Pagina's

vrijdag 27 september 2019

ACM: verschil tussen buitengebied en stedelijk gebied bij uitrol glasvezel

De meeste buitengebieden in Nederland zijn inmiddels voorzien van glasvezel. In stedelijke gebieden gaat de uitrol minder snel. Dat vertelt Annemarie Sipkes, directeur Telecom, Vervoer en Post bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een toelichting op de stand van zaken van de Nederlandse glasvezelmarkt.

De afgelopen jaren is er in Nederland relatief weinig glasvezel uitgerold. Recent is de belangstelling voor het uitrollen van glasvezel voor huishoudens in Nederland toegenomen. Dat komt vooral door grotere bereidheid van investeerders om kapitaal beschikbaar te stellen voor de uitrol van glasvezel. Daardoor zijn meerdere partijen toegetreden tot de markt. De ACM ziet meerwaarde in de uitrol van glasvezelnetwerken, naast de bestaande koper- en kabelnetwerken, omdat daarmee innovatie wordt gestimuleerd en ook op langere termijn aan de stijgende vraag naar bandbreedte voldaan kan worden.

Het grootste deel van de buitengebieden in Nederland is inmiddels voorzien van glasvezel. De markt heeft hier goed gewerkt. Het speelveld verlegt zich nu meer naar stedelijke gebieden. In stedelijke gebieden lijkt de uitrol minder snel dan gepland te verlopen. De ACM heeft signalen ontvangen over problemen die worden ervaren bij de uitrol in stedelijke gebieden. Als die signalen terecht zijn, bestaat de kans dat infrastructuurinvesteerders, die de laatste jaren met name hebben gezorgd voor de toename van de uitrol van glasvezel in Nederland, in de toekomst niet verder zullen investeren.

donderdag 26 september 2019

'Glasvezel is zetje in de rug voor Zundert BV'

Op de melkveehouderij van Will Vermeeren aan de Bigtelaar in Rijsbergen hebben wethouder Patrick Kok van de Gemeente Zundert en directeur Eric Vos van het bedrijf E-fiber donderdag een samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van glasvezel in het binnen- en buitengebied van de gemeente Zundert ondertekend. Die locatie was niet toevallig gekozen. De melkveehouderij is namelijk gelegen in het buitengebied, precies in een deel waar de toegang tot Internet nog altijd slechts mogelijk is via het gebruik van een ouderwetse telefoonkabel. Een bijzonder trage verbinding is het gevolg, en daarvan ondervindt Will Vermeeren de nodige hinder: als ondernemer én als privépersoon.

woensdag 25 september 2019

Glasvezel in Hoofddorp: tijd voor wat nieuws?

Het is alweer bijna 10 jaar geleden dat destijds KPN en zusteronderneming Reggefiber akkoord kregen om heel Hoofddorp van glasvezel te voorzien. Destijds is er door providers veel geïnvesteerd om iedereen aan glasvezel te krijgen. Nu we jaren verder zijn zitten Hoofddorpers veelal nog met verouderde apparatuur, dure alles in 1 abonnementen die al jaren in prijs worden opgehoogd en wellicht diensten die niet meer worden gebruikt. Foto Ronald (Wiki).

dinsdag 24 september 2019

Eindelijk glasvezel in de Zeevang

De eerste aansluiting op het glasvezelnet in de Zeevang is eindelijk een feit. De leerlingen van de Prinses Beatrixschool in Kwadijk kunnen sinds maandagochtend even na achten genieten van snel internet. Met enig ceremonieel en taart werd deze mijlpaal gevierd.

maandag 23 september 2019

Bergen op Zoom en Halsteren krijgen glasvezel

Huishoudens en bedrijven in Bergen op Zoom en Halsteren krijgen de komende jaren een glasvezelverbinding. Daarvoor heeft KPN een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de gemeente. Gageldonk is als eerste aan de beurt; daar is de eerste schop al in de grond gegaan. In Gageldonk krijgen achtduizend woningen de komende tijd een glasvezelaansluiting. De snelle internetkabels worden ondergronds in de straat aangelegd, als woningeigenaren hiervoor toestemming geven wordt de kabel ook kosteloos naar de meterkast doorgetrokken.

Foto M.Minderhoud (cc)

vrijdag 20 september 2019

T-Mobile stelt glasvezel Den Haag Segbroek open

T-Mobile stelt het glasvezelnetwerk dat nu in Den Haag Segbroek wordt aangelegd per direct open voor concurrenten. Het zogenaamde wholesale aanbod is vandaag openbaar gepubliceerd.

Het telecombedrijf kondigde bij de start van de graafwerkzaamheden al aan het netwerk zo snel mogelijk open te stellen voor andere aanbieders.

Helden van Nu heeft zich als eerste concurrerende aanbieder gemeld om gebruik te maken van het aanbod in Segbroek. Helden van Nu gaat op het FttH netwerk van T-Mobile innovatieve diensten aanbieden voor het MKB.

donderdag 19 september 2019

Belangstelling voor glasvezel groeit weer

Steeds meer Nederlandse huishoudens zijn van plan om glasvezeldiensten af te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper in april van dit jaar. 17 procent van de huishoudens gaf aan dat zij van plan zijn glasvezel te willen afnemen. In dezelfde maand van 2018 was dit nog 10 procent.

Tot 2018 liep de belangstelling voor een abonnement op vaste diensten (telefonie, tv, internet) via glasvezel gestaag terug.

De hernieuwde interesse heeft volgens Telecompaper wellicht te maken met een toenemende belangstelling voor FTTH-projecten onder glasvezelbedrijven en investeerders, met name KPN. Het telecombedrijf investeert sinds 2019 weer fors in de uitrol van FTTH en promoot dit ook in de gebieden waar het aankondigt glasvezel aan te gaan leggen. Ook T-Mobile wil na de fusie met Tele2 fors inzetten op glasvezel, om te beginnen in Den Haag.

Uitgesplitst naar KPN en Ziggo-abonnees heeft 25 procent van de KPN-abonnees (xDSL-klanten) aangegeven glasvezel zeer interessant te vinden en in de toekomst zeker te gaan nemen. Van de Ziggo-klanten heeft slechts 12 procent gezegd dit te gaan doen.

woensdag 18 september 2019

Rekam en GlasDraad bundelen krachten in Krimpenerwaard

Stichting Rekam en GlasDraad Krimpenerwaard kondigen vandaag aan dat zij een overeenkomst hebben afgesloten om een gezamenlijke onderneming op te richten die de aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente Krimpenerwaard mogelijk maakt.

Peter Oskam, directeur van Rekam, over de geplande samenwerking: “Sinds 2018 trekken we zij aan zij op met GlasDraad om ons verzorgingsgebied te voorzien van een stabiel en supersnel glasvezelnetwerk. Als eigenaar en beheerder van het COAX- en glasvezelnetwerken door heel Midden-Holland streven wij naar het toekomstvast maken van onze infrastructuur om bewoners en ondernemers de beste dienstverlening te garanderen. Het oprichten van een gezamenlijke onderneming onderstreept die ambitie om dat met een betrouwbare ontwikkelpartner als GlasDraad te realiseren.”

De joint-venture Rekam GlasDraad Krimpenerwaard BV zal, na afronding van een vraagbundelingscampagne die tussen september en december 2019 door Rekam-Glasdraad wordt verzorgd, ruim 7.500 netwerkaansluitingen op glasvezel bedienen. GlasDraad directeur Pieter van Grunsven is verheugd met de goede samenwerking met Rekam en haar bestuur. “In goed overleg met het bestuur en de directie wordt gebied voor gebied bezien wat de beste investering in infrastructuur is om zo een antwoord te hebben op de toenemende vraag naar bandbreedte bij consumenten en zakelijke gebruikers in de Krimpenerwaard. Die ambitie past heel goed bij de lange termijn focus van GlasDraad. Wij zijn ervan overtuigd dat we als joint-venture partners elkaar maximaal versterken en de netwerkverglazing mogelijk maken in 2020.”

dinsdag 17 september 2019

Ook de vijf Roosendaalse dorpen moeten razendsnel internet via glasvezel krijgen

Glasvezel Buitenaf en Buiten Gewoon Snel van Silvia en René Heijnen willen ook de dorpen Heerle, Moerstraten, Nispen, Wouw en Wouwse Plantage voorzien van razendsnel internet via glasvezel. Daarvoor moet 35 procent van de ongeveer 3.500 woningen in die dorpen op voorhand aangeven mee te zullen doen. Die vraagbundeling gaat nog voor het eind van deze maand van start en duurt tot eind van 2019. Exacte data zijn nog niet bekend.

maandag 16 september 2019

Vrije hardwarekeus bij KPN

KPN-klanten die via glasvezel de vaste diensten tv en internet kopen, kunnen zelf bepalen of ze het door het telecombedrijf in bruikleen geleverde internetmodem Experiabox willen gebruiken. Net als bij dochterbedrijf XS4All is het nu ook mogelijk om een model Fritzbox internetmodem te gebruiken. KPN heeft officieel nog niet over de vrije keuze van hardware gecommuniceerd. Met de nieuwe firmwareversie voor de Fritzbox is het echter mogelijk om als provider KPN te selecteren.

vrijdag 13 september 2019

Schop de grond in voor glasvezel in Borger-Odoorn

De aanleg van het glasvezelnetwerk in Borger-Odoorn gaat beginnen. De stichting Breedband Borger-Odoorn en Digitale Stad hebben symbolisch de eerste schop in de grond gezet. Inmiddels is 70 procent van de adressen in het buitengebied aangemeld. De grens van 55 procent aan benodigde inschrijvingen werd in juni al gehaald. Toen was al duidelijk dat de aanleg door zou gaan.

donderdag 12 september 2019

Overal in De Fryske Marren glasvezel, behalve in Sloten en Oudemirdum

In 31 (dorps)kernen van gemeente De Fryske Marren meldden voldoende bewoners zich aan om aangesloten te worden op glasvezel van DFMopGlas. Zo zijn er tijdens de verlengde campagne nog zeven kernen toegevoegd. In Echtenerbrug, Langweer, Terherne en grote delen van Bakhuizen, Oudehaske, Sintjohannesga en Sint Nicolaasga kwamen tijdens de verlengde campagne tóch nog genoeg aanmeldingen binnen om de kernen aan te sluiten op het glasvezelnetwerk.

woensdag 11 september 2019

DELTA Zakelijk gaat supersnel glasvezelinternet leveren op bedrijventerreinen in Noordoost-Limburg

Op een groot aantal bedrijventerreinen in Noordoost-Limburg gaat DELTA Zakelijk snelle glasvezelverbindingen aanbieden. Dat gebeurt over het nieuwe netwerk dat Glasvezel buitenaf wil aanleggen, die hiervoor een vraagbundeling heeft gestart.

“Er is een grote diversiteit aan locaties op de bedrijventerreinen, van woningen tot aan grootschalige bedrijven. We snappen heel goed dat een woonhuis of bedrijf aan huis geen 1:1 internetverbinding nodig heeft met een uitgebreide service-agreement. Daarom hebben we een pakket van diensten ontwikkeld, waarin iedereen wel een passend abonnement kan vinden”, zegt Dennis Bos, manager commercie van DELTA Zakelijk. “Van voordelige flexpakketten, uit te breiden met tv en telefonie, tot aan hoogwaardige zakelijke abonnementen met 24×7 support.”

Dubbele inschrijvers glasvezel: honderden euro’s aan boetes

Honderden huishoudens in West Maas en Waal hebben bij twee verschillende aanbieders een glasvezelaansluiting besteld. Ze dreigen die nu allebei te moeten betalen, omdat beide bedrijven hun plan doorzetten. Dat betekent minimaal 150 euro boete voor deze mensen, maar mogelijk veel meer. 'Als je bij beide glasvezelaanbieders hebt getekend, en ze gaan allebei over tot aanleg, dan zul je bij allebei moeten betalen', zegt wethouder Sander Bos, die het glasvezelproject namens de gemeente leidt.

dinsdag 10 september 2019

Heerenveen maakt vorderingen met snel internet

Ook de kleinere kernen en streken in de gemeente Heerenveen maken kans op snel internet (glasvezel). Het bedrijf KabelNoord kijkt hiernaar. Het kabelbedrijf is bereid onderzoek te doen naar de behoefte in deze gebieden, laat de Heerenveense wethouder Hans Broekhuizen weten. Het gaat bijvoorbeeld om woningen langs de Schoterlandseweg en plaatsen als Tjalleberd, Luinjeberd en Aldeboarn.

maandag 9 september 2019

Kleine 500 huishoudens in gemeente Westerveld maken nu gebruik van glasvezel

Een kleine 500 huishoudens in de gemeente Westerveld maken inmiddels gebruik van glasvezel. De andere deelnemers krijgen de komende weken signaal. 'We hebben op dit moment een slordige 800 aansluitingen opgeleverd', vertelt operationeel manager Jordi Duits van het verantwoordelijke Digitale Stad in Leusden. Van deze adressen hebben er op de kop af 476 nu daadwerkelijk verbinding.

donderdag 5 september 2019

Op naar supersnel internet voor heel Goeree-Overflakkee

De glasvezelcampagne op Goeree-Overflakkee is de laatste drie campagneweken ingegaan. Glasvezel is nu dichtbij voor het buitengebied en de drie kernen van ons eiland Goeree-Overflakkee. "Het is nu of nooit voor de inwoners en bedrijven van het buitengebied van Goeree-Overflakkee en van de kernen Achthuizen, Den Bommel en Stad aan ’t Haringvliet. De glasvezelcampagne gaat de laatste weken in. Vóór 23 september moet minimaal 45% van de inwoners een abonnement hebben afgesloten bij een dienstaanbieder.

woensdag 4 september 2019

Telenet met internet en tv 'zonder volumelimiet'

Telenet is in Vlaanderen begonnen met Tadaam, een spin-off van het bedrijf die via het mobiele netwerk internet en televisie 'zonder volumelimiet' aanbiedt.

Voor veertig euro per maand krijg je ongelimiteerde data over 4G, Wifi van maximaal 30Mbit/s, en meer dan dertig televisiekanalen in HD met de mogelijkheid om uitzendingen te pauzeren en op te nemen.
Het Premium-abonnement van vijftig euro per maand biedt een hogere snelheid tot 50Mbit/s en laat de gebruiker op drie schermen tegelijk kijken. De abonnementen zijn op elk moment opzegbaar.

Gebruikers krijgen een 4G/wifimodem, maar voor het tv-aanbod van Tadaam is een app nodig. Deze is beschikbaar voor iOS en Android, en voor enkele mediaspelers, waaronder de Apple TV en smart-tv’s.

Glasvezel voor Rijnsburg

Een groot deel van de inwoners van Rijnsburg krijgt de beschikking over glasvezel. Bij ruim 5300 huishoudens wordt de verbinding gefaseerd aangelegd. In november kunnen de eerste bewoners van de Bollenstreek er gebruik van maken.

"Glasvezel is noodzakelijk als we mee willen met de huidige ontwikkelingen en de toenemende behoefte aan een stabiel netwerk dat grote hoeveelheden data kan verwerken", legt Bart Mulders, directeur monteurs bij KPN, uit. "We willen tegelijkertijd games spelen, een video in hoge kwaliteit uploaden, beeldbellen en online muziek luisteren."

dinsdag 3 september 2019

Glasvezel Apeldoorn antwoord op sterke groei dataverbruik

Apeldoorn wordt in rap tempo voorzien van glasvezel. Na het noordoosten, waar de werkzaamheden al vergevorderd zijn, is het nu de beurt aan Apeldoorn Zuid. Bij ruim 13.000 huishoudens wordt vanaf deze week gefaseerd een verbinding aangelegd.

In november kunnen de eerste inwoners van het zuidelijke deel van de plaats gebruikmaken van het toekomstbestendige internet van KPN.

Momenteel telt Nederland ruim 2,4 miljoen glasvezelaansluitingen. Afgelopen jaar kwamen er ruim 200.000 verbindingen bij. KPN heeft de ambitie om boven op de 2,4 miljoen aansluitingen nog eens 1  miljoen woningen te ‘verglazen’. Volgens KPN is de overgang naar glasvezel van belang omdat het dataverbruik toeneemt en mensen op steeds meer apparaten tegelijk online gaan.

maandag 2 september 2019

Glasvezel moet straks telefoonkabel vervangen

Naast het buitengebied worden ook de inwoners van veel Friese kernen de komende jaren voorzien van een glasvezel-aansluiting. Internetbedrijf KPN gaat in allerlei plaatsen het snelle internet-netwerk aanleggen, met als uiteindelijke doel dat de huidige telefoonkabel overbodig wordt. Vorige week begon de aanleg in Surhuisterveen. De aanleg is onderdeel van de landelijke doelstelling van het bedrijf om uiterlijk in 2021 een miljoen extra adressen te voorzien van glasvezel. Dat moet gebeuren bovenop de 2,4 miljoen (van de 7,5 miljoen) adressen die per eind vorig jaar glasvezel hadden.