Pagina's

vrijdag 30 juli 2021

Helft Nederlanders surft met meer dan 100 Mbps

Voor het eerst heeft meer dan de helft van de breedbandaansluitingen in Nederland een aansluiting met een snelheid van meer dan 100 Mbps. Internet via het kabelnetwerk, dat net als glasvezel snelheden tot 1Gbit/s kan bereiken, blijft met een aandeel van 50 procent het meest gebruikt voor snel internet. Dat blijkt uit de nieuwe Telecommonitor van toezichthouder ACM.

Er zijn in totaal 7,5 miljoen breedbandaansluitingen in Nederland. Het aantal huishoudens dat kiest voor een glasvezelabonnement stijgt met 7 procent naar in totaal 1,7 miljoen. 3,5 miljoen huishoudens hebben een internetabonnement via de kabel. Dat aantal blijft stabiel.

Minder mensen nemen internet af via het kopernetwerk van KPN. Daar is een afname van 3 procent te zien. KPN heeft aangekondigd om vanaf 2023 de levering van internet, tv en vaste telefonie via het kopernetwerk uit te faseren.

KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet met marktaandelen van 35 tot 45 procent. Het marktaandeel van T-Mobile bedroeg in het eerste kwartaal van 2021 tussen de 5 en 10 procent en die van Delta Fiber lag tussen de 0 en 5 procent.

donderdag 29 juli 2021

Ziggo klanten in regio's Arnhem, Amersfoort en Gorinchem stappen over op digitale radio

Ziggo klanten uit de regio's Arnhem, Amersfoort en Gorinchem maken op dinsdag 31 augustus de overstap van analoge naar digitale radio via de kabel. Op dit moment luistert al zo’n 95% van de Nederlanders radio op een andere manier dan analoog via de kabel. Eind 2021 is heel Nederland omgeschakeld naar digitale radio.

Klanten die moeite hebben om van analoog naar digitaal over te schakelen krijgen hulp van Ziggo. Klanten die overstappen op digitale radio, doen dat op twee manieren: via hun tv/mediabox of via de Digitale radio-ontvanger. Via de mediabox of tv (modellen na 2010) is er geen aanpassing vereist. Klanten die via de Digitale radio-ontvanger willen luisteren, kunnen deze via Ziggo of een elektronicawinkel aanschaffen. Klanten die via de ether willen luisteren, hebben hiervoor een FM-antenne nodig. Klanten die een radio zonder FM-antenne hebben, kunnen deze gratis via de website van Ziggo bestellen of ophalen in de winkels van Vodafone en Ziggo.

KPN houdt hoofdkanaal ESPN in het basispakket, zelfs in UHD

Het hoofdkanaal van ESPN blijft in het basispakket toegankelijk voor alle KPN-klanten. Bovendien kan dit kanaal vanaf 2 augustus bekeken worden in UHD. ESPN en KPN hebben de distributieovereenkomst verlengd.
 
Voetbal is een belangrijke waarde voor KPN-klanten. De afgelopen jaren is de belangstelling voor voetbal onder kijkers toegenomen, zowel in de vorm van het extra zenderpakket ESPN Compleet, maar ook als vast onderdeel van het basispakket.
 
KPN-klanten kijken via het basispakket naar het hoofdkanaal van ESPN op kanaal 14.

Voor de grootste fans die echt niets willen missen, heeft KPN het ESPN Compleet Pakket om alle Eredivisiewedstrijden live te kijken.

Naast de vier ESPN-voetbalzenders die KPN-klanten kunnen kijken, blijven tv-kijkers ook verzekerd van de andere kanalen die ESPN DISNEY biedt. Zo blijven 24Kitchen, National Geographic en Fox in het basispakket. Daarnaast zijn BabyTV en Nat Geo Wild af te sluiten in de extra zenderpaketten.

woensdag 28 juli 2021

Consument mag eigen modem kiezen vanaf januari 2022

Consumenten en bedrijven mogen vanaf volgend jaar hun eigen modems en routers aansluiten op het netwerk van hun telecomaanbieder.

Met de beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft de ACM duidelijkheid over haar uitleg van de regels.

Sommige gebruikers sluiten graag hun eigen modem of router aan om het beheer van persoonlijke gegevens en het gegevensverkeer van andere eindapparaten, zoals slimme apparaten, zelf te controleren. De keuzevrijheid voor gebruikers zorgt ervoor dat de concurrentie en de innovatie op de markt van deze apparaten wordt gestimuleerd.

Vrije keuze van modems en routers draagt bij aan lagere overstapdrempels voor consumenten, omdat ze dan in veel gevallen hun eigen modem kunnen meenemen naar een nieuwe telecomaanbieder. De consument mag een eigen modem kiezen, maar mag ook het modem van de aanbieder gebruiken. De telecomaanbieder mag bij netwerkverstoringen die het gevolg zijn van ondeugdelijke apparatuur natuurlijk wel ingrijpen.

dinsdag 27 juli 2021

Prijzen bij providers omhoog: wie biedt het meeste waar voor het geld?

Veel providers verhogen deze maand de tarieven voor hun internetabonnement. Sommigen verhogen ook de internetsnelheid. ProviderVergelijken.nl zocht van zeven providers uit waar klanten het meeste waar voor hun geld krijgen. De beste keuze blijkt een 500 Mbit/s-pakket. Solcon is de goedkoopste provider per Mbit aan internetsnelheid, gevolgd voor KPN met de 1.000 Mbit-pakketten.

Over de hele linie stijgen de prijzen de komende periode met 1 tot 2 procent, maar door uitschieters naar boven lijkt het belangrijker dan ooit om te vergelijken.

De pakketten met 500 Mbit aan internetsnelheid blijken relatief het goedkoopst, klanten betalen dan gemiddeld €0,13 per Mbit. De duurste keuze is een abonnement van 40 Mbit/s, de prijs per Mbit bedraagt dan gemiddeld 4,89 euro. De goedkoopste keuze blijken de internetabonnementen van Solcon. KPN volgt op een tweede plaats, dankzij de lage prijzen voor de internetpakketten met 1.000 Mbit/s aan snelheid.

Klanten krijgen meer waar voor hun geld met de snellere pakketten. Die zijn relatief goedkoper. De goedkope pakketten bieden vooral dankzij de tv-abonnementen extra waarde, dus die zijn interessant voor klanten die internet met televisie willen combinerent.

maandag 26 juli 2021

Gaslek bij aanleg glasvezel in Terneuzen


Bij boorwerkzaamheden voor de aanleg van het nieuwe glasvezelnetwerk in de Guido Gezellestraat in Terneuzen is een gasleiding geraakt.

De afgelopen tijd zijn in de provincie Zeeland al veelvuldig gaslekkages ontstaan bij de aanleg van glasvezelnetwerken.

donderdag 22 juli 2021

Authenticatie in KPN ExperiaBox omzeild door kwetsbaarheid


Onderzoekers hebben een kwetsbaarheid ontdekt in modems en routers die gebruik maken van software van Arcadyan, waaronder in twee modems van KPN. Hackers kunnen de authenticatie omzeilen en aanpassingen doen aan de netwerkinstellingen.

In het geval van KPN gaat het om de ExperiaBox V10A, met firmwareversie 5.00.48 en de VGV7519 met firmwareversie 3.01.116.

Privacynieuws zegt dat het nog niet bekend is of KPN een firmwareupdate tegen de kwetsbaarheid uitgebracht heeft die gebruikers kunnen installeren.

woensdag 21 juli 2021

Japanse onderzoekers halen snelheid van 319Tbit/s over 3001km via glasvezel

Onderzoekers van het Japanse National Institute of Information and Communications Technology hebben een nieuw internetsnelheidsrecord behaald via een glasvezelverbinding. De onderzoekers haalden een langeafstandstransmissie van 319Tbit/s.

Het vorige wereldrecord van 178Tbit/s werd vorig jaar gevestigd door Britse en Japanse onderzoekers.

Volgens NICT kan ook een reguliere glasvezelinfrastructuur in theorie compatibel zijn met de gebruikte technologieën, hoewel daarvoor eerst aanpassingen nodig zouden zijn.

dinsdag 20 juli 2021

Aanleg glasvezel Emmen gaat door


Al weken voert GlasDraad Drenthe campagne voor de aanleg van glasvezel in de kleine kernen en de regio buiten de bebouwde kom. Inmiddels heeft al meer dan 45 procent van de bewoners zich al ingeschreven voor een glasvezelaansluiting en is besloten de aanleg door te laten gaan. De campagne is verlengd tot 26 juli

GlasDraad Drenthe heeft besloten om de aanleg van het netwerk door te laten gaan. Martijn Betlem van GlasDraad Drenthe: “Het enthousiasme in de kleine kernen van Emmen is groot, ondanks dat we door Covid en de afstanden niet iedereen persoonlijk hebben kunnen bereiken. We hebben daarom besloten dat we sowieso gaan aanleggen, maar alleen de adressen die zich voor 26 juli hebben aangemeld, krijgen de aansluiting.”

De stad Emmen en het buitengebied hebben al een glasvezelnetwerk en in heel Nederland wordt versneld glasvezel uitgerold.

maandag 19 juli 2021

Ook Rolde en Gieten krijgen glasvezel


Delta Fiber Netwerk ziet onder bewoners in Gieten en Rolde genoeg animo voor de aanleg van glasvezel.

Inwoners kunnen zich nog steeds aanmelden bij Caiway, DELTA, Helden Van Nu of Online.nl, al is de deadline eigenlijk voorbij. Voor 1 september scheelt dat de bewoners instapkosten van 650 euro.

De plaatsen Gieten en Rolde zijn laat met glasvezel, omdat op veel plekken een coax-kabel ligt, waardoor het internet goed genoeg was.

vrijdag 16 juli 2021

Mobile Vikings onderzoekt vast internetaanbod

Proximus heeft de ambitie om dochter Mobile Vikings grotendeels een eigen koers te laten varen. Toch wordt een vast internetaanbod van Mobile Vikings overwogen.

De meest logische uitbreiding voor Mobile Vikings is om het mobiele verhaal aan te vullen met een (vaste) internetoplossing,' zegt Jim Casteele, Chief Consumer Market Officer bij Proximus, aan Data News.

Details zijn er nog niet, omdat de plannen nog in een beginfase zitten. Casteele.

donderdag 15 juli 2021

XS4ALL stopt op 1 oktober met internet via inbellen


XS4ALL stopt op 1 oktober met het publieke inbelnummer. Je kunt dan niet meer via een analoge telefoonlijn inbellen voor een internetverbinding. KPN stopt begin oktober namelijk met ISDN.

Volgens XS4ALL zijn er nu 'minder dan vijf' actieve klanten van het inbelnummer.

Het moederbedrijf werkt al een tijdje aan het uitfaseren van de ISDN-technologie. XS4ALL gebruikte ISDN30 voor de inbelverbinding.

woensdag 14 juli 2021

Uiterlijk eind 2022 glasvezel in alle kernen van Roerdalen


Alle kernen van Roerdalen worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. De aanleg van het glasvezelnetwerk begint in Melick, en gaat vervolgens kloksgewijs de kernen af. 

Uiterlijk eind 2022 verwacht de gemeente Roerdalen St. Odiliënberg, het laatste dorp op de planning, aan te sluiten op het netwerk.

dinsdag 13 juli 2021

Ruim 56.000 huishoudens in Deventer en Huizen aangesloten op gigabit-internet van Ziggo


Ruim 56.000 huishoudens en bedrijfspanden in Deventer en Huizen zijn vanaf vandaag aangesloten op de snelste internetverbinding van Ziggo. Downloadsnelheden gaan tot 1 gigabit per seconde.

Afgelopen tijd werd het kabelnetwerk van Deventer en Huizen technisch voorbereid op gigabit-internet. Ziggo-monteurs plaatsten bij huisaansluitingen meer dan 120.860 nieuwe connectoren en vervingen ruim 11.281 aansluitkabels in 6.446 straatkasten. Bij elkaar meer dan 12 kilometer nieuwe netwerkbekabeling in straatkasten en wijkcentrales.

In totaal voorziet Ziggo met deze nieuwste aansluiting circa 3,4 miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven van gigabitsnelheden.

In de loop van 2022 krijgen alle klanten toegang tot een downloadsnelheid van maximaal 1 Gbps via het bestaande netwerk.

maandag 12 juli 2021

Glasvezel voor 28.000 Haarlemmers


T-Mobile Nederland en Open Dutch Fiber gaan internet via glasvezel aanbieden aan circa 28.000 huishoudens in Haarlem. Het startsein voor de aanleg in het zuidoostelijke deel van Haarlem werd maandag gegeven.

Begin september starten beide bedrijven met de aanleg. Daarna wil Open Dutch Fiber ook andere wijken in Haarlem aansluiten. Dit netwerk is eind 2022 klaar.

T-Mobile gaat de huishoudens in Haarlem toegang bieden met snelheden tot 1 Gigabit per seconde (Gbps) voor een aantrekkelijke prijs.

Na T-Mobile kunnen ook andere telecomproviders tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden gebruik maken van het glasvezelnetwerk.
 

vrijdag 9 juli 2021

Nieuwe Ziggo-klanten met Complete-abonnement krijgen Mediabox Next

Ziggo-klanten die een Complete-abonnement afsluiten, krijgen voortaan een Mediabox Next in plaats van de oudere Mediabox XL.

Daarmee kunnen die klanten diverse tv-zenders in 4K bekijken, zoals de Olympische Spelen en de finales van tennistoernooi Wimbledon.

Bestaande klanten krijgen de Mediabox Next niet.

Klanten met een Start XL-abonnement en Mediabox XL kunnen daarnaast programma's vanaf deze zomer tot twee dagen terugkrijgen en is meer opslagruimte voor opgenomen programma's.

donderdag 8 juli 2021

Internet in Nederland is duur en wordt steeds duurder

 

Internet in Nederland is duur in vergelijking met andere Europese landen en het wordt steeds duurder. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en het Belgische Test Aankoop.

Belgische onderzoekers vergeleken de prijzen van internet only-abonnementen van minimaal 100 Mbps met een looptijd van minimaal 2 jaar in 8 Europese landen. In België kost zo’n abonnement het meest: gemiddeld 48 euro per maand.

Maar ook Nederland is duur, want daar betalen consumenten gemiddeld 41 euro per maand. Spanje is met 25 euro per maand het goedkoopst. En ook in Frankrijk zijn consumenten voordelig uit. Zij betalen gemiddeld 27 euro per maand.

Onderzoekers van de Consumentenbond vergeleken de prijzen van internet only-abonnementen van twintig Nederlandse providers. Daarbij hielden ze rekening met kortingen en eenmalige en vaste kosten, zoals aansluitkosten of maandelijkse bijdragen voor apparatuur en verrekenden deze in de prijs.

Internet only-abonnementen zijn het duurst bij XS4All en Solcon. Zij vragen respectievelijk 47,65 en 46,75 euro per maand voor 100 Mbps. KPN zit daar met 45,40 euro net onder. Budget Alles-in-1 is met 29 euro per maand het goedkoopst.

woensdag 7 juli 2021

Geen samenwerking T-Mobile en KPN in Zoetermeer

Bij de aanleg glasvezel in Zoetermeer gaan T-Mobile en KPN niet samenwerken. Beide providers gaan een eigen netwerk aanleggen.

De gemeente had beide partijen gevraagd om hiervoor een samenwerking aan te gaan zodat de graafoverlast beperkt blijft. Het is echter niet gelukt beide partijen te laten samenwerken aldus het Algemeen Dagblad.

Momenteel heeft slechts een klein deel van Zoetermeer de beschikking over een aansluiting op het glasvezelnetwerk van KPN. 

T-Mobile Nederland gaat wel supersnel internet via glasvezel aanbieden in de wijken Seghwaert en Buytenwegh De Leyens op het netwerk dat Open Dutch Fiber aanlegt. Daarna volgen andere wijken in Zoetermeer. Er wordt gebruik gemaakt van een innovatieve aanlegmethode waarmee tot vijfmaal sneller wordt gewerkt. Het netwerk in het noordelijke deel van Zoetermeer is eind 2022 klaar. Daarna wil Open Dutch Fiber ook de overige wijken van Zoetermeer aansluiten.

dinsdag 6 juli 2021

Helft Nederlanders kan beter thuiswerken dankzij glasvezel

 


Vijf op de tien Nederlanders met een internetverbinding via glasvezel kunnen veel beter thuiswerken en/of hebben minder frustraties over hun internet sinds ze een glasvezelverbinding hebben.  Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau Kien in opdracht van KPN heeft gehouden ter gelegenheid van de 3 miljoenste glasvezelaansluiting die het bedrijf afgelopen week heeft aangelegd.

Ruim de helft van de Nederlanders met een glasvezelverbinding zit liever een dag zonder koffie dan een dag zonder glasvezel.

In totaal zijn nu 3,9 miljoen van de circa 8 miljoen Nederlandse adressen op glasvezel aangesloten. Tot en met 2026 komen daar via KPN nog eens ruim 3 miljoen aansluitingen bij, waardoor 80% van de Nederlandse huishoudens over vijf jaar over razendsnel internet van KPN beschikt.

maandag 5 juli 2021

SKP komt met gigabit aanbod via glasvezel


SKP, de lokale aanbieder in Pijnacker en Delfgauw, komt per 1 juli met een snelheidsverhoging op haar internetabonnementen. Het snelste abonnement gaat naar 1 Gigabit per seconde, zowel up- als downstream.

Het zogenaamde ‘diamant-pakket’ gaat van 600 Mbps naar 1 Gbps symmetrisch. Dit pakket is beschikbaar via glasvezel.

Het snelste pakket over coax gaat van 400 naar 500 Mbps downstream (en 60 mbps upstream). Ook de snelheid van andere pakketten wordt verhoogd. Via glasvezel zijn de snelheden uit de alles-in-één pakketten ook beschikbaar als internet-only.

Logo SK PijnackerSKP is een lokale aanbieder, één van de laatste overgebleven kleine kabelproviders in Nederland. De stichting zonder winstoogmerk levert diensten in Pijnacker en Delfgauw: supersnel internet, glasheldere televisie en voordelige telefonie.

vrijdag 2 juli 2021

Orange start pilootprojecten met glasvezel in Brussel


Orange Belgium investeert in de uitrol van 'fiber-to-the-premise' (of FTTP) pilootprojecten in Brussel. De uitrol start in Evere en Elsene, waar 15.000 inwoners en bedrijven gebruik zullen kunnen maken van een open en toekomstbestendig glasvezelnetwerk.

De Orange groep heeft al ervaring met het uitrollen van glasvezelnetwerken in Europa.

Een open model stimuleert concurrentie en innovatie omdat elke operator op zijn eigen tempo zijn eigen actieve netwerkapparatuur kan gebruiken, wat de mogelijkheid tot verschillende standaarden belichaamt: GPON 2.5 Gbps, XS-GPON 10 Gbps, P2P 1/10/100/100Gbps Ethernet vandaag en elke toekomstige standaard zoals HS-PON 50Gbps enz… en de consument bijgevolg andere quality of service, apparatuur en prijzen kan aanbieden, voor de best mogelijke klantentevredenheid.

donderdag 1 juli 2021

Oisterwijk verkiest Delta Fiber boven KPN

Gemeente Oisterwijk heeft na onderzoek ervoor gekozen om met Delta Fiber een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan voor de uitrol van een glasvezelnetwerk in de gehele gemeente.

Delta Fiber zal in eerste instantie de kernen Haaren en Moergestel voorzien, daarna Oisterwijk. Ook neemt men de industrieterreinen en waar mogelijk horeca/campings in het buitengebied voor zijn rekening.