Pagina's

woensdag 31 juli 2024

Eerste woning in Haren aangesloten op glasvezel van KPN

De eerste aansluiting op het KPN glasvezelnetwerk in Haren is gerealiseerd. In april 2024 ging de eerste schop in de grond voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in Haren.

De eerste woning in Haren is aangesloten op KPN glasvezel. Om deze mijlpaal te vieren, ontvingen bewoners een bos bloemen en was er gebak. De verwachting is dat alle bewoners van Haren die een glasvezelaansluiting in hun woning willen, in de zomer van 2025 zijn aangesloten.

dinsdag 30 juli 2024

Gezinnen betalen maandelijks gemiddeld 66 euro aan internetkosten

Het internetgebruik van Nederlanders is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Volgens het CBS had bijna de gehele Nederlandse bevolking van twaalf jaar of ouder in 2022 thuis toegang tot internet (97 procent). Een groot deel (90 procent) was dagelijks online. Daarom zijn een thuisabonnement én mobiel internet (4G of 5G) bij veel mensen vaak niet meer weg te denken. Toch zijn de kosten voor deze aansluitingen gezamenlijk hoog. Volgens onderzoek van prijsvergelijker Pricewise geeft een huishouden, bestaand uit twee personen, gemiddeld 66 euro per maand uit aan internetkosten.   

Een huishouden van twee personen betaalde in 2024 gemiddeld 23 euro per maand aan twee mobiele simkaarten en daar komen de kosten voor internet thuis nog bovenop. De kosten voor één thuisabonnement zijn gemiddeld 43 euro per maand, met een gemiddelde van 513 euro per jaar voor 100 Mb.  

We hebben tegenwoordig internet voor meer dingen nodig dan we denken. Doordat er veel apparaten tegelijkertijd op wifi moeten draaien en worden gebruikt voor dataslurpende zaken zoals bijvoorbeeld video bellen en streaming, is snel thuisinternet met goede wifi in de praktijk noodzakelijk, mede omdat er nooit een datalimiet op zit.
 
Volgens het CBS heeft 83 procent van de Nederlanders één of meer slimme apparaten of systemen in huis. Huishoudelijke apparaten, beveiligingssystemen en automatische verlichting zijn de afgelopen twee jaar verdubbeld. Alleen mobiel internet hebben is daarom vaak niet mogelijk aangezien veel apparaten een thuisaansluiting vereisen.  
 
Thuisinternet is tegenwoordig bijna onmisbaar, maar mobiel internet voor veel mensen ook. Een mobiel internetabonnement wordt veel gebruikt voor sociale media, streaming, navigatie, internetbankieren en online bellen. Een huishouden van twee personen betaalt gemiddeld per jaar wel 274 euro aan internet op een telefoon. Vooral voor streaming en online bellen is mobiel internet belangrijk.

donderdag 25 juli 2024

Proximus zoekt samenwerking bij de verdere uitrol van glasvezel in Vlaanderen

Wyre en Proximus hebben deze week samen met Telenet en Fiberklaar een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend voor een mogelijke samenwerking bij de verdere uitrol van glasvezel in Vlaanderen.

De beoogde samenwerking dekt ongeveer 2,7 miljoen woningen in gebieden met een gemiddelde tot lage bevolkingsdichtheid. De realisatie ervan is afhankelijk van het sluiten van een definitieve overeenkomst tussen de partijen, van de goedkeuring door de regelgevende en mededingingsautoriteiten en op voorwaarde dat er geen negatieve regelgevende bevindingen of gevolgen zijn.

Proximus heeft verder een akkoord bereikt met EQT Infrastructure over de overname van Fiberklaar, voor een aankoopprijs van 246 miljoen euro.

Fiberklaar werd in 2021 opgericht als joint venture in het kader van een overeenkomst tussen Proximus en EQT Infrastructure. Sindsdien heeft het een belangrijke rol gespeeld bij het versnellen van de fiber-uitrol in gebieden met een gemiddelde bevolkingsdichtheid in Vlaanderen.
 
Fiberklaar zal zijn activiteiten voortzetten als een zelfstandige entiteit binnen de Proximus Groep. Het bedrijf zal verder geleid worden door het huidige managementteam, met 100% vertegenwoordiging van Proximus in de Raad van Bestuur en een versterkte operationele samenwerking tussen beide bedrijven.
Proximus heeft glasvezellijnen, zo blijkt uit de vanochtend gepubliceerde kwartaalcijfers.

woensdag 24 juli 2024

KPN en Glaspoort hebben vijf miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel

KPN en joint venture Glaspoort hebben samen ruim vijf miljoen fiber-to-the-homeglasvezelverbindingen. Dit komt neer op 60 procent van alle Nederlandse huishoudens. Van die 5 miljoen huishoudens hebben 1,75 miljoen een glasvezelabonnement bij KPN.

De provider sloot het afgelopen kwartaal 134.000 huishoudens aan op glasvezel, terwijl Glaspoort er 35.000 aansloot, aldus KPN in zijn kwartaalcijfers. Daardoor is het netwerk van beide bedrijven samen gegroeid tot 5,049 miljoen huishoudens.

dinsdag 23 juli 2024

Opnieuw straten open voor glasvezel in Udenhout en Biezenmortel

Udenhout en Biezenmortel worden binnenkort voorzien van nog een glasvezelnetwerk. In augustus beginnen de werkzaamheden om ongeveer 3400 woningen aan te sluiten.

In Udenhout ligt al glasvezel, maar Glaspoort legt er een open glasvezelnetwerk bij. Dit betekent dat alle aanbieders van internet- en telecomdiensten gebruik kunnen maken van dit netwerk. Zij wijzen op de schade aan de straten. Door elke keer een nieuwe glasvezelaansluiting en de straat open te breken, wordt de straat hobbelig en gaat de kwaliteit achteruit.

maandag 22 juli 2024

Westerkwartier Zuid (Zuidhorn) krijgt glasvezel

46 procent van de huishoudens in de kleine dorpen en buitengebieden van Zuidhorn heeft zich aangemeld voor glasvezel

Dat betekent dat de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk een feit is! Eindelijk krijgt ook het zuidelijke deel van de gemeente Westerkwartier glasvezel. Hiervoor betalen huishoudens een eenmalige vastrechtvergoeding van 200 euro in de dorpen of 2000 euro voor het buitengebied.

dinsdag 16 juli 2024

Odido verhoogt internetsnelheid

Odido verhoogt de internetsnelheid voor bestaande en nieuwe klanten. Klanten met een 100Mbit/s-abonnement krijgen een verhoging naar 140Mbit/s.

De internetsnelheid van 'een groot aantal' klanten met een 100Mbit/s-abonnement wordt volgens Odido opgehoogd naar 140Mbit/s. Bij bestaande klanten met een 20Mbit/s- of 50Mbit/s-abonnement gaat het doorgaans om een verhoging van 50Mbit/s en 100 Mbit/s.

Het is niet duidelijk in welke mate de snelheden van de overige abonnementen wijzigen. De prijzen van de abonnementen stijgen niet. 

maandag 15 juli 2024

Budget Thuis en DrayTek bundelen krachten voor supersnel internet

Vanaf heden ontvangen alle nieuwe internetklanten van Budget Thuis een gratis DrayTek Vigor 2765ac router bij het afsluiten van een internetabonnement via Budget Alles-in-1.

De DrayTek Vigor 2765ac ondersteunt dual-band WiFi, wat zorgt voor een stabiele en snelle internetverbinding in het hele huis.

Met ingebouwde VPN-ondersteuning en geavanceerde firewall-opties is het netwerk volgens Budget Thuis altijd optimaal beveiligd.

Voor bestaande klanten van Budget Thuis is er momenteel geen mogelijkheid om de huidige modem om te ruilen voor een DrayTek Vigor 2765ac. Budget Thuis onderzoekt de mogelijkheden om in de toekomst een omruilprogramma aan te bieden. Zodra er meer informatie beschikbaar is, zal Budget Thuis hierover verdere communicatie verstrekken.

dinsdag 9 juli 2024

Glasvezel in het Zuidelijk Westerkwartier van Zulte

Terwijl in het noordelijk Westerkwartier in Zulte de glasvezel van Glasdraad al actief is, wordt er in het zuidelijk Westerkwartier druk campagne gevoerd om ook hier een nieuw netwerk aan te leggen.

Momenteel voert Glasdraad campagne tot 22 juli 2024 en zij hebben zich als doel gesteld om minimaal 40 procent aan te sluiten in het zuidelijk Westerkwartier.

In het verleden zijn er meerdere glasvezelaanbieders geweest die met subsidie hebben geprobeerd het netwerk aan te leggen, helaas is dit tot een faillissement uitgedraaid.

vrijdag 5 juli 2024

Consumentenbond: Al jaren te hoge internetprijzen door gebrek aan concurrentie

De dominante positie van KPN en Ziggo zorgt ervoor dat consumenten al jaren te veel betalen voor internet. De Consumentenbond ziet tal van aanwijzingen van te weinig marktwerking en te hoge prijzen. De Consumentenbond roept toezichthouder ACM dringend op om in te grijpen in deze marktdominantie.

Op dit moment vervangt KPN overal zijn kopernetwerk door glasvezelkabels. Het gevolg is dat de meeste consumenten alleen nog kunnen kiezen uit internet via de kabel van Ziggo of internet via het KPN-glasvezel netwerk. Om machtsmisbruik te voorkomen, wilde de ACM beide partijen verplichten hun netwerken open te stellen voor derden.

Maar de toezichthouder werd teruggefloten door de bestuursrechter. In plaats daarvan ging de ACM in 2022 in op een aanbod van KPN waarin is vastgelegd wat KPN mag rekenen aan andere aanbieders voor gebruik van zijn glasvezelnetwerk. Onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat dit niet prijsverlagend werkt. De prijzen van de 2 grootste aanbieders liggen al jaren dicht bij elkaar en behoren tot de hoogste van Europa.

Een van de aanwijzingen dat consumenten door de dominantie van KPN en Ziggo te veel betalen, is dat de prijzen van deze 2 aanbieders al vijf jaar nauwelijks uiteenlopen. Samen hebben KNP en Ziggo zeker 75 procent van de markt in handen. Opvallend is dat het de concurrenten op het KPN-glasvezelnetwerk niet lukt om goedkoper te zijn dan de KPN-providers. Alleen uitdager Odido (glasvezel, voorheen T-Mobile) zit doorgaans onder de prijzen van KPN en Ziggo. Als alle KPN- en Ziggo-klanten zouden overstappen naar Odido, dan zouden ze samen jaarlijks 468 miljoen euro besparen. Maar dat goedkopere Odido-tarief is lang niet overal beschikbaar.

Een andere aanwijzing voor de beperkte marktwerking is dat internet in Nederland duur is vergeleken met andere Europese landen. Dit blijkt uit een internetprijspeiling van de Europese Commissie uit 2022. Van de 27 landen in het onderzoek zijn alleen België en Portugal duurder dan Nederland. Voor het goedkoopste 100 Mbit-abonnement betalen consumenten in Zweden gemiddeld 17 euro per maand, in Denemarken 18 euro, in Spanje 21 euro, in Italië 25,50 euro en in Nederland 30 euro. Nederlandse consumenten betalen gemiddeld 10 euro per maand meer voor een 100 Mbit-abonnement dan het Europese gemiddelde.

ACM ziet in de overstapkortingen van aanbieders een bewijs voor marktwerking. Maar uit panelonderzoek van de Consumentenbond blijkt dat consumenten zelden overstappen. Slechts 3 procent van de 5000 ondervraagde consumenten wisselde het afgelopen jaar van provider. Consumenten zien te weinig prijsvoordeel (28%), vinden het te veel gedoe (28%) of willen hun mailadres niet kwijt (24%).

donderdag 4 juli 2024

Delta stelt glasvezelambitie bij

Delta Fiber heeft zijn ambitie over de aanleg van glasvezel in Nederland bijgesteld. Het bedrijf wilde eerder 2 miljoen aansluitingen realiseren, maar dat wordt verlaagd naar 1,7 miljoen.

De ambitie wordt bijgesteld omdat er in de markt 'heel hard, heel veel en heel snel' wordt gebouwd, zegt een woordvoerder tegen Tweakers. Delta wil voorkomen dat er 'overbouwd' wordt en dat er op veel plekken dubbele aansluitingen komen te liggen.

Inwoners van diverse dorpen in Friesland ontvingen de afgelopen dagen brieven waarin staat dat de aangekondigde plannen voor glasvezel niet doorgaan, meldt de NOS. De woordvoerder van Delta stelt dat dit losstaat van de nu bijgestelde ambitie. "Dit is een gebiedsspecifieke situatie.'

dinsdag 2 juli 2024

DELTA Netwerk neemt glasvezelnetwerk van Rodin over in Groningen

DELTA Netwerk neemt het glasvezelnetwerk van Rodin Broadband Groningen en Rodin Fiber over. Daarover heeft DELTA een akkoord bereikt met de curator. Het gaat om het glasvezelnetwerk, met de verschillende onderdelen, dat is aangelegd naar zo’n 8.000 adressen.

DELTA Netwerk zet daarmee de dienstverlening naar klanten die gebruikmaken van het glasvezelnetwerk in het buitengebied en een aantal kernen in Groningen voort.

Op het glasvezelnetwerk zijn nu enkele telecomaanbieders actief die diensten leveren aan consumenten en bedrijven. DELTA Netwerk wil het aanbod fors uitbreiden door meer dan vijftien andere providers toe te voegen, waaronder DELTA en Caiway. Hierdoor krijgen consumenten en bedrijven meer keuzevrijheid.

DELTA Netwerk heeft in de regio al meer glasvezel aangelegd en kijkt op welke manier het glasvezelnetwerk van Rodin zo goed mogelijk kan worden geïntegreerd. Daarnaast onderzoekt DELTA Netwerk of het glasvezelnetwerk in het gebied verder kan worden uitgebreid.
Over DELTA Fiber

DELTA Fiber sluit in hoog tempo Nederlandse huishoudens en bedrijven aan op een open glasvezelnetwerk waarover alle telecomaanbieders hun diensten kunnen leveren.