde zakelijke klanten. Het benodigde installatiepakket, dat onder andere een paraboolantenne en een modem met Wi-Fi 6 bevat, kost 399 euro.

donderdag 12 december 2024

DIGI daagt concurrenten uit

DIGI, de nieuwste speler in de Belgische telecommarkt, wil bellen, surfen en televisie kijken toegankelijk maken voor iedereen, zonder in te boeten op kwaliteit. 

Belgische klanten krijgen internetsnelheden tot 10 Gbps, mobiele opties met genereuze databundels, en in de toekomst ook toegang tot een Tv-aanbod.

DIGI Mobile start met een eerste pakket afgestemd op de behoeften van de meeste mobiele gebruikers, aan 5 euro per maand voor 15 GB. Voor bijna 75 procent van de Belgen biedt dit pakket meer dan genoeg data om verbonden te blijven en alle dagelijkse activiteiten zorgeloos uit te voeren.

Vanaf vandaag is DIGI Mobile beschikbaar voor alle Belgische consumenten.

woensdag 11 december 2024

Odido-klanten kunnen snelheid vast internet niet meer verlagen

Klanten van Odido kunnen vanaf 1 februari niet meer de snelheid van hun vaste thuisinternet verlagen tijdens de rest van hun minimumcontractduur. Verhogen kan wel.

Huidige klanten kunnen hun internetsnelheid nog verlagen tot en met 31 januari 2025. Het is ook mogelijk om voor die datum het contract kosteloos op te zeggen, schrijft de provider.

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom Odido deze wijziging heeft doorgevoerd. Een Odido-forumgebruiker speculeert dat de provider het gebruik van flexibiliteit van de contracten tegen wil gaan.

dinsdag 10 december 2024

Nederlandse consumentenbreedbandmarkt groeit dit jaar waarschijnlijk ruim 5 procent

De omzet in de Nederlandse consumentenbreedbandmarkt groeit dit jaar waarschijnlijk ruim 5 procent, vooral dankzij de migratie naar glasvezel en jaarlijkse prijsverhogingen. De groei vertraagt de komende jaren echter door lagere inflatie en een geringe aanwas van het aantal aansluitingen. Dat becijfert Telecompaper in een nieuw onderzoeksrapport.

In het derde kwartaal van 2024 steeg de omzet uit consumentenbreedband tot bijna 689 miljoen euro. Dit is een stijging van 5,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit het rapport 'Dutch Consumer Broadband Q3 2024'. Gelijktijdig groeide het aantal breedbandabonnees met minder dan 1 procent tot 7,6 miljoen. Dat de omzet sneller groeit dan het aantal abonnees, komt voornamelijk door de jaarlijkse prijsverhogingen. Dit is bij alle grote internetproviders het geval.

Ook de gestage overstap naar glasvezel, dat relatief duurder is dan DSL, draagt bij aan de omzetgroei. Eind september was ruim 44 procent van de breedbandaansluitingen voor consumenten via glasvezel, tegenover iets minder dan 39 procent een jaar eerder. Kabel verloor 2 procentpunten in het afgelopen jaar en komt uit op een aandeel van minder dan 39 procent. DSL daalde naar minder dan 17 procent van de Nederlandse breedbandmarkt.

De omzet uit glasvezelbreedband steeg in het derde kwartaal met bijna 19 procent. Glasvezel is nu al goed voor bijna de helft van de totale omzet uit consumentenbreedband. Telecompaper verwacht dat deze groei aanhoudt, met een geschatte samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 2,6 procent in de periode 2024-2028.

De vraag naar glasvezel was vooral gunstig voor Odido en Delta Fiber. Beide aanbieders kregen er het afgelopen jaar ruim een half procentpunt marktaandeel bij. Odido had in het derde kwartaal 10,7 procent van de consumentenbreedbandmarkt in handen en Delta Fiber 6,2 procent. KPN blijft marktleider wat betreft de omzet. De aanbieder is goed voor bijna 43 procent van de totale omzet in de markt. VodafoneZiggo heeft nog steeds een lichte voorsprong wat betreft het aantal abonnees, met 37,2 procent van het totale aantal.

maandag 9 december 2024

Start aanleg glasvezel op Sportpark Den Dries

Sportpark Den Dries krijgt binnenkort supersnel internet dankzij de aanleg van een glasvezelnetwerk. Een opdracht die eerder is gegeven door de gemeente Valkenswaard.

Met de aanleg van een glasvezelnetwerk gaat een grote wens van vijf verenigingen en jeugdherberg Harba Lorifa in vervulling.

Ad van Veldhoven spreekt over een succesvolle samenwerking. Hij was afgelopen periode het aanspreekpunt voor de gemeente en coördineerde de gesprekken tussen de gemeente en de verenigingen AVV, TVV, The VETS, HOD en SVV, die op Sportpark Den Dries te vinden zijn. Na het akkoord met KPN afgelopen zomer staken Ad van Veldhoven van Harba Lorifa en Wethouder Rens Pijnenburg symbolisch de eerste schop in de grond, zoals te zien op de foto.

De overlast voor gebruikers en bezoekers van het sportpark is beperkt. De graafwerkzaamheden vinden doordeweeks en voornamelijk naast de velden en paden plaats. De parkeerplaats op Sportpark Den Dries blijft bereikbaar.

dinsdag 3 december 2024

Odido verhoogt prijzen vanaf januari

Odido verhoogt de prijzen voor abonnees vanaf januari met 3,2 procent. Het gaat om een inflatiecorrectie die geldt voor abonnementen die vóór oktober 2024 zijn afgesloten. Oud-Tele2-abonnees krijgen vanaf juli volgend jaar met de prijsverhoging te maken.

De prijsverhoging geldt voor klanten die vóór 1 oktober van dit jaar een abonnement hebben afgesloten en dus niet voor klanten die na deze datum abonnee zijn geworden.

Voor oud-abonnees van Tele2 gelden andere regels. Als zij sinds 5 september 2023 hun abonnement nog niet hebben verlengd, gaat de inflatiecorrectie pas in op 1 juli 2025.

maandag 2 december 2024

Prijswijzigingen bij Freedom

Vanaf 1 januari 2025 veranderen de prijzen van de meeste internetabonnementen en sommige huurmodems bij Freedom. Dit geldt voor huidige en nieuwe klanten. De prijzen voor bellen, tv en extra opties blijven hetzelfde.

De netwerken waarover Freedom internet levert, hebben hun tarieven aangepast. Dit komt door hogere kosten voor grondstoffen, energie en inflatie. Niet alle verbindingen zijn duurder geworden. Voor die verbindingen passen wij de prijzen niet aan.

Sinds 2019 is de huurprijs voor een FRITZ!Box-modem 2 euro per maand. Dit is helaas niet meer genoeg, dus verhoogt Freedom de prijs naar 3 euro per maand. Dit geldt alleen voor de FRITZ!Box 5530, 7590(AX) en 7583. De prijzen voor de FRITZ!Box 5490 en 5590 blijven hetzelfde.

Wil je geen hogere huurprijs betalen voor je modem, je kunt het modem voor een eenmalig bedrag overnemen. Als je een modem wilt overnemen, dan wordt het eenmalige bedrag na de verwerking in rekening gebracht en komt de 2 euro per maand voor de huur te vervallen.

vrijdag 29 november 2024

Bedrijventerreinen in Tubbergen krijgen glasvezel van Glaspoort

De bedrijventerreinen Boskamp-De Haar, Lutkeberg en Geesteren in gemeente Tubbergen krijgen een razendsnel glasvezelnetwerk dankzij Glaspoort. Dit betekent dat ruim 280 ondernemers in deze gebieden kunnen profiteren van snel en betrouwbaar internet, wat essentieel is voor hun dagelijkse bedrijfsvoering.

De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2025 wordt gestart met de aanleg, daarna volgen de andere bedrijventerreinen. In totaal wordt er 8 kilometer gegraven om bijna 10 kilometer aan glasvezel neer te kunnen leggen.

Glaspoort levert een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de gemeente Tubbergen door de aanleg van een glasvezelnetwerk. Dit stimuleert niet alleen de lokale economie, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid en duurzaamheid van de gemeente.

Het laten aansluiten van een glasvezelaansluiting in het bedrijfspand is kosteloos en brengt geen verplichtingen met zich mee.

donderdag 28 november 2024

Bedrijventerrein in Zeewolde krijgt glasvezel van Glaspoort

Het bedrijventerrein Trekkersveld in gemeente Zeewolde krijgt een razendsnel glasvezelnetwerk dankzij Glaspoort. Dit betekent dat 257 ondernemers in deze gebieden kunnen profiteren van snel en betrouwbaar internet, wat essentieel is voor hun dagelijkse bedrijfsvoering.

De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2025 wordt gestart met de aanleg, daarna volgen de andere bedrijventerreinen. In totaal wordt er 14 kilometer gegraven om 69 kilometer aan glasvezel neer te kunnen leggen.

Het laten aansluiten van een glasvezelaansluiting in het bedrijfspand is kosteloos en brengt geen verplichtingen met zich mee.

woensdag 27 november 2024

Glaspoort zet eerste schop in de grond op Marken

Glaspoort heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de start van de aanleg van haar glasvezelnetwerk op Marken. Symbolisch werd op woensdag 20 november de eerste schop in de grond gezet.

Voorafgaand aan de werkzaamheden is nauw samengewerkt met de Eilandraad en bewoners om de overlast tot een minimum te beperken. Tijdens een bewonersavond op 10 oktober zijn de plannen uitgebreid toegelicht, inclusief informatie over de aanleg en de mogelijkheden van glasvezel. Om de overlast tot een minimum te beperken, is besloten om tijdens de graafwerkzaamheden in de straat, ook gelijk een aansluitpunt in de woningen te maken. Zo hoeft de straat maar één keer open.

De bewoners is gevraagd om toestemming te geven voor de werkzaamheden in en rondom de woning. Inmiddels heeft 70 procent van de bewoners van Marken toestemming gegeven voor het monteren van een aansluitpunt in de woning.

Na Marken zal Glaspoort een glasvezelnetwerk in Ilpendam en in Broek in Waterland aanleggen. In Monnickendam ligt al glasvezel van Glaspoort.

dinsdag 26 november 2024

Onderzoek naar glasvezel in buitengebied van Westland en Midden-Delfland

Delta Netwerk is begonnen met de voorbereidingen voor aanleg van glasvezel in het buitengebied van Westland en Midden-Delfland.

Delta Fiber had aanvankelijk toegezegd glasvezel te gaan aanleggen bij bewoners en bedrijven in Westland als meer dan de helft van de mensen dat wilde, maar kwam daar later toch weer op terug.
Westland Verstandig stapte daarop in 2021 met de inwoners naar de rechter en werd een jaar later in het gelijk gesteld. Delta Fiber werd verplicht tot aanleg, maar ging in hoger beroep.

Het gerechtshof is het eens met de rechtbank, zo bleek later.

maandag 25 november 2024

KPN meldt problemen met bedienen TV+ decoder

KPN meldt in het gebruikersforum problemen met de TV+ decoder. De afstandsbediening kan haperen.

De afstandsbediening bij Android TV decoders – feitelijk mediaspelers met een providergebonden launcher – moet via bluetooth met de ontvanger worden verbonden.

Opnieuw koppelen van de afstandsbediening lijkt in veel gevallen uitkomst te bieden.

vrijdag 22 november 2024

Belgische multiplay-markt blijft op peil dankzij combinaties met mobiel

In België staat de markt voor multiplay-diensten onveranderlijk onder druk. Maar de combinaties breedband/mobiel en breedband/mobiel/tv winnen aan populariteit. Zij maskeren het afnemend gebruik van andere combinatie-abonnementen, zoals alle combi's met vaste telefonie. In totaal was de Belgische multiplay-markt in het derde kwartaal van 2024 goed voor 4,1 miljoen klanten en een omzet van EUR 1,13 miljard. Dit blijkt uit het rapport Belgian Total Communications Market 2024-Q3 van Telecompaper.

Het aantal multiplay-klanten is de afgelopen vier kwartalen constant en de omzet uit multiplay-diensten fluctueert minimaal. Het is vooral de samenstelling van de combinatieabonnementen die veranderlijk is.

Ten opzichte van een jaar geleden kozen zo’n 28 procent meer mensen de combinatie breedband/mobiel. Tegenwoordig heeft bijna een half miljoen klanten deze dualplay-combinatie. Het aantal klanten met de combinatie breedband/mobiel/tv groeide bijna 7%, tot 907.000. Onder deze twee groepen zitten veel abonnees die de vaste telefoon uit hun abonnement schrapte. Bij elkaar hebben de twee groepen een marktaandeel van ruim 34%.

Toch is de quadplay-combi met vaste telefonie nog steeds het meest gebruikt. In het afgelopen derde kwartaal ging het om bijna 1,27 miljoen klanten, goed voor een kleine 31 procen van de totale multiplay-markt. Het aantal quadplay-gebruikers en hun aandeel in de markt krompen de afgelopen twaalf maanden aanzienlijk, ten gunste van combinaties zonder vaste telefonie.

woensdag 20 november 2024

Alles-in-één-internetpakketten nauwelijks nog afgesloten in Nederland

Tegenwoordig kiezen Nederlanders steeds minder vaak voor alles-in-één-pakketten. Dat blijkt uit data van prijsvergelijker Pricewise. Waar het vroeger heel normaal was om tv en thuisbellen samen af te sluiten met een internetabonnement, gebeurt dat nu nauwelijks meer. De enige uitzondering is de combinatie internet en tv. Verder worden alle telecomdiensten tegenwoordig vooral los van elkaar vergeleken en afgesloten.

Er zijn tegenwoordig nauwelijks nog mensen die een vaste telefoonlijn wensen naast hun mobiel en óók streamen we inmiddels meer dan dat we vaste tv kijken. Nederlanders kiezen vaker voor internet only, al dan niet in combinatie met een streamingsdienst. Het is daarbij ook voordeliger om abonnementen los af te sluiten.

Losse tv via een decoder onder de tv wordt nauwelijks nog afgesloten. Uit data van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat minder dan 1 procent nog een los tv-abonnement afsluit. Volgens de ACM heeft een miljoen huishoudens in Nederland geen televisie abonnement meer. Het aantal televisie abonnementen is sinds 2024 langzaam, maar gestaag blijven dalen.  
Ook de combinatie thuisbellen en internet wordt nog maar weinig afgesloten. Zo sluit 1 procent van alle Nederlanders nog maar een bellen- en internetabonnement af.  

De alles-in-één combinatie bellen, tv en internet wordt iets meer, maar nog steeds weinig afgesloten. Zo sluit nog maar 4 procent van de 41 tot 50-jarigen dit abonnement af en ook maar 17 procent van de 60-plussers sluit dit abonnement af. 

dinsdag 19 november 2024

Delta verhoogt prijzen glasvezelpakketten

Delta verhoogt per 1 januari 2025 de prijzen en snelheden van internet- en tv-abonnementen via het glasvezelnetwerk.

Ook gaan de snelheden van verschillende internetabonnementen op diezelfde datum omhoog.

Delta schrijft op zijn website dat de prijswijzigingen gelden voor alle klanten van de provider. Eventuele actietarieven die klanten hebben, blijven wel gewoon gelden.

Daarnaast voert de aanbieder snelheidsverhogingen door voor verschillende van zijn abonnementen. Het huidige 100Mbit/s-abonnement wordt per 1 januari opgehoogd naar 150Mbit/s. Het 250Mbit/s-abonnement gaat naar 500Mbit/s en het 400Mbit/s-abonnement wordt verhoogd naar 600Mbit/s.

De drie snelste abonnementen van Delta, van 1Gbit/s, 2Gbit/s en 8Gbit/s, blijven qua snelheid ongewijzigd.

maandag 18 november 2024

Bedrijven in Nieuwer ter Aar en Driebergen-Rijsenburg krijgen glasvezel

De bedrijventerreinen Hoenderdaal en Vossestein krijgen een glasvezelnetwerk dankzij Glaspoort. In totaal wordt er glasvezel uitgerold om 240 bedrijven te voorzien van een glasvezelaansluiting.

In het vierde kwartaal wordt gestart met de aanleg. Glaspoort levert een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de gemeenten Stichtse Vecht en Utrechtse Heuvelrug door de aanleg van een glasvezelnetwerk. Dit stimuleert niet alleen de lokale economie, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid en duurzaamheid van de gemeente.

vrijdag 15 november 2024

Bedrijventerrein in Den Dolder krijgt glasvezel van Glaspoort

Het bedrijventerrein Fornhese in gemeente Zeist krijgt een razendsnel glasvezelnetwerk dankzij Glaspoort.

De verwachting is dat in het vierde kwartaal wordt gestart met de aanleg, daarna volgen de andere bedrijventerreinen. In totaal worden er 101 aansluitingen gemaakt.

Glaspoort levert een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de gemeente Zeist door de aanleg van een glasvezelnetwerk. Dit stimuleert niet alleen de lokale economie, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid en duurzaamheid van de gemeente.

donderdag 14 november 2024

Bedrijventerrein in Boekel krijgt glasvezel van Glaspoort

Het bedrijventerrein De Vlonder in gemeente Boekel krijgt een glasvezelnetwerk dankzij Glaspoort.

De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2025 wordt gestart met de aanleg, daarna volgen de andere bedrijventerreinen. In totaal worden er 172 aansluitingen gemaakt. Dit is goed nieuws voor de ondernemers in dit gebied, omdat zij binnenkort ook kunnen profiteren van de voordelen van glasvezelinternet.

Glaspoort levert een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de gemeente Boekel door de aanleg van een glasvezelnetwerk.

woensdag 13 november 2024

Bedrijventerrein in Gemert krijgt glasvezel van Glaspoort

Het bedrijventerrein Wolfsveld in gemeente Gemert-Bakel krijgt een glasvezelnetwerk dankzij Glaspoort.

De verwachting is dat in het vierde kwartaal wordt gestart met de aanleg, daarna volgen de andere bedrijventerreinen. In totaal worden er 242 aansluitingen gemaakt.

Glaspoort levert een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de gemeente Gemert-Bakel door de aanleg van een glasvezelnetwerk. Dit stimuleert niet alleen de lokale economie, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid en duurzaamheid van de gemeente.

dinsdag 12 november 2024

Oudorp wordt aangesloten op glasvezel van Glaspoort

Glaspoort begint met de glasvezelaanleg in Oudorp. Dit is de laatste wijk in Alkmaar waar nog glasvezel moet worden uitgerold.

Glaspoort heeft de aanleg van glasvezel in Oudorp goed voorbereid. Nadat met de gemeente Alkmaar is afgestemd waar en wanneer gegraven mag worden, worden de glasvezelkabels in
de straten van Oudorp gelegd.

Een groot deel van de bewoners van Oudorp is al geïnformeerd over de aanleg en de graafwerkzaamheden. In Oudorp worden bijna 5500 woningen aangesloten op glasvezel.

maandag 11 november 2024

Glaspoort en CAI Harderwijk starten aanlegwerkzaamheden in Harderwijk

Op de bedrijventerreinen Overveld, Lorentz en Tonsel-Drielanden is de gezamenlijk aanleg van het glasvezelnetwerk, van CAI Harderwijk en Glaspoort, gestart. De straat hoeft maar 1 keer open en de overlast wordt hierdoor tot een minimum beperkt.

Aannemer Allinq voert de werkzaamheden uit voor Glaspoort en voor CAI Harderwijk. Er worden twee glasvezelnetwerken aangelegd. Zo hoeft de straat maar één keer open. Hierdoor hebben
ondernemers in Harderwijk een zeer ruime keuze aan providers.

Het laten aansluiten van een glasvezelaansluiting in het bedrijfspand is kosteloos en brengt geen verplichtingen met zich mee. Omdat er twee netwerken worden aangelegd, worden ook twee
aansluitpunten gemonteerd.

maandag 4 november 2024

Glasvezelaanleg op bedrijventerreinen op Urk

De bedrijventerreinen Kamperhoek en Zwolsehoek krijgen glasvezel van Glaspoort. Er wordt in totaal ongeveer 14 kilometer gegraven om 141 kilometer glasvezel aan te leggen. Hierdoor krijgen 720 bedrijven in de gemeente Urk toegang tot supersnel en stabiel internet.

In het vierde kwartaal wordt gestart met de aanleg.

Glaspoort levert een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de gemeente Urk door de aanleg van een glasvezelnetwerk.

donderdag 31 oktober 2024

Belg mag voortaan eigen modem kiezen

Vanaf 1 november 2024 kunnen Belgische consumenten hun eigen modem kiezen om verbinding te maken met het internet. Tot nu toe waren het doorgaans de providers, zoals Telenet en Proximus, die bepaalden welke modem wordt gebruikt.

In verschillende andere markten, waaronder Nederland en Duitsland, bestaat er al langer een vrije modemkeuze.

Onder meer Testaankoop dringt al een tijd aan op een vrije modemkeuze, omdat sommige gebruikers volgens de consumentenorganisatie meer functionaliteiten verwachten.

ACM: meer onderzoek nodig naar overname glasvezelnetwerken Delta door joint-venture van KPN

Er is meer onderzoek nodig naar de plannen van een joint-venture van KPN (Glaspoort) om een deel van het glasvezelnetwerk van Delta Fiber Nederland (Delta) over te nemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.

De overname ziet op glasvezelnetwerken van Delta in verschillende gemeenten in Nederland met een dekking van in totaal circa 200.000 huishoudens. Delta is in Nederland de grootste glasvezelconcurrent van KPN. Glaspoort is een in 2021 opgerichte joint-venture van KPN en pensioenuitvoerder APG om de glasvezelstrategie van KPN te versnellen en daarmee de marktpositie van KPN te versterken.
 
De overname van glasvezelnetwerken van Delta kan de marktpositie van Glaspoort en daarmee KPN verder versterken met nadelige gevolgen voor consumenten, zoals prijsverhogingen. Daarom vindt de ACM vervolgonderzoek nodig.
 
Op basis van haar eerste onderzoek ziet de ACM een risico dat de concurrentie tussen vaste telecomnetwerken door deze overname afneemt. In bijna heel Nederland liggen de netwerken van de twee grootste telecomaanbieders: KPN en VodafoneZiggo. De afgelopen jaren hebben meer dan 2,5 miljoen huishoudens echter een glasvezelaansluiting gekregen van concurrenten, zoals Delta en Open Dutch Fiber.

Zo concurreert KPN momenteel in verschillende delen van Nederland met zowel het glasvezelnetwerk van Delta als het netwerk van VodafoneZiggo. Dat geldt ook voor de gebieden waar Glaspoort het glasvezelnetwerk van Delta wil overnemen. Na de overname blijft in deze gebieden alleen concurrentie over tussen de netwerken van KPN (en Glaspoort) en VodafoneZiggo, terwijl er op dit moment nog drie concurrerende netwerken zijn. Als onderdeel van de transactie zal Glaspoort
(ODF-)toegang tot de overgedragen infrastructuur non-discriminatoir aan Delta en andere telecomaanbieders aanbieden.
 
Sinds 2020 heeft KPN ten minste zeven glasvezelnetwerken van kleinere concurrenten overgenomen. Het fenomeen van achtereenvolgende kleine overnames wordt ook wel ‘kralen rijgen’ genoemd. Het is denkbaar dat elke afzonderlijke overname van een klein glasvezelnetwerk een beperkte impact heeft, maar dat KPN haar marktpositie met kleine overnames telkens vergroot. De al aanzienlijke positie van KPN op de markt wordt daardoor verder versterkt. Dat kan ten koste gaan van de onderhandelingspositie van telecomaanbieders zonder eigen landelijk dekkend netwerk, zoals Odido en Budget Thuis en uiteindelijk leiden tot een opwaartse prijsdruk voor consumenten.
 
Het merendeel van deze kleine overnames door KPN hoefde wegens de geringe omzet niet te worden gemeld bij de ACM. Dat de nu voorliggende overname wel moet worden gemeld, komt doordat de overname via Glaspoort loopt. De ACM pleit al langer voor een wetswijziging zodat zij in de gelegenheid is om ook  kleinere overnames door een grote speler te kunnen onderzoeken wanneer er een risico is voor de mededinging.
 
Glaspoort en Delta moeten nu een vergunning voor de overname aanvragen. In een eventueel vervolgonderzoek zal de ACM het risico voor de mededinging verder onderzoeken. In het bijzonder kan de ACM bijvoorbeeld onderzoeken in hoeverre kabelaanbieders als VodafoneZiggo concurrentiedruk uitoefenen op de markt voor toegang tot glasvezelnetwerken. Als bedrijven een vergunningsaanvraag indienen, heeft de ACM 13 weken om een besluit te nemen. Als de ACM vragen heeft over de aanvraag komt die tijd bovenop de 13 weken.

woensdag 30 oktober 2024

KPN en Glaspoort legden vorig kwartaal 137.000 nieuwe glasvezelaansluitingen aan

KPN en Glaspoort hebben vorig kwartaal 137.000 nieuwe glasvezelaansluitingen aangelegd. Daarmee dekt het netwerk van de twee partijen 62 procent van de huishoudens in Nederland.

KPN levert overigens ook abonnementen via de glasvezelnetwerken van derde partijen. Met die aansluitingen meegerekend, kunnen 5,3 miljoen Nederlandse huishoudens een glasvezelabonnement afsluiten bij de provider.

Vorig kwartaal zijn ongeveer 37.000 nieuwe glasvezelabonnementen afgesloten bij de telecomprovider. Daarmee heeft het bedrijf nu 1,7 miljoen klanten met een dergelijk abonnement.

dinsdag 29 oktober 2024

Kleine compensatie voor uitval in België

Wie in België minstens acht uur zonder internet of telefoon zit, zal daarvoor vanaf 1 november in bepaalde gevallen een compensatie krijgen van zijn telecomaanbieder.

De regeling voorziet in een schadevergoeding van minstens één euro. Na 24 uur komt er per dan nog een euro bij plus vijftig eurocent voor elke dag dat de onderbreking duurt.

De telecomaanbieders kunnen de klant ook een compensatie in natura voorstellen, zoals een gratis film. Die moet dan wel minstens de waarde van de financiële schadevergoeding hebben.

vrijdag 25 oktober 2024

Multiplay-markt groeit door overname Youfone door KPN

De overname van Youfone door KPN zorgde in het tweede kwartaal van 2024 voor een duidelijke groei in de Nederlandse multiplay-markt. En dan met name in de markt van FMC (Fixed-mobile convergence), breedbandinternet gecombineerd met mobiele telefonie en eventueel uitgebreid met vaste telefonie en/of tv. In deze periode steeg het totale aantal FMC-huishoudens met 101.000 tot 3,69 miljoen. Dit komt neer op 54,8 procent van de totale multiplay-markt, waaronder ook breedbandcombinaties zonder mobiele telefonie vallen. Dit blijkt uit recent onderzoek door Telecompaper.

Door de overname vormen veel breedband- en mobiele producten van Youfone ineens een combinatie van KPN. Het gaat bijvoorbeeld om Youfone-breedbandaansluitingen via het DSL- en glasvezelnetwerk van KPN. Aan het eind van het tweede kwartaal waren er ongeveer 58.000 mensen die dit product afnamen. Door deze en andere nieuwe combinaties steeg het aantal multiplay-klanten bij KPN in Q2 met 69.000. Door de toename van FMC-abonnees groeide ook de totale multiplay-markt. De afgelopen jaren was de trend juist negatief.

In totaal hebben 6,74 miljoen huishoudens in Nederland een multiplay-abonnement, bijna 3,7% meer dan een jaar eerder. De verschillende aanbieders genereren ermee bijna EUR 1,4 miljard omzet. Marktleider is VodafoneZiggo, goed voor 42% van het totale aantal multiplay-abonnees. Dit marktaandeel daalt, terwijl het multiplay-potentieel van de aanbieder aanzienlijk is. Nog niet de helft van Ziggo-breedbandklanten heeft namelijk mobiele telefonie via Vodafone of Hollandsnieuwe. KPN volgt met een aandeel (naar aantal abonnees) van 36,2%, op afstand gevolgd door Odido, Delta en Caiway. De marktaandelen van Odido en Delta groeiden het afgelopen jaar gestaag.

donderdag 24 oktober 2024

Zestigplussers checken nauwelijks of internet thuis goedkoper kan

Uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise in samenwerking met onderzoeksbureau PanelWizard blijkt dat de helft van de Nederlanders tot 50 jaar elk jaar checkt of hun internetabonnement goedkoper kan. Uit data van Pricewise blijkt dat ook een groot deel van deze leeftijdsgroep overstapt. Opvallend is dat maar 30 procent van de zestigplussers ieder jaar het abonnement checkt en ook dat maar 11 procent ieder jaar overstapt.
 
Meer dan de helft (48 procent) van de 18 tot 30-jarigen checkt ieder jaar of het internetabonnement goedkoper kan en één derde (30 procent) stapt daadwerkelijk over. Ook 51 procent van de Nederlanders tussen de 30-39 jaar checkt ieder jaar of er een goedkoper abonnement is en ook hier stapt meer dan één derde (32 procent) uiteindelijk over.
 
Een derde (31 procent) van de zestigplussers checkt ieder jaar of hun internetabonnement ergens anders goedkoper is, maar uit data van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat maar een klein deel van deze groep daadwerkelijk overstapt (11 procent). Uit eerder onderzoek blijkt dat deze groep denkt dat overstappen veel moeite kost. Terwijl overstappen naar een andere internetaanbieder vaak vrij eenvoudig is via de zogenaamde overstapservice. Een abonnement zelf opzeggen daarentegen lijkt ingewikkelder. Ook 40 procent van de Nederlanders tussen de 50-59 jaar checkt jaarlijks of het abonnement goedkoper kan, maar ook hier stapt maar 12 procent uiteindelijk over. 

woensdag 23 oktober 2024

Glasvezel op zes bedrijventerreinen gemeente Ede

De bedrijventerreinen Willinkhuizen (Wekerom), Molenerf (Harskamp), Hooikamp (Ederveen), Kaardebol (Bennekom), Heestereng (Ede) en De Stroet (Lunteren) krijgen glasvezel. Hierdoor kunnen meer dan 800 bedrijven in de gemeente Ede gebruik maken van supersnel en stabiel internet.

In het vierde kwartaal wordt gestart met de aanleg.

De aanleg van glasvezel wordt verzorgd door Glaspoort, een joint venture van KPN en pensioenfonds ABP. Het laten aansluiten van een glasvezelaansluiting in het bedrijfspand is kosteloos en brengt geen verplichtingen met zich mee.

dinsdag 22 oktober 2024

Bedrijventerreinen in Boxtel krijgen glasvezel van Glaspoort

Op bedrijventerreinen Ladonk en De Vorst wordt een glasvezelnetwerk aangelegd door Glaspoort.

De verwachting is dat er in januari zal worden gestart met de aanleg. In totaal worden meer dan 300 glasvezelaansluitingen gemaakt. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer BAM Telecom in opdracht van Glaspoort.

Glaspoort levert een bijdrage aan de verdere ontwikkeling in Boxtel door de aanleg van glasvezel.

maandag 21 oktober 2024

Glasvezelaanleg op bedrijventerreinen in de gemeente Buren

De bedrijventerreinen Doejenburg in Maurik, Beusichem Zuid en De Hofstede in Lienden krijgen glasvezel van Glaspoort. Er wordt in totaal ongeveer 10 kilometer gegraven om 80 kilometer glasvezel aan te leggen. Hierdoor krijgen 375 bedrijven in de gemeente Buren toegang tot supersnel en stabiel internet.

In het vierde kwartaal wordt gestart met de aanleg.

Glaspoort levert een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de gemeente Buren door de aanleg van een glasvezelnetwerk.

woensdag 16 oktober 2024

SpaceX belooft gigabit-internet via de Starlink

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, gaat zijn Starlink-internetdienst flink opwaarderen. Het bedrijf wil de snelheid van zijn satellietinternet vertienvoudigen, van de huidige 100 Mbps naar maar liefst 1 Gbps.

Daartoe moeten de satellieten op een iets lagere baan om de aarde gaan cirkelen. Ook wil het bedrijf de hoek aanpassen waaronder de satellieten met de aarde communiceren.

SpaceX beloofde al in 2016 gigabit-snelheden, maar kon die belofte tot nu toe niet waarmaken. Momenteel ervaren Starlink-gebruikers downloadsnelheden tussen de 25 en 220 Mbps.

Met de hogere internetsnelheid kan Starlink op sommige plekken een alternatief vormen voor internet via de kabel en glasvezel.

dinsdag 15 oktober 2024

Odido rolt '300Mbit/s'-5G-thuisinternetabonnement uit

Odido's 5G-thuisinternetabonnement Klik&Klaar Internet is vanaf deze week te bestellen voor 25 euro per maand. Bij het abonnement krijgen klanten een Zyxel-5G-modemrouter.

Hoewel de snelheid van het internetabonnement onbeperkt is, spreekt Odido over 'tot wel 300Mbit/s'. De snelheid is afhankelijk van de afstand tot de zendmast en de plaatsing van de router.

Klanten krijgen bij het abonnement een Zyxel NR5307-router in bruikleen. Deze is kosteloos, maar moet wel teruggestuurd worden als het abonnement afloopt. De router ondersteunt vanuit Zyxel Wi-Fi 7, hoewel de Odido-variant Wi-Fi 6 ondersteunt.

Het Klik&Klaar-abonnement is volgens Odido onder meer bedoeld voor klanten die in regio's wonen waar nu nog geen internetaansluiting van 30Mbit/s of meer beschikbaar is, zogenoemde 'witte adressen'.

maandag 14 oktober 2024

Eerste glasvezelaansluiting op het Meubelplein in Enschede

De aanleg van glasvezel op het Meubelplein is in volle gang. Op maandag 8 april realiseerde Glaspoort de eerste bedrijfsaansluiting, samen met Jan Willem Haasewinkel van Kvik en Tom Benner van Glaspoort.

Er komt veel kijken bij de aanleg van een glasvezelnetwerk. Aannemer Siers legt voor Glaspoort het glasvezelnetwerk aan. Er wordt bijna 30 kilometer kilometer glasvezel zijn in de grond gelegd op meerdere bedrijventerreinen in Enschede. De montage van de glasvezelaansluitpunten in de  bedrijfspanden is begonnen waarbij Siers ervoor zorgt dat de bedrijfspanden tijdens de  aanlegwerkzaamheden steeds bereikbaar blijven.

Bij de totstandkoming van deze eerste aansluiting werd Kvik symbolisch aangesloten met de grote  groene stekkers. De oude aansluiting gaat pas uit als de nieuwe aansluiting werkt zodat de bedrijven  altijd online blijven.

De aanleg naar de bedrijfspanden en het plaatsen van de glasvezelaansluiting in een pand is  kosteloos en brengt geen verplichtingen met zich mee. Ondernemers die nog geen toestemming  hebben gegeven voor het aansluiten van hun pand kunnen dit doen via de website van Glaspoort. 

zondag 13 oktober 2024

Glasvezelaanleg in Loon op Zand en De Moer

In oktober start de aanleg van glasvezel in Loon op Zand en De Moer. Door de aanleg van een open glasvezelnetwerk van Glaspoort hebben de inwoners van Loon op Zand en De Moer straks keuze uit veel verschillende providers.

De verwachting is dat halverwege 2025 de woningen op glasvezel zijn aangesloten. Aannemer BAM Telecom voert de werkzaamheden in opdracht van Glaspoort uit. In totaal worden bijna 3000 aansluitingen gemaakt.

Om de woning aan te sluiten op glasvezel dient toestemming voor de werkzaamheden in een rond de woning te worden gegeven. Dit kan heel eenvoudig via glaspoort.nl/toestemming.

donderdag 10 oktober 2024

In totaal hebben nu ruim 7,69 miljoen huishoudens glasvezel

Het aantal huishoudens dat diensten afneemt via COAX- of koperverbinding neemt verder af. De uitrol van glasvezel groeit door, net als het aantal consumenten dat overstapt naar deze verbinding. In totaal hebben nu ruim 7,69 miljoen huishoudens een glasvezelnetwerk voor de deur en 2,99 miljoen daarvan hebben ook daadwerkelijk een abonnement.

Dat blijkt uit het nieuwe kwartaaloverzicht van de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Voor wat betreft de uitrol van glasvezel behoort Nederland tot de top van Europa. Wel blijven sommige delen van ons land nog steeds achter. In een aantal delen van Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Limburg is er minder glasvezel beschikbaar dan elders in het land, zo blijkt uit de glasvezelkaart. De ACM ziet echter dat ook in deze gebieden er een flink aantal glasvezelverbindingen is bijgekomen.

KPN en VodafoneZiggo domineren de breedbandmarkt met elk 35% - 45% marktaandeel. Wel is VodafoneZiggo licht gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal (40% - 45%). Op de mobiele markt staat KPN nu op gelijke hoogte met Odido (beide een marktaandeel van 30%-35%). Door de recente overname van Youfone heeft KPN er veel mobiele klanten bijgekregen.

woensdag 9 oktober 2024

Succesvolle boring onder Wilhelminakanaal in Oirschot voor aanleg glasvezel

Van woensdag 25 september tot en met vrijdag 27 september voerde aannemer BAM Telecom een succesvolle boring uit onder het Wilhelminakanaal ter hoogte van de Cantorij in Oirschot. Deze boring is een belangrijke stap om het glasvezelnetwerk van Glaspoort te verbinden.

De boring is door aannemer BAM Telecom tot in detail voorbereid samen met Glaspoort, gemeente Oirschot en Rijkswaterstaat. De boring heeft een lengte van 513 meter en een maximale diepte van 50 meter.

De boor ging vanaf de Cantorij geleidelijk naar een diepte van 50 meter om onder het Wilhelminakanaal door te gaan en bij het Kempenhorst College weer boven te komen. Daar werd de mantelbuis teruggetrokken. Door deze mantelbuis worden de glasvezelkabels geblazen.

dinsdag 8 oktober 2024

Merknaam VOO gaat mogelijk verdwijnen

Orange gaat vermoedelijk stoppen met de merknaam VOO. Dat meldt het Franstalige nieuwsmedium L-Post. Ook de winkels van VOO zouden gesloten worden.

In september 2025 verdwijnen de abonnementen en producten die onder die naam worden aangeboden.

VOO was voorheen een kabelbedrijf van het Waalse Nethys, maar werd overgenomen in 2023. Orange kreeg 75 procent van de aandelen in zijn bezit.
 

vrijdag 4 oktober 2024

Hoogbouw in Zaandam Zuidoost kan desgewenst glasvezel van KPN krijgen

 

KPN gaat in Zaandam naast huizen ook hoogbouw aansluiten op glasvezel. Eerst is het gebied Zuidoost aan de beurt, waaronder de Brandaris. Voor deze aansluitingen is toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren of soms zelfs van elke bewoner afzonderlijk.

De glasvezelkabel kan bij hoogbouw op twee manieren worden aangebracht: via de meterkast of via de buitenkant van een gebouw. Aan de buitenkant brengt KPN de kabel met een hoogwerker omhoog.

De aanlegmethode bepaalt KPN samen met de VvE, de woningcorporatie of de pandeigenaar. Deze methode kan dus per gebouw verschillen. Op plekken met veel dataverkeer, zoals in hoogbouw waar veel mensen en hun wifi-signalen dicht op elkaar zitten, is een stabiele verbinding extra belangrijk, aldus het telecombedrijf.

woensdag 2 oktober 2024

Consumenten fors duurder uit bij overgang van DSL naar glasvezel

Consumenten die nu internetten via een koperen (A)DSL-lijn zijn vaak fors duurder uit bij de overgang naar glasvezel. De kosten kunnen, afhankelijk van het woonadres en soort abonnement, met een paar tientjes per maand stijgen. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Z bij verschillende internetproviders.

De vervanging van de telefoonlijn door glasvezel maakt het abonnement duurder. Het goedkoopste ADSL-abonnement kost nu nog geen 27 euro. Zo gaan klanten van Odio (Tele2) die in Breda wonen na een introductiejaar 45 euro betalen.

Om hoeveel DSL-klanten het gaat. Maar een 'substantieel deel' van de Odido-klanten internet nu nog via de koperen ADSL-kabel.

Zij zullen voor 2027 waarschijnlijk allemaal over moeten stappen op een alternatief. (5G, glasvezel of kabel). Volgens Odido zijn er weinig klachten over de hogere prijzen.

dinsdag 1 oktober 2024

FilmBox nu ook bij KPN in het basispakket

Per 1 oktober is tv-zender FilmBox onderdeel van het KPN-basispakket op kanaal 50. Hiermee vergroot de zender haar bereik. FilmBox vertoont 24 uur per dag de beste films zonder reclame-onderbrekingen, zodat kijkers ongestoord kunnen genieten van Hollywood-blockbusters, filmklassiekers en de beste arthouse-titels. FilmBox was al onder andere te zien in het basispakket van providers CANAL+, Ziggo, Delta en Caiway.

Elke maandag staat om 20.30 uur een Film van de Week op het programma van FilmBox. In oktober is de eerste maandagavondfilm Oscar-winnaar Promising Young Woman, een fenomenaal regiedebuut van de schrijfster van Killing Eve. Voor liefhebbers van Nederlandse cinema is er de week erna Polder, een meeslepende en psychologische thriller, waarin het contrast tussen de belangen van een varkensboer en een dierenactivist op dramatische wijze wordt verbeeld.

De derde film van de week is Nostalgia, die de kijker meeneemt op een emotionele reis door herinneringen, terwijl de vierde film Sundown indruk maakt met een choquerende verhaallijn. En last but not least de met drie Oscars genomineerde Being the Ricardos op zaterdag 19 oktober, waarin Nicole Kidman een fascinerend portret neerzet van de legendarische comédienne Lucille Ball.
 

maandag 30 september 2024

Internet is een primaire levensbehoefte, maar ook te duur

Enkele honderdduizenden mensen géén internet thuis omdat ze het simpelweg niet kunnen betalen. Of ze hebben wel internet, maar moeten daarvoor keuzes maken bij andere primaire voorzieningen. Ga ik naar de tandarts of heb ik een paar maanden internet? Koop ik minder noodzakelijke boodschappen zodat ik internet kan betalen.

Nederland heeft een goed internetnetwerk maar is ook aan de prijs, zo stelt de Consumentenbond. De bond wijt dit aan het gebrek aan concurrentie. In Nederland hebben KPN en Ziggo samen 75 procent van de internetmarkt in handen.

Voor Kassa zette internetten.nl de prijzen op rij van de drie grootste aanbieders voor een internet thuis-abonnement (100 mbps):

Bij KPN ben je 42,50 euro per maand kwijt voor internet met deze snelheid, bij Ziggo 43,50 euro en bij Odido betaal je 35 euro per maand op het eigen netwerk, of 45 per maand op een ander netwerk.

De prijzen liggen dicht bij elkaar. Volgens de Consumentenbond komt dat doordat er maar twee grote spelers zijn, KPN en Ziggo. KPN stelt dat de prijzen juist dicht bij elkaar liggen door concurrentie onderling.

In een peiling door Kassa geeft 76 procent aan dat internet voor hen een primaire levensbehoefte is, net als wonen en onderwijs. Negen van de tien deelnemers aan de enquête zouden niet meer zonder internet thuis kunnen. Ruim een kwart geeft aan te weinig keuze te hebben in internetaanbieders. De prijs is voor driekwart van de mensen te hoog. Ruim de helft van de mensen zou 25 euro per maand meer dan genoeg vinden voor internet thuis.

vrijdag 27 september 2024

Netgear brengt drie nieuwe Wi-Fi 7-routers in de Nighthawk-serie uit

Netgear heeft drie nieuwe routers geïntroduceerd in de Nighthawk-serie: de RS200, RS500 en RS600, die allemaal Wi-Fi 7 ondersteunen. De prijzen variëren van 250 tot 550 euro.

De RS500 en RS600 zijn de duurdere modellen. Beide ondersteunen drie radiobanden: 2,4GHz, 5GHz en 6GHz. De RS600 heeft twee 10GbE-poorten en drie 1GbE-poorten, terwijl de RS500 drie 1GbE-poorten en twee 2,5GbE-poorten heeft.

De maximale snelheden en het aantal ondersteunde apparaten verschillen ook. De RS600 biedt een snelheid van 18Gbps en ondersteunt 150 apparaten, terwijl de RS500 een snelheid van 12Gbps en 120 apparaten ondersteunt.

De RS200 is de goedkoopste en heeft minder opties. Het is een dualbandrouter met 2,4GHz- en 5GHz-banden, biedt een snelheid van 6,5Gbps en ondersteunt 80 apparaten. Het heeft twee 2,5GbE-poorten en drie 1GbE-poorten.

Naast de RS200, RS500 en RS600 omvat de Nighthawk-serie ook de eerder onthulde RS300 en RS700S. De nieuwe routers zijn nu beschikbaar op de Netgear-website123456.

donderdag 26 september 2024

Laatste dorp in Overijssel krijgt glasvezel

Al jaren staat men in Daarlerveen te springen om snel internet. Maar waar vrijwel overal in de provincie glasvezel is aangelegd, bleef het dorp langs kanaal Almelo-De Haandrik er verstoken van.

Glasvezelbedrijf Delta Fiber Netwerk durfde de aanleg niet aan in het dorp waar het kanaaldrama veel schade aan woningen veroorzaakte. Dankzij een handreiking van de provincie lijkt het er nu toch van te komen, tot grote tevredenheid van Plaatselijk Belang Daarlerveen.

Dat snelle internet komt er nu mogelijk dankzij een bijdrage van provincie Overijssel. Die betaalt namelijk de metingen die voor en na de aanleg van de kabelbundels worden verricht bij zo'n 120 woningen in het dorp. Het gaat om een bedrag van 60.000 euro.

dinsdag 24 september 2024

KPN treedt op tegen op Marktplaats gekochte apparatuur

KPN is begonnen met het aanschrijven van klanten die meer decoders op het account geactiveerd hebben dan bij het abonnement is overeengekomen. Daarvoor moet voortaan vijf euro per maand extra betaald worden.

Het kopen van provider gebonden apparatuur via webwinkels en tweedehands verkoopsites als Marktplaats zorgt al langere tijd voor hoofdbrekens bij zowel providers als klanten, Meldt TotaalTV. Zo worden op grote schaal WifiPods van Ziggo op deze manier te koop aangeboden.

KPN liet eerder aan Totaal TV weten dat het kopen van bruikleendecoders via onder meer Marktplaats uiteindelijk gaat leiden tot het uitschakelen van niet door het telecombedrijf zelf aan klanten geleverde decoders. Of – zoals nu het geval lijkt te zijn – dat de maandelijkse extra kosten voor gebruik van de extra buiten het abonnement behorende kijkpunten in rekening wordt gebracht.

donderdag 19 september 2024

Delta brengt alsnog glasvezel naar buitengebieden Westland

Delta Fiber gaat alsnog glasvezel aanleggen bij mensen in het buitengebied van Westland en Midden-Delfland. De inwoners wonnen eind 2022 een rechtszaak tegen Delta.

Delta zegt dat het is begonnen met de voorbereidingen voor het aanleggen van glasvezel in het buitengebied van het Westland.

Delta peilde eind 2019 de interesse naar glasvezel in het gebied. Als de helft van de huishoudens interesse toonde, zou er glasvezel aangelegd worden.

woensdag 18 september 2024

Nederlandse glasvezelmarkt maakt sterke groei door naar 43,1 procent van de aansluitingen

In het tweede kwartaal van 2024 maakte de Nederlandse glasvezelmarkt een sterke groei door. Het aandeel glasvezelaansluitingen steeg naar 43,1 procent van de breedbandmarkt, 4,4 procentpunten meer dan dezelfde periode vorig jaar. KPN kreeg er dankzij de Youfone-overname de meeste breedbandabonnees bij en evenaart daarmee bijna marktleider VodafoneZiggo. Dit blijkt uit het meest recente Dutch Consumer Broadband-rapport van Telecompaper.

Waar het aandeel glasvezelaansluitingen steeg, daalde dat van andere breedbandinfrastructuren. Het aandeel kabelaansluitingen kromp 2,1 procentpunten tot 39,3 procent en dat van DSL liep zelf 3,3 procentpunten terug tot 17,6 procent. De ontwikkeling bevestigt dat glasvezel de dominante breedbandtechnologie is geworden, mede dankzij de voortdurende uitbreiding van glasvezelnetwerken door aanbieders zoals KPN, Delta Fiber en Open Dutch Fiber (ODF).

KPN deed in deze periode een belangrijke strategische zet met de overname van Youfone. Dit resulteerde in de toevoeging van 56.000 nieuwe klanten aan zijn klantenbestand. Hierdoor steeg het totale aantal breedbandklanten van KPN naar 2,84 miljoen, wat een marktaandeel van 37,1 procent opleverde. KPN heeft daarmee de kloof met marktleider Ziggo bijna gedicht, die nu nog een marginaal groter marktaandeel van 37,6 procent heeft. Ziggo verloor in dit kwartaal 27.000 klanten, net zoals in de voorgaande periode. Overigens zou bij KPN zonder Youfone eveneens sprake zijn geweest van een afname van het aantal klanten.

Odido, de derde speler in de breedbandmarkt, groeide in hetzelfde kwartaal met 26.000 nieuwe abonnees, waarbij de uitrol van glasvezeldiensten op de Delta Fiber-netwerken een belangrijke bijdrage leverde. Odido zag zijn marktaandeel jaar-op-jaar stijgen met 1,1 procentpunt naar 11,9 procent.

Wat betreft de inkomsten lieten de breedbanddiensten in het tweede kwartaal een sterke stijging zien ten opzichte van een jaar eerder. De totale breedbandomzet steeg met 7,2 procent tot 661 miljoen euro. Deze groei werd voornamelijk gedragen door KPN, VodafoneZiggo, Odido en Delta Fiber. Zij profiteerden allemaal van een groeiend klantenbestand, behalve VodafoneZiggo. Laatstgenoemde wist met prijsverhogingen de daling van het aantal klanten te compenseren en alsnog meer omzet te realiseren.

De verwachting is dat glasvezel tegen 2028 een marktaandeel van meer dan 64 procent bereikt. Kabel is tegen die tijd gedaald tot ongeveer 32 procent van de markt, terwijl het aandeel DSL-aansluitingen dan blijft steken op 3,4 procent.

dinsdag 17 september 2024

Glaspoort is een nieuwe samenwerking gestart met Online.nl

Glaspoort is een nieuwe samenwerking gestart met Online.nl Samen zullen zij ondernemers en
consumenten voorzien van betrouwbare en razendsnelle glasvezelinternetverbindingen via het
uitgebreide netwerk van Glaspoort.

Glaspoort is een joint venture van KPN en pensioenfonds ABP. Met die joint venture versnelt zij de glasvezelaanleg in Nederland. Glaspoort gaat de komende jaren circa 1,2 miljoen huishoudens en bedrijven voorzien van een toekomstvaste glasvezelaansluiting. Wat Glaspoort betreft wordt glasvezel de standaard.

maandag 16 september 2024

Delta stopt met apps op decoder

Delta bevestigt aan Totaal TV dat de apps van derden binnenkort niet meer beschikbaar zijn op de huidige decoders van het kabelbedrijf. 

Het gaat hierbij om de decodermodellen Aria710, Aria7x, Kamai7x en Kamai6x die niet alleen aan Delta- maar ook aan Caiway-klanten in bruikleen worden geleverd.

De reden is dat leveranciers en ontwikkelaars van deze apps deze niet langer meer bijwerken en ondersteunen. Delta Fiber stelt dat hierdoor een goede werking in de toekomst niet gegarandeerd kan worden.