Pagina's

maandag 31 juli 2023

Veel graafschade in Maastricht door glasvezel

In Maastricht zijn twee bedrijven die glasvezel aanleggen, KPN en Open Dutch Fiber.  Volgens netbeheerder Enexis hebben de bedrijven in 2023 al 277 keer voor graafschade gezorgd in Zuid-Limburg. Dagen met zes storingen hebben door graafschade zijn geen uitzondering meer."

Het grootste incident vond plaats bij werkzaamheden aan de Becanusstraat, waar door een onderaannemer van het bedrijf AVRA Group (hoofdaannemer van Open Dutch Fiber) een gaslekkage veroorzaakt werd.

Ook hekelt Enexis de gebrekkige kennis van de Nederlandse taal bij de medewerkers van de glasvezelbedrijven: 'Deze werkzaamheden worden vaak gedaan door ploegen die de Nederlandse taal niet spreken, waardoor communicatie lastig is.'

donderdag 27 juli 2023

SKV verhoogt abonnementen

Met ingang van 1 september 2023 voert het Groningse SKV enkele prijswijzigingen door. Afgelopen jaar zijn de prijzen enorm gestegen door de inflatie. De aanbieder ontkomt niet aan een verhoging van gemiddeld 4 procent op de meeste pakketten.

De prijswijziging is alleen van toepassing op het basisabonnement. Extra tv-pakketten en/of overige diensten worden niet verhoogd.

dinsdag 25 juli 2023

VodafoneZiggo verliest veel breedbandklanten

VodafoneZiggo heeft het afgelopen tweede kwartaal een fors verlies geleden van 117.4 miljoen euro tegen een winst van 136 miljoen een jaar eerder. Reden is het vertrek van 36.5000 breedbandklanten vanwege een inflatieverhoging per 1 juli.

VodafoneZiggo was de eerste aanbieders die dit jaar een inflatiecorrectie aankondigden en het was met 8,5 procent ook gelijk de grootste van alle. Zo betaal je voor het ‘Alles-in-1 Start’-pakket niet 59 euro per maand, maar 64,25, op een haar na 9 procent meer. Het tarief voor het Internet en TV Complete-pakket wordt zelfs 9,2 procent duurder.

Het absolute effect zal van die verhoging zal vermoedelijk pas in het derde kwartaal te zien zijn, aangezien Ziggo nu een van de duurste breedband aanbieders is op een markt die met glasvezel sterk concurrent genoemd mag worden.

Ook in het vorige kwartaal vertrokken al breedbandklanten.

maandag 24 juli 2023

KPN en Glaspoort sloten in halfjaar 297.000 huishoudens op glasvezel aan

KPN heeft het afgelopen halfjaar glasvezel uitgerold bij 125.000 huishoudens. Samen met joint venture Glaspoort heeft het bedrijf bijna 300.000 huishoudens voorzien van een glasvezelverbinding.

Het aantal glasvezelabonnees groeide met 77.000 huishoudens.

Het bedrijf zegt nu glasvezel bij 4,47 miljoen huishoudens aan te kunnen bieden. 3,92 miljoen daarvan zijn door KPN aangesloten en 400.000 zijn door Glaspoort.

woensdag 19 juli 2023

T-Mobile Thuis gaat stoppen met eigen e-maildienst voor klanten

T-Mobile stopt met het aanbieden van zijn eigen e-maildienst als onderdeel van T-Mobile Thuis-abonnementen. Klanten kunnen hun e-mail adres tot 31 maart 2024 blijven gebruiken.

Ook oude e-mails worden verwijderd, tenzij gebruikers die eerst offline opslaan of doorsturen naar een ander e-mailadres. Het is niet mogelijk om de dienst betaald te blijven gebruiken.

T-Mobile raadt klanten aan een e-mailadres aan te maken bij een andere aanbieder.

De provider geeft geen reden voor het stopzetten van de T-Mobile Thuis-e-maildienst.

dinsdag 18 juli 2023

Freedom stoot KPN van troon en is ‘Beste Alles-in-1 Provider’ volgens test Consumentenbond

Freedom Internet is voor de derde keer door de Consumentenbond uitgeroepen tot ‘Beste Alles-in-1 Provider’. Met een testoordeel score van 8 stoot Freedom de nummer 1 van de afgelopen tijd – KPN - van de troon.

Freedom Internet is een provider die is opgericht nadat KPN een aantal jaren geleden besloot de stekker uit XS4ALL te trekken.

Freedom Internet is meer dan alleen een provider die klanten van internet, televisie en bellen voorziet en dat weet de klant ook.

Freedom Internet is mede opgericht dankzij een grote achterban van klanten, founding members en crowdfunders. In 2019 kon de provider van start dankzij een startkapitaal van 2,5 miljoen euro dat zij binnen maar liefst 3 dagen ophaalden tijdens een crowdfunding. Ook kon een grote groep founding members voor een kleine prijs een mailaccount aanschaften.

Om verder te kunnen groeien startte Freedom in 2022 en 2023 nogmaals een crowdfunding. Dit keer ging het echter niet om een lening maar werden er aandelen verkocht zonder stemrecht. De provider hanteert een businessmodel waarbij nieuwe klanten vooruit worden gefinancierd. Kosten voor het modem, het merendeel van de kosten voor een monteur en de kosten voor het netwerk worden gedragen door de provider. Dat betekent dat een klant pas geld gaat opleveren na minstens 18 maanden. De tweede en derde crowdfunding waren daarom nodig om verder te kunnen groeien. 

vrijdag 14 juli 2023

Online.nl maakt nieuwe telecomtarieven bekend

De nieuwe tarieven voor internet, bellen en televisie van Online.nl zijn bekend. De tarieven bij de drie meest afgesloten pakketten via Pricewise voor nieuwe klanten stijgen met gemiddeld 3,33 euro per maand. Dat is een meerprijs van 39,96 per jaar. De consumententarieven van de drie meest gebruikte internetpakketten voor huidige klanten van Online.nl blijven gelijk.

Eerder maakte Ziggo ook al haar nieuwe prijzen bekend. De consumententarieven van internetpakketten van Ziggo stijgen met gemiddeld 2,38 euro per maand, wat neerkomt op een verhoging van 28,56 euro per jaar.  

De Wet Van Dam bepaalt dat consumenten hun contracten voor onbepaalde tijd, zoals abonnementen die stilzwijgend verlengd zijn na de initiële looptijd, op elk moment mogen opzeggen met een opzegtermijn van maximaal een maand.

donderdag 13 juli 2023

Amsterdam zet in op snellere uitrol glasvezel internet

De gemeente Amsterdam wil versneld glasvezel voor internet aanleggen in de stad. Daarvoor hebben de gemeente Amsterdam en internetaanbieders KPN en Open Dutch Fiber (ODF) woensdag het convenant ‘Fiber to the Home’ ondertekend.

In het convenant zijn afspraken gemaakt waardoor Amsterdammers weten wanneer hun huis aan de beurt is om aangesloten te worden, en welke maatregelen worden genomen om dat met zo min mogelijk overlast te doen.

Glasvezel wordt sinds 2019 aangelegd in Amsterdam. Dit zal vanaf nu gebeuren volgens een nieuwe werkwijze. De uitgangspunten daarbij zijn een snelle uitrol, glasvezel voor alle Amsterdammers met meer keuze in providers, en zo min mogelijk overlast bij de aanleg.

De uitrol is in volle gang in stadsdeel Zuidoost, daarnaast wordt hard gewerkt in Nieuw-West. In 2024 worden andere delen van de stad aangepakt. Ook ziet het convenant erop toe dat in stadsdeel Centrum door de providers gezamenlijk in één keer glasvezel wordt aangelegd. Vanwege de historische stedenbouw en het intensieve gebruik van de openbare ruimte is het hier niet mogelijk om glasvezel door elke partij afzonderlijk aan te leggen, waardoor straten meerdere keren open zouden moeten. De aanleg gebeurt nu in één keer, waardoor de straat maar een keer open hoeft.

woensdag 12 juli 2023

Freedom Internet vanaf vandaag actief op deel netwerk Open Dutch Fiber

Vanaf vandaag kunnen klanten in een aantal gebieden in Nederland een pre-order plaatsen bij Freedom Internet op het glasvezelnetwerk van Open Dutch Fiber (ODF). In deze gebieden ligt nu minimaal één jaar het glasvezelnetwerk van ODF en dat betekent dat de exclusiviteit, waarbij T-Mobile als enige provider internet mag leveren, voorbij is.

Open Dutch Fiber heeft een overeenkomst waarin staat dat op elke locatie waar zij een nieuw stuk netwerk realiseert, T-Mobile het eerste jaar exclusief - dus als enige provider - internetabonnementen mag leveren. In dat contract staat ook dat andere providers pas mogen beginnen met de technische implementatie op het moment dat dit jaar voorbij is.

De gebieden waar je vanaf vandaag een pre-order kunt plaatsen zijn: Delft, Haarlem Zuid-Oost, Leidschendam, Ridderkerk, Roosendaal, Rotterdam Prins Alexander Noord, Utrecht de Meern, Utrecht Noord-Oost. Venlo Zuid, Zoetermeer Noord en Zoetermeer Zuid. In de toekomst worden er meer gebieden aan dit rijtje toegevoegd.

Freedom Internet levert in de genoemde gebieden een 1 Gbit/s abonnement voor 51 euro.

dinsdag 11 juli 2023

Geen verplichting tot aanleg snel internet in buitengebieden

 

Het Nederlandse kabinet gaat internetaanbieders voorlopig niet verplichten om snel internet aan te leggen in buitengebieden. Dat laat minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens weten in een Kamerbrief.

Ook zouden er voldoende draadloze alternatieven zijn, zoals 3G of 4G, straalverbindingen en low earth orbit-satellieten, die voor een betere internetconnectie moeten zorgen.

Volgens Adriaansens zijn er momenteel nog zo'n 31.500 woningen in het buitengebied van Nederland die nog niet beschikken over vast internet van minstens 100Mbps, wat neerkomt op zo'n 0,6 procent van de huishoudens.

maandag 10 juli 2023

ACM: snelle uitrol glasvezelnetten die diverse internetaanbieders toelaten leidt tot voldoende concurrentie

Dankzij de snelle uitrol van glasvezelverbindingen, ook door onafhankelijke aanbieders, hebben consumenten en bedrijven in Nederland steeds meer keuze tussen verschillende aanbieders van snel internet tegen concurrerende prijzen. Bovendien zijn de glasvezelnetwerken open voor verschillende aanbieders. In de huidige situatie zijn daarom geen extra maatregelen nodig om de concurrentie op de markt voor snel internet te stimuleren. 

Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de marktanalyse lokale internettoegang die zij ter consultatie op ACM.nl heeft gepubliceerd.

Uit de nieuwste Telecommonitor van de ACM blijkt dat het aantal glasvezelverbindingen fors is uitgebreid. In het eerste kwartaal van 2023 is bij 450 duizend huishoudens een nieuwe glasvezelverbinding aangelegd tot aan de woning of de meterkast. Dit is de grootste toename in een kwartaal tot dusver gemeten. In totaal kunnen 6,14 miljoen huishoudens nu kiezen voor een aansluiting op het glasvezelnet. De ACM verwacht dat dit aantal in korte tijd verder toeneemt zodat er binnen 3 jaar vrijwel overal in Nederland glasvezel is aangelegd.

Wie in een gebied als eerste glasvezel aanlegt, heeft daar een sterke concurrentiepositie. De uitrol van glasvezel door onafhankelijke bedrijven jaagt ook investeringen door gevestigde spelers aan. Daarnaast ontstaan er meer mogelijkheden voor spelers zonder eigen netwerk om ook snel internet aan te bieden. KPN en Glaspoort, die samen het grootste glasvezelnet hebben, hebben daar vorig jaar verlaagde tarieven voor toegezegd die doorlopen tot 2030. De ACM heeft deze tarieven bindend verklaard in een toezeggingenbesluit en ziet toe op de naleving. Hierdoor kunnen consumenten kiezen uit minimaal 2 verschillende aanbieders van zeer snel internet, en kan het merendeel van hen ook nog kiezen voor internet via de kabel.

De ACM heeft bij de marktanalyse nadrukkelijk rekening gehouden met de afspraken uit het toezeggingenbesluit waar de tarieven van KPN en Glaspoort in zijn vastgelegd en met de toegang die andere eigenaren van glasvezelnetwerken bieden. De ACM blijft toezicht houden op naleving van de afspraken en overige regels voor netwerkaanbieders. De gegevens die de ACM opvraagt bij marktpartijen worden elk kwartaal in de Telecommonitor gepubliceerd. De ACM kan opnieuw marktanalyses uitvoeren als daar aanleiding toe is.

Naast het besluit over lokale internettoegang in heel Nederland heeft de ACM ook een besluit genomen over het verzoek van internetaanbieder YouCa om VodafoneZiggo te verplichten YouCa toegang te verlenen tot het kabelnetwerk in Amsterdam. Meerdere telecomaanbieders hebben concrete plannen om in Amsterdam glasvezel uit te rollen waar ze diverse internetaanbieders op toelaten. Op basis hiervan verwacht de ACM dat ook het merendeel van de Amsterdammers binnen drie jaar snel internet via glasvezel kan afnemen, net als elders in Nederland. Het is daarom niet nodig om te onderzoeken of verplichte toegang tot het Amsterdamse kabelnetwerk noodzakelijk is. De ACM had al eerder vastgesteld dat het praktisch niet uitvoerbaar is om YouCa via de duizenden straatkasten in Amsterdam toegang te geven tot het kabelnetwerk. De ACM ziet in de reacties op de consultatie geen aanleiding dit besluit te herzien en legt het ontwerpbesluit ter notificatie voor aan de Europese Commissie.

vrijdag 7 juli 2023

Aanleg glasvezel Amstelveen op de helft

Gemeente Amstelveen heeft aan KPN instemming verleend om glasvezel aan te leggen in Amstelveen. KPN is sinds 2021 bezig met de aanleg van het glasvezelnetwerkop basis van een samenwerkingsovereenkomst. De aanleg in wijken Bankras/Kostverloren, Elsrijk en het Stadshart van Amstelveen is gereed. Daarmee is noordelijke deel van Amstelveen klaar. Nu begint de aanleg ten zuiden van de A9 met de aanleg in het Oude Dorp.

De aanleg van de glasvezelkabel in het noordelijke deel van Amstelveen is klaar en de huisaansluitingen worden nu gerealiseerd. Nu is de aanleg begonnen in het zuidelijke deel van Amstelveen, het Oude Dorp. Daarna volgen Keizer Karelpark, Bovenkerk en een gedeelte van Westwijk. Na de zomer start volgens planning de aanleg in Groenelaan en Middenhoven.

De aanleg van de glasvezel gebeurt in verschillende projectfases: Eerst is er de aankondigingsfase. Binnen haar projecten schrijft KPN 100% van de woningen en bedrijven aan. Dan volgt het fysieke werk in de buitenruimte, de aanleg van de glasvezelkabel en daarna volgt het aansluiten van de woningen en de aansluitingen in hoogbouw.

Een klein gedeelte van de kern Amstelveen wordt niet meegenomen omdat daar al glasvezel ligt. Dat is het onderste gedeelte, onder de Schweitzerlaan, Asserring en Sacharovlaan.

donderdag 6 juli 2023

Wyre sluit in Mechelen eerste gezin aan op glasvezelkabel

Wyre, het nieuwe netwerkbedrijf van Telenet en Fluvius, heeft in Mechelen een eerste woning verbonden met zijn nieuwe glasvezelnetwerk. Dit jaar wil het bedrijf al 100.000 woningen aansluitbaar maken.

Telenet en Fluvius brachten hun netwerkactiviteiten samen in Wyre, dat op 1 juli van start is gegaan. Naast Telenet is ook Orange klant bij het bedrijf.

De uitrol start in een aantal steden. Wyre-CEO Micha Berger noemde onder meer Mechelen, Kortrijk, Leuven, Duffel, Roeselare, Leuven en Sint-Niklaas. Op 120.000 adressen liggen al wachtbuizen klaar om de glasvezelkabel snel door te trekken, zonder grote graafwerken.

woensdag 5 juli 2023

Youfone start in België

Youfone is onder de noemer Internet Thuis vast-internetabonnementen in België gaan aanbieden. Het goedkoopste abonnement kost 35 euro per maand voor 100/40Mbit/s.

Het bedrijf biedt ook glasvezelabonnementen tot 1000/500Mbit/s aan.

Youfone zegt dat de abonnementen met onbeperkte databundels komen en op het netwerk van Proximus werken.

dinsdag 4 juli 2023

Orange Belgium lanceert Livebox voor snel internet

Samen met Vantiva, het vroegere Technicolor, introduceert Orange Belgium de Livebox. Met deze nieuwe DOCSIS 3.1 HFC kabelgateway en bijbehorende Wi-Fi Booster kan het telecombedrijf zijn Boost Giga-aanbod op de markt brengen met 1 Gbps en, tegen midden 2024, een nationale dekking van 95 procent.

De Livebox is een multigigabit-oplossing die gebruikmaakt van een DOCSIS 3.1-chipset en over een ingebouwde 2.5 Gbps-ethernetpoort beschikt. Het toestel ondersteunt Wi-Fi 6 en is ook uitgerust met EasyMesh-technologie.

maandag 3 juli 2023

België verplicht vanaf 2027 minimaal 30Mbit/s voor vaste internetverbinding

Belgische telecombedrijven moeten vanaf 2027 verplicht internetabonnementen met minimaal 30Mbit/s-snelheden aanbieden. Nu is die wettelijk verplichte minimale snelheid nog 1Mbit/s.

Malta is het enige andere EU-land dat een minimale snelheid van 30Mbit/s verplicht.

Minister van Telecom Petra De Sutter zegt dat een 1Mbit/s-verbinding 'niet meer van deze tijd' is en wil die snelheid daarom verhogen.

Op dit moment zijn er 38.000 Belgische huishoudens die geen toegang hebben tot internetsnelheden van 30Mbit/s of hoger