Pagina's

vrijdag 29 maart 2019

PP start meldpunt klachten glasvezel buitenaf

Tijdens het vragenuurtje van de raadsvergadering van dinsdag 19 maart heeft de Progressieve Partij van Aalten vragen gesteld over de voortgang van de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Fractievoorzitter Guido Uland heeft hierover verschillende klachten ontvangen. Deze gaan onder meer over een kapotte TV door de aanleg, nog geen kabel in de tuin, nog geen kabel naar het huis, een kabel die er al een half jaar ligt maar nog niet is aangesloten,

donderdag 28 maart 2019

Nauwelijks glasvezel-internet in Katwijk

In Katwijk heeft slechts 16 procent van de woningen op dit moment toegang tot glasvezelinternet. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Stratix dat jaarlijks onderzoek doet naar de breedbanddekking in Nederland. Hiermee loopt Katwijk en omgeving flink achter op het landelijk gemiddelde van 38 procent. Nederland telt ongeveer 8 miljoen huishoudens. Daarvan hebben er zo'n 3 miljoen (38 procent) toegang tot glasvezel internet.

woensdag 27 maart 2019

West-Brabant loopt achter met glasvezel

West-Brabant loopt sterk achter met het aantal glasvezelaansluitingen. In het merendeel van de West-Brabantse gemeenten is maar enkele procenten van de woningen aangesloten op het snelle netwerk. Uitzonderingen vormen Halderberge en Woensdrecht. Daar heeft respectievelijk 40% en 87% van de woningen glasvezel. Dat blijkt uit onderzoek van Strafix.

dinsdag 26 maart 2019

Uitrol glasvezel Apeldoorn nieuw leven ingeblazen

Na vijf jaar afwezigheid wordt de uitrol van glasvezel in Apeldoorn hervat. Dat meldt het burgerinitiatief FiberApeldoorn. KPN, die sinds 2014 volledig eigenaar is van het Twentse Reggefiber uit Rijssen, gaat dit jaar nog de wijken Osseveld-Oost, Woudhuis en de wijkdelen Anklaar en Sprenkelaar aansluiten, onder de naam KPN Netwerk. Een totaal van 7813 woningen. Daarmee is Apeldoorn ten oosten van het kanaal en de noorden van de spoorlijn Apeldoorn – Zutphen volledig verglaasd.

In 2014 kwam, met de overname van Reggefiber door KPN, voorlopig een einde aan de verdere verglazing van de bestaande wijken in Apeldoorn. Welgelegen, Zevenhuizen en Osseveld-West waren inmiddels voorzien van het toekomstbestendige netwerk, alsmede de nieuwbouwwijken Zuidbroek en Zonnehoeve. Volgens KPN destijds kon het bestaande kopernetwerk met een upgrade nog jaren mee gaan. Met een nieuw bestuur en voortschrijdend inzicht heeft KPN anno 2019 toch besloten de uitrol van glasvezel te hervatten. Volgens FiberApeldoorn zal de aankomende netwerkupgrade van concurrent Ziggo ook daar een rol bij spelen, waarbij theoretisch gigabit snelheden gehaald kunnen worden. Met het upgraden van het kopernetwerk naar glasvezel kan KPN de COAX concurrent in ieder geval weer voorblijven.

maandag 25 maart 2019

Ziggo gaat internetnelheden wederom vergroten

Ziggo gaat in april de internetsnelheden voor ruim 2,4 miljoen consumenten en 130.000 bedrijven fors verhogen. Particuliere klanten met een Start, Complete of Max-pakket krijgen 25 procent meer downloadsnelheid tot 500 Megabit per seconde (Mbit/s). Bij zakelijke klanten met Complete of Max gaat deze met 20 procent omhoog tot maar liefst 600 Mbit/s.

Het door ondernemers meest gekozen pakket Complete stijgt 20 procent naar een downloadsnelheid van 300 en het Max-pakket zelfs naar 600 Mbit/s. Uit onderzoek blijkt dat de meeste klanten ruim voldoende hebben aan de relatief hoge uploadsnelheid van 40-50 Mbit/s. Voor bedrijven met het Start-pakket blijven de snelheden gelijk.

Het instellen van de hogere snelheid vindt stapsgewijs plaats in een periode van vier weken. In de tweede week van april start Ziggo met het op afstand resetten van modems, waarna abonnees automatisch de nieuwe snelheden hebben. Klanten kunnen vanaf half april ook zelf hun modem resetten en krijgen dan meteen de nieuwe snelheid.

In een zeer beperkt aantal regio’s is het overigens mogelijk dat klanten de verhoogde internetsnelheden nog niet in alle gevallen ervaren. Dit houdt verband met de regionale omschakeling van analoge naar digitale tv om daarmee bandbreedte vrij te spelen voor internet. De snelheidsverhoging heeft geen impact op de huidige abonnementstarieven.


VVD is blij met terugtrekken FiberFlevo

VVD-gemeenteraadslid Theo Vulink is blij dat de firma FiberFlevo zich eind vorig jaar heeft teruggetrokken als partij die het glasvezelnetwerk wilde aanleggen in het buitengebied van Dronten. Vulink wijst erop dat sindsdien tal van partijen samenwerken, waardoor glasvezel eindelijk dichterbij lijkt te komen. Zoals bekend start de firma GlasDraad volgende maand een campagne om het buitengebied van de gemeente Dronten aan te sluiten op het glasvezelnetwerk.

donderdag 21 maart 2019

Kabelnoord verhoogt tarieven

Met ingang van 1 mei 2019 verhoogt Kabelnoord de tarieven voor het Basisabonnement, Internet, 3in1 Small en FOX Sports Eredivisie. Het abonnement Telefonie wordt in prijs verlaagd.

Het basisabonnement kost 21,50. Voor internet geldt een minimumtarief van 25 euro. Het goedkoopste 3in1 pakket kost 48 euro.

Glasvezel voor Aalst

De komende jaren wordt de Stad Aalst (de hele binnenstad en enkele omliggende wijken) geleidelijk met glasvezel bediend en krijgt een groot aantal bedrijven en gezinnen in Aalst toegang tot het vaste net van de toekomst.

Vandaag zijn in de stad Aalst al 400 bedrijven aangesloten of aansluitbaar op de glasvezel van Proximus. Met de lancering van het project 'Glasvezel voor Aalst’ is Proximus op dit ogenblik de eerste Belgische operator die glasvezel tot in bestaande woningen brengt.

Glasvezel is volgens Proximus het ultieme breedbandnetwerk van de toekomst, voor zowel residentiële als professionele klanten.

woensdag 20 maart 2019

Belgisch glasvezelaanbod blijft marginaal in Europa

Ondanks de inspanningen van Proximus in haar glasvezelnetwerk blijft België zwaar achterop hinken in de Europese glasvezelranking. We groeien hard, maar het totaal blijft marginaal. Het goede nieuws is dat België  51,2 procent meer FTTH en FTTB (fibre-to-the-home en fibre-to-the-building) aansluitingen telt dan een jaar eerder. Ook vorig jaar ging die groei er al met 48 procent op vooruit.

dinsdag 19 maart 2019

Aanleg van glasvezelnetwerk in Pijnacker

Aan de Sportlaan in Pijnacker onlangs de eerste schop in de grond voor het glasvezelnetwerk van Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland gevierd. Glasvezel buitenaf legt hier het netwerk aan. Wethouder Ilona Jense van de gemeente Pijnacker-Nootdorp tekende samen met Jos van der Klauw, directeur Bouw en Beheer van Glasvezel buitenaf het convenant tussen de gemeente en Glasvezel buitenaf. Bij het moment waren ook aannemer BAM en de glasvezelambassadeurs uit het gebied aanwezig.

maandag 18 maart 2019

Glasvezel Buitenaf aast op netwerk in het buitengebied van Rivierenland

Inwoners van het buitengebied in Rivierenland krijgen mogelijk alsnog glasvezel van een commerciële partij. Glasvezel Buitenaf wil er snel internet aanleggen. Glasvezel Buitenaf mikt op de bewoners van het buitengebied in zeven gemeenten in de regio: Zaltbommel, Maasdriel, Tiel, Neder-Betuwe, West Betuwe, Culemborg en West Maas en Waal.

vrijdag 15 maart 2019

KPN: in elke grote stad glasvezel

KPN heeft alle grote steden op de rol staan voor de aanleg van FTTH-aansluitingen op ieder adres. CEO Maximo Ibarra herhaalde deze ambitie nog eens op het FTTH congres dat deze week in Amsterdam is gehouden. De komende drie jaar wil KPN het aantal zogenoemde homes passed vergroten met een miljoen. In 2021 moet dan veertig procent van het total aantal huishoudens zijn aangesloten op glasvezel.

donderdag 14 maart 2019

Vuile grond vertraagt aanleg glasvezel Stroe

Ondernemers en bewoners in Stroe maken zich zorgen over de aanleg van glasvezel in het dorp. De firma Glasvezel Buitenaf beloofde dit eind 2018 operationeel te hebben, maar de aanlegwerkzaamheden ligt sinds enige tijd stil. 'Gemeente, aannemer en de Glasvezel Buitenaf wijzen naar elkaar en er gebeurt maar niks', aldus controller Peter Groen van transportbedrijf Klarenbeek.  De vondst van asbest in een stuk grond waarin de glasvezel gelegd moet worden, nabij de Ravenweg en de Stroeërschoolweg, gooit tot op heden roet in het eten.

woensdag 13 maart 2019

Aanleg kabels Glasvezel Buitenaf in Gestel

Het Bedrijf Glasvezel Buitenaf is druk in de weer in het buitengebied van Sint-Michielsgestel met de aanleg van nieuwe glasvezelkabels. In de omgeving van de Dooibroek worden nu bermen open gegraven om er kabels in te leggen. De bewoners krijgen er de beschikking over snelle glasvezel, zoals op veel meer plekken in het buitengebied. Alleen tussen Berlicum en Middelrode blijven een paar huishoudens verstoken van die snelle verbinding.

dinsdag 12 maart 2019

Orange begint inschrijfprocedure voor glasvezelaanbod

In België is Orange begonnen met de inschrijfprocedure voor zijn toekomstig glasvezelaanbod. Voorlopig kunnen alleen inwoners van Genk hun glasvezelverbinding vooruitbestellen; binnenkort volgen nog vier steden en gemeenten. De operator hoopt in juli te kunnen beginnen met de installatie van zijn glasvezelproducten. Orange-klanten van de wijken Boxbergheide, Kolderbos, Molenblook, Vlakveld en Genk Centrum Noord kunnen hun glasvezelverbinding sinds deze week vooruitbestellen via een speciale website.

maandag 11 maart 2019

Wethouder Verschuren zet eerste schop in de grond voor aanleg glasvezel

Wethouder Peter Verschuren heeft een dezer dagen de eerste schop in de grond gezet voor het nieuwe glasvezelnet in Hoogezand en Sappemeer. De komende maanden wordt door KPN 100 kilometer aan kabel gelegd waar uiteindelijk 10.000 woningen gebruik van kunnen gaan maken middels een glasvezelabonnement.

vrijdag 8 maart 2019

Actiecomité XS4ALL Moet Blijven zet concrete stappen voor nieuw bedrijf

Actiecomité Xs4All Moet Blijven werkt aan de oprichting van een nieuw bedrijf onder een nieuwe naam. Het comité zet deze stap omdat KPN zich tot nu toe niet bereid heeft getoond om zijn internetdochter te verkopen, op afstand te zetten of gewoon te laten voortbestaan.

De juridische structuur wordt volgens de actievoerders zo ingericht dat het eigendom niet is gericht op economisch gewin, maar op ‘ideologische standvastigheid’. Privacy, veiligheid, vrije toegang voor iedereen en bescherming tegen datadeling staan hierbij centraal.

Hoeveel mensen van Xs4All zelf betrokken zijn bij deze plannen is niet bekend. Het persbericht meldt dat het nog naamloze bedrijf reeds mensen heeft voor de techniek, marketing, financiën en juridische zaken. Vorige maand werd uit een intern schrijven al duidelijk dat de actievoerders aansturen op een transplantatie van mensen en middelen van Xs4All.
 
Begin januari kondigde KPN aan nieuwe merkenstrategie te gaan voeren, waarbij de merken Telfort, Yes Telecom en Xs4All gaan verdwijnen. Wel beloofde KPN dezelfde kwaliteit te leveren aan bestaande klanten. De top van Xs4All werd compleet verrast door dit nieuwe beleid.

Meer dan 52.000 mensen hebben inmiddels de petitie voor behoud van de internetaanbieder getekend. Ook werd er al meer dan 10.000 euro aan ‘XS4ALL Moet Blijven’ gedoneerd.

donderdag 7 maart 2019

Blessuretijd voor FiberNH

Het is FiberNH niet gelukt om binnen de gestelde zes weken vraagbundelen meer dan 50 procent aanmeldingen in Schagen en Den Helder te verzamelen. Toch gaat de witte vlag nog niet uit. Het glasvezelbedrijf stelt een – nu echt definitieve - nieuwe einddatum waarvoor alles op alles zal worden gezet. Tot uiterlijk achttien maart wordt er jacht gemaakt op buitengebiedbewoners uit Schagen en Den Helder die nog twijfelen. In de gemeente Langedijk meldde al wel meer dan vijftig procent zich aan.

Het lijkt erop dat de samenwerking die FiberNH eerder sloot met de gemeente Langedijk een positief effect heeft gehad op het aantal aanmeldingen. Later dit jaar gaat daar nog gegarandeerd de schop in de grond. Een soortgelijk effect hoopt FiberNH in de periode tot achttien maart in Schagen en Den Helder ook te veroorzaken. Woensdag ondertekende het namelijk een convenant met de provincie Noord-Holland. Hiermee ondersteunt de provincie officieel het initiatief om in Noord-Holland het FiberNH glasvezelnetwerk aan te leggen.

Tot achttien maart is veel hoop gevestigd op de ‘zwevende’ kiezer, oftewel de inwoner die nog niet weet met welke aanbieder hij of zij in zee gaat. Onherroepelijk komt daar in Schagen en Den Helder ook de naam van concullega Kabeltex bij kijken. Voor deze twijfelaars is het mogelijk  om ‘dubbel’ af te sluiten. Uiteraard wordt daarmee niet de hoogte van de rekening bedoeld, maar wel een extra zekerheid. Er is na achttien maart namelijk maar plek voor één aanbieder. Dat betekent dat inwoners die zich bij beide aanbieders aanmelden gegarandeerd een glasvezelaansluiting te krijgen. Zonder dubbele kosten.

woensdag 6 maart 2019

‘Uitrol 5G duurt nog tien jaar’

Het duurt nog tien jaar voordat 5G goed is uitgerold in de ontwikkelde landen, aldus een onderzoeker van Deloitte. Paul Lee, Global Head of TMT Research, stelt dat het nog jaren kan duren voordat de belofte van 5G-technologie op mobiele netwerken wordt ingelost. Hij spreekt over tien jaar. Er zit een behoorlijk gat tussen verwachtingen en praktijk. Niet enkel ligt de theoretische snelheid veel hoger, maar ook de latency is veel lager en ze kunnen vele malen meer connecties aan dan nu mogelijk.

dinsdag 5 maart 2019

KPN kiest techniek voor 1Gbit/s-glasvezelinternet

KPN heeft een overeenkomst gesloten met Nokia voor de levering van netwerktechnologie op basis van de PON-techniek. Dat moet in de tweede helft van dit jaar glasvezelinternet met een snelheid van 1Gbit/s mogelijk maken en op termijn ook 10Gbit/s. Volgens KPN gaat het om een gefaseerde aanpak en komen de 1Gbit/s-snelheden ergens in de tweede helft van dit jaar beschikbaar in de eerste glasvezelgebieden.

maandag 4 maart 2019

Glasvezel komt er ook in 'witte gebied' in Weststellingwerf

Het bedrijf Kabelnoord zal ook in Weststellingwerf glasvezel aanleggen in buitengebieden. Concurrent Glasvezel Buitenaf zegt de plannen voor die gemeente eveneens te gaan uitvoeren. Wie krijgt de klant? Volgens Kabelnoord kan de aanleg doorgaan. Er hebben zich de afgelopen maanden genoeg bewoners aangemeld bij de providers voor een abonnement. In het voorjaar begint het Dokkumer bedrijf met de voorbereidingen voor de aanleg. Het gaat om adressen die in de zogenoemde ‘witte’ gebieden liggen: plekken waar geen kabel ligt voor internet. Kabelnoord legt daar in opdracht van de provincie glasvezel aan.

vrijdag 1 maart 2019

FiberNH nadert laatste weekend vraagbundeling: erop of eronder

Met 26 procent aanmeldingen is FiberNH net over de helft van het minimale benodigde percentage van 50 procent. Inwoners van het buitengebied van Langedijk, Schagen en Den Helder hebben nog tot maandag 4 maart om hun aanmelding definitief te maken. Toch is het glas nog steeds halfvol bij de glasvezelaanbieder, die zich klaarmaakt voor de eindsprint.

In de gemeenten Schagen en Den Helder is mededinger Kabeltex ook nog in de race. Daardoor hebben inwoners uit deze buitengebied nu zelfs de mogelijkheid om zich bij beide bedrijven – FiberNH en Kabeltex- aan te melden. Omdat er uiteindelijk maar één glasvezelnetwerk zal worden gerealiseerd, kunnen inwoners zich hiermee verzekeren van een aansluiting.

Toch zitten er weldegelijk verschillen tussen het aanbod van de twee: met name in de mogelijkheden voor het meenemen van KPN diensten (e-mailbehoud, nummerbehoud, en voordelen voor mobiele KPN abonnementen) en de hoogte van de afkoop vastrechtvergoeding (€1.950 versus €2.700). In de gemeente Langedijk werd FiberNH onlangs al de officiële voorkeurspartij van de gemeente.