Pagina's

donderdag 31 maart 2022

Mogelijk glasvezel in de Zeeuws-Vlaamse polder

GlasDraad heeft een intentieverklaring getekend met drie wethouders van Terneuzen, Sluis en Hulst, gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie en dijkgraaf Toine Poppelaars van waterschap Scheldestromen om inwoners en bedrijven in de kleine dorpen en polders te voorzien van snel internet.

Het initiatief kan alleen doorgaan als ten minste veertig procent van de adressen zich voor 18 juli aanmeldt voor een glasvezelaansluiting. Vanaf 9 april worden alle bewoners en ondernemers benaderd met een brief en informatiekrantje.

In totaal gaat het om 25.000 adressen in alle kleine dorpen en het buitengebied van de gemeente Hulst, Sluis en Terneuzen.

woensdag 30 maart 2022

Glasvezel in Velp is dichterbij dan ooit

Delta Fiber Netwerk start een glasvezelcampagne in Velp. Als 20 procent ‘ja’ zegt en vóór 18 mei 2022 een abonnement afsluit bij één van de telecomaanbieders, komt er glasvezel in het dorp.

Oorspronkelijk zou KPN glasvezel in de gemeente Rheden gaan aanleggen, maar beide partijen zijn er niet uitgekomen.

Delta Fiber Netwerk maakt grote stappen. In Ellecom is begin maart al de eerste schop in de grond gezet door Delta Fiber Netwerk.

dinsdag 29 maart 2022

Waar in Nederland is men het minst tevreden met hun internetabonnement?

 


ProviderCheck.nl was benieuwd in welke Nederlandse plaatsen in 2021 het meest is overgestapt naar een nieuwe internetaanbieder. Dan kom je al snel op de grote plaatsen, met veel inwoners, uit.

In Maassluis lijkt men het minst tevreden, in deze plaatst wordt namelijk procentueel gezien het meest gekozen voor een nieuwe internetaanbieder.

T-Mobile (29 procent) is bij overstappen de meest gekozen provider is, op de voet gevolgd door Ziggo (28%), Online.nl (11%) en KPN (11%).

1.     Maassluis
2.     Schiedam
3.     Amsterdam
4.     Rotterdam
5.     Groningen
6.     Utrecht
7.     Haarlem
8.     Eindhoven
9.     Arnhem
10.    Zwolle

maandag 28 maart 2022

Utrecht wil heel de stad voorzien van glasvezel

De gemeente Utrecht heeft de ambitie om binnen vijf jaar alle huishoudens in de stad te laten voorzien van een snelle en stabiele internetverbinding. Open Dutch Fiber is gestart met de aanleg in De Meern en de Zeeheldenbuurt en rolt dit daarna uit over andere wijken in de stad.

De koperkabelverbindingen waarmee de meeste inwoners en bedrijven in Utrecht van internet worden voorzien kunnen de gewenste snelheid en kwaliteit niet altijd leveren. Glasvezel kan deze vraag wel aan en is daarmee een toekomstbestendige oplossing.

Open Dutch Fiber legt een ‘open’ glasvezelnetwerk aan in Utrecht. Dit betekent dat alle providers die dit willen over dit netwerk diensten kunnen leveren aan hun klanten. T-Mobile is de eerste provider die diensten levert over het netwerk van Open Dutch Fiber.  

Inmiddels zijn een groot aantal woningen in De Meern aangesloten op het glasvezelnetwerk van Open Dutch Fiber. Dat betekent dat bewoners die een abonnement hebben afgesloten, binnenkort al gebruik kunnen maken van snel en stabiel internet via glasvezel.

vrijdag 25 maart 2022

T-Mobile en Open Dutch Fiber voorzien ruim 33.000 huishoudens in Beverwijk en Heemskerk van glasvezel

T-Mobile Nederland gaat samen met Open Dutch Fiber supersnel internet via glasvezel aanbieden bij meer dan 33.000 huishoudens in Beverwijk en Heemskerk.

Naar verwachting kunnen de eerste huishoudens vanaf juni 2022 gebruikmaken van internet via glasvezel met up- en downloadsnelheden tot 1 Gigabit per seconde (Gbps).

In verschillende wijken waar nog geen glasvezelnetwerk ligt wordt glasvezel aangelegd. Dit gebeurt in Beverwijk in de wijken Centrum, Vondelkwartier, Prinsenhof, Warande, Kuenenplein, Westertuinen, Meerestein, Oosterwijk en Zwaansmeer. In Heemskerk zijn dat Heemskerk-dorp, Commandeurs, Marquette, Hofland, Oosterwijk, Zuidbroek, Heemskerkerduin, Noorddorp, Poelenburg, Oosterzij, Noordbroek, De Trompet, Kerkbeek, Assumburg, Hoogdorp en Waterakkers.

In Beverwijk starten de werkzaamheden in april 2022 en in Heemskerk naar verwachting in mei 2022. In juni 2022 worden de eerste woningen aangesloten in Beverwijk. In Heemskerk gebeurt dit na de bouwvak. Bewoners die te maken krijgen met de werkzaamheden voor de aanleg van glasvezel worden op de hoogte gebracht door T-Mobile en Open Dutch Fiber.


donderdag 24 maart 2022

Ruim 21.000 huishoudens in Kampen aangesloten op gigabit-internet van Ziggo

Ruim 21.000 huishoudens en bedrijfspanden in Kampen zijn vandaag aangesloten op de snelste internetverbinding van Ziggo. 

Daarmee krijgen klanten in deze gemeente de mogelijkheid om downloadsnelheden tot 1 gigabit per seconde (Gbps) af te nemen. In totaal voorziet Ziggo met deze nieuwste aansluiting ruim 5,7 miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven van gigabitsnelheden. 

In de loop van 2022 krijgen alle klanten toegang tot een downloadsnelheid van maximaal 1 Gbps via het bestaande netwerk.

woensdag 23 maart 2022

Overheid start campagne tegen apparatuur die Wifi-netwerken stoort

 

Het Agentschap Telecom (AT) van het ministerie van Economische Zaken is een nieuwe campagne gestart die burgers waarschuwt voor apparatuur die Wifi-netwerken stoort.

Volgens de toezichthouder veroorzaken apparaten zonder CE-markering steeds vaker storing op het Wifi-netwerk thuis.

Het Agentschap Telecom roept mensen dan ook op om te controleren of de apparatuur in huis over een CE-markering beschikt.

De kans op storing bij bedrade apparaten is kleiner dan bij draadloze apparatuur. Wil je wifiverkeer in je woning ontlasten? Dan kan het handig zijn om bepaalde apparaten bedraad te gebruiken, zo stelt het AT.

dinsdag 22 maart 2022

Veel Ziggo klanten hebben stroom-slurpend tv-kastje in huis

Het meest gebruikte tv-kastje van Ziggo, de Mediabox XL, verbruikt in stand-by modus bijna tien keer zoveel stroom als die van concurrent KPN.

Radar kwam de energieslurper op het spoor door een tip van Bo, die van energie besparen zijn beroep heeft gemaakt. Als je de decoder op de actieve standby modus laat staan, betaal je zelfs meer dan 100 euro per kastje per jaar. En het alternatief, de eco-modus, is niet heel aantrekkelijk: je moet dan drie minuten wachten alvorens het kastje opgestart is om televisie te kijken.

Saillant details: Ziggo zegt op de website klimaatneutraal te werken. Maar door de Mediabox XL geldt dat zeker niet voor de klanten. Een rondgang van Radar langs verschillende Ziggo klanten leerde dat lang niet iedereen op de hoogte is van de instellingen en het enorme energieverbruik van de standaardinstellingen.
 
Ziggo laat in een reactie weten dat 'gebruikers de box op de eco-stand kunnen zetten, dan verbruikt deze aanzienlijk minder stroom'.

maandag 21 maart 2022

Start van het raceseizoen in Bahrein zorgt voor records op Ziggo-netwerk

Klanten van Ziggo hebben op zondag 20 maart voor een record in internetverkeer gezorgd op het vaste netwerk. Hiermee sneuvelt het vorige record van afgelopen januari. De nieuwe piek kwam tot stand doordat veel klanten de start van het Formule 1-seizoen in Bahrein keken en er een update verscheen van een populaire game. Het internetrecord is gistermiddag met een kleine 6 procent verder aangescherpt.  
 
Niet alleen tijdens de Formule 1-race maakten klanten druk gebruik van internet. Ook de wedstrijd Ajax-Feyenoord trok veel bekijks en zorgde voor hoog internetverkeer.

Sinds januari kunnen Ziggo-klanten gratis kijken naar ESPN1, hierdoor keken veel klanten naar deze klassieker. Het vorige internetrecord werd behaald op zondag 23 januari.  
 

donderdag 17 maart 2022

Broers Huijbregts rollen glasvezel verder uit

 

Nog dit jaar krijgt het laatste deel van de kern Reusel de kans om snel glasvezel binnen te halen via Brofiber.

De broers Dennis en Tommy Huijbregts, die Brofiber ooit begonnen omdat ze ervan overtuigd waren dat ook de gewone man in de straat snel internet moet kunnen hebben, kregen afgelopen week de zegen van het Reuselse college.

De broers weten hun activiteiten, maar ook hun overtuiging, inmiddels aardig over te brengen op de inwoners, zo zijn er onlangs al 700 woningen in de kern Reusel verglaasd, de rest volgt later dit jaar

woensdag 16 maart 2022

Ruim 9 op 10 Vlaamse huishoudens hebben breedbandverbinding

In 2021 had 94 procent van de huishoudens in het Vlaamse Gewest een breedbandverbinding. In 2005 was dat 46 procent. Vorig jaar had 3 procent van de 16- tot 74-jarigen nog nooit internet gebruikt, zo uit nieuwe cijfers die Statistiek Vlaanderen gepubliceerd heeft.

Het aandeel huishoudens met breedband lag in 2021 in het Vlaamse Gewest (94 procent) en in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (93%) iets hoger dan in het Waalse Gewest (90%). Ook bij vast breedband lag het aandeel in 2021 iets hoger in het Vlaamse en in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (respectievelijk 84% en 86%) dan in het Waalse gewest (82%). Voor mobiel internet lag het aandeel het hoogst in het Vlaamse Gewest (56%) en het laagst in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (34%).

Het aandeel huishoudens met een breedbandverbinding is groter bij gezinnen met kinderen. Terwijl 99 procent van de gezinnen met kinderen in 2021 breedband had, lag dat percentage bij de gezinnen zonder kinderen op 92 procent.

Huishoudens met een inkomen van minstens 2400 euro hadden in 2021 bijna allemaal breedband, terwijl dat aandeel bij de huishoudens uit de twee laagste inkomenscategorieën tussen 80 en 90 procent lag. Het verschil naar huishoudinkomen is relatief gezien groter voor vast en mobiel breedband dan voor een breedbandconnectie in het algemeen.

dinsdag 15 maart 2022

Start aanleg glasvezel nu ook in wijken en centrum Venray

 

Er komt nu ook glasvezelinternet in de wijken en in het centrum van Venray. Daartoe tekent de gemeente Venray een samenwerkingsovereenkomst met KPN.

Dat het een tijd geduurd heeft om ook een plan te maken voor de aanleg van glasvezel in de wijken, onderkent de gemeente. De afgelopen jaren zat eerst de energie op de kerkdorpen en het buitengebied.

De aanleg van glasvezel in de wijken was voor GlaswebVenray economisch niet haalbaar. GlaswebVenray heeft daarom de samenwerking gezocht met KPN om ook de aanleg in de wijken en het centrum mogelijk te maken. De gemeente Venray ondersteunt deze stap.

GlaswebVenray en KPN hebben hun samenwerkingsafspraken al ondertekend. Ook de gemeente zal een samenwerkingsovereenkomst met KPN aangaan. Die ondertekening zal waarschijnlijk eind maart, begin april plaatsvinden.

maandag 14 maart 2022

Ziggo TV start serie om ouderen te helpen met internetten

Op 13 maart is de nieuwe docuserie Welkom Online van het Ouderenfonds, VodafoneZiggo en ASML gestart bij Ziggo. De serie volgt vijf ouderen die met behulp van de gratis cursus Welkom Online beter leren omgaan met het internet. Doel van Welkom Online is om de leefwereld van ouderen te vergroten.

Een zekere digitale kennis is cruciaal bij een groot deel van het dagelijkse leven, denk alleen al aan virtueel contact met dierbaren of veilig internetbankieren. Toch voelt nog meer dan de helft van de ouderen (55+) in Nederland zich niet voldoende digitaal vaardig.

In de vijfdelige docuserie Welkom Online leren ouderen een nieuwe digitale vaardigheid. Dat doen de ouderen zelfstandig, met hulp van een vrijwilliger of via een groepsles vanuit Welkom Online. Ze proberen uiteenlopende activiteiten, zoals videobellen met familie, online recepten opzoeken en nieuwe apps installeren. Met deze praktische kennis vergroten zij hun internetwijsheid, hun wereld.

De vijf afleveringen zijn zondag 13 maart vanaf 16.00 uur te zien op Ziggo TV, kanaal 13.

vrijdag 11 maart 2022

Enorme FTTH-concurrentie brengt uitrol naar recordhoogte

Met een ongekend hoge groei van 885.000 gepasseerde woningen beleefde de Nederlandse FTTH-markt een recordjaar in 2021. Het totaal aantal aansluitingen kwam op 4,57 miljoen. Nog niet eerder werden er zoveel huishoudens voorzien van een glasvezelaansluiting, zo blijkt uit FTTH in the Netherlands 2022, het jaarlijkse rapport van Telecompaper.

Kenmerkend voor de marktdynamiek in 2021 is de enorme concurrentiestrijd, waarbij de top vier werd uigedaagd door twee nieuwkomers en er voor het eerst sprake is van een siginificant aantal huishoudens met meer dan één glasvezelaansluiting.

Er zijn vier partijen in Nederland actief die in het hele land nieuwe netwerken uitrollen. Drie daarvan hebben de ambitie om dat ook de komende jaren te blijven doen en er zijn twee partijen bijgekomen die ook plannen op grote schaal hebben.

Daarnaast zijn er ruim twintig bedrijven actief op lokaal of regionaal niveau.

KPN NetwerkNL werkt (inclusief Reggefiber) al sinds 2005 aan de uitrol van glasvezel en behaalde in 2021 een recordgroei van 433.000 nieuwe aansluitingen. Desondanks daalde het marktaandeel van 75 procent naar 70 procent, wat veel zegt over de enorme concurrentie in de FTTH-markt. Met de oprichting van joint venture Glaspoort (i.s.m. ABP) en de eigen groeiambities zal KPN zijn marktleiderspositie echter naar verwachting weten te behouden.

Nummer twee Delta Fiber Netwerk, met ook al een lange geschiedenis in de FTTH-markt, wist ook een recordgroei te boeken. Dit bedrijf deed dat verhoudingsgewijs zo goed, dat het ook marktaandeel won met nu een aandeel van ruim 15 procent. De nummers drie en vier E-Fiber en Primevest Capital groeiden ook harder dan in voorgaande jaren. Waar E-Fiber de komende jaren grote ambities heeft, daar heeft Primevest aangekondigd niet verder te zullen investeren in de Nederlandse FTTH-markt.

donderdag 10 maart 2022

Ruim 23.000 huishoudens in Oosterhout aangesloten op gigabit-internet van Ziggo


Ruim 23.000 huishoudens en bedrijfspanden in Oosterhout zijn aangesloten op de snelste internetverbinding van Ziggo.

Daarmee krijgen klanten in deze gemeente de mogelijkheid om downloadsnelheden tot 1 gigabit per seconde (Gbps) af te nemen. In totaal voorziet Ziggo met deze nieuwste aansluiting ruim 5,6 miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven van gigabitsnelheden. In de loop van 2022 krijgen alle klanten toegang tot een downloadsnelheid van maximaal 1 Gbps via het bestaande netwerk.

Afgelopen tijd werd het glasvezel-kabelnetwerk van Oosterhout technisch voorbereid op gigabit-internet. Ziggo-monteurs plaatsten bij huisaansluitingen meer dan 35.000 nieuwe connectoren en vervingen ruim 3.300 aansluitkabels in 1.900 straatkasten. Bij elkaar meer dan vier kilometer nieuwe netwerkbekabeling in straatkasten en wijkcentrales.

woensdag 9 maart 2022

Schagen wacht op glasvezel

Overal in Schagen is de afgelopen maanden gegraven voor de aanleg van glasvezel. Op veel plaatsen is het snelle netwerk echter nog steeds niet beschikbaar.

In de wijk Hoep Noord bijvoorbeeld werd al meer dan een jaar geleden gegraven voor de aanleg van glasvezel.

Volgens de gemeente is er nog een aantal knelpunten.

dinsdag 8 maart 2022

Voerendaal krijgt glasvezel

DELTA Fiber Netwerk start een glasvezelcampagne in Klimmen, Kunrade, Ransdaal, Ubachsberg, Voerendaal én het buitengebied.

Als 35 procent ‘ja’ zegt en vóór 15 juni 2022 een abonnement afsluit bij één van de telecomaanbieders, dan komt er glasvezel.

De grote blauwe promotionele dino was een dezer dagen niet te missen op de Bergseweg in Voerendaal.
 

maandag 7 maart 2022

Ziggo klanten in regio Groningen stappen over op digitale radio

Ziggo klanten uit de regio Groningen maken op 29 maart de overstap van analoge naar digitale radio via de kabel. Op dit moment luistert al zo’n 95% van de Nederlanders radio op een andere manier dan analoog via de kabel. Na deze regio is heel Nederland omgeschakeld naar digitale radio.
 
Klanten die moeite hebben om van analoog naar digitaal over te schakelen krijgen hulp van Ziggo. Klanten die overstappen op digitale radio, doen dat op twee manieren: via hun tv/mediabox of via de Digitale radio-ontvanger. Via de mediabox of tv (modellen na 2010) is er geen aanpassing vereist. 

Klanten die via de Digitale radio-ontvanger willen luisteren, kunnen deze via Ziggo of een elektronicawinkel aanschaffen. Klanten die via de ether willen luisteren, hebben hiervoor een FM-antenne nodig. Klanten die een radio zonder FM-antenne hebben, kunnen deze gratis via de website van Ziggo bestellen of ophalen in de winkels van Vodafone en Ziggo.

vrijdag 4 maart 2022

KPN gaat glasvezelnetwerk aanleggen in Vlaardingen

KPN gaat een glasvezelnetwerk aanleggen in de gemeente Vlaardingen. In totaal worden ongeveer 34.000 woningen en panden aangesloten op het netwerk van KPN.

Nog dit jaar starten de werkzaamheden die naar verwachting medio 2024 zijn afgerond.

De werkzaamheden beginnen in de wijken Centrum en Westwijk, daarna volgen de andere wijken
waarvan de planning later bekend wordt gemaakt.

In Vlaardingen wordt ongeveer 72 kilometer gegraven en er wordt ruim 200 km aan glasvezelkabels gebruikt.

donderdag 3 maart 2022

Ziggo klanten in regio Den Bosch stappen over op digitale radio

Ziggo klanten uit de regio Den Bosch maken op 29 maart de overstap van analoge naar digitale radio via de kabel. Op dit moment luistert al zo’n 95% van de Nederlanders radio op een andere manier dan analoog via de kabel. Na deze regio is heel Nederland omgeschakeld naar digitale radio.
 
Klanten die moeite hebben om van analoog naar digitaal over te schakelen krijgen hulp van Ziggo. Klanten die overstappen op digitale radio, doen dat op twee manieren: via hun tv/mediabox of via de Digitale radio-ontvanger. Via de mediabox of tv (modellen na 2010) is er geen aanpassing vereist. 

Klanten die via de Digitale radio-ontvanger willen luisteren, kunnen deze via Ziggo of een elektronicawinkel aanschaffen. Klanten die via de ether willen luisteren, hebben hiervoor een FM-antenne nodig. Klanten die een radio zonder FM-antenne hebben, kunnen deze gratis via de website van Ziggo bestellen of ophalen in de winkels van Vodafone en Ziggo.

dinsdag 1 maart 2022

Aanleg onderzeese internetkabel van Singapore naar Frankrijk

 

Een consortium van bedrijven is begonnen met de aanleg van de SEA-ME-WE 6. Dit wordt een onderzeese glasvezelkabel met een totale lengte van 19.200 kilometer, die Singapore met Frankrijk en tussenliggende landen verbindt.

De SEA-ME-WE 6-kabel bestaat uit tien fiberparen met 12,6Tbit/s per paar voor een totale bandbreedte van 126Tbit/s. SEA-ME-WE 6 staat voor Southeast Asia-Middle East-Western Europe 6 en de kabel verbindt onder andere beginpunt Singapore, Maleisië, Bangladesh, Sri Lanka, India, Saudi-Arabië, Egypte en optioneel Griekenland en Italië, met Marseille in Frankrijk aan het andere uiteinde.

De nieuwe kabel moet de verbinding tussen Europa en Azië robuuster maken.