Pagina's

woensdag 26 juni 2024

Proximus brengt Wi-Fi 6E naar Ultra Fiber-klanten

Proximus heeft aangekondigd dat Ultra Fiber-klanten toegang krijgen tot Wi-Fi 6E via de Internet Box+ en Wi-Fi Booster+. De techniek wordt op 1 juli geactiveerd.

Proximus biedt klanten sinds de zomer van 2023 de mogelijkheid om ‘Ultra Fiber’ af te nemen. Dat is glasvezel met een maximumsnelheid van 10 Gbps, verdeeld over 8,5 Gbps downloadsnelheid en 1 Gbps uploadsnelheid.

Hierbij levert Proximus standaard de Internet Box+, die beschikt over Wi-Fi 6 én 10Gbps-internet ondersteunt. Vanaf 1 juli beschikt de Internet Box+ ook over Wi-Fi 6E.

Een en ander is mogelijk door het gebruik van een nieuwe frequentieband: 6 GHz, met minder gebruikers én meer kanalen.

dinsdag 25 juni 2024

Delta Fiber moet verplicht glasvezel aanleggen in Westland

Het gerechtshof heeft bepaald dat Delta Fiber in het buitengebied in Westland verplicht woningen en bedrijven van een glasvezelaansluiting moet voorzien.

Politieke partij Westland Verstandig had in een rechtszaak geëist dat Delta Fiber op 62 adressen in het buitengebied van Westland een glasvezelaansluiting zou realiseren.

Eerder beloofde Glasvezel Buiten – in de rechtszaak genoemd als de voorganger van Delta Fiber – de aanleg van glasvezel als meer dan 50 procent van de aansluitingen binnen dit buitengebied actief zou worden gebruikt voor het leveren van diensten.

maandag 24 juni 2024

Dienstenbundels minder populair

De combinatie van een bundel met drie vaste diensten (internet, televisie en telefonie) bij dezelfde aanbieder is steeds minder populair. Dat blijkt uit het nieuwe kwartaaloverzicht van de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De ooit zo populaire combinatie van telefoon, internet en televisie bij dezelfde aanbieder is steeds minder in trek. Steeds meer huishoudens kiezen voor een bundel met twee vaste diensten. De monitor laat een toename zien van 2,8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt ten dele doordat huishoudens die een bundel met drie diensten hadden vaste telefonie hebben laten vallen. Maar ook nieuwe klanten nemen vaker alleen internet en televisie af. Ook valt het op dat consumenten steeds vaker een vast abonnement afsluiten in combinatie met mobiel. Consumenten krijgen hiervoor vaak korting op hun vaste contract en/of extra data voor hun mobiele telefoon. Bundels met vast en mobiel zijn dit kwartaal met 0,3% gestegen naar 3,65 miljoen abonnementen.

Uit de monitor blijkt dat meer consumenten kiezen voor een snelle glasvezelverbinding. In totaal hebben nu ruim 7,38 miljoen huishoudens een glasvezelnetwerk voor de deur. Ruim een derde daarvan (2,92 miljoen) heeft ook daadwerkelijk een abonnement. In het laatste kwartaal van 2023 hadden 2,8 miljoen huishoudens een actief abonnement.

De uitrol van glasvezel blijft in sommige delen van het land wel achter. In een aantal delen van Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Limburg is er minder glasvezel beschikbaar dan elders in het land, zo blijkt uit de glasvezelkaart. Het aantal huishoudens dat diensten afneemt via COAX- of koperverbinding neemt verder af. Met name die laatstgenoemde laat een sterke daling zien.

donderdag 20 juni 2024

Standaard internet duurder, sneller wordt goedkoper

We betalen steeds meer voor internet, maar wie stilzit betaalt het meeste. Uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt namelijk dat het standaard internet (100 Mb) de afgelopen jaren steeds duurder is geworden, terwijl sneller internet (1Gb) steeds goedkoper is geworden.
Hoeveel snelheid iemand nodig heeft, verschilt per persoon of huishouden.

Providers bieden 50, 100, 200 en 1000 Mb's downloadsnelheden aan tegen verschillende prijzen. De prijzen tussen die Mb's verschillen aanzienlijk. In de laatste vier jaar is 1Gb steeds goedkoper geworden, terwijl 100 Mb veelal duurder is geworden. De meest afgesloten internetsnelheid in Nederland is 100 Mb. Toch zien we bij beide internetsnelheden (1 Gb / 100 Mb) een stijging van de vraag. Bij 100 Mb is tussen 2022 en 2023 stijging van 8,2 procent te zien en bij 1Gb een stijging van 6,3 procent.  

Standaard internet wordt duurder, sneller wordt goedkoper. Zo zien we bij KPN dat je in 2020 jaarlijks 428 euro per jaar betaalde voor 100 Mb internet only, terwijl je 465 euro in 2024 betaalt. In 2020 betaalde je nog 585 euro voor 1 Gb per jaar en dit bedrag is in 2024 gedaald naar 525 euro.  

Ook bij Ziggo is een verandering in prijzen te zien. In 2020 betaalde je voor 1 Gb maandelijks 76,50. Dit bedrag is gedaald naar 59,00 euro in 2024.  

Bij Odido zien we de bovenstaande trend niet. Bij deze partij is de prijs voor 1 Gb gestegen. Voor 100 Mb betaalde je in 2020 maandelijks 35 euro en deze prijs is hetzelfde gebleven in 2024. Je betaalde 40 euro voor 1 Gb in 2020 en in 2024 zien we een stijging van de prijs naar 45 euro per maand.

De benodigde download- en uploadsnelheid is afhankelijk van het aantal apparaten en personen die tegelijkertijd internet gebruiken. Voor iemand die alleen of met z'n tweeën woont en internet vooral gebruikt voor e-mail en browsen, is een lagere internetsnelheid van 100 Mb voldoende. Voor mensen die samenwonen met het gezin en veel downloaden, audio/video streamen of tegelijk internet gebruiken, is een internetsnelheid van 300 Mb goed. Wordt internet vaker en intensief tegelijkertijd gebruikt, dan ben je beter uit met 500 Mb tot 1 Gb.  

woensdag 19 juni 2024

Tarieven internet abonnementen in drie jaar tijd met 138 euro per jaar gestegen

De drie grootste internetaanbieders, Ziggo, KPN en Odido (tot 2023 T-Mobile), hebben hun jaarlijkse tariefverhogingen aangekondigd. Ziggo en KPN verhogen per 1 juli 2024 hun tarieven voor internetabonnementen met respectievelijk 2,5 en 3,8 procent. Odido kondigde eerder dit jaar al een verhoging van 5,7 procent aan. De verhogingen worden gebaseerd op de inflatiecijfers van het jaar ervoor.

Door de hoge inflatiecijfers van de afgelopen jaren, zijn de prijzen voor internetabonnementen hard gestegen. Vorig jaar kregen consumenten zelfs te maken met verhogingen van meer dan 8 procent. In de afgelopen 3 jaar zijn consumenten tot wel 138 euro per jaar meer gaan betalen voor hun internet abonnement. Zo zijn de prijzen per jaar voor het goedkoopste Internet en TV abonnement van de drie grootste providers tot wel 138 euro gestegen in 2024 ten opzichte van 2022.

Elk jaar gaan de consumenten die al vastzitten aan een contract, automatisch meer betalen. Zij kunnen niet kosteloos overstappen wanneer het stijgingspercentage onder het door het CBS vastgestelde inflatiecorrectie percentage ligt.

Soms verhogen providers hun pakketten voor internet met meer dan de inflatiecorrectie die in 2024 3,8% bedraagt. Dit creëert voor een aantal consumenten de mogelijkheid het contract te ontbinden en kosteloos over te stappen. Zij kunnen op zoek naar een andere goedkopere provider waar zij waarschijnlijk ook een fikse welkomstkorting ontvangen.

dinsdag 18 juni 2024

KPN verhoogt ook prijzen XS4ALL-abonnementen

KPN voert vanaf 1 juli ook een inflatiecorrectie door voor klanten die nog een XS4ALL-abonnement hebben. Het inflatiepercentage is 3,8 procent.

KPN zegt voor de inflatiecorrectie de consumentenprijsindex van het CBS te volgen, die in 2023 een inflatie van 3,8 procent aangaf. Het gaat om een prijsverhoging van tussen de 1,76 en 2,50 euro.

De prijs van het Giga-abonnement verandert niet. KPN zegt dat klanten niet kosteloos kunnen opzeggen vanwege de inflatiecorrectie.

maandag 17 juni 2024

Glasvezelaanleg op bedrijventerrein Aan de Fremme

Bedrijventerrein Aan de Fremme in Margaten krijgt een razendsnel glasvezelnetwerk dankzij Glaspoort. Er wordt 5 kilometer gegraven en bijna 25 kilometer aan glasvezel uitgerold om de 163 bedrijven te voorzien van een glasvezelaansluiting.

De verwachting is dat in het derde kwartaal wordt gestart met de aanleg.

Glaspoort levert een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de gemeente Eijsden-Margraten door de aanleg van een glasvezelnetwerk. Dit stimuleert niet alleen de lokale economie, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid en duurzaamheid van de gemeente.
 
Het laten aansluiten van een glasvezelaansluiting in het bedrijfspand is kosteloos en brengt geen verplichtingen met zich mee.

vrijdag 14 juni 2024

Eerste schop in de grond voor aanleg glasvezel in buitengebied Ronde Venen

De eerste schop voor de aanleg van glasvezel in grote delen van het buitengebied van De Ronde Venen, Amstelhoek en Baambrugge is donderdag 6 juni de grond ingegaan. Het bedrijf Glasdraad begint met de aanleg in Amstelhoek.

De planning is dat de eerste huishoudens begin volgend jaar kunnen worden aangesloten en van snel internet gebruik kunnen maken.

Vorig jaar hebben De Ronde Venen, Stichtse Vecht en Glasdraad een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de aanleg van glasvezel in een groot deel van het buitengebied en de twee dorpen. Glasdraad heeft vervolgens onder de naam Glasdraad Amstel Vecht en Venen een campagne gevoerd om inwoners enthousiast te maken voor een huisaansluiting.

woensdag 12 juni 2024

FritzBox 7690 en 5690 Pro met Zigbee komen deze maand uit

AVM brengt later deze maand twee FritzBox-routers uit. De FritzBox 5690 Pro en de FritzBox 7690 hebben beide Wi-Fi 7, 2,5Gbit/s-wan-poorten en Zigbee-ondersteuning. Daarnaast krijgen de apparaten in de toekomst ondersteuning voor Matter. De apparaten kosten 329 en 359 euro.

De FritzBox 5690 Pro ondersteunt volgens AVM zowel dsl-verbindingen als glasvezel. Bij de 5690 Pro kan dat met een snelheid van maximaal 2,5Gbit/s bij gebruik van GPON. De 5690 Pro ondersteunt drie wifiradiobanden.

Net als de onlangs geïntroduceerde FritzBox 6670 Cable rust AVM beide FritzBoxen uit met een Zigbee-radio om met smarthomeapparatuur te kunnen communiceren.

vrijdag 7 juni 2024

Vrije modemkeuze vanaf november verplicht in België

Vrije modemkeuze wordt vanaf 1 november 2024 verplicht in België. Aanbieder Orange ging enkele maanden geleden nog in beroep tegen die beslissing van telecomregulator BIPT, maar dat bezwaar is afgelopen week door de rechtbank van tafel geveegd. Dat meldt het VTKE, een alliantie van Europese fabrikanten van telecomapparatuur.

Hierdoor kunnen telecombedrijven in België hun klanten niet langer verplichten om de modem/router te gebruiken die de internetprovider aanbiedt.

Uit onderzoek van VTKE onder ruim duizend Belgen blijkt dat meer dan de helft (54,9 procent) een vrije modemkeuze belangrijk vindt. Als voordelen worden onder andere bijkomende functionaliteiten, extra beveiliging en meer frequente updates genoemd.

Vrije modemkeuze bestaat al enkele jaren in de Europese Unie op basis van de Netneutraliteitsverordening. Met de invoering volgt België het voorbeeld van Finland, Duitsland, Italië en Nederland.

woensdag 5 juni 2024

Glasvezel voor bedrijven in Zundert

Bedrijventerrein De Ambachten in Zundert krijgt een glasvezelnetwerk dankzij Glaspoort. In totaal wordt 8 kilometer aan glasvezel uitgerold om de bedrijven te voorzien van een glasvezelaansluiting.

De verwachting is dat in het eind van het derde kwartaal wordt gestart met de aanleg.

Het laten aansluiten van een glasvezelaansluiting in het bedrijfspand is kosteloos en brengt geen verplichtingen met zich mee.

dinsdag 4 juni 2024

Glaspoort legt glasvezel aan in Alphen-Chaam

Bedrijventerrein Alphen krijgt een glasvezelnetwerk dankzij Glaspoort. Door de hoge waterstand in het gebied wordt de glasvezel in de grond geboord. Er zal nauwelijks worden gegraven.

In totaal wordt ruim 9 kilometer aan glasvezel uitgerold om de 189 bedrijven te voorzien van een glasvezelaansluiting. Dit betekent dat ondernemers in deze gebieden kunnen profiteren van snel en betrouwbaar internet, wat essentieel is voor hun dagelijkse bedrijfsvoering.

De verwachting is dat in het derde kwartaal wordt gestart met de aanleg.

Het laten aansluiten van een glasvezelaansluiting in het bedrijfspand is kosteloos en brengt geen verplichtingen met zich mee.

maandag 3 juni 2024

KPN verhoogt prijzen voor huidige klanten

KPN voert vanaf 1 juli een inflatiecorrectie door voor klanten met een vast internet- of tv-abonnement, of een combinatie hiervan. De stijging geldt alleen voor klanten die voor 1 april een abonnement hadden.

De provider gaat in juni klanten per e-mail of brief informeren over de inflatiecorrectie.

De verhoging geldt niet voor extra's als EPSN Compleet, het Opnemen Pakket of KPN Veilig en klanten blijven bestaande kortingen behouden volgens de afgesproken voorwaarden.

Verder worden de start- en beltarieven van bellen met vaste telefoons vanaf 1 augustus verhoogd van 0,15 euro naar 0,155 euro.