Pagina's

woensdag 30 juni 2021

Dataverkeer op KPN netwerk groeide met veertig procent


Mede vanwege corona groeide het totale dataverkeer op het vaste KPN-netwerk afgelopen 16 maanden fors, met zo’n 40 procent ten opzichte van februari 2020.

Het uploadverkeer nam over de afgelopen twee jaar zelfs met 50 procent toe, vooral gedreven door de vele videogesprekken en de toegenomen populariteit van gamen.

KPN ziet nog altijd meer verkeer op zijn netwerk dan voor corona. Kortom; een groot deel van Nederland werkt nog altijd vanuit huis. In de periode mei/juni 2021 zag het bedrijf 25 procent meer ‘thuiswerkverkeer’ dan over dezelfde periode in 2020.

Wel lijken de lockdown-datarecords over hun hoogtepunt heen. Sinds de meivakantie is een klein deel van het thuiswerk-verkeer niet meer teruggekomen. Tegelijkertijd blijft de ‘zaagtand’ nog altijd zichtbaar in het netwerk. Met elk heel en half uur een piek omdat mensen inbellen in een video-call (zoals Teams en Zoom).
 
KPN ziet ook seizoensinvloeden terug in zijn netwerk,met vorst en ijs en met mooi weer is het over het algemeen iets rustiger. Na de zomer in september is er traditioneel een opstap in verkeer als na de vakantie ineens iedereen terug naar school gaat, weer aan het werk is en terug in de dagelijkse routines valt. Ook events, zoals grootschalige streaming concerten, het songfestival en het EK voetbal zijn terug te zien op het netwerk van KPN.

dinsdag 29 juni 2021

Online.nl waarschuwt klanten dat hun e-mailadressen op straat liggen

Online.nl heeft klanten gewaarschuwd dat hun e-mailadressen mogelijk zijn uitgelekt door een cyberaanval op dienstverlener Xtrasource, waarmee Online.nl samenwerkt. De provider roept klanten op waakzaam te zijn voor phishing.

Het gaat volgens het telecombedrijf alleen om e-mailadressen van klanten, niet om andere persoonlijke gegevens of wachtwoorden. Volgens het bedrijf is de kans op fraude met deze gegevens beperkt.

maandag 28 juni 2021

Ziggo sluit huizen nieuwbouwwijken op glasvezel aan


Ziggo gaat de komende week een aantal nieuwbouwwoningen in Rotterdam voorzien van fiber to the home. Ziggo wil vanaf volgend jaar 'duizenden' woningen van glasvezelaansluitingen gaan voorzien.

Woningen in Den haag en Arnhem zijn dit jaar al aan de beurt voor glasvezelkabels van Ziggo.

Deze glasvezelaansluitingen zullen in ieder geval 'voorlopig' dezelfde maximumsnelheden bieden als het bedrijf nu al hanteert. Dit omdat Ziggo de bestaande modems blijft gebruiken, die nog steeds een stukje 'ouderwetse' coaxkabel vereisen voor hun aansluiting.

vrijdag 25 juni 2021

BIPT: 4-play is de populairste telecombundel

4-play is de populairste Belgische telecombundel geworden. Dit concludeert het BIPT in zijn jaarlijkse cijferrapport van de vaste elektronische communicatiemarkt.

Deze bundel met vier diensten (vast internet, vaste telefonie, tv en mobiele dienst) heeft ook het laagste klantenverloop.

Multiplay, of het afnemen van verschillende diensten in één abonnement, neemt nog steeds toe en vertegenwoordigde in 2020 reeds 64 procent van alle klantrelaties voor vaste, mobiele en tv-diensten op de  particuliere markt.

Convergente bundels die vast en mobiel combineren maken voor het eerst meer dan 50 procent uit van het aantal bundels. Dit houdt verband met de groei van de 2-play bundel vast breedband en mobiel en van de 3-play bundel vast breedband, mobiel en televisie, die wordt  gestimuleerd door de introductie van bundels zonder tv via een decoder.

donderdag 24 juni 2021

KPN verhoogt upstreamsnelheid glasvezel tot 1 Gigabit


Vanaf juli 2021 verhoogt KPN de upstreamsnelheid van het 1 Gbps abonnement. Daarmee is het straks mogelijk om ook in de hoogste snelheden symmetrisch te kunnen internetten, waardoor gebruikers net zo snel kunnen downloaden als uploaden.

Downstream – naar het huis toe – was het natuurlijk al 1 Gbps, maar de uploadsnelheid was nog beperkt tot de helft. Binnenkort zal symmetrisch internet mogelijk zijn op nieuwe en bestaande 1 Gbps glasvezelabonnementen.
 
KPN biedt snelheden van 1 Gigabit per seconde (1 Gbps) op zijn glasvezelnetwerk. Stapsgewijs is deze snelheid commercieel beschikbaar gekomen voor een groot deel van de huishoudens met een glasvezelaansluiting van het KPN netwerk. Voor circa 2,5 miljoen adressen is dit inmiddels beschikbaar en eind 2021 geldt dit voor vrijwel alle glasvezelaansluitingen van KPN. De nieuwe uploadsnelheid komt voor consumenten, zakelijke en wholesale klanten van KPN beschikbaar.

woensdag 23 juni 2021

Kabelnoord ziet af van glasvezel in kleine dorpen

Kabelnoord zal geen glasvezelkabel aanleggen in de dorpen waar al coax-kabel ligt. De kabelbeheerder zal zich beperken tot het buitengebied, waar alleen internet mogelijk is via de telefoon of ADSL.

Dorpsbelang Boksum is erg teleurgesteld. Volgens bestuurslid Edzer Kramer heeft het dorp te weinig tijd gekregen om alle antwoorden en meningen te verzamelen, waardoor de negatieve respons beslist niet representatief is voor het hele dorp.

Oorspronkelijk had de provincie Kabelnoord een potje van 5 miljoen in het vooruitzicht gesteld, om alle overgebleven percelen die niet konden worden aangesloten, als nog aan te sluiten.

dinsdag 22 juni 2021

Wethouder Bakker zet de eerste schop in de grond voor glasvezel in Waspik

Wethouder Ronald Bakker van de gemeente Waalwijk, Michiel Admiraal van DELTA Fiber Netwerk en Fabian de Bruin van APK Telecom, hebben afgelopen week de eerste schop in de grond gezet aan de Wendelnessestraat in Waspik.

Hiermee is het officiële startsein gegeven voor de aanleg van het glasvezelnetwerk.

In Waspik wordt in totaal 370.000 meter glasvezel aangelegd en daarmee kunnen ongeveer 2.250 huishoudens op glasvezel worden aangesloten.

maandag 21 juni 2021

Drie miljoenste glasvezelaansluiting bij KPN

Op de Eikenlaan in Zwolle heeft KPN het drie miljoenste huis van glasvezel voorzien. In dit tempo heeft in 2026 bijna iedereen in Nederland glasvezel, zo belooft het telecombedrijf.  

In 2004 werd het Noord-Brabantse Nuenen als eerste aangesloten op dit moderne internetnetwerk. De toon was gezet, want er volgden er snel nog veel meer. 

Tien jaar later, in 2014, passeerde de Nederlandse glasvezelteller de 2 miljoen. Tussen 2014 en 2018 verlegde KPN de focus van glasvezel naar de woning (FTTH), naar glasvezel naar de ruim 10.000 straatkasten verspreid over heel Nederland (FTTC). 

In combinatie met de upgrade van het kopernetwerk (Vectoring, Pairbonding, Vplus) tussen de straatkast en de woning kon een groot deel van Nederland direct profiteren van hogere internetsnelheden op het KPN-netwerk. Die FTTC-operatie is inmiddels afgerond en sinds eind 2018 heeft KPN de uitrol van glasvezel naar de woning (FTTH) weer flink opgevoerd door ook het laatste deel van het vaste KPN-netwerk – het gedeelte tussen straatkast en woning – te verglazen.

vrijdag 18 juni 2021

Fikse storing bij Tweak


Tweak kampt met een storing waardoor internet bij klanten 'niet goed werkt'. Oorzaak is een dubbele stroomuitval bij een rack in het datacentrum Nikhef Housing.

'Er is een en ander gesneuveld aan voedingen; een collega is onderweg met reservevoedingen', schrijft Tweak.

Nikhef helpt de provider met het onderzoek.

Alsnog glasvezel voor vijf Westlandse bedrijventerreinen

Op de bedrijventerreinen Teylingen in 's-Gravenzande, Leehove in De Lier, De Planeten in Poeldijk, Vlotlaan in Monster en Honderdland in Maasdijk mogen bedrijven alsnog rekenen op sneller internet.

Voor de rest van het buitengebied is dat niet zo. Hier moet men het doen met een upgrade van het bestaande netwerk. Aanleg zou 'economisch onhaalbaar' zijn.

donderdag 17 juni 2021

Voorbereidingen voor glasvezel in Heusden gestart

De aanleg van glasvezel in een aantal kernen van de gemeente Heusden is in volle gang. Om die aanleg mogelijk te maken moeten bovengrondse verdeelkasten worden geplaatst. Een dezer dagen is de eerste van die kasten geplaatst.

Het gaat om een zogeheten PoP (Point of Presence), waarmee huishoudens met een glasvezelabonnement worden aangesloten op het glasvezelnetwerk van DFN.

In totaal wordt nu 530.000 meter glasvezel in de gemeente Heusden aangelegd. Daarmee kunnen volgens commercieel directeur Ad Baartmans van Spitters ongeveer 5.500 huishoudens op glasvezel worden aangesloten.

woensdag 16 juni 2021

Telenet verhoogt deel van abonnementsprijzen

Telenet verhoogt de abonnementsprijzen met 1 procent, in lijn met de inflatie. De prijzen voor onder meer One, Telenet Mobile, Easy Internet en WIGO Unlimited stijgen niet.

Het gaat om de prijzen van de All-Internet- en Easy Internet-combi-abonnementen, het All-Internet-abo zonder televisie, de huur van bepaalde settopboxen en het losse abonnement voor kabeltelevisie.

Daarnaast stijgt de prijs voor vaste-telefoniedienst FreePhone Europe.

De prijzen van aanvullende diensten, zoals de Streamz-, Play- en Be tv-diensten, blijven hetzelfde.

dinsdag 15 juni 2021

Glasvezel in Sittard-Geleen iets te gretig aangeboden


Telecombedrijven werven op sommige plekken binnen de gemeente Sittard-Geleen klanten voor het afnemen van glasvezel. 

De gemeente wil echter benadrukken dat op dit moment nog met geen enkele partij overeenstemming is over het aanleggen van een glasvezelnetwerk in Sittard-Geleen. Wel is men met twee partijen in gesprek hierover.

maandag 14 juni 2021

Belanstelling voor glasvezel in Nieuwleusen

Er is voldoende belangstelling voor een glasvezelabonnement onder 650 huishoudens in Nieuwleusen. Bij een eerdere actie voor glasvezel onder de 650 huishoudens in 2019 kwamen onvoldoende aanmeldingen binnen, waardoor het niet haalbaar bleek glasvezel aan te leggen in het gebied. 

Het gaat om de huishoudens in Nieuwleusen Zuid grofweg tussen de straten Koningin Wilhelminalaan, Westerveen, Burgemeester Backxlaan, Oosteinde, Paltheweg, Molenpad, Burgemeester Backxlaan en Goudenregenstraat. En om de appartementencomplexen (hoogbouw) in Nieuwleusen Noord, nabij de Raiffeisenstraat.

vrijdag 11 juni 2021

Liberty Global test glasvezelaanbod


Onder de naam VividFibre liep onlangs een campagne op Facebook die geïnteresseerden in Nederland en België een internetabonnement via glasvezel beloofde met  snelheden van 400 Mbps tot 20 Gbps.

Het gaat om een internet-only aanbod (zonder tv of telefonie).

De campagne en site werden opgemerkt door Tweakers, maar Liberty Global geeft aan hen geen verdere commentaar over de site.

Tweakers zelf veronderstelt dat het eerder om marktonderzoek gaat dan om een daadwerkelijk aanbod.

donderdag 10 juni 2021

KPN en APG kondigen start glasvezelbedrijf Glaspoort aan

KPN en APG hebben de transactie afgerond voor de oprichting van een glasvezel joint venture. Na ondertekening op 23 maart 2021 en de goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt start de joint venture – genaamd Glaspoort en gevestigd in Amsterdam – vanaf vandaag met de uitrol van glasvezel in dorpen, kleine kernen en op bedrijventerreinen.

De reikwijdte van de joint venture is iets vergroot en toegenomen met circa 75.000 huishoudens. Als gevolg hiervan is Glaspoort van plan om 750.000 huishoudens en 225.000 bedrijven aan te sluiten op glasvezel.

Glaspoort investeert de komende vijf jaar ruim 1 miljard euro in de uitrol van glasvezel. De benodigde bouwcapaciteit en externe financiering zijn zodanig gewaarborgd dat Glaspoort snel van start kan met de uitrol van glasvezel, naar verwachting komen er dit jaar al meer dan 70.000 glasvezelverbindingen.

woensdag 9 juni 2021

KPN breidt glasvezel uit naar Nieuwegein en Hengelo

KPN gaat in Nieuwegein en Hengelo nog meer glasvezel aanleggen.

De aanleg in Nieuwegein is onlangs gestart in de wijk Blokhoeve. KPN verwacht eind 2023 of begin 2024 nagenoeg alle huishoudens aangesloten te hebben.

In Hengelo is inmiddels een groot aantal aansluitingen op het glasvezelnetwerk van KPN gerealiseerd. Nog dit jaar is het grootste deel van de stad aangesloten. KPN startte in juli 2019 met de aanleg van glasvezel in Hengelo.

dinsdag 8 juni 2021

FRITZ!Box 5530 Fiber AON nu beschikbaar in Nederland

Hij was al beschikbaar bij verschillende providers, maar nu ook verkrijgbaar bij retailers: de FRITZ!Box 5530 Fiber AON met Wi-Fi 6.

Deze nieuwe FRITZ!Box van AVM kan direct en veilig gekoppeld worden aan actieve(AON-)glasvezelaansluitingen zonder een media-converter of voorgeschakelde providermodem aan te sluiten.

De FRITZ!Box 5530 Fiber AON is voorzien van nieuwe Wi-Fi-6-standaarden en levert draadloos high-gigabitsnelheden door het hele huis. Met de 5-GHz-frequentie zijn datasnelheden tot wel 2.400 Mbit/s mogelijk en voor de 2,4 GHz-frequentie is dit tot wel 600 Mbit/s.

De FRITZ!Box 5530 Fiber AON is nu verkrijgbaar bij de FritzShop en Informatique. Evenals KommaGo, Bol.com, wifi media en Coolblue voor een adviesprijs van 169 euro.

maandag 7 juni 2021

Proximus brengt fibernetwerk naar Bergen

De komende jaren wordt het Belgische Bergen geleidelijk voorzien van glasvezel. Hierdoor zal een groot aantal woningen en bedrijven toegang krijgen tot het 'vaste communicatienetwerk van de toekomst'.

Het bedrijf is begonnen met de aanleg van glasvezel in de industriezones van Parc Initialis, La Poire d'Or, Frameries en Le Crachet.

De Grote Markt kreeg voorrang vóór de heropening van de terrassen. Tegen het einde van dit jaar zullen meer dan 10.000 woningen en bedrijven in het stadscentrum van Bergen en Jemappes toegang hebben tot glasvezel.

Proximus lanceerde in december 2016 het investeringsplan 'Fiber voor België' om glasvezel uit te rollen naar het merendeel van de bedrijven en stedelijke centra in België. In 2020 kondigde Proximus een aanzienlijke versnelling en uitbreiding van zijn programma aan.

Tegen 2028 wil Proximus meer dan 50.000 woningen en bedrijven in Bergen bestrijken.

vrijdag 4 juni 2021

Snel internet duurder, maar toch goedkoper

Het aanbod van internet verschilt dit jaar sterk per provider. Opvallend is dat er ook een aantal prijsverlagingen zijn aangekondigd, zo blijkt uit onderzoek van Prijsvergelijken.nl.

Gemiddeld zijn de kosten sinds 2018 met 9,70 euro gestegen. Prijsstijgingen zijn over het algemeen de norm vanwege de nodige investeringen in het netwerk. Een verhoogde prijs gaat wel vaak samen met een snelheidsupgrade.

Per 1 juli zullen de prijzen van internet abonnementen gemiddeld stijgen met 1,50 per maand. Tegelijkertijd wordt de 1Gbit internetaansluiting hetzelfde geprijsd als de 500Mbit internetaansluiting. Hogere snelheden voor een lagere prijs dus. Ook het prijsverschil tussen 200Mbit en 1Gbit wordt nog maar 6 euro per maand.

Wanneer er wordt gekeken naar voorgaande jaren ligt dit redelijk in lijn met de rest van de prijsstijgingen. In 2018 en 2019 bedroeg de prijsstijging voor internet gemiddeld 1,50 euro. In 2020 gold een gemiddelde stijging van 2,6 procent.

Dit jaar zijn er veel prijsveranderingen bij Ziggo. De gemiddelde prijsstijging is 1,43 euro, maar er wordt ook een aantal pakketten in prijs verlaagd. Ziggo biedt sinds 18 mei ‘internet only’ pakketten aan. Hiervoor kregen klanten die een internet abonnement afsloten namelijk ook toegang tot tv-zenders via de Ziggo GO-app.

In de afgelopen vier jaar zijn pakketten die internet bevatten, waaronder alles-in-1, gestegen met bedragen tussen de 2 en  2,50 euro. In de afgelopen vier jaar is een alles-in-pakket gemiddeld met bijna 6,50 euro per maand gestegen.

donderdag 3 juni 2021

Breda legt BredaRing aan: 65 km glasvezel voor snel uitwisselen van data

De Gemeente Breda legt 65 km glasvezel aan om haar (digitale) dienstverlening veiliger en beter uit te voeren en innovatie mogelijk te maken. Via het glasvezelnetwerk, de BredaRing, kunnen gemeentelijke data snel, veilig en hoogwaardig uitgewisseld worden.

In eerste instantie worden alleen gemeentelijke locaties en producten aangesloten zoals verkeerslichten, stadskantoren en de gemeentelijke parkeergarages, sensoren en camera’s. Breda trekt hier 4,35 miljoen euro voor uit.

Het is de bedoeling dat het Bredase glasvezelnetwerk in de toekomst wordt aangesloten op de glasvezelverbindingen in de provincie. Dat maakt uitwisseling van maatschappelijke digitale diensten in de provincie mogelijk. De Bredase visie op digitalisering ligt vast in het Masterplan digitalisering ‘Bredata’.

woensdag 2 juni 2021

Aanleg glasvezel Uden gestart

Een dezer dagen is men begonnen met de aanleg van glasvezel in Uden dat moet zorgen voor een snellere internetverbinding.

In het buitengebied tussen Uden en Mariaheide zijn medewerkers van Selecta Infratechniek uit Rotterdam begonnen met werkzaamheden.

Eind dit jaar moet het glasvezelnetwerk in het buitengebied klaar zijn. In totaal zijn dan 1500 huishoudens aangesloten op glasvezel.

Foto Michielverbeek (cc)

dinsdag 1 juni 2021

T-Mobile, Netflix en Videoland slaan handen ineen met Unlimited 5G & Entertainment

T-Mobile, Netflix en Videoland bundelen hun krachten in één mobiel totaalpakket van Unlimited 5G data, bellen, sms én entertainment. 

Het is voor het eerst dat de marktleiders in de entertainmentindustrie op deze manier in een gezamenlijk aanbod van een telecomprovider beschikbaar gesteld worden.

Door de streamingdiensten samen met Unlimited 5G aan te bieden in één pakket zet T-Mobile naar eigen zeggen een volgende stap in haar groeiende aanbod van videostreamingdiensten (OTT-producten) voor zowel mobiel als thuis. Unlimited en Entertainment kost 50 euro per maand

Bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens maakt gebruik van twee of meer streamingabonnementen. Van alle Nederlandse huishoudens heeft 13 procent zowel Netflix als Videoland.