Pagina's

dinsdag 31 maart 2020

Proximus wil huizen sneller op glasvezel aansluiten

Proximus wil woningen sneller aansluiten op het glasvezelnetwerk. Tegen 2025 moet er 800.000 meer woningen zijn aangesloten. In totaal zijn er dan 2,4 miljoen woningen die een glasvezelaansluiting hebben.

Het bedrijf zoekt nog wel naar partners die willen meewerken of investeren.

Het oorspronkelijke plan richtte zich nog op zakelijke klanten, omdat deze financieel aantrekkelijker zouden zijn.

Triple play klanten van Delta, KPN en Ziggo het meest honkvast

Klanten met een triple play pakket bij Delta, KPN en Ziggo zijn het minst vaak van plan om van aanbieder te wisselen. Bij deze merken is daarnaast ook de minste instroom te zien, zo blijkt uit het recente Triple Play Insights rapport van Telecompaper.

Gemiddeld genomen zijn de maandelijkse kosten en internetkwaliteit de belangrijkste redenen om te veranderen.

Van de triple play klanten van Delta, KPN en Ziggo is 90 procent of meer niet van plan om van aanbieder te wisselen. Bij andere triple play aanbieders liggen deze percentages lager.

Zo is bijna 20 procent van de Online.nl en T-Mobile klanten van plan om binnen twee jaar over te stappen. Opvallend is dat bij Telfort 83 procent niet aan overstappen denkt, terwijl alle klanten op niet al te lange termijn overgezet worden naar het KPN-merk.

Hoewel de intentie tot wisselen van aanbieder bij T-Mobile hoger ligt dan bij andere merken, pakte T-Mobile ook een flink stuk van de nieuwe instroom het afgelopen jaar. Van de klanten die het afgelopen jaar voor een nieuwe triple play aanbieder kozen, viel bij 15 procent de keuze op T-Mobile. Iets minder dan een derde koos voor Ziggo, ruim een kwart voor KPN.

De overige 27 procent koos voor andere aanbieders zoals Caiway, Delta, Online.nl en Budget Thuis (voorheen NLE). T-Mobile laat ook een groei zien in het marktaandeel dat het heeft bij nieuwe klanten. Dit komt vooral door het stoppen van de verkoop van Telfort. Ook Online.nl lijkt hiervan te profiteren.

zondag 29 maart 2020

Flinke groei VPN diensten

Thuiswerkende Nederlanders gebruiken massaal VPN-diensten. Cisco zag een vertienvoudiging van het VPN-gebruik.

Via het VPN-netwerk kunnen gebruikers via een beveilige verbinding op afstand werken.

Het gebruik van zakelijke VPN's schoot vanaf 11 maart omhoog in Canada, Oostenrijk en Nederland en groeide in die landen met meer dan 200 procent.

De productiviteit lijkt toe te nemen. Gemiddeld werken mensen per dag twee uur langer dan normaal.

vrijdag 27 maart 2020

Aanleg glasvezel in gemeente Coevorden vertraagd

De aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van de gemeente Coevorden, Glasvezel Zuidenveld, loopt vertraging op door de maatregelen rondom het coronavirus.

De aannemer werkt veel met Poolse werknemers en die zijn nu allemaal naar huis.

Volgens de oorspronkelijke planning zou in het hele buitengebied van de gemeente Coevorden in juni volgend jaar glasvezel moeten liggen, maar die deadline wordt nu zeker niet meer gehaald.

donderdag 26 maart 2020

DNS storing trof T-Mobile

T-Mobile kampte woensdag met een grote DNS storing op het vaste net die pas na vijf uur was opgelost.

Het DNS-systeem zorgt ervoor dat mensen die een adres intikken in hun browser, naar de juiste plek op het internet gestuurd worden. Door het instellen van een alternatief DNS konden de problemen wel worden opgelost.

Het probleem deed zich niet voor op het mobiele netwerk.

woensdag 25 maart 2020

KPN laat vrije modemkeuze toe

Klanten van KPN kunnen voortaan kiezen voor een eigen modem of de FRITZ!Box modem die het bedrijf zelf levert. Ook krijgen KPN klanten een grotere e-mailbox en een veiligere internetervaring met de invoering van het DNSSEC veiligheidsprotocol.

Als een klant een eigen modem koopt, kan de Tech Desk ondersteuning aangezet worden als optie. De Tech Desk is een uitbreiding van de reguliere klantenservice met gespecialiseerde klantexperts.

Alle KPN klanten hebben ook een upgrade gekregen van hun e-mailbox. Die is onlangs vergroot van 1 naar 15 GB per e-mailbox. De e-mailboxen zijn mobiel makkelijker in gebruik geworden en hebben nu een agenda en adresboek.

Verder is de internetveiligheid onlangs naar een hoger niveau gebracht met de activatie van het veiligheidsprotocol DNSSEC. DNSSEC is een uitbreiding op DNS (domain name system), de bewegwijzering van het internet. Deze controleert of de internetpagina daadwerkelijk de juiste is. Dat voorkomt ongewenst bezoek aan nepwebsites.

DELTA verhoogt uploadsnelheid in Zeeland tot 125 Mbps

Internetaanbieder DELTA verhoogt de uploadsnelheid via de kabel tot 125 Mbps. Dat is meer dan een verdubbeling van de maximale snelheid die tot nu toe mogelijk was: 45 Mbps. De nieuwe snelheden zijn vanaf eind deze week beschikbaar voor klanten.

DELTA is de eerste in Nederland die dergelijke uploadsnelheden via de kabel aanbiedt. Deze snelheden zijn mogelijk door twee grote netwerkvernieuwingen, waarin de afgelopen jaren fors is geïnvesteerd. Zo wordt met Next Generation Netwerk op 15.000 plaatsen door Zeeland de netwerkapparatuur vernieuwd en is DELTA overgestapt op volledig digitale radio en televisie.

Eind 2018 maakte DELTA als eerste provider in Nederland een downloadsnelheid van 1 Gbps, ofwel 1000 Mbps, mogelijk via de kabel. Nu volgt dus ook deze verhoging van de maximale uploadsnelheid.

dinsdag 24 maart 2020

Een vijfde Nederlandse huishoudens gebruikt glasvezelaansluiting

Een op de vijf Nederlandse huishoudens gebruikt inmiddels een glasvezelverbinding voor telecomdiensten, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

Eind 2019 telde Nederland 1,5 miljoen actieve FTTH-aansluitingen, 160.000 meer dan eind 2018.
Doordat glasvezel beter presteerde dan de breedbandmarkt als geheel, groeide het marktaandeel van glasvezel aan het einde van het jaar tot 19,8 procent van de breedbandverbindingen, een stijging met bijna 2 procentpunten op jaarbasis.

De groei in het aantal actieve glasvezelaansluitingen (homes activated) ging vooral ten koste van DSL (koper). Deze technologie verloor in 2019 bijna 100.000 aansluitingen en eindigde met minder dan 2,6 miljoen.

maandag 23 maart 2020

Vast internet Tele2 duurder

Tele2 voert een prijsverhoging van het internetabonement door. Het bedrijf, onderdeel van T-Mobile, verhoogt de prijs van tv- en telefoonabonnementen niet. Maar het DSL-internetabonnement Light wordt een euro per duurder en gaat 26 euro per maand kosten.

Gigabit internet Ziggo in Rotterdam uitgesteld

Ziggo heeft de uitrol van 1 Gbit internet in Rotterdam opgeschort vanwege maatregelen rond het coronavirus. Het bedrijf wil zijn medewerkers niet in gevaar brengen. Onderhoudswerkzaamheden waren al uitgesteld.

Het kabelnetwerk in Rotterdam zou morgen (dinsdag 24 maart) worden opgewaardeerd naar DOCSIS 3.1, waarmee klanten (tegen extra betaling) snelheden tot 1 Gbit konden krijgen. Ziggo had de opwaardering nog maar kort geleden aangekondigd.

Ruim 370.000 huishoudens en bedrijfsaansluitingen in Rotterdam zouden direct overstappen op de snelle internetverbinding. Daarbij was het niet nodig om straten en tuinen open te graven, want het glascoax-netwerk van Ziggo ligt er al.

Wanneer Ziggo de draad weer oppakt is  onduidelijk. Daarmee lijkt het plan om voor het einde van 2020 meer dan de helft van de 7,2 miljoen aansluitingen op te waarderen naar hogere snelheden van de baan. Ook de afschakeling van analoge tv om meer bandbreedte te creëren is tijdelijk stopgezet.

vrijdag 20 maart 2020

TV-aanbieders maken gebaar vanwege virus

Glasvezelprovider TriNed maakt een gebaar naar zijn eigen: sinds zondag mogen zij een maand lang gratis naar de ruim veertig tv-zenders in het aanvullende Pluspakket kunnen kijken.

Maandag werd bekend dat het bedrijf ook Film1 voor alle klanten beschikbaar maakt. Dat laatste geldt ook voor PLINQ en Kabeltex, SKV en Kabelnoord.

Kinderzenders van Viacom (Nicktoons, Nick Jr., Nick Music en Comedy Central Extra) zijn de komende tijd gratis beschikbaar bij onder meer Kabelnoord, SKP en SKV.

SKP voegt ook Baby TV en Nat Geo Wild tijdelijk toe aan het Basispakket. Youfone heeft zelfs alle zenders open gezet voor haar klanten. Ook de grotere providers VodafoneZiggo en KPN besloten bepaalde kanalen open te zetten.

donderdag 19 maart 2020

Nokia Bell Labs breekt record met glasvezel

Wetenschappers van Nokia Bell Labs hebben data met een snelheid van 1,52 terabit per seconde door een enkel uitgevoerde standaardglasvezelkabel weten te jagen over een afstand van tachtig kilometer.

Dat staat gelijk aan het simultaan verzenden van  ongeveer 1,5 miljoen YouTube-video’s.

Daarmee is een nieuw record gebroken, want het is zeker vier keer sneller dan met huidige technieken.

woensdag 18 maart 2020

‘Abonnement verkocht onder valse voorwendselen’

Ondernemer René Heijnen, het belangrijkste verkoopadres van glasvezel in Roosendaal, vindt dat de inwoners van Heerle, Moerstraten, Nispen, Wouw en Wouwse Plantage misleid zijn tijdens de campagne om die dorpen aan het razendsnelle glasvezel te helpen.

Glasvezel Buitenaf besloot vrijdag álle huizen binnen de bebouwde kom van die dorpen tot aan de voordeur te voorzien van glasvezel. Terwijl aanvankelijk de boodschap nog was dat de aanleggers de huizen van mensen zónder abonnement juist over zouden slaan. Mensen hebben de afgelopen maanden hun vertrouwde Ziggo- en KPN-abonnementen opgezegd om over te stappen naar glasvezel, terwijl dat dus helemaal niet nodig was.

dinsdag 17 maart 2020

Kabel hoeft niet open voor derden

KPN en VodafoneZiggo hoeven hun netwerken niet open te stellen voor derden. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven vandaag bepaald.

Dat betekent dat aanbieders zonder eigen netwerk geen toegang kunnen afdwingen tot die netwerken voor het aanbieden van diensten.

KPN en VodafoneZiggo zijn heel sterk op deze markt en kunnen die positie volgens de toezichthouder gebruiken om prijzen te verhogen, voorwaarden in hun voordeel aan te passen of investeringen te vertragen.

Het CBb oordeelt echter dat ACM het bestaan van zo’n gezamenlijke marktmacht niet (voldoende) heeft bewezen. Daarmee vervalt de basis voor de aan KPN en VodafoneZiggo opgelegde regulering en sneuvelen dus ook de toegangsverplichtingen.

Gepland onderhoud Ziggo opgeschort

Kabelbedrijf Ziggo stelt de geplande onderhoudswerkzaamheden aan zijn netwerk de komende drie weken uit omdat er meer wordt thuisgewerkt.

Vorige week werden klanten nog via e-mail geïnformeerd over onderhoudswerkzaamheden met uitval als gevolg.

Ook het Belgische Proximus zal de interventies bij klanten beperken tot de ‘essentiële activiteiten voor het onderhoud van zijn telecommunicatiediensten’, dat wil zeggen herstellingen of dringende ‘activeringen’.

In Vlaanderen verruimen de telecombedrijven kosteloos de databundels voor twee à drie weken. Ook heffen internetaanbieders hun datalimieten op die in België nog altijd gelden voor vast internet.

maandag 16 maart 2020

Edpnet verhoogt maximumsnelheid van glasvezelabonnement Fiber XL

De Belgische aanbieder edpnet gaat de maximumsnelheid van zijn grootste glasvezelabonnement verhogen naar 500Mbit/s. De prijs van het abonnement blijft gelijk.

Het gaat om het Fiber XL-abonnement, er is ook een kleiner abonnement, Fiber XS, maar dat blijft zoals het is.

De uploadsnelheid van Fiber XL gaat van 20Mbit/s naar 50Mbit/s.

vrijdag 13 maart 2020

Glasvezel in Odoornerveen

Het Drentse Odoornerveen heeft sinds vrijdagochtend glasvezel. Slechts een paar aanmeldingen misten om de kritische grens van 920 te halen van de bijna 1500 adressen. Toch is de aanleg doorgegaan nadat er alsnog een landelijk opererende commerciële partij in zicht kwam die het project overnam. Digitale Stad Borger-Odoorn heeft 1070 contracten af weten te sluiten.

woensdag 11 maart 2020

Ook glasvezel in bebouwde kom van Tiel

De bebouwde kom van Tiel krijgt glasvezel. De gemeente heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de Netwerk Exploitatiemaatschappij B.V. Het gaat om zo'n 17.300 glasvezelaansluitingen, weet Omroep Gelderland. De graafwerkzaamheden gaan naar verwachting 15 maanden duren.

Freedom Internet via netwerk KPN duurder

De nieuwe aanbieder Freedom Internet had al aangekondigd dat het een 1Gbit/s-glasvezelverbinding gaat leveren voor een bedrag van 50 euro per maand.

Maar in gebieden waar Freedom Internet gebruik moet maken van het KPN-netwerk, zijn de glasvezel­abonnementen veel duurder. 100, 200, of 500Mbit/s kosten daar resp. 59, 65 en 79 euro per maand.

Freedom Internet gaat ook DSL-abonnementen aanbieden via het KPN-netwerk. Dat kost 47 euro per maand.

dinsdag 10 maart 2020

Ziggo biedt heel Rotterdam gigabit-internet

Ziggo start op 24 maart met het aanbieden van supersnel internet met een downloadsnelheid tot 1 gigabit per seconde in Rotterdam, Vlaardingen, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg.

Ruim 370.000 huishoudens en bedrijfsaansluitingen in Rotterdam kunnen direct overstappen.

In 2019 werd het Rotterdamse kabelnetwerk technisch al voorbereid op gigabit-internet. Ziggo-monteurs plaatsten bij huisaansluitingen meer dan 560.000 nieuwe connectoren en vervingen ruim 53.000 aansluitkabels in 29.214 straatkasten. Bij elkaar meer dan 70 kilometer nieuwe netwerkbekabeling in straatkasten en wijkcentrales.

Eind 2020 biedt het bedrijf gigabit-snelheden aan meer dan de helft van de 7,2 miljoen aansluitingen op GigaNet.

De snelheid tot 1 gigabit per seconde komt neer op het tienvoudige van de gemiddelde 100 Mbps aansluiting in Nederland.

Nijeveen krijgt glasvezel

Er zijn voldoende aanmeldingen binnengekomen om glasvezel in Nijeveen aan te kunnen leggen. Naar verwachting worden de eerste kabels in de tweede helft van 2020 gelegd.

Er is campagne gevoerd in Grafhorst, Wilsum, ‘s-Heerenbroek, IJhorst, Rouveen en de linten (het buitengebied) rond Nijeveen. Van alle adressen moest minimaal 35 procent van de inwoners zich aanmelden en dat is gelukt.

Glasvezel buitenaf en Rendo Buitenaf willen ook met de gemeente Zwartewaterland aan de slag.

maandag 9 maart 2020

Glasvezel in Heusden wil nog niet erg vlotten

Er zit al met al weinig schot in de aanleg van glasvezel in de gemeente Heusden. Daarom wil Heusden nu meer vaart gaat maken. Binnen drie maanden moet er een aanbod van een glasvezelbedrijf op tafel liggen.

Uit gesprekken met glasvezelpartijen blijkt dat er zeker geïnteresseerden zijn om glasvezel aan te leggen. In dat verband worden genoemd KPN, Citius Fiber, Delta/Glasvezel Buitenaf en E-fiber.

donderdag 5 maart 2020

Wellicht glasvezel voor De Steeg, Ellecom en Rozendaal

Indien vóór 18 mei per dorp minimaal 35 procent van de inwoners kiest voor een glasvezelabonnement, dan krijgen De Steeg, Ellecom en Rozendaal een aansluiting op glasvezel. Glasvezel buitenaf gaat de komende tijd campagne voeren in deze dorpen. Gemeente Rozendaal steunt de campagne.

Start aanleg glasvezel in Winschoten

Binnen enkele weken zal worden begonnen met de aanleg van een Bright Access-glasvezelnetwerk op bedrijventerreinen Reiderland, Rensel en Hoogebrug in Winschoten. Hierdoor kunnen al in het voorjaar van 2020 ondernemers worden aangesloten op veilige en snelle internetverbindingen. “Een goede internetverbinding is in onze visie een nutsvoorziening. Hier moet iedere ondernemer eenvoudig gebruik van kunnen maken”, aldus projectleider Ramon Luijrink van Bright Access.

dinsdag 3 maart 2020

KPN introduceert 1 Gbit/s glasvezelinternet

KPN start vandaag met het aanbieden van een 1 Gbit/s glasvezelinternet voor 65 euro per maand. De downloadsnelheid is 1 Gbit/s en de uploadsnelheid bedraagt voorlopig 500 Mbit/s. Aan het einde van het jaar verhoogt KPN deze ook naar 1 Gbit/s.

De 1 Gbit/s glasvezelinternet snelheid van KPN is beschikbaar op meer dan 1,2 miljoen adressen in Nederland in gemeentes als Baarn, Barneveld, Bilthoven, Culemborg, Doetinchem, Emmeloord, Emmen, Houten, Huizen en Noordwijk.

Ook in delen van Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Den Haag kunnen bewoners met een glasvezelverbinding bij KPN 1 Gbit/s glasvezelinternet bestellen.

In de loop van 2021 verwacht KPN dat alle glasvezelaansluitingen gebruik kunnen maken van de 1 Gbit/s snelheid optie. Via kpn.com/gigabit kunnen consumenten en kleinzakelijke klanten de actuele beschikbaarheid bekijken.

KPN sluit in heel Nederland tot eind 2021 ongeveer 1 miljoen huishoudens op glasvezel aan, bovenop de ruim twee miljoen die het al heeft aangesloten.

'KPN wil geen nieuwe klanten meer voor XS4ALL'

KPN lijkt op termijn geen nieuwe klanten meer in te willen schrijven voor XS4ALL. Het merk lijkt louter nog in de lucht te worden gehouden om bestaande klanten niet weg te jagen. Dat suggereert Actiegroep XS4ALL Moet Blijven.

De actiegroep heeft inzage gekregen in een brief aan medewerkers van internetaanbieder XS4ALL waarin staat dat op 1 maart de 'overdracht van onderneming' plaatsvindt. Dat betekent dat al het XS4ALL-personeel in dienst is van KPN,

Het merk wordt niet opgeheven, maar KPN wil alle klanten uiterlijk op 1 januari 2022 hebben overgezet naar KPN techniek. In de brief worden geen beloften gedaan over behoud van de bijzonder technische diensten die XS4ALL nu nog levert.

Zondag 29 maart vindt een lanceringsfeest plaats van Freedom Internet, die een 'vangnet' voor XS4ALL-klanten en personeel hoopt te zijn.