Pagina's

vrijdag 29 juni 2018

CDA Hengelo wil snelle aanleg glasvezel Weusthag en Woolde

Het CDA in Hengelo vindt het hoog tijd dat het gehele buitengebied wordt voorzien van glasvezel. Zo staan Weusthag en Woolde voorlopig nog niet op de planning om glasvezel te krijgen. De fractie is van mening dat een goede internetverbinding anno 2018 van wezenlijk belang is voor de bedrijfsvoering in het buitengebied.

donderdag 28 juni 2018

Twentse primeur op weg naar brede toepassing fotonica

Fotonica gaat een sleutelrol spelen in snelle en energiezuinige communicatie. Chips die werken met licht, gaan ingezet worden in bijvoorbeeld internet datacenters, de nieuwe mobiele standaard 5G en tal van andere toepassingen. Tot nu toe is het niet goed mogelijk om fotonica-chips in grote series te fabriceren. Het Fraunhofer Project Center op de campus van de Universiteit Twente presenteert nu een machine die glasvezels, geautomatiseerd, verbindt aan de chip. Een belangrijke stap op weg naar seriefabricage, waarin de UT-spinoff PHIX grote kansen ziet.

Fotonica-chips zijn bezig aan een snelle opmars. Ze gaan naar verwachting een wereldmarkt aanboren in de nieuwe mobiele standaard 5G: chips die met licht werken zijn snel, breedbandig en energiezuinig. Ook in veel andere toepassingen heeft fotonica grote voordelen, zoals in sensoren voor bijvoorbeeld medische toepassingen. Het succes valt of staat met de mogelijkheden om de chips in grote aantallen te produceren en assembleren. De nieuwe machine die Fraunhofer en PHIX Photonic Assembly presenteren, is hierin een beslissende stap. De hightech regio Twente loopt hiermee voorop. Grootschalige productie van fotonische chips gaat zorgen voor duizenden nieuwe banen, is de verwachting van PHIX.
Verbinding leggen

De voor PHIX ontwikkelde machine is in staat de verbinding te leggen tussen de chip en de ‘buitenwereld’, via zestien haardunne glasvezels (fiber-array) die één voor één op de juiste plek worden geplaatst. Het invoeren van de glasvezels en de houders voor de chips is de volgende stap in het automatiseringsproces. Tot nu toe zijn dit allemaal arbeidsintensieve, en daarmee kostbare, productiestappen die grootschalige introductie in de weg staan.

Een glasvezeltje wordt uiterst nauwkeurig gepositioneerd en aan de chip gelijmd. Tot nu toe gebeurt dit vooral handmatig, met grote kans op kwaliteitsverschillen.

De machine is gebaseerd op een door het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie (IPT) in Aken ontwikkeld assemblage platform. Aan het Fraunhofer Project Center aan de UT – een samenwerking tussen de UT, het Fraunhofer IPT en Saxion gericht op advanced manufacturing – wordt dit platform doorontwikkeld voor toepassingen in de fotonica. Het Fraunhofer Project Center werkt daarvoor nauw samen met PHIX Photonics Assembly. Albert Hasper, directeur van PHIX: “De marktvraag naar apparatuur op basis van fotonica-technologie gaat exponentieel toenemen. We staan nog maar aan het begin. Deze nieuwe machine gaat helpen om chips breder in te zetten voor het detecteren, genereren, verzenden, meten en beheren van licht.”
Fotonicacluster in Twente

De nieuwe assemblagetechnologie zorgt voor een versterking van de bestaande fotonica-activiteiten in Twente, van fundamenteel onderzoek naar nieuwe business. Fotonica is sterk vertegenwoordigd in een cluster van onderzoeksgroepen van de Universiteit Twente, in het MESA+-instituut voor Nanotechnologie; in het programma ‘Toegepaste Nanotechnologie’ van Hogeschool Saxion; een tiental Twentse fotonicabedrijven, waaronder LioniX International, Phoenix Software, DEMCON, Thales, PANalytical, IDEX Optics & Photonics, Lightmotif en Sumipro; en enkele fotonica-spin-off’s uit Twente, zoals Dovideq Medical, Next Scan Technology, HyBriScan en Solmates. De hightech-regio Twente maakt integraal onderdeel uit van PhotonDelta, het (inter)nationale ecosysteem voor geïntegreerde fotonica.

woensdag 27 juni 2018

Aanleg glasvezel in de buitengebieden van Westerwolde en Stadskanaal van start

De aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Westerwolde en Stadskanaal is 15 juni echt van start gegaan. Tussen Stadskanaal en Alteveer wordt het eerste stuk van het traject aangelegd. Dit traject beslaat in totaal 575 kilometer geul, 1500 kilometer kabel em 47.000 kilometer glasvezel.

dinsdag 26 juni 2018

Zeventig euro per maand betalen voor televisie en internet is normaal

Ruim drie op de tien triple play klanten betaalt meer dan 70 euro per maand voor zijn abonnement, zo blijkt uit het nieuwe Triple Play Insights 2018 Q1 rapport van Telecompaper. Bij KPN en Ziggo ligt dit nog iets hoger op 36 procent, tegenover minder dan vijf procent van de Online.nl, Telfort en Tele2 klanten. Niet verwonderlijk dat in het segment van 70 euro of meer Ziggo en KPN samen een marktaandeel hebben van 90 procent.

De kwaliteit van de internetverbinding is voor triple play klanten van KPN de voornaamste reden waarom ze voor deze aanbieder hebben gekozen. Bij dochtermerk Telfort zijn hele andere redenen van belang geweest: de helft van de Telfort klanten koos zijn aanbieder vanwege de abonnementsprijs.

T-Mobile weet in verhouding veel klanten naar zich toe te trekken door (tijdelijke) aanbiedingen, terwijl bijna een kwart van de Ziggo triple play klanten aangeeft dat zij al een product bij Ziggo afnamen en dit hebben uitgebreid tot een triple play abonnement.

maandag 25 juni 2018

In november ligt er glasvezel in buitengebied van Cranendonck

Wethouder Frans Kuppens (CDA) heeft door het graven van een sleuf het officiële startsein gegeven voor de aanleg van glasvezel in het Cranendonckse buitengebied. Dat deed hij dinsdag in Soerendonk op de hoek Groenstraat - De Moosten. De officiële handeling betekent nog niet dat er morgen begonnen wordt met de graafwerkzaamheden. Die beginnen direct na de bouwvakvakantie

vrijdag 22 juni 2018

Glasvezel: niemand in Westerveld heeft het al

In Wapserveen ging eind maart de eerste schop de grond in voor de aanleg van glasvezel in de gemeente Westerveld. Na jaren van voorbereiding was het dan zo ver. Het waren jaren ook van veelbelovende aankondigingen. Hoe staat het er nu voor, bijna twee maanden later? Wie heeft allemaal al snel internet in Westerveld? Nog niemand, moet Eric Olaf Brinkers toegeven. De voorzitter van Westerveld Op Glas (WOG) is zelf de eerste die dat graag anders had gezien. Die eerste schop was vooral een ‘pr-momentje’, blikt hij terug.

Aanleg glasvezel van start in Jonkerslân

De aanleg van snel internet door KPN in Jonkerslân is een week geleden begonnen. Edwin Pietersma mocht symbolisch de eerste schep in de grond steken. Hij benaderde KPN omdat hij vraagtekens stelde bij het aanbod van de glasvezelcommissie in het dorp. Het telecombedrijf bleek vervolgens voor een fractie van de prijs de kabels aan te willen leggen.

donderdag 21 juni 2018

RE-NET begint met aanleg glasvezel buitengebied Hoogeveen

Hoogeveen wordt vanaf vandaag aangelegd. De eerste scheppen gingen een dezer dagen de grond in. RE-NET heeft van de provincie Drenthe een lening van vier miljoen euro gekregen om het glasvezelnetwerk aan te leggen. Door de glasvezel krijgen de buitengebieden van de dorpen Tiendeveen, Noordscheschut, Hollandscheveld, Nieuw-Moscou, Elim, Nieuweroord en Nieuwlande een snellere internetverbinding. Om de aanleg te kunnen realiseren, moest minimaal vijftig procent van de inwoners van het gebied zich voor glasvezel aanmelden.

woensdag 20 juni 2018

ACM hoeft zakelijke glasvezelnetten niet te reguleren

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) maakt bekend dat het heeft besloten dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de markt voor zakelijke glasvezelnetten in de periode 2016-2018 niet hoeft te reguleren.  Ook in de vorige reguleringsperiode was deze markt ongereguleerd. Volgens ACM is de markt in de tussentijd niet zodanig veranderd dat er nu wel een risico zou bestaan op aanmerkelijke marktmacht van KPN.

dinsdag 19 juni 2018

Open dag Glasvezel De Wolden levert 50 nieuwe abbonementen op

De opening van het nieuwe kantoor van Glasvezel De Wolden aan de Hoofdstraat 41a en de aansluitende open dag, hebben minstens vijftig nieuwe abonnementen opgeleverd. Het nieuwe kantoor werd geopend door wethouder Jan ten Kate. Behalve informatie over Glasvezel De Wolden zelf en alle providers die op het netwerk actief zijn, waren er wat andere activiteiten.

maandag 18 juni 2018

Eurofiber verbindt locaties Woonzorg Flevoland

Eurofiber gaat de twaalf locaties van Woonzorg Flevoland met elkaar verbinden. De oplevering van het ELAN-netwerk over glasvezel vindt plaats in oktober. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar.

Toename van het gebruik van multimedia en de vraag naar domoticatoepassingen zijn voor Woonzorg Flevoland aanleiding om de digitale infrastructuur een upgrade te geven. Hierbij kiest de zorgorganisatie voor een ELAN-netwerk van Eurofiber.


De digitalisering in de zorgsector gaat snel. Teams moeten 24 uur per dag beschikken over alle mogelijke data. Daarbij is ‘downtime’ geen optie meer. Als systemen eruit liggen, komt de continuïteit in gevaar. Glasvezelverbindingen zorgen dat (virtuele) toepassingen en data altijd snel en veilig beschikbaar zijn. Van elektronische patiëntendossiers, video’s voor online overleg tot het op afstand uitlezen van meetapparatuur bij bewoners en klanten in de thuiszorg. Real-time, zonder vertraging. 85 procent van alle ziekenhuizen en meer dan de helft van alle grote zorginstellingen in Nederland zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk van Eurofiber.

vrijdag 15 juni 2018

En weer gaat een gasleiding lek bij aanleg glasvezel Deventer

De aanleg van glasvezel in het Deventer buitengebied gaat niet zonder slag of stoot. Maandag werd voor de derde keer binnen zes dagen bij graafwerk een gasleiding geraakt. Een uitzonderlijke score, reageert woordvoerder van Loek de Lange van Enexis. De gastransporteur kan telkens het gas afsluiten en de leiding repareren. Bijzonder is ook dat het op korte afstand, nog geen paar honderd van elkaar, telkens raak is. De Lange: ,,Alhoewel ik van deze situatie niet specifiek de achtergronden ken. Jaren geleden werden regelmatig leidingen geraakt. Er is toen met bedrijven betrokken bij aanleg van glasvezel overlegd. Sindsdien gaat het veel beter.’’

donderdag 14 juni 2018

Telenet verhoogt prijzen

Telecomoperator Telenet gaat zijn prijzen verhogen. Opvallend: die mededeling kwam er amper enkele uren nadat minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) had gezegd een vierde speler op de markt te willen toelaten. Maar volgens Telenet is de markt al zeer concurrentieel en focust De Croo "enkel op de prijs". Volgens Telenet is de prijsstijging nodig om te kunnen investeren. "Vandaag stroomt er 100 keer meer verkeer door onze netwerken dan 10 jaar geleden en dat kost geld."

T-Mobile introduceert Klantvoordeel: internet, TV, vast- en mobiel

T-Mobile introduceert met Klantvoordeel een nieuw combinatie-aanbod van mobiele en vaste diensten. De telecomprovider gaat hiermee de concurrentiestrijd aan met KPN en VodafoneZiggo.

Consumenten kunnen een mobiel abonnement combineren met een Thuis abonnement van T-Mobile en ontvangen daarmee een korting die kan oplopen tot 12,50 euro per mobiel abonnement per maand, extra mobiele data en keuzekorting op tv zenderpakketten. Hoeveel voordeel de klant ontvangt, hangt af van het aantal en type abonnementen op een adres.

T-Mobile belooft verder een hogere internetsnelheid voor de vaste internetaansluiting.

woensdag 13 juni 2018

Ook Oostrum krijgt glasvezel

Tijdens een korte maar krachtige campagne van GlaswebVenray stroomden de aanmeldingen echter alsnog binnen. Donderdagavond 7 juni werd tijdens een drukbezochte inloopbijeenkomst in de Watermolen in Oostrum het benodigde aantal aanmeldingen bereikt. Dorpsraadslid en kartrekker Leo Lenssen is opgelucht dat Oostrum nu eindelijk groen licht heeft voor glasvezel.

dinsdag 12 juni 2018

Na zes jaar glasvezel bijna afgerond is een feestje waard

Met het oppakken van de inmiddels welbekende glasvezelkabel en symbolisch aansluiten van het dorpshuis De tille werd vrijdagmiddag de afronding van de aanleg van glasvezel in het buitengebied verbeeld, en gevierd. Met als feestvarken de (glasvezel)coöperatie Sterk Midden-Drenthe. Het was wel een feestje en moment van terugblikken en trots waard, want wat is er veel werk verzet in de afgelopen zes jaar door de initiatiefnemers Peter de Vries en Roel Seele, en de vele vrijwilligers.

maandag 11 juni 2018

‘Glasvezel Noordwest-Limburg komt er wel’

Het was dit weekeinde erop of eronder. Om in het buitengebied van Noordwest-Limburg glasvezel te krijgen, zou de helft van de bewoners zich aan moeten melden. Maandag wordt de balans opgemaakt. In Venray is de aanleg na een lange werving ondertussen eindelijk bezig. Roy Keizers van het bedrijf Glasvezel Buitenaf twijfelt er geen moment aan. "Glasvezel in het buitengebied tussen Venlo en de Belgische grens en de Maas en de Brabantse grens komt er gewoon", zegt hij. "Het is nu vrijdagavond en we zitten op 43 procent deelname. Die laatste zeven procent halen we wel."

vrijdag 8 juni 2018

Nieuw bij SKV: Internet Only

Steeds meer mensen kijken minder of helemaal geen televisie meer of hebben dat op een andere manier geregeld.

Speciaal voor deze groep lanceert Kabelnet Veendam een nieuw product: Internet Only via het glasvezelnetwerk.

Voor 36 per maand krijgen gebruikers een 100/100 Mb verbinding. Een Internet Only Premium abonnement, 600/600 Mb, is ook mogelijk.

donderdag 7 juni 2018

Glasvezel in het buitengebied Nederweert, nog één week te gaan

Bewoners in het buitengebied van Noordwest Limburg hebben nog één week de tijd om een abonnement af te sluiten. De teller staat op dit moment op 29 procent. Het gaat de goed kant op, maar we hebben nog 21% nodig om glasvezel te kunnen aanleggen in het buitengebied van de gemeenten Weert, Nederweert, Peel en Maas, Leudal en Maasgouw. Wordt dit niet gehaald, dan komt er geen glasvezel. En als het er nu niet komt… dan komt het er nooit.

woensdag 6 juni 2018

KPN verliest 0,2% marktaandeel op breedbandmarkt

Gedurende het eerste kwartaal van 2018 groeide breedband via de kabel met 0,6 procent naar 3,44 miljoen aansluitingen en groeide glasvezel met 1,8 procent naar 1,17 miljoen aansluitingen. Tegelijkertijd daalde DSL breedband met 0,7 procent naar 2,83 miljoen.

In het eerste kwartaal van 2018 verloor KPN 8.000 breedbandklanten om uit te komen op 3,035 miljoen breedbandklanten. Het marktaandeel daalde met 0,2 procentpunt naar 40,8 procent maar vergeleken met 40,4 procent Q1 2017 is het marktaandeel gegroeid. Deze toename komt voornamelijk door de overname van Solcon.

Ziggo blijft marktleider na een kwartaalgroei van 0,6 procent naar 3,261 miljoen breedbandklanten. Het kabelbedrijf heeft daarmee een marktaandeel van 43,8 procent. Dit is 0,1 procentpunten meer dan vorig kwartaal en 0,4 procentpunten meer dan in Q1 2017.

Behalve Ziggo en KPN kent de markt nog een aantal kleinere spelers waaronder Tele2 en T-Mobile, die een fusie voorbereiden. Hiervan is Tele2 op de breedbandmarkt de grootste met 4 procent, 0,1 procentpunten minder dan in het vierde kwartaal van 2017. T-Mobile is in Q1 2018 gegroeid met 0,1 procentpunten om uit te komen op 2,7 procent. Samen zouden ze minder dan zeven procent van de breedbandmarkt hebben, ver achter Ziggo en KPN.

Per breedbandtechnologie bekeken blijft kabel marktleider met iets meer dan 46 procent gevolgd door DSL met 38 procent en glasvezel komt uit op 15,8 procent.

L2Fiber wil Rotterdam van glasvezel voorzien

L2Fiber heeft zich ten doel gesteld glasvezelkabels in heel Rotterdam aan te leggen. De organisatie wil in eerste instantie 12.000 woningen in Kralingen-west van glasvezel voorzien om daarna uit te breiden naar de rest van de stad. L2Fiber Rotterdam draagt zorg voor de aanleg van het glasvezelnetwerk en de aansluiting in meterkasten.

dinsdag 5 juni 2018

Aanleg glasvezel in Borger-Odoorn flinke stap dichterbij

De aanleg van een glasvezelnetwerk in Borger-Odoorn kan waarschijnlijk nog dit jaar beginnen. Dat verwacht het gemeentebestuur, nu de gemeenteraad en de Rabobank samen drie ton subsidie hebben toegekend aan de stichting Breedband Borger-Odoorn. Wethouder Freek Buijtelaar (Gemeentebelangen) spreekt van een belangrijke stap. Borger-Odoorn wil twee ton in het project steken, de rest komt van de Rabobank.

maandag 4 juni 2018

Eurofiber gestart met de aanleg van een nieuwe glasvezelverbinding naar Dataport Eemshaven

Eurofiber is gestart met de aanleg van een nieuwe glasvezelverbinding naar Dataport Eemshaven. Naast de al bestaande route via Delfzijl wordt deze verbinding tussen de stad Groningen en Eemshaven Eurofibers tweede verbinding naar de Dataport. De nieuwe verbinding wordt in het vierde kwartaal van 2018 in gebruik genomen.

Door haar directe ligging aan zee, de beschikbaarheid van een zeekabel en voldoende energie, mag Eemshaven zich verheugen op veel aandacht van internationale partijen die een vestigingsplaats zoeken voor hun datacenter. De aanwezigheid van een volledig gescheiden glasvezelroute naar onder andere Groningen, Amsterdam en Hamburg is hiervoor echter een belangrijke randvoorwaarde.

Met de aanleg van deze tweede route biedt Eurofiber binnenkort zijn klanten als enige glasvezelnetwerkleverancier twee volledig gescheiden glasvezelverbindingen tussen Groningen en Eemshaven. Groningen is op zijn beurt langs twee routes verbonden met internetknooppunt Amsterdam, over de Afsluitdijk en over Lelystad. Tevens hebben klanten de mogelijkheid de kortste route naar Hamburg te ontsluiten.

vrijdag 1 juni 2018

Jonaz verdubbelt internetsnelheid

De jonge glasvezelaanbieder verdubbelt de basissnelheid van de glasvezelverbinding tot 1000 Mbit/s. Het bedrijf biedt glasvezelinternet aan in Almere, Amersfoort, Leusden, Baarn, Soest en Hoogland. Alle abonnees krijgen deze snelheid. De abonnementstarieven blijven ongewijzigd.

Elke drie maanden vergroot Jonaz haar dekkingsgebied met een nieuwe plaats in Nederland. In een 'razend tempo' worden nieuwe gebieden aangesloten op het netwerk van Jonaz. De komende maanden breidt Jonaz uit in Hilversum, Lelystad, Veenendaal, Nijkerk en de gemeente Gooise Meren (Bussum en Naarden).