Pagina's

dinsdag 31 december 2019

Freedom Internet vanaf maart in de lucht

Actiecomité XS4ALL Moet Blijven zet de oprichting van de onafhankelijke internetaanbieder Freedom Internet door, nu de gang naar de Ondernemingskamer door de ondernemingsraad van XS4ALL niet succesvol is gebleken.

Freedom Internet zit inmiddels zeer ruim boven het minimum aantal geldschieters dat nodig is om de provider van de grond te tillen. Er is al kantoorruimte gehuurd in Amstelveen en de eerste medewerkers van Freedom Internet zijn inmiddels in dienst. De meesten van hen zijn afkomstig van XS4ALL. De organisatie hoopt vanaf maart abonnementen te verkopen.

KPN heeft aangegeven wel nog weer met XS4ALL'ers in gesprek te willen, maar het actiecomité verwacht daar geen serieuze beleidswijziging van. 'Hooguit dat KPN gezien alle commotie bijvoorbeeld de merknaam XS4ALL wil laten bestaan, misschien zelfs met eigen helpdesk en woordvoering, maar uit een gesprek dat we als actiecomité vorige maand met KPN hadden, bleek dat ze hoe dan ook op technisch gebied door willen gaan met integratie,' schrijft Kirsten Verdel namens Freedom Internet.

XS4ALL kan zonder eigen technische infrastructuur en software niet de kwaliteit leveren zoals klanten die gewend zijn, stelt het actiecomité, dat spreekt over een verdere uitholling van de provider, de kaasschaafmethode die al jaren wordt toegepast. 'Steeds een beetje minder.'

maandag 30 december 2019

KPN voorziet alle 15.000 huishoudens uit Heerenveen in 2020 van glasvezel

KPN start in de eerste helft van 2020 met het aansluiten van de huishoudens in Heerenveen. Alle huishoudens ontvangen bericht wanneer naar verwachting glasvezel bij hen wordt aangelegd en wat bewoners daarvoor moeten doen. Daarnaast is in delen van Skoatterwâld al glasvezel aangelegd bij de bouw van de woningen. Het netwerk wordt wijk voor wijk en straat voor straat aangelegd. Eerst wordt de beste aanlegroute bepaald. Dan volgen de graafwerkzaamheden en wordt de glasvezelkabel gelegd.

vrijdag 27 december 2019

Eerste adressen buitengebied Coevorden hebben glasvezel: 'Echt geweldig'

Foto Anefo
Voor de zomer ging de eerste schop de grond in en nu een half jaar later zijn de eerste adressen in het buitengebied van de gemeente Coevorden aangesloten op glasvezel. Het gaat om huishoudens in Gees en Geesbrug. Een van de eersten met zo'n snelle interverbinding is Hans Habers in Gees. Sinds afgelopen vrijdag is hij aangesloten op glasvezel. "Super, echt geweldig. Je kan echt merken dat het sneller is."

dinsdag 24 december 2019

Glasvezel in de dorpen rond Roosendaal: nog geen witte rook

Glasvezel Buitenaf uit Almelo heeft het besluit over het aansluiten van de Roosendaalse dorpen op het snelle glasvezelnet opnieuw uitgesteld. Volgens woordvoerder Roël Hoppezak neemt het bedrijf tot 16 februari de tijd om met de mogelijke klanten in gesprek te gaan. Hoppezak heeft ontdekt dat er in Wouwse Plantage, Moerstraten, Nispen, Heerle en Wouw nog veel vooroordelen en misvattingen over glasvezel leven.

maandag 23 december 2019

Na Drachten nu ook Snits verglaasd door DeltaFiber

DeltaFiber, de challenger in de zakelijke glasvezelmarkt, heeft in een soepele samenwerking met telecombedrijf Eazit, de gemeente Sneek, én aannemersbedrijf Direct Connect Telecom ervoor gezorgd dat ondernemers op de Hemmen nu ook gebruik kunnen maken van internet van 100 tot 500 Mbit/S, vanaf 99 euro per maand.

De doelstelling van DeltaFiber is 5000 actieve abonnementen vóór 2025 afgesloten te hebben. Door de oplevering van de Hemmen komt deze weer een grote stap dichterbij.

vrijdag 20 december 2019

KPN rolt 1 Gbps glasvezel uit

KPN introduceert begin volgend jaar internetsnelheden van 1 Gigabit per seconde (1 Gbps) op zijn glasvezelnetwerk. Vanaf maart 2020 komt 1 Gbps stapsgewijs commercieel beschikbaar voor alle huishoudens met een glasvezelaansluiting van het netwerk van KPN.

De 1 Gbps internetsnelheid zal in maart al voor circa 1,5 miljoen adressen met een glasvezelaansluiting beschikbaar zijn in de grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en in tientallen andere plaatsen.

KPN rolt naar eigen zeggen de komende jaren 'massaal' glasvezel uit. De datagroei blijft volgens het bedrijf enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence.

Fluvius start met aanleg open glasvezelnetwerk in Poperinge

Fluvius bouwt in enkele gebieden in elk van de vijf steden (Genk, Gent, Diksmuide, Poperinge en Antwerpen) een aantal centrale ‘stopcontacten’ voor telecomoperatoren en legt van daaruit een glasvezelkabel naar de huizen in de buurt. Telecomoperatoren kunnen hun eigen infrastructuur op zo’n centraal ‘stopcontact’ aansluiten om hun diensten makkelijker in elk aangesloten huis aan te bieden.

‘Glasvezel-tot-in-de-woning’ (of Fiber-To-The-Home) maakt veel sneller internet mogelijk. Hierdoor zullen nieuwe toepassingen voor de consument, het onderwijs en het bedrijfsleven ontstaan. Denk daarbij aan gezondheidszorg of onderwijs op afstand, videoconferenties voor thuiswerkers, 8K-videokwaliteit, virtual reality-toepassingen etc. De technologie maakt ook mogelijk dat alle bewoners van een huis die toepassingen tegelijkertijd kunnen gebruiken.

De vraag naar meer en sneller internet zal alleen maar blijven toenemen. Er zijn al initiatieven rond glasvezel in ons land aangekondigd, maar die focussen bewust op stedelijke gebieden. Nutsbedrijf Fluvius is bezorgd dat in het komende decennium zo een nieuwe digitale kloof in Vlaanderen kan ontstaan, waarbij steden over snellere dataverbindingen zullen beschikken dan landelijke gebieden.
Frank Vanbrabant, CEO Fluvius: “We vinden het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot het internet van de toekomst. Ons open model zorgt ervoor dat huidige en nieuwe spelers hun diensten kunnen aanbieden aan de klant in stedelijke en rurale gebieden.”

Zo'n 1000 inwoners van Poperinge zullen kunnen intekenen op het aanbod. Zij krijgen allemaal een persoonlijke communicatie. De komende maanden organiseert Fluvius ook infobeurzen waar inwoners terecht kunnen met vragen of voor informatie. De werken zijn gestart en lopen nog tot de zomer 2020.

donderdag 19 december 2019

SKP in Pijnacker verhoogt tarieven

De eerste aanbieder heeft inmiddels de prijsverhoging voor 2020 bekendgemaakt. Het gaat om de kleine aanbieder SKP dat in Pijnacker tv en internet via kabel en glasvezel levert. De prijs van een abonnement waarbij tv, internet en telefonie via coax wordt geleverd gaat op 1 januari met 2,50 euro per maand omhoog. Dit komt overeen met een prijsverhoging van 30 euro op jaarbasis. Tegen de prijsverhoging staat wel een stijging van de internetsnelheid.

woensdag 18 december 2019

Omzet Nederlandse breedbandmarkt groeit bijna 5 procent in 2019

De Nederlandse breedbandmarkt ligt op koers om dit jaar een omzetgroei van bijna 5 procent te gaan realiseren, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Mede dankzij alsmaar aanhoudende prijsstijgingen, waartegen eindgebruikers maar weinig actie ondernemen.

De breedbandomzet groeide met 8,3 procent jaar op jaar naar 546 miljoen, zo blijkt uit het laatste breedbandrapport van Telecompaper. Het aantal breedbandverbindingen voor de massamarkt is in dezelfde periode ruim 100.000 toegenomen naar een totaal van ruim 7,6 miljoen.

Breedband de belangrijkste peiler onder de groei van de totale consumentenmarkt voor vaste telecom in Nederland. In het derde kwartaal van 2019 steeg de totale omzet uit vaste aansluitingen met 2,4 procent op jaarbasis tot meer dan 1,2 miljard euro. Tv-diensten droegen ook bij aan de groei, hoewel de omzetgroei vertraagde tot 1,7 procent vanwege een krimp in het aantal tv-abonnees. De omzet uit vaste telefonie daalde in het derde kwartaal met 9,2 procent als gevolg van een gestage daling in het aantal klanten.

De uitrol van gigabit breedbandverbindingen naar de massamarkt zal naar verwachting de komende jaren een belangrijke peiler onder verdere omzetgroei zijn.

maandag 16 december 2019

Ziggo verbetert klantenservice met MijnZiggo-app

De MijnZiggo-app is beschikbaar voor tablets en smartphones die functioneren op de besturingssystemen van Apple (iOS en iPadOS) en Google (Android). Ziggo biedt met de nieuwe app klanten op intuïtieve wijze een duidelijk inzicht in het abonnement dat bij het kabelbedrijf wordt gekocht. De MijnZiggo-app biedt daarnaast de helpende hand bij het instellen van apparatuur. Tevens kan directe hulp van de klantenservice ingeroepen worden. De MijnZiggo-app is gratis te gebruiken door alle klanten van het kabelbedrijf die een actief MijnZiggo-account bezitten.

vrijdag 13 december 2019

Helmonds mysterie: wanneer glasvezel in jouw wijk komt

De gemeente Helmond wil dat alle wijken eind 2021 aangesloten zijn op glasvezel. Na Helmond-Noord, Warande en Dierdonk komt glasvezel als eerst naar Mierlo-Hout. Daar start de aanleg naar verwachting in april. Bewoners worden vanzelf geïnformeerd wanneer de aanleg van de kabels (en dus de graafwerkzaamheden) start. De postcodecheck is voorlopig alleen beschikbaar voor inwoners van Helmond-Noord en Warande.

woensdag 11 december 2019

Zinzia Zorggroep kiest glasvezel van Eurofiber

Eurofiber voorziet vier zorglocaties en een datacenter van Zinzia Zorggroep van een glasvezelverbinding. Hiermee kan de Wageningse zorgverlener beter gebruikmaken van software-as-a-service, specifieke zorgtechnologie en slimme domotica. Die vereisen namelijk hoge snelheid, beschikbaarheid en beveiliging. Zinzia heeft een uitgesproken cloudstrategie en migreert daarom de komende jaren de ict-omgeving zo veel mogelijk naar de cloud. Om dit te faciliteren zullen de bandbreedtes gedurende de overeenkomst worden verlegd van Elan (Emulated Local Area Network) naar internet.

Geen zicht op glasvezel voor villabewoners in Huizen

Een deel van de buitengebieden van Huizen blijft verstoken van glasvezel. Tenzij de villabewoners zich verenigen en extra geld op tafel leggen. De Huizer VVD scoorde van de zomer in de gemeenteraad met een glasvezelmotie. De liberalen wezen op het feit dat een (klein) deel van Huizen nog steeds niet ’verglaasd’ is.

dinsdag 10 december 2019

Geen samenwerking glasvezelbedrijven in Weststellingwerf

De glasvezelbedrijven Kabelnoord en Glasvezel Buitenaf leggen beide hun eigen netwerk aan in het ‘witte’ buitengebied van Weststellingwerf. De gemeente heeft een poging gedaan om beide partijen te laten samenwerken, maar dat heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Glasvezel Buitenaf bevestigt dat er een eigen netwerk wordt aangelegd en dat eerst voor het zuidoostelijke deel van gemeente de vergunning is aangevraagd. Zo wordt nu al vanuit Steggerda een aansluiting gemaakt op het netwerk van dit bedrijf in de gemeente Steenwijkerland.

maandag 9 december 2019

Grootschalige glasvezelaanleg KPN in gemeente Amsterdam

In Amsterdam krijgen 320.000 huishoudens de komende jaren een aansluiting op het glasvezelnetwerk van KPN. Wethouder Digitale Stad Touria Meliani van de gemeente Amsterdam en Willem Offerhaus, directeur Executive Relations & Strategic projects van KPN gaven een toelichting op het project in het Eye Filmmuseum op de Promenadekade in Amsterdam-Noord. KPN begint in het eerste kwartaal van 2020 met de uitrol in de wijken Amsterdam-Noord en Buitenveldert. Het gaat om zogenoemde fiber to the home aansluitingen van de straatkast in de wijk tot in de woning van de consument.

KPN begint met de aanleg in de wijken Amsterdam-Buitenveldert (Noordelijk deel) en Amsterdam-Noord. Daarna zullen geleidelijk de andere wijken volgen. Halverwege volgend jaar zullen de eerste huishoudens aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk. Op dit moment hebben ruim 90.000 huishoudens al een glasvezelaansluiting van KPN (Oosterparkbuurt, IJburg, Indische Buurt, De Aker, Nieuw Sloten en Osdorp).

De aanleg van het glasvezelnetwerk in Amsterdam is een meerjarig project. KPN gaat het netwerk wijk voor wijk en straat voor straat aanleggen. Eerst wordt de beste aanlegroute bepaald. Dan volgen de graafwerkzaamheden en wordt de glasvezelkabel gelegd en in de woning gemonteerd. Bewoners worden hierover van tevoren geïnformeerd.

donderdag 5 december 2019

Analoog kijken bij Ziggo nog even in Gelderland en Limburg

Ziggo klanten in Gelderland, Noord-Brabant en vrijwel geheel Limburg kunnen voorlopig nog op analoge manier naar traditionele lineaire tv kijken.

Het kabelbedrijf heeft aan Totaal TV bevestigd dat de afschakeling van analoge tv pas in 2020 wordt voortgezet. De kabelaar begon in april 2018 met het gefaseerd uitzetten van analoge tv in het verzorgingsgebied.

Ziggo wil de vrijgekomen capaciteit inzetten voor sneller internet.

Brusselse middelbare scholen krijgen breedband

Tegen het einde van het jaar moeten de 175 onderwijsinstellingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aangesloten zijn op breedbandinternet via glasvezel. Het project, dat bestaat uit een investering van 13 miljoen euro over zes jaar, moet de digitale geletterdheid in Brusselse middelbare scholen helpen bevorderen. Het project 'Fiber to the School' werd in 2014 gelanceerd als onderdeel van het Multimedia Plan 1999-2019 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het moet ervoor zorgen dat 175 middelbare scholen in Brussel internet krijgen aan hoge snelheid. Dit project wordt uitgevoerd door het CIRB (Informatiecentrum van het Brussels Gewest) in samenwerking met IRISnet, de regionale speler in de ontwikkeling van infrastructuur en telecommunicatiediensten.

woensdag 4 december 2019

KPN sluit niet alle woningen in Wolvega aan op glasvezel

Het bedrijf KPN blijkt niet alle inwoners van Wolvega aan te sluiten op glasvezel, voor zover ze interesse hebben. Dat maakte inspreker Peter Spin maandagavond duidelijk tijdens de raadsvergadering. Waar de bedrijven Kabelnoord en Glasvezel Buitenaf de aansluitingen in het buitengebied doen, zou KPN glasvezel aanleggen in de kernen Wolvega en Noordwolde.

dinsdag 3 december 2019

GlasDraad start maart 2020 met de aanleg van glasvezel in het Westerkwartier


GlasDraad heeft aangekondigd vanaf maart 2020 een deel van de gemeente Westerkwartier van sneller internet te voorzien, ondanks dat het beoogde aantal inschrijvingen niet is behaald. Van de 7500 adressen in het Westerkwartier die door GlasDraad zijn benaderd, schreef 35 procent zich in vóór de deadline van afgelopen zondag 00.00 uur. Dat is minder dan de 40 procent die nodig was om in alle gebieden tot aanleg over te gaan. Naar aanleiding daarvan heeft GlasDraad besloten om wel tot aanleg over te gaan, maar alleen in de gebieden waar het enthousiasme voor sneller internet het grootst is.

maandag 2 december 2019

Ruim helft Leusdenaren kiest voor glasvezel

Ondanks dat bijna overal in Leusden glasvezel is aangelegd, kiest slechts 56 procent van de huishoudens voor een glasvezelabonnement. Met een gemiddelde glasvezelsnelheid van 244 Mb behoort Leusden samen met Amersfoort tot de snelste internetsteden in de provincie Utrecht. Alleen de buitengebieden zijn nog steeds niet aangesloten op glasvezel. Leusden heeft meer dan 99% glasvezeldekking. Op wat industrie rondom de Groene Zoom na heeft nagenoeg heel Leusden een glasvezelaansluiting. Ook in de kernen buiten Leusden zoals Hoevelaken, Baarn en Soest heeft glasvezel de overhand.