Pagina's

donderdag 28 december 2017

Glasvezel in Langenboom

Het aanleggen van glasvezel in het Land van Cuijk gaat binnenkort van start. Op 12 december werd aan onder meer de Langenboomse ambassadeurs van het glasvezelproject uitleg gegeven over de huidige stand van zaken. Zoals bekend heeft de coöperatie Land van Cuijk Net dit hele project van de grond getild, maar haalde niet het benodigde percentage van 40%. In de dorpen was de animo zeer hoog, maar in de grotere plaatsen was de belangstelling geringer. E-Fiber, een grote glasvezelaanlegger, was bereid het project over te nemen.

woensdag 27 december 2017

Meer opties voor glasvezel in Zutphen

Snel internet voor bewoners en bedrijven in het buitengebied van Zutphen. Er liggen meerdere opties op tafel om dat voor elkaar te krijgen. Aanbieder CIF, dat eerder dit jaar terugkrabbelde, tracht namelijk te elfder ure alsnog voet aan de grond te krijgen in Zutphen. Zutphen bedacht eerder dit jaar samen met onder meer buurgemeenten Bronckhorst en Lochem een alternatief in de vorm van een buizenstelsel. Aanleiding daarvoor was dat CIF een pas op de plaats maakte omdat aanleg van glasvezel, dat onder meer snel internet mogelijk maakt, in andere gemeenten duurder uitviel dan geraamd.

vrijdag 22 december 2017

Gigabit glasvezel in Land van Cuijk

De gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert, en Sint Anthonis kunnen zich opmaken voor Gigabit-snelheden via het glasvezelnetwerk van E-Fiber. De aanleg van het glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk staat gepland in het eerste kwartaal van 2018 en E-Fiber verwacht in het tweede kwartaal 2019 klaar te zijn. Naast enkele andere providers stapt nu ook Gigabit-provider Tweak in dit project.

Inwoners van Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert, en Sint Anthonis konden in 2016 al kiezen voor een abonnement op glasvezel. Er werd toen door TriNed, PLINQ, Netrebel en de coöperatie LVCNET gewerkt aan een vraagbundeling, die – na tussenkomst van E-Fiber – uiteindelijk succesvol is voltooid. De vraag naar glasvezel blijkt dus zeker aanwezig. Reden genoeg voor Tweak om ook in dit project te stappen.

Uniek aan de aanpak van E-Fiber is dat zij ook de buitengebieden aansluiten. Er is daarbij geen sprake van een buitengebiedstoeslag of andere extra kosten. Inwoners van de kernen betalen net zo veel als het buitengebied. In totaal zullen in het Land van Cuijk bijna 41.000 adressen worden aangesloten op glasvezel.

donderdag 21 december 2017

Bewoners recreatieparken betalen 400 euro extra voor glasvezel

Glasvezel De Wolden biedt recreatieparkbewoners excuses aan. Een glasvezelkabel kan alsnog worden aangelegd, maar dan betalen de parkbewoners wel vierhonderd euro aansluitkosten. Het burgerinitiatief Glasvezel De Wolden zegt door de regels van de financieringsinstellingen te zijn verrast. De aanleg van de kabel bij recreatiewoningen valt buiten de leningsvoorwaarden die de gemeente, de provincie en Rendo hanteren.

woensdag 20 december 2017

Voorlopig geen glasvezel in Montfoort en Linschoten

(Foto: Onderwijsgek)
Montfoort en Linschoten krijgen voorlopig geen glasvezelkabel voor snel internet. Na een intensieve periode van drie maanden waarin er informatieavonden zijn georganiseerd, de mensen allemaal per post en online zijn geïnformeerd en er twee zaterdagen een glasvezelwinkel open is geweest in Montfoort, komen we tot de conclusie dat er wel veel enthousiasme is over glasvezel, maar dat men zich niet heeft ingeschreven, zegt Eric Vos van E-Fiber, het bedrijf dat het kabelnetwerk wilde aanleggen.

dinsdag 19 december 2017

Proximus lanceert Glasvezel voor Hasselt

In december 2016 kondigde Proximus een investering van 3 miljard euro over de komende 10 jaar aan om de uitrol van glasvezel in België te versnellen. Daarbij zijn nu ook de plannen voor Hasselt onthuld. De uitrol van glasvezel is sinds enkele weken gestart in het stadscentrum. Om de hinder te beperken gebeuren de werkzaamheden in overleg met het stadsbestuur.

Vandaag zijn in de stad Hasselt al meer dan 100 bedrijven aangesloten op de glasvezel van Proximus. Met de lancering van het project 'Glasvezel voor Hasselt’ is Proximus op dit ogenblik de eerste Belgische operator die glasvezel tot in bestaande woningen brengt.

maandag 18 december 2017

Overname Tele2 door T-Mobile mogelijk slecht voor aanleg nieuw glasvezel

De overname van Tele2 door T-Mobile kan voor een verdere vertraging van de aanleg van glasvezelnetwerken gaan leiden. Dit heeft vooral met regulering van glasvezelnetwerken van KPN te maken. Een na de overname van Tele2 sterker geworden T-Mobile is een grotere concurrent voor KPN. Dit telecombedrijf hanteert op dit moment de strategie dat het opwaarderen van koperdraad de voorkeur boven de aanleg van nieuw glasvezel heeft. KPN heeft hier vooral financiële redenen voor. Maar ook de huidige ontwikkeling op de Nederlandse markt voor vaste en mobiele diensten kan invloed hebben op een keuze tussen opwaarderen van koper en aanleg van nieuw glasvezel.


vrijdag 15 december 2017

EVB wil glasvezel en gratis Wifi

Op openbare plekken in Barendrecht wil EVB glasvezel en gratis Wifi. Snel internet wordt steeds belangrijker. Zowel privé (films, gamen), in het onderwijs als zakelijk. Dataverbruik zal in de toekomst alleen maar toenemen, denk aan de ontwikkeling van Virtual Reality. EVB wil daarom dat de gemeente Barendrecht actief werk maakt van supersnel internet.

Het aanbieden van glasvezel is een commerciële activiteit. In Barendrecht domineren KPN en vooral Ziggo de markt. Die blinken helaas niet uit in vooruitstrevendheid. KPN investeert amper. Ziggo heeft een goed netwerk, maar heeft daarop alleenrecht. Switchen is daardoor, tot ergernis van veel Barendrechters, helaas geen reële optie. EVB wil dat de gemeente Barendrecht maximaal druk uitoefent op de markt en concurrentie bevordert. Om zo supersnel internet voor iedereen bereikbaar te maken.

donderdag 14 december 2017

Duizend Ziggo klanten in Diemen zonder internet

Zo'n 1000 Ziggoklanten in Diemen hebben al sinds woensdagochtend last van een
Klanten die woensdag informatie over de storing opzochten, zagen hoe de verwachte eindtijd steeds verschoof. De storing wordt veroorzaakt door een beschadiging aan een glasvezelkabel. Omdat de kabel op privéterrein ligt, duurt het lang voor de storing is opgelost, zegt een woordvoerder van Ziggo. "We moesten eerst toestemming krijgen om het terrein te betreden. Dat is vanmorgen gelukt."

Britse provider creëert internetverbinding over nat touw

Een kleine Britse internetprovider heeft een dataverbinding weten op te zetten over een stuk nat touw. Er kon een overdrachtssnelheid van 3,5 Mbps worden bereikt. Directeur Adrian Kennard van provider Andrews & Arnold schrijft op zijn blog dat de test werd uitgevoerd nadat een klant had geklaagd over de snelheid van zijn ADSL-verbinding. De klant grapte dat "nat touw" nog een snellere verbinding zou opleveren. De provider voerde de houtje-touwtjetest uit op zijn kantoor, met een twee meter lang stuk touw dat in zout water was geweekt. Het zout zorgt ervoor dat elektriciteit beter wordt geleid. Wel moest het touwtje elke 30 minuten opnieuw nat worden gemaakt.

Kabinet wil keuzevrijheid voor modems en routers

Bedrijven en consumenten moeten straks ook zelf de keuzevrijheid krijgen voor apparatuur op hun eigen privénetwerk. Zo kunnen zij dan zelf bepalen welke modem, router of tv-ontvanger het best past bij hun wensen. Dit is het doel van de zogenoemde beleidsregel ‘Netwerkaansluitpunt’ waarvan de internetconsultatie vandaag door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is gestart.

Modems, routers en tv-ontvangers zijn volgens Europese regelgeving onderdeel van het privénetwerk van een consument of bedrijf. Daar hoort bij dat je zelf mag kiezen welke apparatuur daarop het best past bij jouw wensen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. Net zoals dat je zelf kunt kiezen welke mobiele telefoon of welk merk televisie je koopt.

Het kabinet wil dat Nederlanders altijd en overal toegang tot de snelste, digitale communicatie zoals internet, telefonie en (online) televisie hebben. Om deze diensten af te kunnen nemen, hebben consumenten en bedrijven geschikte apparaten nodig. Denk hierbij aan specialistische (eind)apparatuur zoals internetmodems, routers en tv-decoders.

De internetconsultatie voor de beleidsregel ’Netwerkaansluitpunt’ is vandaag gestart. Belanghebbenden kunnen tot medio februari reageren op het ontwerp van het voorstel. Vervolgens neemt de staatssecretaris van EZK een besluit over het verdere proces.

woensdag 13 december 2017

Nederlandse overheid ziet geen probleem bij stagnatie uitrol glasvezel

Brancheorganisatie FCA gaf recent aan dat de verdere aanleg van glasvezel in Nederland stagneert en dat we hierdoor de digitale koppositie dreigen te verliezen. Staatssecretaris Keijzer stelt het volgende in een reactie aan de Tweede Kamer: "Zoals in het FCA-rapport wordt gesteld, stagneert het aantal huishoudens dat volledig op glasvezel is aangesloten. Er waren eind 2016 in Nederland 2,55 miljoen huishoudens die een volledig verglaasde aansluiting hebben, waarvan 1,03 miljoen huishoudens daadwerkelijk een dienst hierover afnamen. Dat het aantal volledig verglaasde huishoudens minder snel toeneemt, zie ik niet als een probleem."

dinsdag 12 december 2017

Glasvezel in buitengebied Salland maanden vertraagd

De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Salland gaat vier maanden langer duren dan gepland. Dat komt volgens investeringsmaatschappij CIF doordat aannemer VolkerWessels Telecom voor het eerst glasvezel aanlegt in het buitengebied. Volgens CIF is het aanleggen van glasvezel in het buitengebied lastiger dan in de bebouwde kom. Dat komt door de lange afstanden tussen woningen, verschillende grondsoorten, vervuilde grond en de bomen, beekjes en wegen.

maandag 11 december 2017

Eindelijk glasvezel voor het buitengebied van Lochem

Het buitengebied van Lochem krijgt eindelijk de langverwachte glasvezelaansluiting. Al jaren proberen gemeenten en het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF) het voor elkaar te krijgen om in alle buitengebieden in de Achterhoek glasvezel aan te leggen. Eind januari starten de voorbereidingen en na de zomer moet de daadwerkelijke aanleg van de glasvezelkabel beginnen. Als het goed is tenminste.

vrijdag 8 december 2017

Twee partijen in Westerveld die glasvezel willen aanleggen

Verbazing alom bij de gemeente Westerveld. De stichting Westerveld op Glas (WOG) gaat alsnog kijken in hoeverre ze zelf kunnen beginnen met de aanleg van glasvezel. Wethouder Klaas Smidt van Westerveld maakte dit bekend tijdens de vergadering van de raad. En dat terwijl WOG nog niet zo lang geleden de gemeente via een brief lieten weten dat ze glasvezel samen met netbeheerder Rendo en investeringsmaatschappij CIF wilden aanleggen. WOG had eerder al eens geprobeerd om zelf aan de slag te gaan, maar dat mislukte.

donderdag 7 december 2017

Vijftig procent deelname nodig voor glasvezel buitengebied Nijkerk

Begin volgend jaar start CIF met de inventarisatie voor glasvezelbekabeling in het buitengebied van de gemeente Nijkerk. Om daadwerkelijk glasvezel aan te kunnen leggen moeten minimaal vijftig procent van de adressen meedoen. De gemeente Nijkerk werkt hierin samen met de gebiedscoöperatie O-gen. Voor een succesvolle inventarisatie, die resulteert in voldoende aansluitingen, moet eerst een netwerk van buurtambassadeurs aan de slag. Het CDA doet een oproep voor deze ambassadeurs.

woensdag 6 december 2017

Breedbandmarkt groeit licht

De Nederlandse markt voor vast breedband internet heeft in het derde kwartaal van 2017 een minimale groei doorgemaakt. Het aantal aansluitingen steeg met 0,3 procent naar 7,376 miljoen ten opzichte van het derde kwartaal van 2017. Geen geringe prestatie op een verzadigde markt, zo concludeert marktonderzoeksbureau Telecompaper, zelfs een verdrievoudiging ten opzichte van de 0,1 procent groei in het tweede kwartaal.

Voor heel 2017 verwacht Telecompaper een groei van 1 procent jaar-op-jaar. KPN nadert Ziggo in marktaandeel. Net als in de drie voorgaande kwartalen kwam volgens het Dutch Broadband 2017 Q3-rapport de groei in de breedbandmarkt voor rekening van kabel en glasvezel. De groei bij glasvezel was in het derde kwartaal wel minder dan in voorgaande kwartalen – 8.000 nieuwe breedbandklanten -  maar bij kabel versnelde de groei naar 17.000 aansluitingen. 

Telecompaper verwacht dat de groei van het aantal breedbandinternetaansluitingen in het vierde kwartaal voldoende zal zijn om voor heel 2017 uit te komen op groei van 1 procent ten opzichte van 2016. Dat is wel flink minder dan de 2,6 procent groei in aantal aansluitingen vorig jaar ten opzichte van 2015. De belangrijkste oorzaak van de vertraging is zoals te verwachten de marktverzadiging op het gebied van vast breedband internet, met een penetratie in huishoudens van inmiddels 94,1 procent.

De groei zit nu meer in het toepassen van nieuwe technologie (zoals in 2018 Docsis 3.1 voor kabel) om telkens weer hogere snelheden te realiseren voor netwerktechnologie zoals kabel en koper. Zo verwacht kabelaanbieder Ziggo vanaf 2018 gigabitsnelheden te kunnen leveren.

Per breedbandtechnologie bekeken, blijft kabel marktleider met 3,39 miljoen aansluitingen. DSL is nog steeds nummer twee, ondanks een daling naar 2,85 miljoen aansluitingen. Glasvezelbreedband groeide licht naar 1,13 miljoen aansluitingen aan het einde van Q3 2017.

dinsdag 5 december 2017

Wetsvoorstel moet eenvoudige overstap naar nieuwe provider regelen

Een nieuw wetsvoorstel moet de regels rond het overstappen naar een nieuwe provider wettelijk vastleggen. Staatssecretaris Mona Keijzer vindt de stap nodig omdat zelfregulering door de telecomproviders niet altijd de gewenste resultaten heeft. In een Kamerbrief schrijft Keijzer dat ze een wetsvoorstel wil indienen, omdat 'een wisselwerking tussen wetgeving en zelfregulering zeer effectief kan zijn'.

maandag 4 december 2017

Gaslek door aanleg glasvezel

Een woning aan de Vardinkhof in Winterswijk is maandagmiddag ontruimd vanwege een gaslekkage. De omgeving is afgezet volgens wijkagent Willem Saris. 'Het gebeurde bij de aanleg van glasvezel', zegt Saris. 'De bewoonster was thuis, maar ze heeft de woning verlaten.' De brandweer uit Winterswijk is uitgerukt voor de lekkage.

Proximus lanceert 'Glasvezel voor Luik'

De komende jaren zal geleidelijk de hele stad Luik met glasvezel worden bediend en krijgt een groot aantal bedrijven en gezinnen in Luik toegang tot het vaste net van de toekomst.

De voorbije jaren heeft Proximus in de stad Luik al bijna 160 bedrijven op glasvezel aangesloten, terwijl over de hele provincie Luik reeds 70 procent van de 81 industrieterreinen glasvezelaansluiting hebben. Met de lancering van het project 'Glasvezel voor Luik' is Proximus op dit ogenblik de eerste Belgische operator die glasvezel tot in bestaande woningen brengt.

vrijdag 1 december 2017

'Nederlandse overheid moet doorbraak forceren in stagnerende glasvezelaanleg'

Verschillende brancheverenigingen en bedrijven op het gebied van IT, internet en glasvezel roepen de overheid op zich in te zetten om de aanleg van glasvezel flink te versnellen. De partijen vinden dat Nederland anders te veel achterop komt te liggen met breedband voor de toekomst. In een gezamenlijk rapport constateren de partijen dat er nog nauwelijks nieuwe glasvezelnetwerken worden aangelegd. Doordat er in de toekomst steeds meer data en onlinediensten worden gebruikt, en 5g-netwerken steeds verder oprukken, is een wijdere verspreiding van glasvezel volgens de partijen noodzakelijk.

donderdag 30 november 2017

Ook goede breedbandverbinding voor recreatieparken

Dat een goede breedbandverbinding voor recreatieparken, eigenaren van recreatiewoningen en de bewoners of recreanten van vakantiehuisjes van groot belang is, dat staat voor iedereen als een paal boven water. Dat meldt ook Hartger van Diest, voorzitter van de Veron (Verenigde RecreatieOndernemers) uit Ermelo. Gasten vragen om snel internet, maar ook recreatieondernemers zijn op veel fronten afhankelijk van internetverbindingen. Of er glasvezel komt, zal blijken na 4 december. Want alleen als 50% van de bewoners in het buitengebied van Nunspeet en Ermelo voor deze datum voor glasvezel kiest en een abonnement afsluit, legt CIF een glasvezelnetwerk aan in Ermelo en Nunspeet. In dat geval kunnen ook de recreatieparken aangesloten kunnen worden.

woensdag 29 november 2017

Glasvezel naar de kop van Overijssel

Voor vele huishoudens en bedrijven in de Kop van Overijssel is glasvezel inmiddels heel gewoon. Echter, voor de bewoners van het buitengebied is dit helaas niet zo! In het buitengebied was het tot voor kort een enorme investering om glasvezel te laten aanleggen. Op dit moment loopt er een campagne waarbij de bewoners van het buitengebied in de Kop van Overijssel zich kunnen aanmelden voor een glasvezelabonnement. 18 december 2017 is de deadline van deze campagne en wordt er bekend gemaakt of tenminste 50 procent van de bewoners in dit gebied zich heeft aangemeld voor glasvezel. Als deze vereiste van 50 procent voor 18 december is behaald, dan vindt de aanleg van glasvezel in het buitengebied doorgang.

dinsdag 28 november 2017

'KPN komt belofte snel internet niet na'

KPN heeft zich niet aan zijn belofte gehouden om tenminste 85 procent van de Nederlandse huishoudens eind 2016 van zeer snel internet te voorzien. De Consumentenbond constateert dat KPN nu pas op ongeveer 62 procent zit.

De bond heeft voor 250.000 adressen bepaald welke snelheid mogelijk is op de KPN (koperen) DSL-verbinding en deze metingen zijn vertaald naar de internetsnelheden in heel Nederland. Hieruit blijkt dat KPN op veel adressen weliswaar de snelheid op het netwerk heeft verhoogd, maar dat zij toch op veel adressen nog een lage snelheid aanbieden.

Bij een kleine 30 procent van de huishoudens is de maximale snelheid zelfs maximaal 24 Mbps. Het aantal adressen met zeer snel internet, van tenminste 100 Mbps, is gestegen van 30 procent in mei 2016 naar 38 procent eind september 2017.

Als KPN in een gebied geen snel internet levert kunnen consumenten vaak alleen kiezen voor snel internet van Ziggo (via de kabel). De Consumentenbond ziet daar een risico voor onvoldoende concurrentie voor hoge internetsnelheden en pleit ervoor dat netwerken open blijven (koper) en open gaan (kabel) om toch voldoende concurrentie te creëren.

Glasvezel in buitengebied De Ronde Venen stap dichterbij


Het buitengebied van de gemeente De Ronde Venen krijgt mogelijk sneller internet. Wethouder Anco Goldhoorn heeft vanmiddag in Abcoude een overeenkomst getekend met een beleggingsfonds. Vanaf 1 december kunnen inwoners zich inschrijven voor een glasvezelaansluiting en een abonnement. Als meer dan de helft van de inwoners dit voor 29 januari 2018 doet, wordt het glasvezel daadwerkelijk aangelegd.

maandag 27 november 2017

Delta investeert in buitengebied

DELTA investeert het komende jaar in betrouwbaar en snel internet voor inwoners en bedrijven in de Zeeuwse buitengebieden van Borssele, Veere, Reimerswaal, Goes, Terneuzen en Hulst. De samenwerking met partner Greenet wordt geïntensiveerd. Op 28 november start DELTA in Borssele met het eerste vraagbundelingstraject om Zeeuwse buitengebied bewoners te informeren.

DELTA en Greenet hebben de expertise van beide partijen gebundeld waardoor een betrouwbaar vast-draadloos netwerk wordt gerealiseerd met internetsnelheden tot 50 MB/s (download). DELTA verzorgt de glasvezelverbindingen en is eigenaar van het netwerk. Greenet realiseert het vast-draadloos netwerk voor DELTA.

Inwoners en ondernemers in de buitengebieden worden door drie lokale werkgroepen uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten. DELTA geeft uitgebreide informatie en presenteert de mogelijkheden om aangesloten te worden. Snelle beslissers maken gebruik van 200 euro aansluitsubsidie per adres en krijgen 100 euro korting op installatie en apparatuur. Uiterlijk 1 februari volgend jaar wil DELTA de interesse in snel internet in beeld hebben.

vrijdag 24 november 2017

Glasvezelprovider Jonaz komt naar Almere

Jonaz breidt uit naar Almere. De glasvezelprovider start vanaf 2 december 2017 met de levering van internet via het glasvezelnetwerk. Jonaz is al actief in Amersfoort, Leusden, Baarn, Soest en Hoogland.

Met de uitbreiding naar Almere vergroot Jonaz haar dekkingsgebied met 60 procent. Jonaz investeert in haar netwerk om het bereik te vergroten. Met de komst van Almere is het dekkingsgebied van Jonaz veertien keer groter dan het moment van oprichting toen Jonaz alleen nog in Leusden actief was.

Jonaz biedt glasvezelinternet aan met een download- en uploadsnelheid van meer dan 500 Mb/s.

donderdag 23 november 2017

Kabelnoord is nu zeker van breedbandorder

De uitrol van snel internet in onrendabel (’wit’) Fries gebied kan nu snel beginnen. Kabelnoord in Dokkum lijkt definitief uitverkoren om de klus uit te voeren. Het bedrijf kan daarbij gebruik maken van een provinciale lening van 35 miljoen. Tot en met woensdag kon er bezwaar worden gemaakt tegen de gunning aan Kabelnoord. Maar volgens gedeputeerde Sietske Poepjes heeft geen enkele partij dat gedaan. Ze zegt dit met een slag om de arm: theoretisch is het mogelijk dat een tijdig ingediende reactie later nog binnenkomt.

woensdag 22 november 2017

Proximus verbergt prijsstijging door nieuwe productbundel

Proximus heeft een nieuw productbundel gelanceerd met internet, tv en mobiele telefonie. Het pakket 'Minimus' vervangt het vroegere aanbod 'Internet+TV+Mobile', maar kost wel 4 euro per maand meer en bevat voor die prijs de helft minder inbegrepen mobiele data. Echt nieuw is de formule echter niet, want Proximus bood al zo'n pakket aan onder een andere naam.

dinsdag 21 november 2017

Delta start aanleg Next Generation Netwerk

Kabelbedrijf DELTA is gestart met de bouw van het Next Generation Netwerk. In Ritthem (gemeente Vlissingen) wordt de allernieuwste apparatuur geplaatst in het Zeeuwse kabelnetwerk, waardoor op termijn internetsnelheden tot 1 gigabit mogelijk worden.

Vlissingen wordt daarmee de eerste Zeeuwse gemeente met glasvezelsnelheden via het kabelnetwerk.

DELTA wil op 15.000 locaties in de wijken, dorpen en straten door heel Zeeland de allernieuwste apparatuur plaatsen. Dat project neemt enkele jaren in beslag.

Twee weken van te voren wordt er huis-aan-huis een flyer verspreid. Uiterlijk drie werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden ontvangen klanten een e-mail met informatie over het tijdvak waarbinnen de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Glasvezelfabriek levert restwarmte aan 400 huizen

De woningen in Strijp-R in Eindhoven komen binnenkort niet alleen met aardwarmte, maar ook met warmte uit de glasvezelfabriek van Draka-Prysmian op temperatuur. Met aardwarmteleverancier Hydreco tekent Draka vandaag een overeenkomst voor wederzijdse levering van warm en koud water, zo hebben ze laten weten. Om de uitwisseling van warmte mogelijk te maken investeert Hydreco ongeveer 400.000 euro in de installatie.

maandag 20 november 2017

Glasvezelnetwerk beschikbaar op bedrijventerrein De Toekomst in Biddinghuizen

Binnenkort is er glasvezel beschikbaar op De Toekomst in Biddinghuizen. Roelofs & Haase Projectontwikkeling, de ontwikkelaar van dit deel van het bedrijventerrein, heeft daarvoor een overeenkomst getekend met glasvezelbedrijf Bright Access, waardoor alle nieuwbouw kavels worden voorzien van een glasvezelaansluiting. De aanleg van het netwerk vindt al in de komende weken plaats, waarna het netwerk wordt uitgebreid naar de rest van het bedrijventerrein. Projectleider Leo Oude Geerdink van Bright Access:

vrijdag 17 november 2017

Kabelaar Caiway in Zweedse handen

Kabelaar CAIW Holding wordt verkocht aan het Zweedse private equity huis EQT. EQT heeft ook Delta Kabel in handen. CAIW Holding is nu nog onderdeel van netwerkinvesteerder CIF. Financiele details ontbreken.

CAIW, beter bekend onder de merknaam Caiway, heeft ongeveer 196.000 klanten. De kabelaar bestaat sinds 1981 en zit vooral in kleinere gemeenten als Westland, Midden-Delfland, Schiedam, Maassluis, Aalsmeer, Uithoorn, IJsselstein, Loenen aan de Vecht, Krimpen a/d IJssel, Lopik (kern Benschop), Halderberge (kern Oudenbosch), Den Haag (wijk Wateringse Veld), Utrechtse Heuvelrug (kern Doorn), Hilvarenbeek, Borculo, Oss, Ravenstein, Herpen, Malden, Heumen, Overasselt, Nederasselt, Dreumel, Appeltern, Horssen en Gouda.

Bij CAIW werken 210 mensen, met een omzet van 112 miljoen euro vorig jaar.

De verkoop van CIF is onder voorbehoud van raadpleging van de CAIW ondernemingsraad en goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt.

Luijtenbroek Schaijk blijft verstoken van glasvezel

Het Utrechtse bedrijf E-fiber, dat momenteel heel de gemeente Landerd van glasvezel voorziet, hoeft de dertig permanente bewoners van recreatiepark Luijtenbroek in Schaijk niet aan te sluiten. Dat heeft de rechter beslist. De Vereniging van Eigenaren van Luijtenbroek was naar de rechter gestapt omdat volgens haar de gemeente had beloofd álle inwoners aan te sluiten op glasvezel. De Vereniging van Eigenaren van Luijtenbroek wees op de bijzondere situatie op het park: daar wonen dertig mensen met een persoonsgebonden gedoogbeschikking, wat inhoudt dat ze er tot hun dood permanent mogen blijven wonen.

donderdag 16 november 2017

Bende achter modems voor gratis tv en internet opgerold

Drie mannen die illegale modems aanboden waarmee honderden mensen gratis tv en internet via het Ziggo-netwerk gebruikten zijn aangehouden. De verkoper van de modems, een 36-jarige Rotterdammer, paste de instellingen van de kastjes aan, zodat die het signaal van provider Ziggo konden oppikken. De apparaten werden vervolgens geïnstalleerd door twee andere Rotterdammers, van 42 en 30. De jongste van het stel werkte voor Ziggo. De politie kwam het netwerk op het spoor door zelf twee modems te bestellen. De eerste bestelling was bedoeld om het kastje te onderzoeken, de tweede om de verdachten te kunnen aanhouden.

Aanleg glasvezel Midden Drenthe in januari afgerond

De komende 8 tot 14 weken gaat Sterk Midden-Drenthe maar liefst 6000 glasvezelaansluitingen realiseren waarvan men verwacht 65% met abonnement te kunnen activeren. Dat betekent dat het grootste deel van het buitengebied in Midden-Drenthe voor het einde van het jaar gebruik kan maken van glasvezel. Sterk Midden-Drenthe verwacht dat het hele aanlegproject met de BAM in januari 2018 is afgerond.

woensdag 15 november 2017

Informatieavond glasvezel in Stadskanaal

De Stichting Snel Internet Westerwolde & Stadskanaal organiseert samen met Mabin Groningen op woensdag 15 november een informatieavond van 19.30 – 21.30 uur in Zaal 12 te Vlagtwedde over glasvezel speciaal voor ondernemers in het buitengebied. Op deze avond wordt niet alleen algemene voorlichting gegeven, maar zijn naast de deskundigen van Mabin ook de zakelijk providers aanwezig om samen met de ondernemers te zoeken naar oplossingen voor hun specifieke situatie.

dinsdag 14 november 2017

Voor glasvezel in het buitengebied Nunspeet moet minimaal de helft meedoen

Onlangs is de glasvezelcampagne 'Glasvezel buitenaf' in de gemeenten Nunspeet en Ermelo van start gegaan. Op 4 december zal duidelijk worden of het rendabel is om glasvezel aan te leggen in het buitengebied. Als vijfitg procent van de inwoners en de bedrijven in het buitengebied meedoet, zal Glasvezel Buitenaf/CIF start het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF) in januari 2018 met de bouw van het glasvezelnetwerk. De gemeenten Nunspeet en Ermelo hebben vorige maand al het convenant met CIF ondertekend.

maandag 13 november 2017

CableLabs publiceert Docsis 3.1-specificatie

CableLabs heeft de uiteindelijke versie van de Full Duplex Docsis 3.1-specificatie voor kabelinternet gepubliceerd. De update van de standaard omschrijft de technologie voor kabelmodems om download- en uploadsnelheden van 10Gbit/s te ondersteunen. Momenteel zijn kabelaars zich aan het voorbereiden op de invoering van Docsis 3.1. Delta introduceert dit volgend jaar; Ziggo is er nog mee aan het testen. Of providers plannen hebben om aan de slag te gaan met de full-duplex-aanvulling op de standaard, is nog niet bekend.

vrijdag 10 november 2017

Project glasvezel in Land van Cuijk gaat door

Flink applaus en blijdschap. Daarmee begon de gemeenteraad van Sint Anthonis donderdagavond de begrotingsbehandeling. Het applaus was niet alleen voor de luxe begroting die op de agenda staat. Het geklap was voor wethouder Voncken die er mede voor zorgde dat het project glasvezel in het Land van Cuijk doorgaat. Met de breedbandaansluiting van het Land van Cuijk wordt het bereik van het bedrijf aanzienlijk vergroot.

donderdag 9 november 2017

Raad Voorst trekt aan de bel over glasvezel in buitengebied

Het gaat de gemeenteraad van Voorst allemaal niet snel genoeg, waar het de aanleg van breedbandinternet in het buitengebied betreft. Die is gepland voor 2019, maar nog allerminst zeker. Het probleem is dat een gemeente alleen mag faciliteren en niet zelf mag gaan aanleggen. Aanleggen is namelijk in strijd met Europese regels. ,,Dat wordt gezien als staatssteun, daar zijn we erg voor gewaarschuwd", antwoordde wethouder Harjo Pinkster (CDA).

woensdag 8 november 2017

Glasvezel voor ruim achtduizend adressen op platteland

Een groot deel van het Noord- en Midden-Limburgse buitengebied moet in 2018 snel internet krijgen. Het kost 30 miljoen om de in totaal 8315 adressen aan te sluiten. Dat blijkt uit berekeningen die de provincie heeft gepresenteerd. Het gaat om woningen en bedrijven  in het buitengebied van Venlo, Peel en Maas, Leudal, Maasgouw, Weert en Nederweert. Nu zijn  de mensen daar nog verstoken van snel internet.

dinsdag 7 november 2017

CAI Harderwijk wil buitengebied in CIF-traject Ermelo/Nunspeet

CAI Harderwijk start een inventarisatie naar de vraag naar glasvezeldiensten in het buitengebied van Harderwijk. Vanaf 6 november tot 18 december kunnen geïnteresseerde bewoners van het buitengebied zich inschrijven. Sinds 2014 heeft het overgrote deel van de huishoudens in Harderwijk en Hierden een glasvezelaansluiting. Dit is aangelegd door netwerkexploitant CAI Harderwijk in samenwerking met investeerder Bouwfonds CIF. 

maandag 6 november 2017

Bronckhorst zet definitief in op glasvezel van KPN

De gemeente Bronckhorst koerst af op een overeenkomst met KPN, waarin wordt vastgelegd dat het telecombedrijf glasvezel gaat leggen in het buitengebied. Na een lange discussie besloot de gemeenteraad dat wethouder Paul Seesing de gesprekken met KPN mag voortzetten. Dit houdt automatisch in dat de gemeente Bronckhorst het voorstel van investeringsmaatschappij CIF naast zich neerlegt.

zaterdag 4 november 2017

Tweak sluit Boekel aan op Gigabit internet

Internetprovider Tweak heeft op 2 november haar eerste klanten in Boekel voorzien van een glasvezelabonnement met Gigabit-snelheden. Monteurs hebben de eerste patches gezet in de wijkcentrales, en de eerste klanten voorzien van hun glasvezelmodem. Met 1000 Mbit kunnen de inwoners van Boekel nu genieten van het snelste internet van Nederland.

Boekel is de eerste plaats waar Tweak Gigabit internet levert via het netwerk van E-Fiber. Hiervoor was Tweak vooral ervaren in samenwerking met Reggefiber en Glasvezel de Wolden. Na Boekel zal Tweak ook Gigabit snelheden gaan leveren via E-Fiber aan de inwoners van Bernheze en Landerd.

vrijdag 3 november 2017

Wanneer krijgen we allemaal glasvezel in Nederland?

Nederland staat nog steeds relatief hoog in de wereldwijde internetsnelheid-ranglijst die elk jaar wordt gemaakt, maar we zakken. Waar je een paar jaar geleden ons kikkerlandje altijd in de top tien zag staan, worden we nu langzaam ingehaald door andere landen. Nederland heeft inmiddels bijna overal internet, waarvan 90 procent met een snelheid hoger dan 4 Mb per seconde en 70 procent met 10 Mb per seconde.

donderdag 2 november 2017

VodafoneZiggo weet klanten niet vast te houden

VodafoneZiggo blijft klanten verliezen. De omzet daalde dan ook 5,2 procent naar 999 miljoen euro en ook de operationele winst eindigde lager, op 84,3 miljoen euro. Het is vooral de mobiele markt die de combinatie parten speelt. De omzet daalde 11,6 procent naar 29 miljoen euro, deels door het wegvallen van roaminginkomsten. Vodafone won 35.000 klanten, maar zag er meer vertrekken, waardoor men netto met duizend klanten verlies eindigde. Daar komt bij dat klanten steeds meer data verbruiken.

Ziggo start levering Connect Box van Arris

Ziggo start vanaf deze week de levering van een Connect Box van fabrikant Arris. Het alternatief voor de bestaande Connect Box van Compal ondersteunt direct vanaf de levering WifiSpots en ipv6 full dual stack. Wat hardware en uiterlijk betreft is de Arris TG2492LG echter identiek aan de Compal CH7465-LG, de huidige Connect Box. Gebruikers kunnen alleen aan de sticker onderop zien van welke fabrikant het apparaat afkomstig is.

woensdag 1 november 2017

KPN gaat techniek voor breedband in buitengebieden breder testen

KPN gaat zijn vast/mobiele technologie, waarmee buitengebieden over breedband internet kunnen beschikken, op grotere schaal testen. In de komende maanden worden zo’n 2500 KPN-klanten benaderd om deze techniek in de praktijk te ervaren. De vast/mobiele breedbandverbinding gebruikt in de basis het vaste netwerk (DSL). Met slimme technieken wordt de capaciteit van het mobiele netwerk (4G) bijgeschakeld. Hiervoor is de router uitgebreid met een extra unit die het mobiele 4G-signaal omzet als extra boost voor de gegevensoverdracht.

Klanten Telenet betalen steeds meer voor abonnement

Klanten betalen Telenet voor een abonnement gemiddeld 2,70 euro per maand meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de kabelaar. Het aantal klanten dat een abonnement neemt bij Telenet steeg licht. Klanten betaalden vorig jaar rond deze tijd gemiddeld 53,50 euro per maand en inmiddels is dat opgelopen naar 56,20 euro, blijkt uit de kwartaalcijfers.