Pagina's

vrijdag 29 september 2017

De lange adem van oude netwerken

In de afgelopen jaren gebeurde er niet zoveel spannends op het gebied van sneller vast internet. Er waren de nodige incrementele snelheidsverhogingen, maar spectaculaire groei zat er niet in. De markt lijkt ook redelijk op slot te zitten; aan de kabelkant hebben we Ziggo-Vodafone en aan de DSL-kant is het KPN, dat sinds de overname van Reggefiber in 2014 ook de grootste glasvezelaanbieder is. In de afgelopen drie jaar lag het marktaandeel van KPN en Ziggo voor beide op ongeveer 40 à 45 procent. De overige partijen verdelen de resterende 15 procent, waarvan Tele2 met ongeveer 5 procentpunt het grootste deel voor zijn rekening neemt.

donderdag 28 september 2017

Glasvezel in buitengebied Meierijstad komt stap dichterbij

Het gehele buitengebied van Meierijstad krijgt in 2018 een glasvezelnetwerk. Dat is althans het streven van Meierijstad en de Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib). Bij Mabib ligt een aanbod om alle panden in het buitengebied van de oude gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode aan te sluiten op glasvezel. Binnen de bebouwde kommen zijn al snelle kabelverbindingen beschikbaar. Meierijstad was eerder ook in gesprek met E-Fiber, een andere aanbieder van glasvezel. Dit bedrijf legt wel glasvezel aan in het noordelijk deel van Veghel bij Vorstenbosch.

dinsdag 26 september 2017

Ziggo test docsis 3.1-apparaten

Ziggo gaat gebruikmaken van de standaard docsis 3.1. De aanbieder test apparatuur voor docsis 3.1 in het eigen laboratorium. Wanneer de aanbieder de techniek in modems bij klanten zal gaan testen, is momenteel nog niet bekend. Het Zeeuwse kabelbedrijf Delta start begin 2018 met docsis 3.1.

maandag 25 september 2017

Duitsland, het land van de wifi-woestijnen

Snel internet is in Nederland een vanzelfsprekendheid, maar in Duitsland juist een groot verkiezingsthema. Voor een industriële supermacht loopt Duitsland op het gebied van internetsnelheid en glasvezelverbindingen hopeloos achter. Bedrijven klagen en zijn bang hun concurrentiepositie te verliezen. Politieke partijen vallen over elkaar heen met beloftes om dit te verbeteren, maar veel Duitsers vertrouwen er niet meer op en leggen zelf glasvezel aan.

vrijdag 22 september 2017

Microsoft en Facebook leggen trans-Atlantische 160Tbit/s-kabel

Facebook, Microsoft en infrastructuurbedrijf Telxius hebben met succes een onderzeese hogecapaciteitskabel gelegd tussen het Amerikaanse Virginia en het Spaanse Bilbao. De kabel biedt een bandbreedte van 160Tbit/s en is onder andere voor clouddiensten bedoeld. De zogenoemde Marea-kabel heeft een lengte van 6600 kilometer en weegt in totaal 4,65 miljoen kilogram. Het gehele project, van ontwerp, productie en uitrol duurde twee jaar en volgens Microsoft is dat drie keer sneller dan gemiddeld bij onderzeese kabels. Vijf maanden geleden begon de aanleg van de verbinding.

'Glasvezel buitenaf' van start in Ermelo

Goed nieuws voor de inwoners en ondernemers van het buitengebied van de gemeenten Ermelo en Nunspeet. CIF start met de glasvezelcampagne 'Glasvezel buitenaf' in deze gemeenten. Als vijftig procent van de inwoners en de bedrijven in het buitengebied meedoet, gaat CIF van start met de aanleg van glasvezel. Op 18 september hebben de wethouders van de gemeenten Nunspeet en Ermelo het convenant met CIF ondertekend.

donderdag 21 september 2017

Berkelland heeft vertrouwen in snelle aanleg van glasvezel

Berkelland vertrouwt er op dat glasvezel in z'n buitengebied snel wordt aangelegd. De aannemer heeft toezeggingen gedaan. Daarmee reageert het college van burgemeester en wethouders op angst van CDA Berkelland. Die partij trekt aan de bel omdat de aanleg van glasvezel, dat onder meer snel internet mogelijk maakt, lang op zich laat wachten. Reeds vorig jaar juli werd duidelijk dat zich voldoende mensen hebben aangemeld om glasvezel in het buitengebied van de gemeente Berkelland aan te leggen. Nadat in december in Gelselaar het symbolische startsein voor de aanleg werd gegeven, bleef het echter stil.

woensdag 20 september 2017

'Uden loopt achter met aanleg van glasvezel in buitengebied'

Vergeleken met buurgemeenten loopt Uden achter met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Dat is zuur voor de inwoners, stelt het CDA want de urgentie is hoog. De partij wil van burgemeester en wethouders met spoed weten wat de stand van zaken is. Liefst voor de vaststelling van de begroting 2018 zodat er eventueel extra geld beschikbaar gesteld kan worden.

dinsdag 19 september 2017

Gemeenten tekenen convenant met Rendo voor glasvezel

De gemeente Steenwijkerland heeft besloten een convenant aan te gaan met Rendo Buitenaf BV voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Ook de gemeenten Zwartewaterland, Staphorst, Kampen en Zwolle ondertekenen het convenant. In het convenant worden afspraken gemaakt over de wijze van aanleg van glasvezel en het toezicht op de werkzaamheden. Op 25 september ondertekent wethouder Wim Brus het convenant namens de gemeente Steenwijkerland.

maandag 18 september 2017

Partijen stoppen overleg over glasvezel Westerveld

Inwoners van Westerveld moeten op korte termijn niet rekenen op snel internet. De bij de aanleg van glasvezel betrokken partijen hebben hun overleg stopgezet. Westerveld op Glas (WOG), een burgerinitiatief, probeert al een aantal jaren een begin te maken met een glasvezelnetwerk in de gemeente. Voor een eerste fase heeft de stichting inmiddels ook al zo’n 400 abonnementen verkocht. Maar met de aanleg van glasvezel is een investering van vele miljoenen gemoeid. De provincie Drenthe, de gemeente Westerveld, energiebedrijf Rendo en een bank hebben in principe belangstelling de portemonnee te trekken.

vrijdag 15 september 2017

KT Waalre breidt glasvezelnetwerk uit

Kabelbedrijf KT Waalre start met de voorbereidingen voor een nieuwe fase in de aanleg van een FttH-netwerk in de gemeente Waalre. In deze fase krijgt een groot deel van Waalre de mogelijkheid om op glasvezel aangesloten te worden.

KT Waalre legt gefaseerd glasvezel aan naar alle panden in de de gemeente Waalre. In een eerdere fase werden reeds 4800 adressen op het FttH-netwerk aangesloten. Het bedrijf heeft nu de financiering rond voor een nieuwe fase. KT Waalre streeft er naar begin 2018 ruim 1500 woningen in het centrum van Waalre te hebben aangesloten op het nieuwe glasvezelnetwerk. Daarbij kunnen externe factoren, zoals het weer, van invloed zijn op de voortgang van het aanlegproces, zo geeft het bedrijf aan.

Verschillende ISP’s en televisieproviders bieden hun diensten aan op het glasvezelnetwerk: PLINQ, TriNed, Solcon en VodafoneZiggo. De betreffende inwoners worden persoonlijk uitgenodigd op een informatiebijeenkomst.

donderdag 14 september 2017

Gemeenten tekenen convenant met Rendo voor glasvezel

De gemeente Steenwijkerland heeft besloten een convenant aan te gaan met Rendo Buitenaf BV voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Ook de gemeenten Zwartewaterland, Staphorst, Kampen en Zwolle ondertekenen het convenant. In het convenant worden afspraken gemaakt over de wijze van aanleg van glasvezel en het toezicht op de werkzaamheden. Op 25 september ondertekent wethouder Wim Brus het convenant namens de gemeente Steenwijkerland.

woensdag 13 september 2017

Glasvezel voor hele buitengebied Rucphen

Voor bewoners van het buitengebied van Rucphen komt snel internet en hoogwaardige televisieontvangst binnen bereik. Het initiatief is voorbereid in samenspraak met de ontwikkelingsgroepen (contactpersonen) uit de kernen en de boeren- en tuindervereniging ZTLO. Het speciaal voor dit doel opgerichte bedrijf Breedband Buitengebied (BBR) wil de meer afgelegen delen van glasvezel voorzien. Volgens wethouder Lazeroms is glasvezel niet alleen welkom voor particulieren daar maar ook voor het bedrijfsleven.

dinsdag 12 september 2017

Someren erkent: foute informatie over kosten glasvezel

Het Somerense college erkent de gemeenteraad verkeerd geïnformeerd te hebben over aansluitkosten voor glasvezel in het buitengebied. Dat blijkt uit een schriftelijke beantwoording van vragen van de Gemeenschapslijst Someren-Eind en Sluis XIII die het ED heeft kunnen inzien. Bewoners van het buitengebied kunnen zich via de organisatie Mabib laten aansluiten op glasvezel. De kosten hiervoor zijn eenmalig 1815 euro of een maandbedrag van 15 euro. Anders dan wethouder Leon van de Moosdijk op 6 juli had toegezegd, is de maandelijkse betaling van 15 euro geen afbetaling maar een vaste last.

maandag 11 september 2017

Na Groenlo ook glasvezel voor bedrijven Lichtenvoorde

Het netwerk van glasvezelleverancier Bright Access in Oost Gelre wordt verder uitgebreid. De aanleg op bedrijventerreinen Den Sliem & Laarberg in Groenlo is bijna afgerond. Als vervolg op dat geslaagde project wordt in september direct begonnen met de aanleg op De Kamp, De Kamp Zuid en Lindebrook in Lichtenvoorde. Projectleider Colin Puntman: “Het betreft uitdrukkelijk geen vraagbundeling. In het verleden is vaak gebleken dat er bij vraagbundelingstrajecten onvoldoende belangstelling was, waardoor de aanleg helemaal niet doorging.'

vrijdag 8 september 2017

Breedband jaarcongres 2017 in teken van buitengebied

Op 13 september 2017 organiseren Vefica en fiberSociety het jaarlijkse breedband jaarcongres ‘Breeduit’. Het congres staat dit jaar in het teken van breedband in het buitengebied.

Als het op infrastructuur aankomt, staat Nederland zijn mannetje. We mogen niet klagen over de staat van onze wegen, onze railinfrastructuur en (lucht)havens. De aanleg van kabeltelevisie door veelal (semi)overheidsinstellingen in de laatste decennia van de vorige eeuw, heeft ertoe bijgedragen dat Nederland een homes-passed penetratie heeft van ongeveer 97%. Tel daarbij op dat er vrijwel geen boerderij in Nederland te vinden is die geen telefoonaansluiting heeft en je zou zeker kunnen stellen dat Nederland connected is. Zelfs op de meest afgelegen locatie kan men via die telefoonlijn beschikken over internet via een smalbandige ADSL verbinding.

Maar de tijden zijn veranderd. Want was het tot voor kort voor mensen in het buitengebied acceptabel als ze via een smalbandige verbinding zo nu en dan hun mail konden checken, met de komst van steeds meer OTT televisie aanbod en SmartHome wordt de druk om ook hiervan te kunnen profiteren steeds groter en daarmee de noodzaak om ook bij woonhuizen in het buitengebied breedband internet aan te leggen.

donderdag 7 september 2017

Groeivertraging Nederlandse breedbandmarkt zet door

De Nederlandse markt voor vast breedband internet groeide in het tweede kwartaal van 2017 met slechts 0,1 procent. Dat is een halvering van de al geringe groei in het eerste kwartaal. Het aantal aansluitingen kwam uit op 7,35 miljoen, aldus het Dutch Broadband 2017 Q2-rapport van Telecompaper.

Kabel groeide wel, maar minder hard dan in het eerste kwartaal. Bij glasvezel was de ontwikkeling precies andersom.

Net als in het vierde kwartaal van 2016 kwam in het eerste kwartaal van dit jaar de groei in de breedbandmarkt voor rekening van kabel en glasvezel. Glasvezel groeide harder dan in Q1 met 1,5 procent versus 0,9 procent. Bij kabel was er een groei in het aantal aansluitingen van 0,1 procent, tegen 0,3 procent een kwartaal eerder.

Bij DSL (koper) blijft het aantal breedbandaansluitingen dalen, ondanks de investeringen in snelheidsverbetering door KPN met toepassingen zoals pair bonding. De aanbieder probeert sinds 2015 met grootschalige upgrades meer te halen uit koper door voor miljoenen huishoudens de snelheid naar voorlopig maximaal 200 Mbps te verhogen. KPN en haar merken plus wholesale partners zoals Tele2 bieden al VDSL-aansluitingen met maximaal 100 Mbps.

Telecompaper verwacht dat de groei van het aantal breedbandinternetaansluitingen in de komende kwartalen wel zal blijven toenemen. Over heel 2017 zal dat leiden tot iets meer dan 1 procent groei in vergelijking met 2016. Dat is overigens flink minder dan de 2,6 procent groei vorig jaar ten opzichte van 2015. De belangrijkste oorzaak van de groeivertraging is de toenemende marktverzadiging op het gebied van vast breedband internet, met een penetratie in huishoudens van 94 procent.
Kabel blijft veruit marktleider.

woensdag 6 september 2017

Ziggo verhoogt internetsnelheden

Ziggo gaat de snelheden van zijn Internet Complete- en Max-bundels verhogen. Het snelste abonnement krijgt een downloadsnelheid van 400Mbit/s. Ook introduceert de provider internetabonnementen die zijn aan te vullen met telefoniemogelijkheden. Ziggo komt met drie nieuwe bundels: Internet Start + Bellen, Internet Complete + Bellen en Internet Max + Bellen. De nieuwe bundels kunnen echter alleen worden aangevraagd door bestaande klanten die al internet of telefonie van de provider afnemen.

Loopt aanleg glasvezel in Achterhoek vertraging op?

Op vele plaatsen in het buitengebied wordt gewerkt aan de aanleg van een glasvezelnetwerk. Menig buitengebiedbewoner zit daar al lang op te wachten. Op de sociale media komen regelmatig foto's voorbij, waarin getoond wordt dat de kabel de meterkast heeft bereikt. Toch zal het nog even duren voordat de glaskabel gaat werken. Vervelend is dat er vertraging lijkt te zijn ontstaan, omdat de kabels nog niet onder de provinciale wegen door gelegd mogen worden. De provincie heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven.

dinsdag 5 september 2017

Internetsnelheid minder belangrijk

Nederlanders vinden een hoge snelheid van hun internetverbinding steeds minder belangrijk. Gaf in 2013 nog bijna een kwart van de Nederlanders aan een internetsnelheid (download) van minimaal 100 Mbps belangrijk te vinden, dat is in 2017 gedaald tot 10 procent. Dat blijkt uit een studie van Telecompaper op basis van het Consumer Insights Panel.

Mogelijk heeft de daling te maken met de groei van het aantal snelle vaste internetverbindingen in Nederland. Wie eenmaal de gewenste minimale snelheid heeft, zal het belang er van minder hoog achten dan aspecten zoals kwaliteit en betrouwbaarheid van de verbinding.

ACM stelde begin augustus in de Telecommonitor over 2016 dat (supersnel) breedband internet voor consumenten steeds normaler wordt. Vorig jaar had één op de drie  consumentenaansluitingen een maximale snelheid van meer dan 100 Mbps. Eind 2013 was dit nog slechts 9 procent.

Ook het belang van een hoge uploadsnelheid weegt minder zwaar. Waar 4 jaar geleden 16 procent van de mensen aangaf dit aspect belangrijk te vinden, is dit nu nog maar de helft.

maandag 4 september 2017

Provincie ondersteunt aanleg snel internet buitengebied

De provincie Noord-Holland ondersteunt lokale initiatieven voor de aanleg van vaste breedbandverbindingen in het buitengebied. Gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Holland, Jaap Bond: “Snel internet is vandaag de dag een basisbehoefte om mee te kunnen doen in de maatschappij. Of het nu gaat om het verantwoorden van je productie op de boerderij of het maken van je huiswerk, zonder internet gaat het niet.”

De provincie ondersteunt kansrijke lokale initiatieven door zich garant te stellen voor de benodigde leningen. Gedeputeerde Bond: “Voor ongeveer de helft van het buitengebied liggen op dit moment lokale plannen klaar om glasvezel aan te leggen. Probleem is het rondkrijgen van de financiering. Met een garantstelling van de provincie kunnen de initiatiefnemers makkelijker een lening krijgen.” Gemeenten en andere initiatiefnemers kunnen van 1 september tot 1 december 2017 een aanvraag voor een garantstelling indienen bij de provincie Noord-Holland.

Snel internet (breedband) is een belangrijke voorziening voor de maatschappij. Het zorgt voor sociale en maatschappelijke participatie en versterkt het leef- en vestigingsklimaat voor zowel bewoners als bedrijven. Op 18.000 percelen in het buitengebied van Noord-Holland is nog geen snel internet beschikbaar. In deze gebieden is het voor marktpartijen niet rendabel om snel internet aan te bieden. Dit in tegenstelling tot de meer verstedelijkte gebieden in Noord-Holland.

Gedeputeerde Staten voeren hiermee de motie uit waarin Provinciale Staten vragen een visie te ontwikkelen op de toekomst van het digitale netwerk van Noord-Holland. Deze motie is op 14 november 2016 unaniem door Provinciale Staten aangenomen.

vrijdag 1 september 2017

Deutsche Telekom: Niet blindstaren op glasvezel

Deutsche Telekom zegt dat het onmogelijk is om heel Duitsland te voorzien van glasvezel. Het bedrijf vindt de inzet van VDSL, gebaseerd op traditionele telefoonlijnen, realistischer.

‘Als we ons blindstaren op glasvezel, blijft een deel van het land voor jaren achter’, zegt het telecombedrijf.

Deutsche Telekom volgt daarmee de route die KPN in Nederland heet gekozen, waar technieken als ‘super vectoring’ datasnelheden tot 250 Mbps mogelijk moeten maken. Ook test het Duitse bedrijf een nieuwe technologie XG-FAST, met snelheden tot 11 Gbps.