Pagina's

dinsdag 27 december 2022

Inloopmomenten DELTA Netwerk over aanleg glasvezel Sliedrecht

DELTA Netwerk kan zich voorstellen dat er vragen zijn over de aanleg van glasvezel in Sliedrecht, waar begin 2023 mee wordt gestart. Daarom worden er inloopmomenten georganiseerd. Aanmelden is niet nodig.

Hier zijn de inloopmomenten:
• Woensdag 28 december 2022, 14.00-16.00 uur: Relies Computers, Thorbeckelaan 21
• Dinsdag 10 januari 2023, 19.30-21.30 uur: SKC Merwede/Multiplaat, Thorbeckelaan 104
• Donderdag 12 januari 2023, 18.30-20.30 uur: SLTC, Sportlaan 11

De glasvezelaansluiting is gratis en alleen met een glasvezelaansluiting in huis kun je straks écht gebruik maken van internet en televisie via glasvezel.

maandag 26 december 2022

Youfone bevestigt uitrol vast internet in België

Youfone gaat vast internet aanbieden in België. Er waren al aanwijzingen dat de provider dit van plan was, maar heeft Youfone het ook zelf bevestigd.

In een Facebook-bericht meldt Youfone België dat het 'binnenkort internet thuis lanceert'. Er is nog geen datum genoemd.

De provider schrijft dat het vaste internet zonder optie voor televisie of vaste telefonie zal zijn, maar geeft geen details over de abonnementen.

vrijdag 23 december 2022

Vast internet en gebundelde telecomabonnementen blijven duur in België

Vast internet en gebundelde telecomabonnementen blijven duur in België. Telecomregulator BIPT vergelijkt jaarlijks de prijzen met de buurlanden en trekt zowel positieve als negatieve conclusies.

Het goede nieuws is dat het bedrag dat je minimaal betaalt voor een mobiel abonnement vandaag, ten opzichte van het aanbod in de buurlanden, lager is dan een jaar geleden.

Voor vast internet en voor bundels Belgie duurder dan Frankrijk en het VK, maar zit wel op dezelfde lijn als Nederland, Luxemburg en Duitsland voor combinaties van twee telecomproducten (bijvoorbeeld vast internet in combinatie met ofwel tv, mobiele telefonie of vaste telefonie).

donderdag 22 december 2022

T-Mobile en Open Dutch Fiber voorzien 30.000 huishoudens in Leiden-Zuid van glasvezel

T-Mobile Nederland gaat samen met Open Dutch Fiber nu ook in Leiden-Zuid supersnel internet via glasvezel aanbieden. In totaal kunnen ruim 30.000 huishoudens in Leiden-Zuid daar straks gebruik van maken. Naar verwachting hebben de eerste huishoudens al vanaf begin 2023 toegang tot internet via glasvezel met up- en downloadsnelheden tot 1 Gigabit per seconde (Gbps).

Open Dutch Fiber en T-Mobile sluiten hiermee opnieuw een groot gebied aan op glasvezel en leveren zo een substantiële bijdrage aan de verdere digitalisering van Nederland. De werkzaamheden starten onder leiding van Open Dutch Fiber in de wijken Boerhaavedistrict, Morsdistrict, Stevenshofdistrict, Bosdistrict en Gasthuisdistrict. Voor bewoners die op de hoogte willen blijven van het aanlegproces en meer willen weten over de specifieke gebieden in Leiden-Zuid is een speciale pagina ontwikkeld met meer informatie.

woensdag 21 december 2022

KPN verhelpt problemen met 4G in buitengebieden

KPN heeft de recente problemen met internetsnelheden via de Sneller Internet Buitengebied-dienst naar eigen zeggen verholpen.

KPN-klanten hadden vooral in de avonduren last van lage uploadsnelheden.

Het probleem zou zo'n vier dagen hebben geduurd en trof specifiek klanten die gebruikmaken van vast internet via 4G.

Sneller Internet Buitengebied is bedoeld voor gebruikers in buitengebieden die via DSL slechts een vrij lage internetsnelheid kunnen verwachten.

dinsdag 20 december 2022

Meer dan een miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen in 2022

In het afgelopen jaar is een recordaantal van meer dan 1 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen gerealiseerd. 2022 was daarmee een absoluut recordjaar voor glasvezel in Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie van brancheorganisatie NLconnect.

Verschillende aannemers maakten de nieuwe aansluitingen naar woningen en bedrijven(terreinen), vooral in opdracht van Open Dutch Fiber/ E-Fiber, DELTA Fiber, Glaspoort en KPN. Maar ook kleinere spelers als GlasDraad, Kabelnoord, Rodin, Glasvezel Helmond en SKV verglaasden verder.

NLconnect schat in haar jaaroverzicht verder in dat zo’n 97 procent van de woonadressen in ons land inmiddels desgewenst kan beschikken over een abonnement met Gigabit-snelheid. Dit aantal is berekend door de glasvezelaansluitingen aan te vullen met adressen waar Gigabit alleen via coaxkabel beschikbaar is. Nederland is daarmee Europees koploper.

vrijdag 16 december 2022

Amsterdam krijgt er nog eens 60.000 huishoudens met glasvezel bij

T-Mobile Nederland gaat samen met Open Dutch Fiber nog meer Amsterdamse huishoudens internet via glasvezel aanbieden. In totaal komen er ruim 60.000 Amsterdamse huishoudens bij die hier straks gebruik van kunnen maken. Naar verwachting hebben deze huishoudens vanaf april 2023 up- en downloadsnelheden tot 1 Gigabit per seconde (Gbps). Open Dutch Fiber en T-Mobile sluiten hiermee opnieuw een groot gebied aan op glasvezel.

De werkzaamheden starten onder leiding van Open Dutch Fiber en zijn verspreid over de wijken Slotermeer, de Pijp, Rivierenbuurt en Oud-Zuid.

T-Mobile werkt samen met Open Dutch Fiber aan de uitrol van glasvezel naar ruim 1 miljoen huishoudens. Inmiddels hebben beide partijen al 500.000 huishoudens aangekondigd. Daarbij wordt gekozen voor stedelijke gebieden waar nu nog geen glasvezel ligt. Wanneer mogelijk en betaalbaar, maakt T-Mobile gebruik van beschikbare kabels van andere netwerkaanbieders.

woensdag 14 december 2022

Gigabit-snelheid nu beschikbaar voor álle Ziggo-klanten in Nederland

Voortaan kunnen 21.000 huishoudens en bedrijven in Soest kiezen voor internet met een downloadsnelheid van 1 Gigabit per seconde (Gbit/s). Daarmee rondt het telecombedrijf een landelijke operatie af die drie jaar geleden begon in Utrecht.

VodafoneZiggo heeft landelijk ruim 40.000 km glasvezel in de grond. De afstand die het internetsignaal aflegt, gaat voor het grootste deel via dit netwerk. Het laatste stuk naar de klant gaat via kabel. Daarvoor gebruikt VodafoneZiggo al jaren Docsis-technologie. Sinds 2019 voerde het bedrijf de laatste Docsis 3.1-standaard stapsgewijs in. Daarna konden klanten kiezen voor het Ziggo Internet Giga-abonnement met een downloadsnelheid van 1 Gbit/s.  

Een snelheid van 1 Gbit/s is vooralsnog meer dan genoeg voor de meeste huishoudens. Zo kunnen 80 mensen tegelijk vergaderen via MS Teams en 40 mensen tegelijk televisiekijken in 4K-kwaliteit.

dinsdag 13 december 2022

Freedom Internet haalt dankzij klanten en fans 1,5 miljoen euro op voor groei

Freedom Internet heeft tijdens een crowdfundactie in anderhalve maand tijd het streefbedrag van 1,5 miljoen euro opgehaald bij haar klanten en fans. Ondanks de economisch zware tijden en de hoge inflatie, werden alle 6000 certificaten in zes weken tijd verkocht.

Met het opgehaalde bedrag uit de crowdfunding financiert Freedom verdere groei. De aanbieder werkt de komende periode aan het aansluiten van zowel enkele kleinere glasvezelnetwerken als ook aan het aansluiten van de grotere glasvezelnetwerken van DELTA Fiber en Open Dutch Fiber. Daarnaast blijft de relatief jonge provider

Daarnaast blijft men werken aan de uitbreiding en doorontwikkeling van haar diensten.

Nadat KPN in januari 2019 bekendmaakte dat zij het merk XS4ALL wilde opheffen, ontstond er veel ophef. Ondanks onvermoeibare campagnes vanuit het actiecomité ‘XS4ALL Moet Blijven’, veranderde KPN niet van gedachten. Het comité schakelde daarom over op Plan B: de oprichting van een nieuwe internetprovider. Een provider die het 'oude' gedachtegoed koestert: een vrij, open en toegankelijk internet voor iedereen, waarbij veiligheid, privacy en kwaliteit de kernwaarden zijn.

Om te voorkomen dat Freedom hetzelfde overkomt als XS4ALL was het belangrijk dat zij niet gebonden was door aandeelhouderswaarde. Alle aandelen zijn ondergebracht in Stichting Appeltaart. De stichting is daarmee aandeelhouder van Freedom Internet en bewaakt de naleving van de waarden van Freedom Internet op basis van het corporate charter.

maandag 12 december 2022

Aanleg glasvezel DELTA Netwerk Sliedrecht begint in januari

DELTA heeft donderdagmiddag 8 december 2022 het startsein gegeven voor de aanleg van glasvezel in Sliedrecht. Delta Netwerk zette samen met aannemer Circet Nederland en de gemeente Sliedrecht de eerste ‘schop in de grond’.

De aftrap was buiten bij het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk met v.l.n.r. Ton Spek, Bas Hollenberg en Karl Heinz van der Made. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

DELTA Netwerk richt zich op de aanleg van glasvezel in nieuwe gebieden en is onderdeel van DELTA Fiber.

vrijdag 9 december 2022

Glaspoort start met de aanleg van glasvezel in Schagen

Schagen wordt aangesloten op glasvezel. Glaspoort start eind januari 2023 met de aanleg. Het doel is om in het tweede kwartaal van 2024 vrijwel alle woningen aangesloten te hebben.

In totaal worden ruim 6.500 woningen in de dorpen Burgerbrug, Callantsoog, Dirkshorn, Groote Keeten, Oudesluis, Petten, Schagerbrug, Sint Maarten, Sint Maartensbrug, Sint Maartensvlotbrug, ’t Zand, Tuitjenhorn en Waarland voorzien van glasvezel.

De werkzaamheden starten in Callantsoog aan de Abbestederweg en worden verricht door aannemer Kodar.

donderdag 8 december 2022

Belgische minister lanceert projectoproep breedband

De Belgische minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) lanceert een projectoproep die aantal 'witte zones' moet verminderen, gebieden waar geen breedbandtoegang te vinden is. Vooral in Wallonië is het bereik beperkt.

De Sutter lanceerde vorig jaar al een nationaal breedbandplan, waarvoor 41 miljoen euro werd vrijgemakt.

De telecombedrijven moeten hun projecten voor 29 januari indienen en kunnen vervolgens subsidies krijgen.

Bij de aanleg van de netwerken zal de voorkeur gegeven worden aan glasvezel. De snelheid is dan hoger san 100 Mbit per seconde en kan 1.000 Mbit per seconde bereiken.

woensdag 7 december 2022

Edam-Volendam start onderhandelingen met Glasdraad over uitrol glasvezel

Glasdraad gaat het kabelnetwerk (CAI) in de gemeente Edam-Volendam vervangen voor een glasvezelnetwerk. Het college van B&W heeft groen licht gegeven om de onderhandelingen hierover te starten.

Edam-Volendam is een van de laatste gemeenten die nog eigenaar is van een eigen kabelnetwerk voor televisie, telefonie en internet. De gemeente heeft daarom de afgelopen tijd onderzocht wat de opties waren voor het vernieuwen van het netwerk en heeft de keuze gemaakt dit met een partner te gaan doen. Met die partner wordt dan een gezamenlijke onderneming (joint venture) opgezet.

In december 2021 zijn telecomaanbieders uitgenodigd om een voorstel te doen voor een dergelijke onderneming. Na een selectieproces is de keuze op Glasdraad is gevallen.

Glasdraad en de gemeente willen voor de zomer starten met de aanleg van dit nieuwe glasvezelnetwerk. Hierover wordt in het voorjaar gecommuniceerd met de inwoners. Het is de bedoeling dat de installatie van de glasvezelaansluiting kosteloos is voor de mensen die nu op het coax kabelnetwerk (CAI) zijn aangesloten.

dinsdag 6 december 2022

Mobile Vikings maakt internetabonnementen twee euro duurder

Mobile Vikings maakt zijn Unlimited Fast abonnement vanaf vandaag twee euro duurder. Het abonnement kost nu 40 euro per maand.

Mobile Vikings verwijst in het bericht naar de toegenomen inflatie.

Mobile Vikings maakte in juni van dit jaar zijn abonnementen voor vast internet beschikbaar. Voor 38 euro per maand is er het Unlimited Fast-internetabonnement met maximaal 100Mbit/s down en tot 40Mbit/s up. Voor 53 euro per maand is er het ​​Unlimited Superfast-internetabonnementen met een downloadsnelheid van maximaal 1Gbit/s down en 500Mbit/s up.

maandag 5 december 2022

6000 huishoudens in Rucphen worden door T-Mobile en Open Dutch Fiber voorzien van glasvezel

T-Mobile Nederland gaat samen met Open Dutch Fiber nu ook in Rucphen supersnel internet via glasvezel aanbieden. In totaal kunnen 6000 huishoudens in Rucphen daar straks gebruik van maken.

Naar verwachting hebben de eerste huishoudens al vanaf april 2023 toegang tot internet via glasvezel met up- en downloadsnelheden tot 1 Gigabit per seconde (Gbps).

Open Dutch Fiber en T-Mobile sluiten hiermee opnieuw een groot gebied aan op glasvezel en leveren zo een substantiële bijdrage aan de verdere digitalisering van Nederland. De werkzaamheden starten onder leiding van Open Dutch Fiber in Sint Willebrord en Sprundel.

vrijdag 2 december 2022

Allinq en Glaspoort bundelen krachten rondom uitrol glasvezel

Allinq en Glaspoort intensiveren hun samenwerking in de uitrol van glasvezel in Nederland. Zij slaan de handen ineen als strategische partners.

De focus ligt daarbij op bedrijventerreinen in het noordelijke deel van Nederland.

In het begin van het nieuwe jaar starten we de eerste projecten al.

donderdag 1 december 2022

Delta moet alsnog glasvezel aanleggen in Delfland

Delta Fiber moet alsnog glasvezel aanleggen bij mensen in het buitengebied in Westland en Midden-Delfland. De inwoners hadden een rechtszaak aangespannen, omdat Delta zijn belofte om glasvezel aan te leggen niet is nagekomen.

Volgens de rechter heeft Delta bij het peilen van de interesse in het gebied alleen als eis gesteld dat de helft van de huishoudens in het gebied interesse toonde en dat gebeurde.

De klagers die al een contract hadden met Delta voor het afnemen van glasvezel, moeten nu volgens de rechter binnen twee jaar glasvezel krijgen.