Pagina's

donderdag 30 april 2020

Officiële startsein voor aanleg glasvezel in Heerenveen

Wethouder Hans Broekhuizen en regiodirecteur Jeroen van der Jagt van KPN hebben deze week samen de schop in de grond gezet als start van de aanleg van glasvezel in Heerenveen. KPN NetwerkNL startte vorige week al met de graafwerkzaamheden. Het glasvezelnetwerk wordt straat voor straat aangelegd. Overlast wordt volgens KPN beperkt tot een minimum.

Geen prijsverhoging bij KPN deze zomer

KPN ziet voor het eerst sinds jaren af van een jaarlijkse prijsverhoging op 1 juni.

Een reden wordt niet gegeven, maar in de laatste kwartalen is het bedrijf enorm veel abonnees kwijtgeraakt.

Onduidelijk is of KPN op een later moment dit jaar alsnog een prijsverhoging doorvoert. De kans daarop is wel reëel.

woensdag 29 april 2020

Glasvezel in Steenbergen en Welberg dichterbij

DELTA Fiber Netwerk start een glasvezelcampagne in Steenbergen en Welberg. Als 25 procent van de inwoners vóór 6 juli 2020 een abonnement afsluit bij een van de telecomaanbieders, dan is de aanleg van een glasvezelnetwerk een feit. Inwoners in Steenbergen en Welberg die in aanmerking komen voor een glasvezelaansluiting worden persoonlijk geïnformeerd middels een brief.

dinsdag 28 april 2020

Vodafone start 5G door spectrumdelen

Vodafone activeert vanavond 5G in ruim de helft van Nederland. Eind juli kan het bedrijf al volledige dekking aanbieden.

De frequenties voor 5G moeten in Nederland nog geveild worden, maar Vodafone zegt slim gebruik te maken van de huidige frequenties en zijn bestaande antennepark.

Begin maart 2020 heeft Vodafone 5G al in zijn abonnementen opgenomen. Alle bestaande en nieuwe Vodafone-klanten met een Red (consumenten) of Red Pro (zakelijk) abonnement krijgen zonder meerprijs toegang tot 5G.

In komende dagen worden deze Red (Pro) abonnementen geactiveerd, zodat 5G binnen een week volledig actief zal zijn. Dan kunnen ook Start-klanten via een 'add-on' (van 2 euro per maand) gebruik maken van 5G met een geschikt toestel.

Voor ontvangst is wel een 5G toestel vereist, bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S20 5G, S20+, S20 Ultra en Oppo Find X2 Pro . Bij gebruik van deze toestellen in het dekkingsgebied is het 5G symbool op het toestel te zien.

Er zijn in Europees verband specifiek voor 5G drie nieuwe frequentiebanden afgesproken: 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. Deze zijn in Nederland nog niet beschikbaar.

De nieuwe 5G-technologie is echter evengoed toepasbaar in andere frequentiebanden, waarvoor al vergunningen voor mobiele communicatie zijn verleend.

Voor deze 5G introductie maakt Vodafone gebruik van spectrumdelen ofwel 'Dynamic Spectrum Sharing' (DSS). Met deze technologie van Ericsson kan een toestel hetzelfde spectrum gebruiken voor 4G èn 5G verbindingen. Dit is als 'twee talen' die in dezelfde frequentieband worden gesproken, zegt Vodafone. Buiten 5G-dekkingsgebied schakelt een toestel automatisch naar 4G.

De reactietijd (zogenaamde latency) zou met zo’n 30 procent moeten verbeteren: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G. De downloadsnelheden die 5G in dit bestaande spectrum kan bieden lopen op tot maximaal 1Gbps, wat ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G abonnementen ligt. In het begin zal in de praktijk deze datasnelheid gemiddeld tien procent hoger zijn. Zo draagt Vodafone actief bij aan de 5G-evolutie, waarbij klanten in de toekomst verdere verbeteringen kunnen ervaren.




Proximus verhoogt uploadsnelheden van vast internet

Proximus heeft voor 1,65 miljoen klanten de uploadsnelheid van hun vaste internetverbinding verhoogd.

In deze moeilijke tijden, waarin internetverbindingen meer dan ooit essentieel zijn om de verschillende behoeften van de gezinsleden te ondersteunen, komt Proximus naar eigen zeggen tegemoet aan een sterke toename van het gebruik van vast internet.

In de toekomst zal de uitrol van het glasvezelnetwerk van Proximus een significante verdere verhoging van zowel de upload- als de downloadsnelheid met zich meebrengen.

Op 31 maart kondigde Proximus aan dat het de uitrol van fiber in de komende jaren aanzienlijk versnelt, met de ambitie om 2,4 miljoen woningen aan te sluiten tegen 2025.

Concreet werden de maximale uploadsnelheden van de volgende internetproducten gewijzigd:

Klanten met Internet Start zien hun maximale uploadsnelheid tijdelijk verhoogd van 4 Mbps naar 20 Mbps, en dit ten minste voor de duur van de huidige coronamaatregelen.
Klanten met Internet Comfort (onder meer inbegrepen in Minimus-packs en in Epic combo light) kunnen rekenen op een permanente verhoging van hun maximale uploadsnelheid van 6 Mbps naar 20 Mbps.

Klanten met Internet Maxi (inbegrepen in alle Tuttimus- en Familus-packs en in Epic combo full) kunnen rekenen op een permanente verhoging van hun maximale uploadsnelheid van 15 Mbps naar 20 Mbps.

Klanten met Bizz Internet (inbegrepen in een Bizz All-in pack) kunnen rekenen op een permanente verhoging van hun maximale uploadsnelheid van 20 Mbps naar 30 Mbps.

Ook de klanten op het Fiber-netwerk werden geüpgraded. De uploadsnelheid werd opgetrokken naar 20 Mbps voor Internet Start Fiber, naar 30 Mbps voor Internet Maxi Fiber en naar 50 Mbps voor Bizz Internet Fiber en voor alle klanten met de Fiber Boost snelheidsoptie.

vrijdag 24 april 2020

T-Mobile kan 1,1 miljoen huishoudens op KPN-netwerk geen glasvezel aanbieden

T-Mobile kan aan 1,1 miljoen huishoudens die glasvezel hebben via het KPN-netwerk geen abonnementen aanbieden.

Volgens het Financieel Dagblad zou KPN zich niet aan de afspraak houden om zijn netwerk open te stellen voor alle concurrenten die dat willen, terwijl KPN claimt dat beide bedrijven het 'waarschijnlijk' niet eens zijn over de voorwaarden.

KPN en T-Mobile hebben ook een conflict over het aanleggen van glasvezel in een wijk in Den Haag.

donderdag 23 april 2020

Private bèta Starlink-internet start over zo'n drie maanden


De Starlink-internetconstellatie van Elon Musk gaat binnenkort experimenteel live. Dat gebeurt aanvankelijk op hoge breedtegraden, dus Canada, Alaska en het noorden van de Verenigde Staten.

Vanuit de satellieten kan wereldwijd breedband worden aangeboden.

Om Starlink-internet te kunnen gebruiken hebben gebruikers een terminal nodig, platte 'ufo's op een stok'. Een prototype van de terminals is nog niet getoond.

woensdag 22 april 2020

Vast internet steeds sneller

Steeds meer huishoudens beschikken over een snelle internetverbinding, zo blijkt uit cijfers van de ACM.

Het percentage huishoudens met een internetverbinding vanaf 30Mbps (Megabit per seconde) was in 2019 91,7 procent. In 2015 was dit nog 65,5 procent.  Het percentage huishoudens met een verbinding tot 30Mbps was in 2019 8,3 procent en in 2015 34,5 procent. Eind 2019 had bijna de helft van alle huishoudens een internetverbinding boven 100Mbps.

Steeds meer consumenten maken gebruik van bundels waarin een mobiel abonnement wordt gecombineerd met een vast abonnement, bijvoorbeeld televisie + vaste telefonie + internet + mobiel. Het aantal vast-mobiele bundels is sinds 2015 fors gestegen van bijna 500.000 aansluitingen in 2015, tot 2,7 miljoen eind 2019.

dinsdag 21 april 2020

Glasvezel buitenaf gaat verder als DELTA Fiber Netwerk

Glasvezel buitenaf, de netwerkpartij die in een groot deel van Nederland glasvezelnetwerken aanlegt en beheert, gaat verder onder de naam DELTA Fiber Netwerk.

DELTA Fiber Netwerk heeft in Nederland in totaal 650.000 aansluitingen. Zo’n 250.000 daarvan zijn aangelegd onder de vlag van Glasvezel buitenaf. Het netwerkbedrijf voorziet vandaag de dag zo’n 7.000 huishoudens per maand van een glasvezelverbinding.

Glasvezel buitenaf begon vanuit Oost-Nederland met de aanleg van glasvezel in buitengebieden en heeft deze activiteiten uitgebreid tot in elf provincies.

De ambitie is om eind 2021 een miljoen huishoudens van snel internet te hebben voorzien.

DELTA Fiber Netwerk is onderdeel van DELTA Fiber Nederland, het moederbedrijf van de aanbieders DELTA en Caiway. DELTA Fiber Nederland is eigendom van de Zweedse investeerder EQT.

De huidige contracten en voorwaarden blijven overigens ongewijzigd en de diensten blijven geleverd worden over hetzelfde glasvezelnetwerk.

maandag 20 april 2020

KPN en T-Mobile werken niet samen bij glasvezel in Den Haag

KPN en T-Mobile gaan niet samenwerken met de aanleg van glasvezel in de wijk Segbroek in Den Haag.

Investeerder Primevest is begonnen met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Den Haag. T-Mobile is de uitvoerende partner.

KPN heeft al langere tijd plannen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in Segbroek.

Om overlast voor de inwoners van Segbroek tot een minimum te beperken, was er een principeovereenkomst tussen KPN en Primevest gesloten. KPN heeft nu laten weten dat het toch zijn eigen gang gaat.

donderdag 16 april 2020

Tweede aanbieder glasvezel in De Rips en Elsendorp zorgt voor verwarring

In Elsendorp en De Rips is verwarring ontstaan nu zich  een tweede aanbieder van glasvezel heeft opgeworpen. E-Fiber gaat nu in die dorpen de concurrentie aan met Glasvezel Buitenaf.

E-Fiber richt zich specifiek op Elsendorp en De Rips omdat het bedrijf ook al in Deurne bezig is met de aanleg van glasvezel. Het bedrijf hanteert in Elsendorp en De Rips geen minimum aantal aansluitingen om de aanleg te garanderen.

woensdag 15 april 2020

Caiway geplaagd door storingen

Caiway kampt de laatste dagen geregeld met storingen. Dat blijkt uit diverse reacties op social media en meldingen op allestoringen.nl.

Een en ander lijkt te maken te hebben met werkzaamheden aan het glasvezelnetwerk. Op 8 april was dat bijvoorbeeld het geval in Poeldijk, een dag later in Schiedam.

De provider zelf verklaart op de website alleen dat ‘wegens een storing met nog onbekende oorzaak het kan voorkomen dat u problemen ervaart bij het gebruik van internet, interactieve tv en telefonie’.

dinsdag 14 april 2020

Webinars rond campagne 'Glasvezel buitenaf'

Begin maart is 'Glasvezel buitenaf' een campagne gestart om snel internet aan te leggen in Afferden, Deest en Puiflijk. Vanwege het coronavirus worden er geen inloopbijeenkomsten georganiseerd. Daarom zijn er nu alternatieve hulpmiddelen voor de bewoners bedacht. Mensen die graag hulp of advies willen bij het afsluiten van een glasvezelabonnement willen hebben, kunnen meedoen aan één van de georganiseerde webinars.

woensdag 8 april 2020

Glasvezeluitrol gaat door

VodafoneZiggo gaf onlangs aan tijdelijk te stoppen met de uitrol van DOCSIS 3.1 en er rezen vragen of dat ook voor FttH en andere glasvezelaanleg aan de orde zou moeten zijn. Zo waren er signalen dat enkele gemeenten voorlopig geen aanleg meer wilden toestaan.

Maar waar uitrol van DOCSIS 3.1 zorgt voor onderbreking van dienstverlening is dat bij FttH-uitrol niet aan de orde. Met leden en andere branchegenoten is daarom besproken dat de civiele werkzaamheden rond aanleg van glasvezel zoveel mogelijk doorgang moeten kunnen blijven vinden, natuurlijk binnen de regels van 1,5 meter afstand houden.

Bij onderhoud aan de netwerken, maar zeker ook bij het maken van huisaansluitingen, bij schouwen en bij andere activiteiten die binnenshuis bij klanten plaatsvinden nemen bedrijven natuurlijk ook de veiligheid en de regels van de regering in acht.

dinsdag 7 april 2020

Twee gegadigden voor glas in Heemstede

Twee partijen hebben laten weten dat zij Heemstede ook graag willen voorzien van een open glasvezelnetwerk.

KPN en E-fiber hebben de gemeente om toestemming gevraagd om te mogen starten met de werkzaamheden.

KPN heeft ook plannen omHaarlem, Zandvoort en Bloemendaal te verglazen. In een groot gedeelte van Haarlem ligt al glasvezel.

maandag 6 april 2020

Freedom Internet sluit toch eerste klanten aan

Freedom Internet gaat toch al de eerste 128 klanten aansluiten. Vorige maand besloot de nieuwe provider, die is voortgekomen uit de actiegroep die XS4All wilde redden, de aanvraag van internetverbindingen uit te stellen vanwege de coronacrisis.

De eerste aansluiting betreffen zogenoemde 'tech-savy' leden, die zelf in staat zijn de installatie en configuratie van de modem uit te voeren.

Het oorspronkelijke plan van de provider was om op 30 maart te beginnen met het aansluiten van verbindingen bij Founding Members.

Aanleg glasvezel in Zeeland van start

DELTA start met de aanleg van glasvezel in twee wijken van Goes. Het gaat om Mannee en Noordhoek waar in totaal 22 kilometer glasvezel wordt gelegd.

Op dit moment bestaat het hybride netwerk van DELTA in Zeeland al voor 60 procent uit glasvezel. Nu gaat de telecomprovider ook glasvezel naar woningen aanleggen.

De eerste graafwerkzaamheden starten op 11 mei in Mannee. Bewoners van die wijk ontvangen persoonlijk informatie over het aanlegproces.

Het traject vanaf de graafwerkzaamheden neemt ongeveer tien tot veertien weken in beslag.

In 2017 begon het bedrijf met het enorme project Next Generation Netwerk waarbij apparatuur op 15.000 plaatsen werd vernieuwd. Ook werd overgestapt op volledig digitale tv en radio. Daardoor kan DELTA nu downloadsnelheden tot 1 Gbps aanbieden met daarbij fors hogere uploadsnelheden.

vrijdag 3 april 2020

Helmond-West klaar voor glasvezel

Helmond-West is de volgende Helmondse wijk die glasvezel krijgt. Wel moet minimaal 25 procent van de bewoners zich voor 16 juni aanmelden. Bij voldoende animo wordt het snelle datanetwerk eind dit jaar aangelegd en worden de aanmelders gratis aangesloten.

donderdag 2 april 2020

453.000 Nederlanders hadden in 2019 thuis geen internet

Van de inwoners van Nederland van 12 jaar of ouder heeft 3 procent thuis geen toegang tot internet. Vijf jaar eerder had nog 7 procent thuis geen internet. Dat blijkt uit het CBS-onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen.

Het merendeel daarvan zijn 75-plussers. Maar nog altijd 17.000 Nederlanders zonder internet thuis hebben kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar. Personen in de leeftijd van 12 tot 45 jaar hebben (bijna) allemaal thuis internet. 

Bij Nederlanders tussen de 65 en 75 jaar is het aandeel dat thuis geen internet heeft lager (6 procent) dan in 2014, toen dat nog 12 procent was. In de leeftijdscategorie 45 tot 65 had 1 procent thuis geen toegang tot internet.

Onder de 75-plussers zijn het vaker vrouwen dan mannen die thuis geen toegang hebben tot internet. In 2019 gaf 28 procent van de vrouwen en 16 procent van de mannen van 75 jaar of ouder aan nooit op het web te zitten. Ook van de 65- tot 75-jarigen zijn het vooral vrouwen die niet actief zijn.

Laagopgeleide 75-plussers horen vaker bij de niet thuis-internetters (33 procent) dan hoogopgeleide leeftijdsgenoten (3 procent). In de overige leeftijdscategorieën zijn het ook vooral de laagopgeleide Nederlanders die aangeven niet thuis op het web te kunnen surfen.

E-Fiber ziet af van aanleg glasvezel in Amstelveen

E-Fiber zal in Amstelveen toch geen glasvezelnetwerk aanleggen. De gemeente wil geen
samenwerkingsovereenkomst sluiten met KPN, dat ook glasvezel in de gemeente wil aanleggen.

E-Fiber noemt het aanleggen van verschillende glasvezelnetwerken in dezelfde gemeente 'kapitaalvernietiging'. "Het is niet mogelijk om een rendabel netwerk aan te leggen met twee spelers. De aanleg van een tweede netwerk is bovendien onnodig omdat E-Fiber een open netwerk aanlegt; alle aanbieders zijn welkom om hun diensten aan te bieden.'

woensdag 1 april 2020

Freedom Internet vertraagd

De nieuwe uit de achterban van XS4ALL voortgekomen internetaanbieder Freedom Internet zou maandag worden gelanceerd, maar heeft die deadline vanwege de coronacrisis niet gehaald.

Aanvankelijk zouden de zogenoemde Founding Members - leden die het initiatief van meet af aan financieel hebben gesteund - vanaf maandag een verbinding kunnen aanvragen, maar de ontwikkeling van de website ligt stil en de aanvraag voor een internetverbinding voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De voorbereidingen gaan wel door. Zo gaan Freedom Internet en Canal Digitaal hun krachten bundelen bij het aanbieden van internet en televisie. Klanten kunnen kiezen voor internet en telefonie van Freedom Internet in combinatie met interactieve televisie van Canal Digitaal.

Freedom Internet is de nieuwste internetprovider van Nederland, voortgekomen uit een actiegroep die XS4ALL wilde behouden. Het bedrijf biedt internetdiensten voor consumenten en de kleinzakelijke markt.