Pagina's

dinsdag 31 december 2019

Freedom Internet vanaf maart in de lucht

Actiecomité XS4ALL Moet Blijven zet de oprichting van de onafhankelijke internetaanbieder Freedom Internet door, nu de gang naar de Ondernemingskamer door de ondernemingsraad van XS4ALL niet succesvol is gebleken.

Freedom Internet zit inmiddels zeer ruim boven het minimum aantal geldschieters dat nodig is om de provider van de grond te tillen. Er is al kantoorruimte gehuurd in Amstelveen en de eerste medewerkers van Freedom Internet zijn inmiddels in dienst. De meesten van hen zijn afkomstig van XS4ALL. De organisatie hoopt vanaf maart abonnementen te verkopen.

KPN heeft aangegeven wel nog weer met XS4ALL'ers in gesprek te willen, maar het actiecomité verwacht daar geen serieuze beleidswijziging van. 'Hooguit dat KPN gezien alle commotie bijvoorbeeld de merknaam XS4ALL wil laten bestaan, misschien zelfs met eigen helpdesk en woordvoering, maar uit een gesprek dat we als actiecomité vorige maand met KPN hadden, bleek dat ze hoe dan ook op technisch gebied door willen gaan met integratie,' schrijft Kirsten Verdel namens Freedom Internet.

XS4ALL kan zonder eigen technische infrastructuur en software niet de kwaliteit leveren zoals klanten die gewend zijn, stelt het actiecomité, dat spreekt over een verdere uitholling van de provider, de kaasschaafmethode die al jaren wordt toegepast. 'Steeds een beetje minder.'

maandag 30 december 2019

KPN voorziet alle 15.000 huishoudens uit Heerenveen in 2020 van glasvezel

KPN start in de eerste helft van 2020 met het aansluiten van de huishoudens in Heerenveen. Alle huishoudens ontvangen bericht wanneer naar verwachting glasvezel bij hen wordt aangelegd en wat bewoners daarvoor moeten doen. Daarnaast is in delen van Skoatterwâld al glasvezel aangelegd bij de bouw van de woningen. Het netwerk wordt wijk voor wijk en straat voor straat aangelegd. Eerst wordt de beste aanlegroute bepaald. Dan volgen de graafwerkzaamheden en wordt de glasvezelkabel gelegd.

vrijdag 27 december 2019

Eerste adressen buitengebied Coevorden hebben glasvezel: 'Echt geweldig'

Foto Anefo
Voor de zomer ging de eerste schop de grond in en nu een half jaar later zijn de eerste adressen in het buitengebied van de gemeente Coevorden aangesloten op glasvezel. Het gaat om huishoudens in Gees en Geesbrug. Een van de eersten met zo'n snelle interverbinding is Hans Habers in Gees. Sinds afgelopen vrijdag is hij aangesloten op glasvezel. "Super, echt geweldig. Je kan echt merken dat het sneller is."

dinsdag 24 december 2019

Glasvezel in de dorpen rond Roosendaal: nog geen witte rook

Glasvezel Buitenaf uit Almelo heeft het besluit over het aansluiten van de Roosendaalse dorpen op het snelle glasvezelnet opnieuw uitgesteld. Volgens woordvoerder Roël Hoppezak neemt het bedrijf tot 16 februari de tijd om met de mogelijke klanten in gesprek te gaan. Hoppezak heeft ontdekt dat er in Wouwse Plantage, Moerstraten, Nispen, Heerle en Wouw nog veel vooroordelen en misvattingen over glasvezel leven.

maandag 23 december 2019

Na Drachten nu ook Snits verglaasd door DeltaFiber

DeltaFiber, de challenger in de zakelijke glasvezelmarkt, heeft in een soepele samenwerking met telecombedrijf Eazit, de gemeente Sneek, én aannemersbedrijf Direct Connect Telecom ervoor gezorgd dat ondernemers op de Hemmen nu ook gebruik kunnen maken van internet van 100 tot 500 Mbit/S, vanaf 99 euro per maand.

De doelstelling van DeltaFiber is 5000 actieve abonnementen vóór 2025 afgesloten te hebben. Door de oplevering van de Hemmen komt deze weer een grote stap dichterbij.

vrijdag 20 december 2019

KPN rolt 1 Gbps glasvezel uit

KPN introduceert begin volgend jaar internetsnelheden van 1 Gigabit per seconde (1 Gbps) op zijn glasvezelnetwerk. Vanaf maart 2020 komt 1 Gbps stapsgewijs commercieel beschikbaar voor alle huishoudens met een glasvezelaansluiting van het netwerk van KPN.

De 1 Gbps internetsnelheid zal in maart al voor circa 1,5 miljoen adressen met een glasvezelaansluiting beschikbaar zijn in de grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en in tientallen andere plaatsen.

KPN rolt naar eigen zeggen de komende jaren 'massaal' glasvezel uit. De datagroei blijft volgens het bedrijf enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence.

Fluvius start met aanleg open glasvezelnetwerk in Poperinge

Fluvius bouwt in enkele gebieden in elk van de vijf steden (Genk, Gent, Diksmuide, Poperinge en Antwerpen) een aantal centrale ‘stopcontacten’ voor telecomoperatoren en legt van daaruit een glasvezelkabel naar de huizen in de buurt. Telecomoperatoren kunnen hun eigen infrastructuur op zo’n centraal ‘stopcontact’ aansluiten om hun diensten makkelijker in elk aangesloten huis aan te bieden.

‘Glasvezel-tot-in-de-woning’ (of Fiber-To-The-Home) maakt veel sneller internet mogelijk. Hierdoor zullen nieuwe toepassingen voor de consument, het onderwijs en het bedrijfsleven ontstaan. Denk daarbij aan gezondheidszorg of onderwijs op afstand, videoconferenties voor thuiswerkers, 8K-videokwaliteit, virtual reality-toepassingen etc. De technologie maakt ook mogelijk dat alle bewoners van een huis die toepassingen tegelijkertijd kunnen gebruiken.

De vraag naar meer en sneller internet zal alleen maar blijven toenemen. Er zijn al initiatieven rond glasvezel in ons land aangekondigd, maar die focussen bewust op stedelijke gebieden. Nutsbedrijf Fluvius is bezorgd dat in het komende decennium zo een nieuwe digitale kloof in Vlaanderen kan ontstaan, waarbij steden over snellere dataverbindingen zullen beschikken dan landelijke gebieden.
Frank Vanbrabant, CEO Fluvius: “We vinden het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot het internet van de toekomst. Ons open model zorgt ervoor dat huidige en nieuwe spelers hun diensten kunnen aanbieden aan de klant in stedelijke en rurale gebieden.”

Zo'n 1000 inwoners van Poperinge zullen kunnen intekenen op het aanbod. Zij krijgen allemaal een persoonlijke communicatie. De komende maanden organiseert Fluvius ook infobeurzen waar inwoners terecht kunnen met vragen of voor informatie. De werken zijn gestart en lopen nog tot de zomer 2020.

donderdag 19 december 2019

SKP in Pijnacker verhoogt tarieven

De eerste aanbieder heeft inmiddels de prijsverhoging voor 2020 bekendgemaakt. Het gaat om de kleine aanbieder SKP dat in Pijnacker tv en internet via kabel en glasvezel levert. De prijs van een abonnement waarbij tv, internet en telefonie via coax wordt geleverd gaat op 1 januari met 2,50 euro per maand omhoog. Dit komt overeen met een prijsverhoging van 30 euro op jaarbasis. Tegen de prijsverhoging staat wel een stijging van de internetsnelheid.

woensdag 18 december 2019

Omzet Nederlandse breedbandmarkt groeit bijna 5 procent in 2019

De Nederlandse breedbandmarkt ligt op koers om dit jaar een omzetgroei van bijna 5 procent te gaan realiseren, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Mede dankzij alsmaar aanhoudende prijsstijgingen, waartegen eindgebruikers maar weinig actie ondernemen.

De breedbandomzet groeide met 8,3 procent jaar op jaar naar 546 miljoen, zo blijkt uit het laatste breedbandrapport van Telecompaper. Het aantal breedbandverbindingen voor de massamarkt is in dezelfde periode ruim 100.000 toegenomen naar een totaal van ruim 7,6 miljoen.

Breedband de belangrijkste peiler onder de groei van de totale consumentenmarkt voor vaste telecom in Nederland. In het derde kwartaal van 2019 steeg de totale omzet uit vaste aansluitingen met 2,4 procent op jaarbasis tot meer dan 1,2 miljard euro. Tv-diensten droegen ook bij aan de groei, hoewel de omzetgroei vertraagde tot 1,7 procent vanwege een krimp in het aantal tv-abonnees. De omzet uit vaste telefonie daalde in het derde kwartaal met 9,2 procent als gevolg van een gestage daling in het aantal klanten.

De uitrol van gigabit breedbandverbindingen naar de massamarkt zal naar verwachting de komende jaren een belangrijke peiler onder verdere omzetgroei zijn.

maandag 16 december 2019

Ziggo verbetert klantenservice met MijnZiggo-app

De MijnZiggo-app is beschikbaar voor tablets en smartphones die functioneren op de besturingssystemen van Apple (iOS en iPadOS) en Google (Android). Ziggo biedt met de nieuwe app klanten op intuïtieve wijze een duidelijk inzicht in het abonnement dat bij het kabelbedrijf wordt gekocht. De MijnZiggo-app biedt daarnaast de helpende hand bij het instellen van apparatuur. Tevens kan directe hulp van de klantenservice ingeroepen worden. De MijnZiggo-app is gratis te gebruiken door alle klanten van het kabelbedrijf die een actief MijnZiggo-account bezitten.

vrijdag 13 december 2019

Helmonds mysterie: wanneer glasvezel in jouw wijk komt

De gemeente Helmond wil dat alle wijken eind 2021 aangesloten zijn op glasvezel. Na Helmond-Noord, Warande en Dierdonk komt glasvezel als eerst naar Mierlo-Hout. Daar start de aanleg naar verwachting in april. Bewoners worden vanzelf geïnformeerd wanneer de aanleg van de kabels (en dus de graafwerkzaamheden) start. De postcodecheck is voorlopig alleen beschikbaar voor inwoners van Helmond-Noord en Warande.

woensdag 11 december 2019

Zinzia Zorggroep kiest glasvezel van Eurofiber

Eurofiber voorziet vier zorglocaties en een datacenter van Zinzia Zorggroep van een glasvezelverbinding. Hiermee kan de Wageningse zorgverlener beter gebruikmaken van software-as-a-service, specifieke zorgtechnologie en slimme domotica. Die vereisen namelijk hoge snelheid, beschikbaarheid en beveiliging. Zinzia heeft een uitgesproken cloudstrategie en migreert daarom de komende jaren de ict-omgeving zo veel mogelijk naar de cloud. Om dit te faciliteren zullen de bandbreedtes gedurende de overeenkomst worden verlegd van Elan (Emulated Local Area Network) naar internet.

Geen zicht op glasvezel voor villabewoners in Huizen

Een deel van de buitengebieden van Huizen blijft verstoken van glasvezel. Tenzij de villabewoners zich verenigen en extra geld op tafel leggen. De Huizer VVD scoorde van de zomer in de gemeenteraad met een glasvezelmotie. De liberalen wezen op het feit dat een (klein) deel van Huizen nog steeds niet ’verglaasd’ is.

dinsdag 10 december 2019

Geen samenwerking glasvezelbedrijven in Weststellingwerf

De glasvezelbedrijven Kabelnoord en Glasvezel Buitenaf leggen beide hun eigen netwerk aan in het ‘witte’ buitengebied van Weststellingwerf. De gemeente heeft een poging gedaan om beide partijen te laten samenwerken, maar dat heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Glasvezel Buitenaf bevestigt dat er een eigen netwerk wordt aangelegd en dat eerst voor het zuidoostelijke deel van gemeente de vergunning is aangevraagd. Zo wordt nu al vanuit Steggerda een aansluiting gemaakt op het netwerk van dit bedrijf in de gemeente Steenwijkerland.

maandag 9 december 2019

Grootschalige glasvezelaanleg KPN in gemeente Amsterdam

In Amsterdam krijgen 320.000 huishoudens de komende jaren een aansluiting op het glasvezelnetwerk van KPN. Wethouder Digitale Stad Touria Meliani van de gemeente Amsterdam en Willem Offerhaus, directeur Executive Relations & Strategic projects van KPN gaven een toelichting op het project in het Eye Filmmuseum op de Promenadekade in Amsterdam-Noord. KPN begint in het eerste kwartaal van 2020 met de uitrol in de wijken Amsterdam-Noord en Buitenveldert. Het gaat om zogenoemde fiber to the home aansluitingen van de straatkast in de wijk tot in de woning van de consument.

KPN begint met de aanleg in de wijken Amsterdam-Buitenveldert (Noordelijk deel) en Amsterdam-Noord. Daarna zullen geleidelijk de andere wijken volgen. Halverwege volgend jaar zullen de eerste huishoudens aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk. Op dit moment hebben ruim 90.000 huishoudens al een glasvezelaansluiting van KPN (Oosterparkbuurt, IJburg, Indische Buurt, De Aker, Nieuw Sloten en Osdorp).

De aanleg van het glasvezelnetwerk in Amsterdam is een meerjarig project. KPN gaat het netwerk wijk voor wijk en straat voor straat aanleggen. Eerst wordt de beste aanlegroute bepaald. Dan volgen de graafwerkzaamheden en wordt de glasvezelkabel gelegd en in de woning gemonteerd. Bewoners worden hierover van tevoren geïnformeerd.

donderdag 5 december 2019

Analoog kijken bij Ziggo nog even in Gelderland en Limburg

Ziggo klanten in Gelderland, Noord-Brabant en vrijwel geheel Limburg kunnen voorlopig nog op analoge manier naar traditionele lineaire tv kijken.

Het kabelbedrijf heeft aan Totaal TV bevestigd dat de afschakeling van analoge tv pas in 2020 wordt voortgezet. De kabelaar begon in april 2018 met het gefaseerd uitzetten van analoge tv in het verzorgingsgebied.

Ziggo wil de vrijgekomen capaciteit inzetten voor sneller internet.

Brusselse middelbare scholen krijgen breedband

Tegen het einde van het jaar moeten de 175 onderwijsinstellingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aangesloten zijn op breedbandinternet via glasvezel. Het project, dat bestaat uit een investering van 13 miljoen euro over zes jaar, moet de digitale geletterdheid in Brusselse middelbare scholen helpen bevorderen. Het project 'Fiber to the School' werd in 2014 gelanceerd als onderdeel van het Multimedia Plan 1999-2019 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het moet ervoor zorgen dat 175 middelbare scholen in Brussel internet krijgen aan hoge snelheid. Dit project wordt uitgevoerd door het CIRB (Informatiecentrum van het Brussels Gewest) in samenwerking met IRISnet, de regionale speler in de ontwikkeling van infrastructuur en telecommunicatiediensten.

woensdag 4 december 2019

KPN sluit niet alle woningen in Wolvega aan op glasvezel

Het bedrijf KPN blijkt niet alle inwoners van Wolvega aan te sluiten op glasvezel, voor zover ze interesse hebben. Dat maakte inspreker Peter Spin maandagavond duidelijk tijdens de raadsvergadering. Waar de bedrijven Kabelnoord en Glasvezel Buitenaf de aansluitingen in het buitengebied doen, zou KPN glasvezel aanleggen in de kernen Wolvega en Noordwolde.

dinsdag 3 december 2019

GlasDraad start maart 2020 met de aanleg van glasvezel in het Westerkwartier


GlasDraad heeft aangekondigd vanaf maart 2020 een deel van de gemeente Westerkwartier van sneller internet te voorzien, ondanks dat het beoogde aantal inschrijvingen niet is behaald. Van de 7500 adressen in het Westerkwartier die door GlasDraad zijn benaderd, schreef 35 procent zich in vóór de deadline van afgelopen zondag 00.00 uur. Dat is minder dan de 40 procent die nodig was om in alle gebieden tot aanleg over te gaan. Naar aanleiding daarvan heeft GlasDraad besloten om wel tot aanleg over te gaan, maar alleen in de gebieden waar het enthousiasme voor sneller internet het grootst is.

maandag 2 december 2019

Ruim helft Leusdenaren kiest voor glasvezel

Ondanks dat bijna overal in Leusden glasvezel is aangelegd, kiest slechts 56 procent van de huishoudens voor een glasvezelabonnement. Met een gemiddelde glasvezelsnelheid van 244 Mb behoort Leusden samen met Amersfoort tot de snelste internetsteden in de provincie Utrecht. Alleen de buitengebieden zijn nog steeds niet aangesloten op glasvezel. Leusden heeft meer dan 99% glasvezeldekking. Op wat industrie rondom de Groene Zoom na heeft nagenoeg heel Leusden een glasvezelaansluiting. Ook in de kernen buiten Leusden zoals Hoevelaken, Baarn en Soest heeft glasvezel de overhand.

vrijdag 29 november 2019

ACM: glasvezelaanbieders moeten consument beter voorlichten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept aanbieders van nieuwe glasvezeldiensten op consumenten beter vooraf te informeren over hun aanbod.

Aanbieders geven nu nog vaak onvoldoende informatie over de termijn waarbinnen het nieuwe glasvezelnetwerk zal zijn aangelegd. Datzelfde geldt voor informatie over de voorwaarden waaronder consumenten van het contract afkunnen. Ook de kosten die consumenten moeten betalen wanneer zij pas later diensten willen afnemen, zijn vaak onduidelijk.

De ACM wil dat aanbieders de consumenten die een contract afsluiten goed informeren over de voorwaarden waaronder zij het contract aangaan. Zij moeten deze consumenten ook beter informeren over de voortgang van de aanleg van het netwerk. Mocht de afgesproken leveringstermijn niet worden gehaald, dan moet de aanbieder een nieuwe termijn melden. Ook moet hij de consument dan de mogelijkheid bieden om van het contract af te kunnen.

In gebieden waar plannen zijn om glasvezel uit te rollen, is de datum van levering vaak onzeker. Aanbieders moeten eerst een bepaalde hoeveelheid afnemers werven voordat zij de uitrol van het glasvezelnetwerk starten. Consumenten die in deze voorfase van de uitrol een contract afsluiten verkeren vaak lang in onzekerheid of en zo ja wanneer zij over glasvezel zullen beschikken.

De komende periode zal de ACM de signalen van consumenten monitoren en controleren of de aanbieders van glasvezel consumenten nu wel de vereiste duidelijkheid bieden.

donderdag 28 november 2019

Kabelnoord start aanleg van glasvezel in Noordwolde

Wethouder Jack Jongebloed en Niek Geelhoed, directeur van Kabelnoord, gaven woensdagmiddag het startsein voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de gemeente. Dit vond plaats aan de Molenstraat in Noordwolde. Tijdens deze handeling werd het startsein gegeven voor de graafwerkzaamheden. In totaal zal er door aannemer Van Gelder Telecom uit Hattem rond 350 kilometer gegraven worden. Ook komt op de locatie het PoP-station, het glasvezelverdeelstation. Vervolgens werd in Theeschenkerij De Buytenplaets het convenant ondertekend.

woensdag 27 november 2019

KPN voltooit 1.700ste glasvezel huisaansluiting in Zuidwijk en Huygenhoek

KPN NetwerkNL heeft binnen zes maanden de 1.700ste glasvezel huisaansluiting voltooid in de Heerhugowaardse wijken Zuidwijk en Huygenhoek. Van de huishoudens kan nu 77 procent gebruik maken van glasvezel. De overige bewoners binnen het aansluitgebied worden naar verwachting nog voor de jaarwisseling aangesloten. Voor aansluiting wordt de glasvezelkabel bij de gevel opgegraven en naar binnen gebracht via de kruipruimte, kelder of fundering. Na de daadwerkelijke aansluiting kan de provider de glasvezeldiensten activeren, en kunnen bewoners zelf kiezen wat voor abonnement ze daarbij willen.

maandag 25 november 2019

Binnenstad en Bergse Plaat krijgen gratis glasvezel

Op verschillende bushokjes in de stad of in de vorm van een kaart in je brievenbus heb je het vast wel meekregen: KPN NetwerkNL is bezig met het aanleggen van glasvezel in Bergen op Zoom. Vanaf 25 november starten de werkzaamheden in de binnenstad en de Bergse Plaat om toestemmingen op te halen voor gratis glasvezel. Het aanleggen van glasvezel op verschillende plaatsen in Bergen op Zoom is een onderdeel van de plannen van KPN. Het is de bedoeling dat de komende drie jaar ongeveer een miljoen huishoudens in Nederland gebruik kunnen maken van het vezel van glas, zo ook in onze stad.

vrijdag 22 november 2019

Weer uitstel besluit glasvezel kleine kernen Waadhoeke

De Fryske Mienskip op Glas stelt een besluit over aanleg van glasvezel in de dorpen ten zuiden van de A31 opnieuw uit. De dorpen Achlum, Baaium, Blessum, Boksum, Deinum, Herbaijum, Hitzum, Marsum, Schalsum, Spannum, Tzum, Winsum, Wjelsryp en Zweins konden tot 1 oktober de belangstelling peilen.

woensdag 20 november 2019

Te weinig Ossenaren willen glasvezel

Ondanks verwoede pogingen van E-Fiber, de gemeente en verschillende providers hebben te weinig Ossenaren zich de afgelopen maanden aangemeld voor glasvezel. In sommige dorpen werd de drempel van dertig procent weliswaar gehaald, maar dat geldt niet voor de hele gemeente. Daarmee dreigt Oss een witte vlek te worden in het noordoosten van Brabant. In onder meer Uden, Landerd en Bernheze ligt immers al een netwerk. Net als in de voormalige gemeente Maasdonk.

Plaspoelpolder betaalbaar op glasvezel

Twee BBR leden hebben de handen ineen geslagen en rollen, in samenwerking met Fibercrew, een concept uit waarbij ieder bedrijf in de Plaspoelpolder bij Voorburg (eindelijk) betaalbaar kan worden aangesloten op de glasvezel. Er liggen al heel veel glasvezelkabels in de PPP maar voor veel ondernemers en bedrijven zijn de aansluitkosten en maandelijkse abonnementskosten een drempel om over te stappen vertelt Matthijs in ‘t Anker van het IT bedrijf 2Eenheid.

maandag 18 november 2019

Aannemer voor glasvezelnetwerken Spitters uit Waalre mogelijk overgenomen door Belgische partij

Spitters, aannemer voor de aanleg van glasvezel- en kabelnetwerken, wordt mogelijk overgenomen door een grote Vlaamse partij. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is om toestemming gevraagd. pitters groeide in de afgelopen jaren hard. Het bedrijf legde in de regio glasvezelnetwerken aan in onder meer Eindhoven, Deurne, Cranendonck en Heeze-Leende. Volgens bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde informatie nam het personeelsbestand toe van 44 tot 53 medewerkers eind 2018.

Hilversum klaar voor Gigabit-internet

Hilversum is de tweede stad waar klanten van Ziggo internet met een downloadsnelheid tot een gigabit per seconde kunnen ervaren. Op 26 november gaat de knop om in de Mediastad. Daarbij is het niet nodig om straten (of tuinen) open te graven, want het vernieuwde netwerk ligt al klaar voor meer dan 42.000 huishoudens in deze stad.

Na de jaarwisseling gaat de uitrol verder, zodat twee derde van onze klanten in Nederland eind 2020 over 'een giga zonder graven' kan beschikken.

Ten opzichte van de gemiddelde 100-Mbps aansluiting in Nederland, is een downloadsnelheid tot 1-Gbps het tienvoudige. Daarmee kunnen klanten met meerder apparaten tegelijk online vrijwel onbeperkt 4K-films, tv-kijken en downloaden. Het binnenhalen van een nieuwe game van 45GB vergt dan slechts zes minuten in plaats van een uur.

Hoencamp erkent dat de huidige uploadsnelheid van 50-Mbps aan de magere kant lijkt ten opzichte van 1-Gbps download. Veruit de meeste klanten kunnen prima uit de voeten met deze upload.

Om klanten optimaal te bedienen via GigaNet, het netwerk van Vodafone en Ziggo, worden doorlopend inspanningen en investeringen gedaan. Hiertoe zijn specifiek in de regio Hilversum:
• 90 wijken aangepakt, waarin zich 2.809 straatkasten bevinden.
• 53.832 huisaansluitingen in de wijkkasten opnieuw aangesloten met nieuwe connectoren.
• 5.172 aansluitkabels vervangen in de straatkasten (interne bekabeling).
• 6 kilometer aan interne bekabeling in Hilversum geïnstalleerd.
• 3 zeer complexe datacentersystemen vervangen om de nieuwste technologieën door te geven aan onze klanten.

Het instaptarief voor nieuwe particuliere Giga-klanten in Hilversum is 34,95 euro per maand inclusief btw voor het eerste halfjaar. Daarna geldt de rest van het abonnementsjaar het reguliere tarief van 99,50 per maand inclusief btw. Dat is gemiddeld in het eerste jaar 67,25 euro per maand, inclusief btw voor internet tot 1-Gbps upload, 50-Mbps download, het meest uitgebreide TV-zenderpakket via de interactieve Next-box, Movies & Series, Ziggo Sport, ZiggoGo-app en vast bellen. Uiteraard zijn er via de site ook aantrekkelijke aanbiedingen voor zakelijke en voor bestaande klanten beschikbaar.

vrijdag 15 november 2019

Start campagne voor glasvezel in gemeente Amstelveen

'Supersnel en betrouwbaar internet voor iedereen in Amstelveen? Met glasvezel kan dat. Op 4 november is de campagne van E-Fiber gestart voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente Amstelveen. Dat meldt E-Fiber in een persbericht. 'E-Fiber kiest ervoor om, in tegenstelling tot veel andere partijen, ook de adressen in de buitengebieden kosteloos van een aansluiting te voorzien. Bewoners kunnen vanaf 4 november 2019 een abonnement afsluiten bij één van de providers die actief zijn in de gemeente Amstelveen.

donderdag 14 november 2019

Familie Butter uit Middenmeer als eerste aangesloten op glasvezelnetwerk Digitale Stad

Afgelopen week is de familie Butter uit Middenmeer als één van de eerste bewoners aangesloten op het glasvezelnetwerk van Digitale Stad. Zij hebben gekozen voor een glasvezelabonnement bij KPN. Alles is naar volle tevredenheid aangesloten. De komende weken worden steeds meer huishoudens aangesloten op het open glasvezelnetwerk van Digitale Stad.

In een groot gedeelte van het buitengebied van Hollands Kroon ligt het hoofdnetwerk. In een gedeelte is het netwerk zover klaar dat bewoners ook gebruik kunnen maken van de diensten.

De aansluitkosten bedragen eenmalig 1900 euro of een vastrechtvergoeding van 12,50 per maand. Daarnaast komen de kosten voor het glasvezelabonnement. Deze sluiten bewoners af bij één van de providers op het open glasvezelnetwerk.

woensdag 13 november 2019

Fluvius start piloot Fluvius-glasvezelnetwerk in Gent

Netbeheerder Fluvius voert een proefproject uit voor glasvezel-tot-in-de-woning (of fiber-to-the-home) in vijf Vlaamse steden en gemeenten. Fluvius start de uitrol in Gent waar 4500 inwoners de kans krijgen om aan te sluiten op het open glasvezelnetwerk.

Fluvius zal in enkele buurten in elk van de vijf gemeenten (Genk, Gent, Diksmuide, Poperinge en Antwerpen) een aantal centrale stopcontacten voor telecomoperatoren bouwen en van daaruit naar de huizen in de buurt een glasvezelkabel leggen. Telecomoperatoren kunnen hun eigen infrastructuur op zo’n centraal ‘stopcontact’ aansluiten om hun diensten makkelijker in elk aangesloten huis aan te bieden.

De huidige netwerkinfrastructuur in de straat botst volgens de netbeheerder in het komende decennium tegen zijn limieten aan, terwijl de vraag naar meer en sneller internet alleen maar zal blijven toenemen.

Er zijn al initiatieven rond glasvezel aangekondigd, maar die focussen bewust op stedelijke gebieden.

dinsdag 12 november 2019

Glasvezel voor huurwoningen in kleine kernen Steenbergen

Woningbouwcorporatie Stadlander gaat er samen met Glasvezel Buitenaf voor zorgen dat alle ruim 500 huurwoningen in Lepelstraat, Nieuw Vossemeer, De Heen en Kruisland worden aangesloten op glasvezel. Om dat te bereiken, tekenden Marc van der Steen, bestuurder van Stadlander, en Michiel Admiraal, directeur van Glasvezel Buitenaf, in Bergen op Zoom een uitvoeringsovereenkomst.

maandag 11 november 2019

Actiecomité XS4ALL Moet Blijven lanceert Freedom Internet

Het nieuwe internetaanbieder die is voortgekomen uit XS4ALL heet Freedom Internet gelanceerd. De nieuwe provider is te vinden op www.freedom.nl. Het doel van Freedom Internet is om een vrij, open en toegankelijk internet voor iedereen te bewerkstelligen, waarbij veiligheid, privacy en kwaliteit de kernwaarden zijn.

Donateurs krijgen alvast een @freedom.nl e-mailadres en een gratis domeinnaam.

Vroeg in het eerste kwartaal van 2020 worden de eerste diensten aangeboden. Men zal dan in ieder geval internet, televisie en telefonie leveren. Over aanvullende producten en diensten wordt later meer bekend. In eerste instantie levert men verbindingen via koper (ADSL) en glasvezel, daarna willen we ook graag de kabelmarkt openbreken.

Start aanleg glasvezel in Drachten

Wethouder Robert Bakker heeft een dezer dagen het officiële startsein gegeven voor aanleg van het glasvezelnetwerk in Drachten.  Bakker sloeg de hand aan de schop en heeft symbolisch de eerste hap grond uitgegraven. Het heugelijk feit vond plaats aan de Torenstraat. De klus wordt geklaard door KPN NetwerkNL, onderdeel van KPN en actief met de aanleg, het beheer en het vernieuwen van het vaste netwerk.

vrijdag 8 november 2019

Glasvezel in Den Helder, wachten of nu al overstappen?

Foto Michielverbeek
Op een aantal bedrijventerreinen in Den Helder ligt al glasvezel, maar helaas is het voor bewoners nog niet beschikbaar. Dat is jammer, want internet via glasvezel is de toekomst. In januari 2019 heeft KabelTex wel een aanvraag ingediend om een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Den Helder aan te leggen, waarvan de aanleg in mei 2019 is gestart. Wanneer glasvezelinternet ook beschikbaar is voor de bewoners van Den Helder, is nog niet duidelijk. Dat betekent twee dingen: bewoners houden het bij hun huidige internetabonnement in afwachting van glasvezel, of ze vergelijken de huidige aanbieders om te zien of ze een betere deal kunnen krijgen.

donderdag 7 november 2019

L2Fiber gaat gemeente Ridderkerk van glasvezel voorzien

L2Fiber gaat de gemeente Ridderkerk van glasvezel voorzien. In het Rotterdamse Kralingen is het bedrijf al bezig om glasvezelaansluitingen te realiseren. Inwoners van Ridderkerk hoeven in principe niets te betalen voor de aanleg. Volgens het Ridderkerks Dagblad zijn de gemeente en L2Fiber het eens geworden over de aanleg. Vanaf 11 november worden inwoners in het centrum op de hoogte gesteld over de komende werkzaamheden.

woensdag 6 november 2019

Eerste aansluiting glasvezel gemeente Buren

De familie Van de Kop, van de Aalsdijk in Asch, heeft de primeur in het buitengebied van gemeente Buren. Sinds afgelopen week hebben zij de beschikking over glasvezel. Uit handen van Erwin Vermeer van Buren op Glas, in bijzijn van wethouder Sietske Klein, kreeg familie Van de Kop een taart uitgereikt.

dinsdag 5 november 2019

Delta investeert 100 miljoen in Zeeuws glasvezelnetwerk

Delta investeert de komende jaren 100 miljoen in een Zeeuws glasvezelnetwerk. De eerste spade gaat in januari de grond in. De steden Middelburg, Goes en Terneuzen en een aantal kleinere kernen zijn als eerste aan de beurt.

Delta was al gestart met het verglazen van bedrijventerreinen. Nieuwbouwwoningen voorziet het bedrijf ook al van glasvezel. Nu gaat Delta glasvezel naar bestaande woningen aanleggen.

In de grotere steden van Zeeland ziet Delta de hoeveelheid data over het netwerk het sterkst toenemen. Daarom kiest de telecomprovider ervoor om als eerste Middelburg, Goes en Terneuzen van glasvezel te voorzien.

Uiteindelijk wordt alles glas.'Dat is het meest toekomstbestendig. Door heel Nederland leggen we glasvezelnetwerken aan en dat gaan we nu ook in Zeeland doen', zegt de van KPN afkomstige directeur Marcio Visser.

maandag 4 november 2019

Ziggo lanceert slimme Wifi-app

Ziggo lanceert een wifi-app om particulieren meer inzicht te geven in hun Wifi-situatie. Met de Wifi Assistant kan iedereen door middel van augmented reality (AR) zien hoe zijn wifi presteert op verschillende plekken in huis of op een klein kantoor.

Een algoritme plot de wifi-metingen in een 3D map en laat zien welke plekken de beste verbinding hebben en waar het beter kan. Na de test krijgt de gebruiker tips om zijn wifi-situatie te verbeteren.

Waar wifi soms nog een ongrijpbaar begrip is, maakt de AR-technologie in de app het mogelijk om een wifi-situatie te visualiseren middels een 3D-map. Het biedt dan ook meer inzicht dan andere speedtests. De app koppelt de verschillende meetpunten aan elkaar waardoor er een totaalbeeld ontstaat. De app vraagt de gebruiker om met de camera van de smartphone of tablet meetpunten in te voeren die de wifi-kwaliteit ter plekke weergeven. Een virtuele wifi-expert, genaamd Chris, helpt de gebruiker stapsgewijs door het proces heen en geeft na afloop gerichte tips om de wifi te verbeteren. Denk hierbij aan het aangeven van mogelijke stoorbronnen, wifi-drukte en tips om het modem of wifi-punt te verplaatsen voor een beter signaal.

Ziggo is op zoek gegaan naar een innovatieve en makkelijke manier om klanten 'voorbij het modem' te helpen. Tot voorheen kon de klantenservice alleen het modem uitlezen waar het wifi-signaal doorgaans nog goed is. Met de Wifi Assistant app is het mogelijk om een volledig beeld te krijgen van de wifi-situatie. Verder kunnen klanten, via de app, de 3D-map delen met de klantenservice voor verdere ondersteuning.

De app is vanaf vandaag gratis te downloaden in de App store (iOS) of de Play store (Android). Download hier het beeldmateriaal en de introductievideo. Voor meer informatie ga naar ziggo.nl/wifiapp.

vrijdag 1 november 2019

Delta verhoogt uploadsnelheid

De Zeeuwse kabelaar DELTA verhoogt de maximale uploadsnelheid van internet via de kabel naar 100 Mbps. Tot nu toe was dat 40 Mbps.

De nieuwe uploadsnelheden komen in het eerste kwartaal van 2020 beschikbaar.

Om dat mogelijk te maken wordt een technische laag in het netwerk eerst nog vernieuwd.

Next Generation Netwerk is een groot vernieuwingsproject waarmee DELTA in 2017 startte om de capaciteit en internetsnelheden in het netwerk flink te verhogen. Daarvoor vernieuwt het bedrijf op 15.000 plaatsen door heel Zeeland netwerkapparatuur. Ook stapte DELTA over op volledig digitale televisie en radio.

woensdag 30 oktober 2019

Glasvezel in buitengebied Zaltbommel als spannend jongensboek

Als de markt het niet doet, doen wij het. Zo begon een spannend jongensboek voor wethouder Kees Zondag uit Zaltbommel en zijn rechterhand Stan Herms. Het duurde meer dan vijf jaar. Maar het kwam voor elkaar. De ambitie is dat binnenkort de inwoners van het buitengebied van zeven gemeenten in Rivierenland beschikken over snel internet. Inschrijving bij Digitale Stad kan nog steeds.

Glasvezel buitenaf start met aanleg op Goeree-Overflakkee

Goed nieuws voor de inwoners van het buitengebied van Goeree-Overflakkee en van de kernen Achthuizen, Den Bommel en Stad aan ‘t Haringvliet. Glasvezel buitenaf gaat starten met de aanleg van glasvezel. Ondanks dat het benodigde percentage niet is behaald, is het dankzij de garantstelling van Franzen Landbouw/ Comgoed B.V. en TTW Systeem B.V. alsnog gelukt om de inwoners zekerheid te geven op de komst van het supersnelle netwerk. Wel is het van groot belang dat het deelnamepercentage doorgroeit. Glasvezel buitenaf zal daarom de komende tijd met ondersteuning van de gemeente Goeree-Overflakkee, Woningbouwvereniging Oost West Wonen, Rabobank, Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee (FOGO) en LTO de nodige inspanningen verrichten om nog zoveel mogelijk inwoners in te schrijven. 

dinsdag 29 oktober 2019

T-Mobile gaat 'keihard' de concurrentie aan met KPN en Ziggo

T-Mobile Nederland breekt naar eigen zeggen nu ook de markt voor vast internet open door 'keihard' de concurrentie aan te gaan met KPN en VodafoneZiggo.

T-Mobile wil het aantal klanten dat gebruikmaakt van een gecombineerd (mobiel & vast) abonnement fors laten toenemen. Daarom start de aanbieder vandaag een offensief waarbij de klant Unlimited voor mobiel kan combineren met het snelste vaste internet van T-Mobile dat op zijn adres beschikbaar is. Dit kan oplopen tot een snelheid van 1Gb/s wanneer gebruik kan worden gemaakt van het eigen glasvezelnetwerk.

Wanneer een consument Unlimited mobiel en vast internet combineert in het Klantvoordeelprogramma, betaalt hij slechts 25 euro voor Unlimited en 25 euro voor vast.

p 1,1 miljoen huisadressen waar T-Mobile haar diensten via het eigen glasvezelnetwerk aanbiedt kan nu al gebruik worden gemaakt van een internetabonnement met een snelheid van 1Gbit/s.

Op plekken waar T-Mobile geen eigen netwerk heeft, geldt een maximale internetsnelheid tot 100 Mbit/s.

Aanleg glasvezel in buitengebied Cranendonck start eind januari

Het heeft even geduurd, maar binnenkort gaat de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Cranendonck dan echt van start. De komende weken vinden voorbereidende werkzaamheden plaats en eind januari 2020 moet dan werkelijk de schop de grond in. In eerste instantie zou er in augustus 2018 met de aanleg begonnen worden in het buitengebied van Cranendonck. Maar verontreiniging met zinkassen zorgden ervoor dat nader onderzoek nodig was en de startdatum meermaals werd uitgesteld.

maandag 28 oktober 2019

Opnieuw gaslek bij aanleg glasvezel in Hoogezand

Was het vrijdagochtend raak in de Paulus Potterstraat, in het begin van de avond is in Hoogezand opnieuw een gaslek ontstaan bij de aanleg van glasvezel. Ditmaal in de Houtmanstraat. Metingen door de brandweer hebben uitgewezen dat weliswaar gas vrijkomt, maar dat van gevaar geen sprake is. Enexis heeft het gas gedicht.

vrijdag 25 oktober 2019

Crowdfunding alternatief XS4ALL in november van start

In november moet de crowdfunding-campagne van start gaan waarmee 'Plan B' voor een nieuwe ISP a la XS4ALL financieel onderbouwd moet worden. Tegelijk moet dan ook de naam en vorm van de nieuwe internetaanbieder onthuld worden. De normen, waarden en cultuur van XS4ALL moeten in de nieuwe ISP voortbestaan. XS4ALL-eigenaar KPN besloot in januari om de dochter op te laten gaan in het KPN-merk. Eind september werd duidelijk dat KPN niet van dit voornemen zal afwijken.

donderdag 24 oktober 2019

Pon maakt van KPN glasvezel eenheidsworst

Pon werd enkele maanden geleden door KPN gepresenteerd als de nieuwe techniek die het glasvezelnetwerk van het telecombedrijf voor langere tijd toekomstzeker moet maken en houden. Maar is pon voor de consument een goede ontwikkeling? Het lijkt er vooral op dat KPN de voordelige vruchten van de door Nokia aan het telecombedrijf geleverde techniek plukt. De aanleg van glasvezelnetwerken wordt met pon niet alleen goedkoper in vergelijk met tot nu toe gebruikte point to point technieken als ethernet over fiber en gigabit over fiber. Pon is daarnaast ook energiezuiniger. Dit is belangrijk voor KPN om de milieudoelstellingen te behalen. Maar het wellicht belangrijkste voordeel wordt door KPN – bewust of onbewust – onder de pet gehouden.

woensdag 23 oktober 2019

Proximus lanceert 'Fiber voor Knokke-Heist'

De komende jaren wordt Knokke-Heist geleidelijk met glasvezel bediend en krijgt een groot aantal bedrijven en gezinnen toegang tot het vaste communicatienetwerk van de toekomst. Zo is bedrijvenpark ’t Walletje al met glasvezel uitgerust.

Met het project 'Fiber voor Knokke-Heist’ is Proximus de eerste operator die fiber niet alleen in nieuwe verkavelingen, maar ook tot in bestaande woningen brengt. Het is de ambitie van Proximus om tegen einde 2023 fiber uit te rollen tot aan meer dan 30.000 woningen en bedrijven in Knokke-Heist.

In 2016 lanceerde Proximus het investeringsplan 'Fiber voor België', om glasvezel uit te rollen naar het merendeel van de bedrijven en stedelijke centra in België.

dinsdag 22 oktober 2019

XS4ALL naar de rechter om opheffing te voorkomen

Zoals al min of meer was aangekondigd gaat de Ondernemingsraad (OR) van XS4ALL in beroep tegen het besluit om internetaanbieder XS4ALL op te heffen. De OR vindt dat dit plan negatief uitpakt voor moedermaatschappij KPN, de klanten en de medewerkers van XS4ALL. De gesprekken tussen de OR en KPN zijn op niets uitgelopen. Daarom legt de OR het besluit voor aan de rechter.

Volgens de OR is het plan tot integratie slecht onderbouwd, is er voor het plan selectief gebruik gemaakt van te oude onderzoeken en is het plan in strijd met in het verleden gemaakte afspraken over de onafhankelijkheid van XS4ALL binnen de KPN-groep.

Ook een onderzoek van onafhankelijke financiële experts wijst volgens het OR uit dat de businesscase ‘ernstige gebreken’ bevat, en dat er een reële mogelijkheid is dat deze negatief uitvalt.

maandag 21 oktober 2019

ACM: brede uitrol glasvezel nodig voor toekomstbestendig telecomnet

Glasvezelaansluitingen bieden consumenten meer keuzevrijheid en zijn nodig om nu en in de toekomst te voldoen aan de groeiende vraag naar snel breedband internet. Het aantal aansluitingen neemt weer gestaag toe, maar vooral in de stedelijke gebieden zijn er situaties ontstaan waarbij de uitrol vertraging oploopt. Dat beschrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de marktstudie glasvezel, die vandaag gepubliceerd wordt.

Er is het afgelopen jaar veel te doen geweest rond de uitrol van glas in verschillende gemeenten, zowel in dorpen en steden als buiten de bebouwde kom. De ACM heeft de marktstudie uitgevoerd om te bekijken hoe de markt bijdraagt aan deze belangrijke innovatie. In buitengebieden kunnen mede door lokale initiatieven steeds meer huishoudens beschikken over snel internet via glasvezel. Binnen de bebouwde kom, in steden en dorpskernen, bestaan knelpunten. Naar aanleiding van de gesignaleerde knelpunten komt de ACM met enkele suggesties om de markt beter te laten werken.

Henk Don, bestuurslid ACM: ‘We zien dat in stedelijk gebied vaak meerdere partijen op dezelfde locatie glasvezel aankondigen. De dubbele uitrol van glasvezel is als toevoeging op de bestaande koper- en kabelnetwerken meestal niet rendabel. Partijen kunnen binnen het huidige systeem strategisch reageren op glasvezelprojecten van concurrenten, die daardoor vertraagd of beperkt worden.’

Deze gedragingen richting concurrerende glasvezelprojecten vergroten de onzekerheden voor investeerders in glasvezel. Dit kan ervoor zorgen dat investeerders afhaken en daardoor leiden tot minder investeringen in de uitrol van glasvezel in bepaalde gebieden. De kansen die momenteel aanwezig zijn voor de grootschalige aanleg van glasvezel in Nederland worden zodoende niet optimaal benut.

De ACM beschrijft naar aanleiding van de waargenomen knelpunten in de marktverkenning enkele suggesties, die binnen het huidige systeem kunnen bijdragen aan het beter benutten van de mogelijkheden die de markt voor glasvezel momenteel biedt.

Ten eerste zouden partijen die glasvezel uitrollen mogelijkheden kunnen verkennen voor gezamenlijke investeringen. De ACM is bereid om op verzoek van de betrokken marktpartijen de verschillende mogelijkheden binnen het mededingingsrechtelijke kader te verkennen. De consument kan met de juiste condities baat hebben bij samenwerking tussen marktpartijen, doordat providers daarmee sneller en in een groter gebied diensten kunnen aanbieden over glasvezel.
Ten tweede constateert de ACM dat er winst kan worden behaald als gemeenten, waterschappen en provincies de voorwaarden die zij hanteren voor het aanleggen van glasvezelnetwerken zoveel mogelijk op elkaar afstemmen en bekendmaken. Dat biedt duidelijkheid aan alle partijen die glasvezelnetwerken willen aanleggen, voorkomt daarmee onzekerheid bij investeerders en versnelt het uitrolproces.

Tot slot ziet de ACM aanleiding om de markt nauwlettend te gaan monitoren. Op die manier kan beter worden vastgesteld of concurrentie tussen partijen voor problemen zorgt.

vrijdag 18 oktober 2019

Proximus past fair use policy 'onbeperkt internet' aan

Proximus past de voorwaarden van zijn vaste internetverbindingen met 'onbeperkt datavolume' aan. De provider gaat na een verbruik van 3TB in een maand de snelheid beperken. Nu is dat nog na 750GB. Gebruikers kunnen de snelheid zelf weer ophogen. Op de Proximus-website staat bij de pagina over het Epic Combo-pakket dat de wijziging vanaf 1 november ingaat. De provider bevestigt tegenover Tweakers dat de nieuwe regeling zal gelden voor alle internetabonnementen met 'onbeperkte internetvolumes'.