Pagina's

woensdag 31 oktober 2018

FiberFlevo stopt met glasvezelproject Flevoland

FiberFlevo stopt het aanleggen van glasvezel in delen van oost en zuid Flevoland. Er is volgens de aanbieder te weinig animo voor snel internet via de glasvezel. Op 29 oktober was de sluitingsdatum voor de vraagbundeling voor glasvezel in het buitengebied van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Voor het aanleggen van glasvezel in dit gebied moesten minimaal 50 procent van de gezinnen zich aanmelden voor het project. Uiteindelijk bleek dat slechts 10 procent interesse had.

dinsdag 30 oktober 2018

Drie kandidaten in beeld voor de aanleg van glasvezel in Roosendaalse buitengebied

Er zijn drie aannemers in beeld voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Roosendaal. En die willen die kabel allemaal op de door de gemeente Roosendaal gewenste diepte van 60 centimeter aanleggen. Het gaat om Glasvezel Buitenaf (de partij die dit ook in Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en Halderberge gaat doen), een aanlegger uit Rucphen en een Roosendaalse partij.

maandag 29 oktober 2018

Nog even geen glasvezel in deel buitengebied Den Helder

De gemeente Den Helder ziet nog even af van subsidie voor de aanleg van het onrendabele deel (Zanddijk à €35.000) van glasvezel. Op 10 september werd het voorstel, naar aanleiding van opmerkingen dat voorkomen moet worden dat de gemeente meewerkt aan het direct of indirect aanbieden van illegale IPTV-abonnementen, teruggetrokken. Nu blijkt dat een alternatief even op zich laat wachten. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat de gemeente Den Helder, HOV en LTO de krachten hebben gebundeld voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Belgische kabelaar VOO kondigt 400Mbit/s-abo's aan

De Waalse aanbieder van kabeldiensten VOO kondigt aan de maximale downsnelheid die klanten af kunnen nemen eind dit jaar te verhogen naar 400Mbit/s. Details over de abonnementen geeft het bedrijf nog niet. Alle klanten kunnen straks abonnementen met de hogere snelheden afnemen, belooft VOO. Gebruikers van een Technicolor-modem kunnen de volle 400Mbit/s als theoretisch maximum onvangen, bij de Netgear-modem ligt dat maximum op 360Mbit/s.

vrijdag 26 oktober 2018

Grote opkomst bij glasvezelavonden in Deurne

De afgelopen weken waren er verschillende informatieavonden met betrekking over glasvezel in Deurne. Deze avonden werden massaal bezocht door de Deurnese bevolking. Wanneer 30 procent van de inwoners van de gemeente Deurne zich inschrijft bij een van de providers, dan legt bouwer van het netwerk, E-Fiber, glasvezel aan. Er zijn in Deurne ook al plekken waar de verbinding op dit moment al goed is. Mensen die betrokken zijn bij deze plekken vrezen dat glasvezel wellicht hun goede verbinding zal schaden. (Foto: Torsade de Pointes)

donderdag 25 oktober 2018

'Street fight' nodig voor glasvezel op Fries platteland

De start van de glasvezelaanleg op het Friese platteland had heel wat voeten in de aarde. En nu is het de vraag of gemeenten de 60 procent deelname gaan halen. Gemeente Achtkarspelen redde het net. Ze gaf een bonus van 50 euro om de mensen over te halen. 'Het was een street fight', zegt wethouder Harjan Bruining. LTO Noord-bestuurder Tineke de Vries noemt als voorbeeld Bartlehiem. 'Een drama was het daar. Het was trekken aan een dood paard.' Het plan van provincie Fryslân om een aandelenparticipatie met netwerkbedrijf KabelNoord aan te gaan, strandde in 2016.

woensdag 24 oktober 2018

Kans op internet-only abonnement bij Ziggo na openbreken kabel klein

De kans dat Ziggo binnen afzienbare tijd een echt internet-only abonnement zonder enige vorm van digitale tv gaat leveren, is door het openbreken van het kabelnetwerk van VodafoneZiggo door Autoriteit Consument & Markt (ACM) kleiner geworden. ACM verplicht namelijk VodafoneZiggo het huidige ongecodeerde zenderaanbod in beginsel ook toetreders tot het kabelnetwerk moet leveren. Hierdoor wordt het technisch moeilijker en hierdoor veel duurder om het netwerk voor internet-only in te richten.

dinsdag 23 oktober 2018

It giet oan: start aanleg glasvezel in het buitengebied van Fryslân

Op 16 oktober is de aftrap verricht van de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Friesland. Kabelnoord gaat, met steun van de provincie Fryslân, 20.000 percelen aansluiten op glasvezel.

De aanleg wordt gemeente voor gemeente gedaan, na een uitgebreide voorlichting aan de inwoners en het vaststellen van voldoende animo onder hen om mee te doen.

Voor de aanleg wordt 2500 km hoofdgeul gegraven, wordt 850 km geboord en wordt 5900 km mantelbuis en 448000 km glasvezel gebruikt. Tytsjerksteradiel is nu de eerste gemeente die aan de beurt is. Daar is voldoende belangstelling en start aannemer Van Gelder Telecom in oktober met de werkzaamheden. Verschillende leden van NLconnect leveren een bijdrage aan het project, waaronder Hirschmann, Genexis, Infra Concepts en Spijkerman. De laatste Friese percelen zullen over 3 jaar zijn aangesloten.

maandag 22 oktober 2018

Bonussen en politici-op-pad voor glasvezel in Achtkarspelen

Het is KabelNoord gelukt om ook in Achtkarspelen voldoende mensen enthousiast te maken voor snel internet via glasvezel. Glunderend stond wethouder Harjan Bruining van Achtkarspelen een dezer dagen in Earnewâld met een meter glasvezel in de hand. Doel gehaald. Hemel en aarde heeft de gemeente sinds half juli bewogen om genoeg mensen te interesseren voor aansluiting op snel internet. Twee keer eerder lukte dat niet, maar nu is de drempel gehaald.

vrijdag 19 oktober 2018

Vertraging aanleg glasvezel buitengebied Stichtse Vecht

De aanleg van het glasvezel in het buitengebied van de Stichtse Vecht (tussen de A2 en de N401) heeft flinke vertraging opgelopen. De reden ligt in de complexiteit van het buitengebied. De impact van de vele waterkeringen en dijken blijkt groter dan vooraf voorzien. Bovendien is nog meer bodemonderzoek verplicht voordat de aannemer mag starten met graven.

donderdag 18 oktober 2018

Aftrap aanleg glasvezel in Putten

Op de grens van de gemeenten Putten en Nijkerk is gestart met de aanleg van glasvezel. Wethouders Roelof Koekkoek uit Putten en Mariëlle Broekman uit Nijkerk maakten vrijdagmorgen samen met Jos van der Klauw, directeur Bouw en Beheer van Glasvezel buitenaf, een start met de eerste graafwerkzaamheden door in twee graafmachines de eerste meters geul te graven. In april werd bekend dat er glasvezel in dit buitengebied zou komen, want ruim de helft van de inwoners had een glasvezelabonnement afgesloten. De aanleg is volgens de initiatiefnemers belangrijk voor het buitengebied van Vallei en Veluwe Midden, dat strekt van Baarn tot Uddel.

dinsdag 16 oktober 2018

Glasvezel Buitenaf verlengt glasvezelcampagne Westerveld

Glasvezel Buitenaf in de gemeente Westerveld verlengt de glasvezelcampagne met vier weken. Vandaag was eigenlijk de laatste dag dat inwoners van Westerveld zich konden aanmelden voor snel internet bij Glasvezel Buitenaf. Maar het aantal afgesloten abonnementen is nog niet voldoende om te kunnen starten met de aanleg. Daarom heeft de organisatie besloten de inschrijftermijn voor inwoners van Westerveld te verlengen tot 12 november. 

maandag 15 oktober 2018

Na 20 jaar lobbyen ook 'eindelijk' glasvezel in Rucphen

Na twintig jaar lobbyen krijgt ook eindelijk het buitengebied in de gemeente Rucphen glasvezel. Tot vreugde van veel bewoners. In totaal gaat het om bijna 120 kilometer glasvezel, in het buitengebied van Rucphen, Sprundel en Schijf. Meer dan de helft van het aantal huizen in dat gebied, moest zich aanmelden voor het project om het kostendekkend te houden. Dat is gelukt.

vrijdag 12 oktober 2018

Marktpartij wil glasvezel in oostelijk en zuidelijk Flevoland

Twee marktpartijen hebben aangegeven een vraagbundeling te willen starten voor de aanleg van glasvezel in oostelijk en zuidelijk Flevoland zonder overheidssubsidie. Een van deze marktpartijen wil de aanleg van glasvezel zelfstandig, zonder subsidie, realiseren. Dit betekent dat de provincie deze claim honoreert. Gedeputeerde Michiel Rijsberman: ‘De marktpartijen gaan nu aan de slag. De projectgroep ‘Snel internet’ heeft aangegeven de bewoners van het buitengebied bij elkaar te willen brengen en ik heb alle vertrouwen dat zij dat goed doet’.

donderdag 11 oktober 2018

Informatiebijeenkomst in De Kimme over aanleg glasvezel

Stichting Drents Glasvezel Collectief (DGC) en Glasvezel buitenaf houden de komende weken 10 informatiebijeenkomsten in Noordoost-Drenthe. Donderdag 18 oktober (19.30 - 21.30 uur) vindt zo’n bijeenkomst plaats in Theater De Kimme in Zuidlaren. In Stichting Drents Glasvezel Collectief (DGC) werken meer dan 40 dorpen, kernen en buitengebieden in de gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze en Assen samen. Haar ambitie? Tegen een concurrerende prijs de aanleg van glasvezel realiseren in heel Noordoost-Drenthe, in de dorpen en het bijbehorend buitengebied.

woensdag 10 oktober 2018

Telenet doekt Coditel Brabant op

SFR België, dat vorig jaar door Telenet is overgenomen, start een procedure om 40 van de 49 werknemers te ontslaan. Coditel Brabant, zoals SFR België officieel heet, begint de wettelijke informatie- en raadplegingsfase om 40 van zijn 49 personeelsleden te kunnen ontslaan. Dat heeft het bedrijf aan het personeel en de vakbonden meegedeeld. Telenet nam Coditel Brabant in juni 2017 over van de Franse operator Altice. Geleidelijk probeert het nu de Coditel-klanten over te zetten naar de producten van Telenet. "Het merk SFR mag door het akkoord met Altice slechts gedurende een beperkte periode worden gebruikt", verklaart Telenet.

dinsdag 9 oktober 2018

Relined breidt uit met 14.500 km glasvezelnetwerk in Duitsland

Relined Fiber Network, de onafhankelijke Nederlandse aanbieder van onbelichte glasvezel, slaat haar vleugels verder uit en gaat in Duitsland een landelijk dekkend netwerk vermarkten. Met dit hoogwaardige netwerk biedt Relined klanten toegang tot ruim 14.500 km Duitse glasvezelinfrastructuur, waaronder netwerken in vele Duitse steden. Relined beschikt zelf al over een eigen Dark Fiber metronetwerk in Frankfurt, waarop vele datacenters redundant zijn aangesloten. Door de activiteiten in Duitsland kan Relined als enige partij landelijke dekking in beide landen bieden.

Het besluit om uit te breiden in Duitsland wordt ingegeven door de groeiende behoefte aan connectiviteit. Om landelijke en grensoverschrijdende dekking te kunnen bieden, investeert Relined continu in de uitbreiding van haar netwerk middels nationale en internationale samenwerkingen en acquisities. Relined beperkt zich daarbij tot de verhuur van onbenutte Dark Fiber infrastructuur.

Anders dan in Nederland ligt er in Duitsland veel glasvezel, die is aangelegd door regionale en lokale partijen. Het glasvezellandschap is daardoor versnipperd en er zijn slechts enkele spelers met landelijke dekking. Met het netwerk in Duitsland kan Relined landelijke Dark Fiber verbindingen leveren tussen de verschillende stadskernen. Voor lokale en regionale eindpunten waar geen presence is, wordt samenwerking gezocht op basis van de gevraagde businesscase. Zo levert Relined met one-stop-shopping landelijke en grensoverschrijdende dekking via betrouwbare verbindingen.

maandag 8 oktober 2018

Aan­leg glas­ve­zel bui­ten­ge­bied Noord­west-Lim­burg ge­start

Op woensdagmiddag 3 oktober gaven gedeputeerde Hans Teunissen, wethouders Frank Voss van Nederweert, Johan Lalieu van Maasgouw, Paul Sanders van Peel en Maas en Piet Grootenboer, directeur van Glasvezel buitenaf, het startsein voor de start van de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Noordwest Limburg. Inmiddels heeft meer dan 60% van de bewoners in het buitengebied van de gemeenten Peel en Maas, Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert gekozen voor glasvezel. In totaal wordt er in Noordwest-Limburg 800 kilometer gegraven.

Gedeputeerde Hans Teunissen is enthousiast: “Dit is een belangrijk moment, waar veel inwoners en bedrijven in het buitengebied van Noordwest-Limburg naar uit hebben gekeken. Amper twee jaar geleden spraken provincie, gemeenten, Glasvezel buitenaf en belangenorganisaties MKB-Limburg, Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) en de Vereniging Kleine Kernen Limburg (VKKL) af er alles aan te doen om glasvezel te realiseren en nu gaat dan ook daadwerkelijk de eerste schop de grond in.”

“De provincie vindt het belangrijk om glasvezelaansluitingen aan te leggen in het buitengebied van Limburg. Het is niet alleen beter voor het ondernemersklimaat, de werkgelegenheid en infrastructuur van het buitengebied. Ook zorgt glasvezel ervoor dat Limburg klaar is voor alle toekomstige digitale ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken, studeren, veiligheid en zorg op afstand. Alle Limburgse inwoners en bedrijven moeten mee kunnen gaan met de steeds verdere digitalisering van onze samenleving. Daarom zijn we nu bezig om ook aan de andere kant van de Maas, in Noordoost-Limburg, glasvezel mogelijk te maken. We wachten daar nog op de ondertekening van het convenant door de betrokken gemeenten. Dit is voorzien voor 10 oktober 2018. Dan willen we snel starten met de vraagbundeling”, aldus Teunissen.

“Wij zijn heel blij dat we kunnen starten met de aanleg van glasvezel. Het was in dit gebied tot het allerlaatste moment spannend of we de benodigde 50% gingen halen. Mede dankzij de enorme inspanning van ambassadeurs uit het gebied, hebben we het gehaald. We vinden het dan ook belangrijk om gezamenlijk de schop in de grond te zetten”, aldus Piet Grootenboer. “De start van de aanleg is vandaag in het buitengebied van Nederweert, maar binnenkort wordt in het hele gebied zichtbaar dat we met de aanleg zijn begonnen. We hopen in het najaar van 2019 Noordwest-Limburg af te ronden, zodat alle klanten kunnen genieten van de voordelen van glasvezel.”

vrijdag 5 oktober 2018

Aanleg glasvezel in Westerveld ineens dikke maand vervroegd

Ruim een maand eerder dan gepland is Westerveld op Glas (WoG) in Dwingeloo gestart met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. In Westerveld zijn twee initiatieven die dingen naar de gunst van de internetgebruikers in het buitengebied. De vrees dat beide elkaar kapot zouden concurreren en dat er aan het einde van het liedje helemaal geen glasvezel van (beter: in) de grond zou komen, lijkt met de plotselinge start van de aanleg ongegrond

donderdag 4 oktober 2018

Gouda kan voordelig overstappen op glasvezel

Wie in oktober overstapt van zijn huidige internetaanbieder naar een glasvezelprovider, krijgt van Rekam 30 euro teruggestort op zijn bankrekening. Het glasvezelnetwerk van Rekam is een open netwerk, waarop alle providers hun diensten kunnen leveren. Dat geeft de consument dus ook nog eens veel meer keuzevrijheid.

woensdag 3 oktober 2018

Provincie tikt FiberFlevo op de vingers

Glasvezelaanbieder FiberFlevo verstrekt onjuiste informatie aan bewoners van oostelijk en zuidelijk Flevoland. Dat zegt de provincie Flevoland. De provincie heeft het bedrijf gevraagd de fout recht te zetten. FiberFlevo is één van de vijf bedrijven die in de race is om glasvezel in het buitengebied aan te leggen. De aanbieder benadert daarom bewoners in zuidelijk en oostelijk Flevoland met de vraag of ze interesse hebben in glasvezel.

dinsdag 2 oktober 2018

Glasvezel moet in 2020 beschikbaar zijn in heel Drenthe

Eind 2019 en uiterlijk in 2020 moet in elke gemeente van Drenthe een glasvezelproject lopen. Dat is de verwachting van de provincie Drenthe. De provincie zoekt naar een moment om een punt achter haar hulp aan projecten te zetten. In veel gemeenten in Drenthe is sprake van een initiatief om het buitengebied te voorzien van breedband internet. Maar het ene project is verder dan het andere.

maandag 1 oktober 2018

Veel belangstelling voor glasvezel in Midden Gelderland

De belangstelling voor glasvezel in het buitengebied van Gelderland Midden en Zuid blijkt groot. 'Wij zijn heel blij met het enthousiasme voor glasvezel in het buitengebied van Gelderland Midden en Zuid. We informeren bewoners graag persoonlijk, zodat ze op basis van juiste en volledige informatie een goede afweging kunnen maken', aldus Daisy Meekes, projectleider Glasvezel buitenaf. Bewoners die niet in de gelegenheid waren om een informatieavond bij te wonen, worden van harte uitgenodigd om binnen te lopen tijdens een van de lokale aanmeldavonden bij hen in de buurt.

VodafoneZiggo moet netwerk openstellen voor derden

VodafoneZiggo moet concurrenten toelaten op zijn vaste kabelnetwerk als zij daar televisie- en vaste telefoondiensten wilen aanbieden. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access.

Nieuwe toetreders tot de telecommarkt kunnen vanaf volgende maand ook bij VodafoneZiggo terecht. Dat gebeurt tegen groothandelstarief.

Volgens het besluit van de ACM gaan er nieuwe, lichtere regels gelden voor KPN. Zo mag KPN in gebieden met glasvezel, toegang tot koper uitfaseren.