Pagina's

vrijdag 30 augustus 2024

Bedrijven op Stadhoudersmolen krijgen glasvezel van Glaspoort

Bedrijventerrein Stadhoudersmolen dat aan de noordzijde van Apeldoorn ligt, krijgt een razendsnel glasvezelnetwerk dankzij Glaspoort.

In het derde kwartaal wordt gestart met de aanleg.

Het laten aansluiten van een glasvezelaansluiting in het bedrijfspand is kosteloos en brengt geen verplichtingen met zich mee.

donderdag 29 augustus 2024

Glasvezel van Glaspoort in de gemeente Buren

In het schilderachtige stadje Buren zette Jan Willem Scheerder van Glaspoort samen met wethouder Pieter Neven de eerste schop in de grond voor de aanleg van glasvezel. De eerste woningen in Buren worden in september 2024 aangesloten.

Naast Buren legt Glaspoort ook glasvezel aan in Beusichem, Zoelen, Eck en Wiel, Maurik, Ingen, Lienden en Kerk-Avezaath. In totaal worden ruim 7000 adressen in de gemeente Buren aangesloten
op glasvezel. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2026 de laatste huizen in de gemeente worden aangesloten.

Bewoners krijgen kosteloos en vrijblijvend een aansluiting op het glasvezelnetwerk. Ook als er al een aansluiting is van een ander glasvezelnetwerk. Glaspoort maakt kosteloos een 2e aansluiting zonder verplichting tot het afsluiten van een glasvezel abonnement.

De bewoners wordt gevraagd om toestemming te geven voor de werkzaamheden in en rond de woning. Glasvezelvoorbereiders komen langs om samen met de bewoners de plaats van het
aansluitpunt te bepalen. Bewoners krijgen een brief van Glaspoort over de werkzaamheden.

woensdag 28 augustus 2024

Scarlet verhoogt de snelheid van zijn internetproducten, maar niet de prijs

Scarlet, de Belgische telecomoperator die bekendstaat om zijn toegankelijke en kwaliteitsvolle producten, verhoogt op 1 september 2024 de snelheid van zijn internetproducten verhoogt, zonder de prijs aan te passen.

Scarlet is zich ervan bewust dat de behoeften wel evolueren, maar dat de huishoudbudgetten altijd onder druk staan.

De maximale downloadsnelheid van de onbeperkte internetpacks (Loco, Trio en Trio Mobile) wordt verhoogd van 70 Mbps naar 100 Mbps, terwijl de maximale uploadsnelheid wordt verdubbeld van 10 Mbps naar 20 Mbps.

Door de snelheid van zijn internetproducten te verhogen zonder de prijs aan te passen, blijft Scarlet onbeperkt internet aanbieden voor 34 euro per maand, en de goedkoopste Trio-packs in België, vanaf 42 euro per maand.

Ter herinnering: al deze producten zijn ook compatibel met fiber, voor precies dezelfde prijs, en kunnen gebruikt worden op voorwaarde dat de technologie al in hun woning werd uitgerold.

Voor de meeste intensieve gebruikers zullen de al aanzienlijke snelheden van de Fiber Boost optie verhoogd worden van 200 Mbps naar maximaal 300 Mbps voor downloads en van 20 Mbps naar maximaal 30 Mbps voor uploads.

maandag 19 augustus 2024

Telenet-klanten klagen over laden van YouTube-video's

Klanten van Telenet en dochteronderneming BASE klagen over problemen bij het gebruik van YouTube. Video's zouden niet of traag laden.

De problemen lijken voornamelijk bij YouTube Premium-abonnees te spelen. De rest van het platform zou wel naar behoren werken.

Telenet laat op X weten dat het een onderzoek naar de vele meldingen is gestart.

dinsdag 13 augustus 2024

Caiway en Delta gaan verder onder gezamenlijke naam Delta

Caiway en Delta gaan samen verder onder de naam Delta. Klanten van Caiway worden geleidelijk overgezet naar het Flexpakket van Delta. Dit proces neemt ongeveer een jaar in beslag.

Het Flexpakket biedt maandelijks aanpasbare opties voor internetsnelheid, tv-zenders en telefonie. De tarieven blijven volgens Delta vergelijkbaar met die van de huidige abonnementen van Caiway.

Glasvezelklanten krijgen toegang tot hogere internetsnelheden tot maximaal 8 Gbit/s.

E-mailadressen en telefoonnummers van klanten blijven ongewijzigd, en voicemailberichten blijven bewaard. Simkaarten hoeven niet vervangen te worden. 

vrijdag 9 augustus 2024

Prijs en promotie belangrijk bij keuze breedbandprovider

Sinds enige tijd is er - mede door de uitrol van glasvezel - een scherpe concurrentiestrijd gaande om de breedbandklant. Prijs is voor veel consumenten een belangrijke reden bij de keuze van een provider.

Van alle consumenten die in de afgelopen 12 maanden zijn overgestapt naar hun huidige provider, gaf 44 procent aan dat prijs de belangrijkste reden was, gevolgd door een speciale promotie wat voor 34 procent van de consumenten belangrijk was bij hun keuze. De focus op kosten blijkt ook uit het feit dat 21 procent van de consumenten FMC (vast-mobiele combinatievoordelen) als belangrijke reden beschouwt, en 19 procent het ontbreken van (eenmalige) aansluitkosten. Dit blijkt uit het meest recente Dutch Household Connected-rapport van Telecompaper.

Daarnaast blijkt dat klanten van bijvoorbeeld Odido en Online.nl de prijs voor meer dan 50 procent de belangrijkste reden is om voor deze provider te kiezen. Voor klanten van KPN en Ziggo zijn de maandelijkse kosten belangrijk, maar betrouwbaarheid van de internetverbinding speelt ook een grote rol. Voor jongeren zijn de maandprijs en FMC-voordelen eveneens belangrijk.

donderdag 8 augustus 2024

Nederland duur voor internet naar Europese maatstaven

Internet in Nederland kost gemiddeld een stuk meer dan in onze buurlanden. Dat blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise. Met een gemiddelde van 43 euro per maand voor 100 Mb betalen wij een stuk meer dan gebruikers in Roemenië, Spanje en Frankrijk. Terwijl de kwaliteit van internet in sommige van die landen beter is.

Een Nederlands thuisabonnement voor 100 Mb internet kost gemiddeld 43 euro per maand of 516,00 euro per jaar. In Italië betaal je voor één thuis-abonnement gemiddeld 29,03 euro per maand. In Oostenrijk is dat 33,60 euro per maand, in Duitsland 39,37 euro per maand, in België 41,37 euro per maand en in Polen zelfs maar 11,35 euro per maand. De verschillen in btw tussen deze landen zijn niet heel groot.

In Zwitserland, Denemarken, Noorwegen en Ierland moet juist meer worden betaald. In Zwitserland betaal je gemiddeld 52,09 per maand voor 100 Mb, in Denemarken 43,94 euro, in Ierland 48,34 euro en in Noorwegen zelfs 72,69 per maand.  

Ondanks de hoge prijs, is de kwaliteit van het internet niet eens het beste van Europa. Volgens een onderzoek van hostingbedrijf VPS Server staat Nederland in de Europese top tien op de zesde plek. IJsland, waar een abonnement 56,85 euro per maand kost, staat op nummer één. Spanje staat op de tweede plek en rekent gemiddeld 29,95 euro per maand voor 100 Mb internet. Dat Roemenië op nummer drie staat in de lijst, is opvallend. Daar betaal je namelijk maar (omgerekend) 11,99 euro per maand voor 100 Mb.

Meerdere bedrijventerreinen in Houten krijgen glasvezel

Bedrijventerreinen De Meerpaal, Doornkade en De Schaft-De Koppeling in Houten krijgen een glasvezelnetwerk. In totaal wordt door Glaspoort 80 kilometer aan glasvezel uitgerold om de 627 bedrijven te voorzien van een glasvezelaansluiting.

De verwachting is dat in het derde kwartaal wordt gestart met de aanleg op de verschillende bedrijventerreinen.

Het laten aansluiten van een glasvezelaansluiting in het bedrijfspand is kosteloos en brengt geen verplichtingen met zich mee.

dinsdag 6 augustus 2024

Keuze.nl lanceert 'meest volledige glasvezel check voor consumenten'

 

Keuze.nl is naar eigen zeggen de eerste vergelijkingswebsite die een glasvezel check lanceert waarmee consumenten volledig op de hoogte blijven van wanneer glasvezel wordt aangelegd, tot aan de mogelijkheid van het bestellen van een glasvezel abonnement.

Dit is nodig, aldus de site, omdat een dergelijke check op de markt nog niet bestaat terwijl de behoefte aan informatie rondom de aanleg van glasvezel nog altijd groot is.

Hoewel de uitrol van glasvezel in Nederland zeer voorspoedig gaat, en er naar verwachting eind van 2024 ruim 8 miljoen woningen aangesloten zullen zijn op glasvezel, zijn er nog een hoop woningen te gaan. Keuze.nl krijgt dan ook regelmatig vragen van consumenten over hoe het nu precies zit met de werkzaamheden op hun adres, en hoe ze aan informatie kunnen komen.

Hierop is de noodzaak ontstaan de bestaande glasvezel check zodanig te verbeteren, zodat bezoekers beter geïnformeerd worden met persoonlijke updates via de mail over het aanleg- en bestelproces.

Zo laat glasvezel check het gebruikers weten wanneer de aanleg staat ingepland en welke netwerkbeheerder dat komt uitvoeren. Hiervoor controleert de check de grootste 3 netwerken die verantwoordelijk zijn voor de meeste aansluitingen. Dit is uniek binnen de markt.

Vervolgens krijgt de gebruiker een update zodra de graafwerkzaamheden gaan beginnen. Hier zit vaak namelijk nog wat tijd tussen met wanneer een adres op de planning staat.

Ook weet de gebruiker het meteen wanneer een glasvezel abonnement te bestellen is, en bij welke providers dat kan. Dit kan namelijk vaak al eerder dan wordt gedacht en bovendien is lang niet iedereen op de hoogte van het feit dat ze verschillende aanbieders kunnen kiezen.

vrijdag 2 augustus 2024

Nieuwe Youfone-aansluitingen over KPN-netwerk

Youfone levert in de toekomst alleen nog diensten via het netwerk van KPN. Aanvankelijk deed het bedrijf dat ook via het netwerk van E-Fiber.

In gebieden waar E-Fiber ligt, worden nieuwe klanten op het netwerk van KPN aangesloten. Dat geldt voor glasvezelabonnementen, maar als er geen glasvezelaansluiting in een gebied ligt, kunnen klanten op KPN's DSL-netwerk worden aangesloten.

KPN nam Youfone vorig jaar over. De virtuele provider bood op beperkte locaties ook glasvezel via E-Fiber aan, maar die provider werd zelf in 2022 overgenomen door Open Dutch Fiber.