Pagina's
vrijdag 29 april 2022
Glasvezelkabel op verschillende plaatsen in Frankrijk ‘doorgeknipt’
Duizenden klanten zouden getroffen zijn in de omgeving van Parijs en Lyon. Een deel van de klanten had trager internet, terwijl een ander deel geen problemen meldde.
De kabels zullen wel hersteld worden, maar dat zal tijd nodig hebben.
donderdag 28 april 2022
Ziggo biedt Mediabox Next Mini aan bij goedkopere abonnementen
Klanten die kiezen voor een Alles-in-1 Start of Internet & TV Start ontvangen de Next Mini als onderdeel van hun abonnement.
Complete en Max zijn duurdere abonnementen waarbij klanten de Mediabox Next krijgen. Wel kunnen zij de Next Mini huren voor bij een tweede of derde televisie. Men betaalt dan 4 euro per maand.
Wel is de 4k-kijkervaring nu standaard in alle pakketten.
dinsdag 26 april 2022
Glasvezel voor meer dan 42.000 huishoudens in Amsterdam Zuidoost
Naar verwachting kunnen de eerste huishoudens in Amsterdam Zuidoost vanaf juli 2022 gebruikmaken van internet via glasvezel met up- en downloadsnelheden tot 1 Gigabit per seconde (Gbps). Open Dutch Fiber en T-Mobile sluiten hiermee opnieuw een groot gebied aan op glasvezel en leveren hiermee weer een substantiële bijdrage aan de verdere digitalisering van Nederland.
T-Mobile werkt met Open Dutch Fiber aan de uitrol van glasvezel naar ruim 1 miljoen huishoudens. Daarbij wordt gekozen voor stedelijke gebieden waar nu nog geen glasvezel ligt.
Oostburg en Breskens krijgen glasvezel via KPN
In opdracht van KPN gaat aannemer Selecta vijfduizend adressen in Oostburg en Breskens gratis aansluiten op het glasvezelnetwerk.
De voorbereidende werkzaamheden beginnen komend najaar. Eind volgend jaar moet de klus zijn geklaard.
Bewoners mogen zelf kiezen bij welke aanbieder ze internet afnemen.
maandag 25 april 2022
Glasvezel breidt uit in gemeente Buren
De uitbreiding betreft ook de dorpen Beusichem, Eck en Wiel, Ingen, Kerk-Avezaath, Lienden, Maurik en Zoelen. Daarvoor zijn voldoende aanmeldingen.
In die dorpskernen gaat DELTA Fiber Netwerk glasvezel aanleggen. Het laatste dorp zal medio 2023 van glasvezelinternet gebruik kunnen maken.
vrijdag 22 april 2022
Nederlanders hikken tegen prijs glasvezel aan
Een internet only-abonnement met glasvezel kost bij het grootste glasvezelnetwerk van Nederland al snel 35 euro en vaak veel meer. Slechts 27 procent van de Nederlanders is bereid om meer dan 35 euro neer te leggen voor snel internet (exclusief tv en vast bellen).
Meer dan de helft van Nederland is bereid maximaal tussen de 16 en 35 euro te betalen, zo blijkt uit representatief onderzoek onder 1000 Nederlanders dat is uitgevoerd door vergelijkingssite Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.
Het glasvezelnetwerk is nog niet voor iedereen beschikbaar. KPN wil dat eind 2026 circa 80 procent van Nederland op glasvezel aangesloten is. Maar ook Ziggo breidt flink uit. Tot de wijkkast ligt er bij deze provider al bijna overal glasvezel en bij grotere nieuwbouwprojecten vervangt Ziggo het laatste stukje kabel door glasvezel. T-Mobile breidde onlangs het Open Dutch Fiber-netwerk flink uit. Daarbij gebruikt de provider het KPN-netwerk.
woensdag 20 april 2022
Ziggo verhoogt internetsnelheden
De downloadsnelheid van het goedkoopste Basic-pakket gaat van 40 naar 50Mbit/s, maar de uploadsnelheid wordt vier keer zo hoog, van 5 naar 20Mbit/s.
Ook de snelheden van Start en Start XL, Complete en de twee Z-pakketten gaan omhoog. Gebruikers van Complete en Z2 en Z3 gaan de verschillen pas echt merken: de snelheid gaat van 300 naar 350Mbit/s voor downloaden.
Doorgaans vallen de snelheidsverhogingen samen met prijsverhogingen, maar of dat dit jaar ook het geval is, moet worden afgewacht. Het bedrijf heeft veel klanten verloren.
T-Mobile: kosten vast internet blijven te hoog voor consument
De ACM concludeert, net als eerdere rapporten van de Europese Unie en onderzoek van de Consumentenbond, dat de tarieven voor vast internet thuis in Nederland tot de hoogste in de Europese Unie behoren. Met als reden het ontbreken van regulering.
Het huidige concept toezeggingsbesluit van de ACM maakt hier volgens T-Mobile geen einde aan, terwijl het wel de markt voor acht jaar op slot zet. T-Mobile vindt dat het belang van de consument met dit toezeggingsbesluit onvoldoende wordt gediend.
dinsdag 19 april 2022
ACM voorziet besparing huishoudens oplopend tot 200 miljoen per jaar door toezeggingen glasvezel
Volgens de ACM kunnen deze toezeggingen een significant effect hebben op de markt voor vaste internettoegang. Dat leidt in de markt tot meer concurrentie op prijs en snelheid, waardoor het voor huishoudens aantrekkelijker wordt om voor sneller internet te kiezen.
Volgens het rekenmodel van de ACM kan de besparing voor huishoudens oplopen tot 200 miljoen euro per jaar in 2026. Daarom legt de ACM een ontwerpbesluit ter consultatie voor aan marktpartijen.
De ACM doet sinds 2020 onderzoek naar de werking van de telecommarkt, met speciale aandacht voor de toegang voor andere telecombedrijven tot de glasvezelnetwerken van KPN en later ook die van Glaspoort. Deze twee bedrijven hebben eigen vaste glasvezelnetwerken waar zij de komende jaren tot circa 80 procent van de Nederlandse huishoudens op willen aansluiten. KPN biedt hierover onder meer internetdiensten en televisie aan voor huishoudens en bedrijven. Telecombedrijven zonder eigen netwerk zijn in het grootste deel van Nederland afhankelijk van toegang tot de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort om op deze markt te kunnen concurreren.
Naar aanleiding van deze onderzoeken heeft de ACM KPN en Glaspoort laten weten dat de ACM marktrisico’s ziet door hun tarieven en voorwaarden voor toegang tot hun glasvezelnetwerken, die de concurrentiemogelijkheden van andere marktpartijen beperken. Om dit mogelijke marktprobleem weg te nemen, hebben KPN en Glaspoort toezeggingen voorgelegd en aan de ACM verzocht om deze bindend te verklaren.
vrijdag 15 april 2022
Startsein voor aanleg glasvezel Driebergen-Rijsenburg
Samen met Piet Grootenboer, directeur Delta Fiber Netwerk, en Michel de Groot, adjunct-directeur BAM Telecom, zette hij hiervoor de eerste schop in de grond.
Bewoners kunnen de voortgang van de aanleg volgen via een speciaal daarvoor ingerichte website. De huishoudens waar de aanleg gaat starten, ontvangen vooraf een brief van BAM Telecom met informatie over de werkzaamheden.
donderdag 14 april 2022
Eurofiber breidt Belgisch glasvezelnetwerk uit
Het gaat om een zogenaamde 144-vezelkabel die tegelijk ook langs een vijftal bedrijfsterreinen loopt.
Het netwerk zal samen met bestaande infrastructuur een 120 kilometer lange glasvezelring vormen rond Brussel, Gent en Antwerpen.
woensdag 13 april 2022
Wassenaar krijgt glasvezel
Inwoners van Wassenaar kunnen binnenkort sneller internetten. KPN werkt als eerste aan het glasvezelnetwerk in de gemeente.
De werkzaamheden zullen beginnen in het dorpscentrum. Zoals het er nu uitziet krijgt 96 procent van de huishoudens de mogelijkheid om aangesloten te worden op het glasvezelnetwerk.
Voor de buitengebieden aan de Katwijkseweg en het strand worden de mogelijkheden nog nader onderzocht.
KPN Netwerk organiseert webinars op wijkniveau. Voor de inwoners van het dorpscentrum is er een webinar op 20 april 2022. Hierin vertelt een medewerker meer over de voordelen van glasvezel en de werkzaamheden. Er is ook ruimte om vragen te stellen. Bewoners ontvangen een uitnodiging.
dinsdag 12 april 2022
Meer Helmondse wijken aan de glasvezel
Tot begin 2023 wordt de binnenstad stapsgewijs voorzien van glasvezel. Daarna zijn nog aan de beurt de woningen in Industriegebied-Zuid, de laatste huizen in het buitengebied en de woningen in Brainport Smart district, de wijk van de toekomst die verrijst bij Brandevoort.
maandag 11 april 2022
Groen licht voor aanleg glasvezel op de Oevers in Meppel
In de afgelopen periode is geïnventariseerd welke behoefte er bij de de ondernemers en bewoners is. vervolgens is het benodigde aanmeldpercentage is ruimschoots behaald.
vrijdag 8 april 2022
Gigabit internet niet eerder zo goedkoop
In tegenstelling tot steeds duurder wordende energie is glasvezelinternet nog niet eerder zo goedkoop geweest. Nu glasvezel door het hele land met hoog tempo wordt uitgerold en Ziggo haar netwerk heeft geüpgraded naar Gigabit-snelheid barst de strijd om de consument werkelijk los.
Eind februari startte Ziggo de strijd met introductie van 12 maanden 50 procent korting op internet en tv. Gigabit internet en tv met een snelheid van 1.000 Mbit/s via de kabel is hierdoor verkrijgbaar vanaf 446,00 euro voor het eerste jaar. Het duurde even, maar ook KPN volgt nu met een tegenantwoord en duikt hier nog eens ruim 100,00 euro onder voor het eerste jaar.
Nu de grootste providers KPN en Ziggo beiden enorme prijsverlagingen voor nieuwe klanten hebben doorgevoerd rijst de vraag wat de rest van de Nederlandse providers gaan doen. Veel providers maken gebruik van het netwerk van KPN en zijn gebonden aan vaste inkooptarieven bij KPN. Hierdoor zijn enorme prijsverlagingen voor hen momenteel nauwelijks mogelijk. Wel heeft KPN bekendgemaakt deze huurtarieven van glasvezellijnen te willen verlagen met 10 tot 30 procent. Dit levert op termijn meer ruimte voor andere providers om ook te stunten met glasvezelabonnementen.
Komende maanden volgen naar verwachting opnieuw de jaarlijkse prijsverhogingen die providers doorvoeren voor bestaande klanten. Klanten die zich nog binnen de kortingsperiode bevinden, zoals nu voor zowel KPN als Ziggo 12 maanden, vallen bij prijsverhogingen doorgaans buiten de boot en kunnen dus blijvend profiteren van de lage maandelijkse kosten. Wat de prijsverhogingen voor oudere bestaande klanten gaan betekenen is momenteel nog niet bekend.
donderdag 7 april 2022
AVM lanceert nieuwe FRITZ!Box voor DSL
De nieuwe draadloze standaard is sneller en vooral efficiënter, omdat nog meer apparaten tegelijkertijd van Wi-Fi kunnen worden voorzien.
De acht Wi-Fi-antennes van het nieuwe model bereiken tot 2400 Mbit/s op de 5 GHz-band en 1200 Mbit/s op 2,4 GHz. Samen met de intelligente Mesh-technologie is de FRITZ!Box 7590 AX een topmodel in de volgende Wi-Fi-generatie.
De FRITZ!Box 7590 AX is vanaf nu beschikbaar vanaf 319 euro en is onder andere verkrijgbaar bij FritzShop, Expert en Bol.com.
woensdag 6 april 2022
Driekwart van de Belgen wil routervrijheid
VTKE voerde het onderzoek uit in België, Nederland, Duitsland, Finland, Italië, Oostenrijk en Spanje.
In Nederland, Duitsland, Finland en Italië hebben consumenten al een vrije keuze bij eindapparaten. De Belgische regelgevende instantie BIPT wil een dergelijke regelgeving wel gaan invoeren.
dinsdag 5 april 2022
265.000 huishoudens kregen breedband in vierde kwartaal
Het aantal abonnementen voor breedbandinternet via een koperverbinding daalde met 31 duizend naar op 2,23 miljoen, en via de kabel met 11 duizend naar 3,47 miljoen.
KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet met marktaandelen van 35 tot 45 procent. T-Mobile had in het vierde kwartaal een marktaandeel van tussen de 5 en 10 procent; Delta Fiber had tussen de 0 en 5 procent.
maandag 4 april 2022
Ruim 65.000 Westvlaamse steden krijgen glasvezel
De komende jaren wordt het zuidelijke deel van West-Vlaanderen geleidelijk van fiber voorzien. In Kortrijk was de uitrol al in 2019 van start gegaan, en recent werden ook de constructiewerken in Harelbeke en voorbereidende werken in Waregem opgestart. Bijna 10.000 woningen en bedrijven werden reeds aangesloten op het fibernetwerk, voornamelijk in Kortrijk. Ook in Menen en Izegem gaan de werken nog voor het einde van het jaar van start. In 2023 volgen de eerste aansluitingen in Ieper en Wevelgem.
Tegen eind 2023 moeten op die manier ruim 65.000 woningen en bedrijven in deze steden en gemeenten voorzien zijn van een fiberaansluiting.
Eind 2016 kondigde Proximus het investeringsplan 'Fiber voor België' aan, met de bedoeling glasvezel uit te rollen naar het merendeel van de bedrijven en stedelijke centra in België.
In 2020 volgde een aanzienlijke versnelling en uitbreiding van het project, ondersteund door de oprichting van de joint ventures Fiberklaar in Vlaanderen en Unifiber in Wallonië. De beoogde dekkingsgraad werd opgetrokken, met als uiteindelijk doel minstens 70 procent van de Belgische bevolking te bestrijken tegen 2028.
vrijdag 1 april 2022
KPN verbetert aanbod voor toegang tot open glasvezelnetwerk
Bovendien wil KPN mogelijke mededingingsrisico’s die de toezichthouder ziet voorkomen. Voor KPN en alle marktpartijen ontstaat met dit aanbod de lange termijn zekerheid, die belangrijk is om glasvezel in het huidige tempo uit te kunnen blijven rollen.
De voorgestelde voorwaarden en tarieven gelden zowel voor bestaande als nieuw uit te rollen glasvezelnetwerken. De bestaande netwerken (ODF-footprint van circa 3 miljoen adressen), waarbij elk adres zijn eigen glasvezel van de meterkast naar de centrale heeft en waarbij afnemers ook zelf in apparatuur kunnen investeren, zijn inmiddels in een volwassen levensfase. Om die reden wordt het aanbod vereenvoudigd naar één landelijk tarief. De ODF-lijnprijs voor wholesale-afnemers daalt hierdoor met ruim 10% (van euro 18,56 naar euro 16,56).
De VULA-tarieven op de glasvezelnetwerken die vanaf 2020 worden aangelegd, waarbij een glasvezel wordt gedeeld met andere adressen (PON), gaan afhankelijk van de schaal van de afnemer en de gekozen snelheid ruim 10% tot 30% naar beneden. Het gaat hier om (virtueel) ontbundelde toegang; toegang waarbij de afnemer zelf kan bepalen welke dienstverlening hij zijn klanten wil bieden. Op dit moment bestaat de PON-footprint van KPN uit circa 200.000 lijnen.
KPN zegt toe dat het de komende acht jaar op deze wholesale-diensten een gematigde aanpassing van de consumentenprijsindex zal doorvoeren.