Pagina's

maandag 27 februari 2017

Alternatief voor glasvezel buitengebied Voorst

De oplossing voor het van snel internet verstoken buitengebied hangt letterlijk in de lucht, en is nu bovendien vrij eenvoudig bereikbaar. Twintig bewoners uit de gemeente Voorst willen zichzelf binnen drie maanden tijd voorzien van internet via een straalverbinding. Glasvezel door de lucht met gegarandeerde snelheden, zo luidt de belofte.

vrijdag 24 februari 2017

Kabelaar Ziggo kampt met landelijke storing

Kabelaar Ziggo kampt met een omvangrijke landelijke storing, waardoor in veel gevallen geen internetverkeer mogelijk is. De helpdesk spreekt van een routingprobleem, waardoor grote delen van DNS niet meer werken. Ook met een alternatief DNS zijn de problemen niet verholpen. Sommige sites zijn goed te bereiken, andere niet.

Glasvezelnetwerk in Wijk en Aalburg en Veen

Voor mei moet de eerste schop de grond in voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in Wijk en Aalburg en Veen. Met vijf investeerders neemt straks de digitale snelweg vanuit Parknet Waalwijk de afslag naar de Heusdense Brug en de Kromme Nol. Willem Bok uit Veen van Altena Breedband Combinatie BV is intensief betrokken bij Glasnet Aalburg en heeft grootse plannen voor de regio. Maar je moet klein beginnen, zo is zijn overtuiging. Om die reden ging volgens hem Optimaas ook ten onder. "De investeringen waren te groot en ze wilden teveel tegelijk. Wij beginnen met een hoofdader voor bedrijven en onderwijs".

donderdag 23 februari 2017

Kostenreductie aanleg breedband vereist compleet beeld

Door de versnippering van zowel de aanleg- als het beheer van telecomnetwerken, bestaat een lacune in de kennis over het aantal ondergrondse telecomnetwerken dat in Nederland aanwezig is. Dat stelt de Fiber Carrier Association (FCA) naar aanleiding van het rapport “Ongebruikte telecomkabels- en voorzieningen” en de daarop gebaseerde brief aan de Tweede Kamer van minister Kamp van Economische Zaken van 9 februari jl.

Andrew van der Haar, directeur van de FCA, licht toe: “Binnenkort zal door de Tweede Kamer gestemd worden over de Wet Informatie-uitwisseling Bovengrondse en Ondergrondse Netten (WIBON), een wet die bedoeld is ter vervanging van de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION). Met de WIBON zal ook een Europese richtlijn geïmplementeerd worden die kosten voor de aanleg van breedband netwerken moet reduceren. In Nederland betekent dit onder meer dat de heffing van precario en de opruimplicht van beheerders wat betreft bijvoorbeeld mantelbuizen die langer dan tien jaar in de grond liggen en mogelijk geschikt zijn voor glasvezel, tegen het licht is gehouden. Het onderzoek dat daarvoor is uitgevoerd is gebaseerd op 15 openbare telecommunicatie netwerken, maar wij vragen ons als FCA af hoe representatief dat beeld is. De FCA heeft inmiddels al meer dan 60 netwerken in beeld gebracht.”

In het rapport wordt erkend dat het niet eenvoudig is om alle ondergrondse telecomnetwerken in kaart te brengen. De onderzoekers hebben zich daarom beperkt tot de grootste telecomaanbieders met ondergrondse netwerken. Van der Haar: “Het is heel goed dat dit onderzoek gedaan is en dat op basis van feiten gesproken kan worden over kostenreductie voor de aanleg van glasvezel. Maar gezien het feit dat een groot aantal ondergrondse netwerken niet is meegenomen in het onderzoek, vragen wij ons af of de minister en de Tweede Kamer nu wel een volledig beeld hebben van de problematiek. Wij hadden graag gezien dat in de verkennende fase meer partijen benaderd werden.”

Van der Haar vervolgt: “Wellicht dat een vollediger beeld en meer gedetailleerde informatie tot andere keuzes door de minister en de Kamer leidt. Nu zal de precarioheffing waarschijnlijk toch in enigerlei vorm in stand gehouden worden en kunnen beheerders van netwerken alsnog verzocht worden om ongebruikte kabels op te graven en te verwijderen. Dat is niet alleen kostbaar, maar met het oog op de zeer snelle ontwikkeling van de vraag naar glasvezel ook niet opportuun. We hebben in Nederland een unieke positie als digitale mainport en die kunnen we alleen behouden als we er voor zorgen dat onze digitale infrastructuur, waar glasvezelnetwerken een heel belangrijk onderdeel van uitmaken, de ruimte krijgt om zich ongehinderd te ontwikkelen.”

woensdag 22 februari 2017

CBb vernietigt deel boetes ACM voor KPN

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft in hoger beroep een deel van boetes vernietigd die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eind 2013 aan KPN oplegde.  De ACM legde in november 2013 vier boetes op aan KPN met een totale waarde van bijna 973.000 euro omdat het telecomconcern concurrenten zou hebben benadeeld bij breedbanddiensten. Het bedrijf zou de concurrentie hebben belemmerd door eerst aanbiedingen te doen aan klanten, voordat de branchegenoten werden geïnformeerd.

Overleg over vertraging aanleg breedband Gelderland

De provincie gaat in overleg met gemeenten en telecombedrijven. Aanleiding is de vertraging in de aanleg van breedband in het buitengebied. Doel van het overleg is om te bekijken wat er kan gebeuren om het proces te versnellen.

Breedband is goed voor de leefbaarheid en economische ontwikkeling, vooral in het buitengebied. Want met breedband hebben bedrijven en inwoners toegang tot snel internet. Steeds meer dagelijkse activiteiten als betalen, winkelen, zorg verlenen, spelen en onderwijzen gaan via het internet. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk baalt van de vertraging. ‘Die aanleg is van groot belang voor de leefbaarheid en het buitengebied wacht hier met smart op. Laten we kijken wat er kan gebeuren om het proces te versnellen.’

Veel gemeenten maken plannen voor de aanleg van breedband in het buitengebied. Een groot aantal gemeenten heeft afspraken gemaakt met  Communication Infrastructure Fund (CIF). In die afspraken is een planning afgesproken. Inmiddels heeft CIF aangegeven aan gemeenten dat zij deze planning niet meer overal halen. Dit is aanleiding voor de provincie om het overleg met gemeenten en telecombedrijven aan te gaan.

In 2014 heeft de provincie samen met de Achterhoekse gemeenten gewerkt aan het realiseren van breedband in het buitengebied. Insteek daarbij was dat de aanpak in de Achterhoek als voorbeeld diende voor de andere regio’s. We probeerden eerst een publiek-private samenwerking met de markt te zoeken. Dit leidde niet tot overeenstemming. Publieke aanleg door het oprichten van een eigen BV bleek niet haalbaar. Tijdens het uitwerken van een staatssteunregeling kwam de telecommarkt zelf in beweging. Reden hiervoor was de lage rente, goedkopere aanlegtechnieken en de activiteiten van overheden.

De afspraken van CIF over de aanleg van breedband zonder provinciale financiering, was aanleiding om geen provinciaal geld meer beschikbaar te stellen. Wel volgt de provincie de stand van zaken in het buitengebied.

dinsdag 21 februari 2017

Proximus lanceert 'Glasvezel voor Charleroi'

In december kondigde Proximus een investering van 3 miljard euro over de komende 10 jaar aan om de uitrol van glasvezel in België te versnellen. Proximus zal glasvezel in België tot bij meer dan 85 procent van de bedrijven en ruim 50 procent van de gezinnen brengen.

Vorige week kondigen Proximus en de stad Charleroi 'Glasvezel voor Charleroi' aan, een project dat kadert in een investeringsprogramma om zes Belgische steden volledig met glasvezel uit te rusten.

Vanaf de lente van 2017 zal de uitrol van glasvezel tot in bestaande gebouwen gelijktijdig gebeuren in het centrum van Charleroi en op 10 industrieterreinen aan de rand van de stad.

maandag 20 februari 2017

Snel internet lonkt voor Stadskanaal en Westerwolde

Snel internet lonkt voor zo’n drieduizend huishoudens in het buitengebied van Stadskanaal, Bellingwedde en Vlagtwedde. De gemeenten hebben donderdag een overeenkomst ondertekend met de Maatschappij voor Breedband in Nederland (MABIN). Dat bedrijf was al actief in Noord-Brabant en gaat nu voor het eerst in de provincie Groningen aan de slag.

vrijdag 17 februari 2017

Scarlet lanceert scarlet internet Poco: het goedkoopste vastinternetaanbod van België

Met het nieuwe scarlet internet Poco betalen gebruikers niet meer dan nodig is voor hun internetabonnement.

Voor maar 23 euro per maand biedt Poco een maximum capaciteit van 50 GB en een downloadsnelheid tot 30 Mbps.

De klant die zijn volume van 50 GB overschrijdt, kan opties van 50 GB bestellen voor telkens 3 euro extra per optie. Die opties kan hij op maandbasis bestellen of enkel voor de lopende maand.


donderdag 16 februari 2017

Glasvezelbedrijf HSLnet blijft voortbestaan

Het Noord-Brabantse glasvezelinitiatief HSLnet is uit de financiële brand. ICT-bedrijf Simac en de gemeente Heeze-Leende staken de helpende hand toe waardoor de voortzetting van HSLnet definitief is.  Coöperatie HSLnet werd in 2012 opgericht en legde in eigen beheer een glasvezelnetwerk aan in de kernen van Sterksel, Leende en Heeze. Vorig jaar kwam HSLnet in de financiële problemen. IT-bedrijf Simac en de gemeente kwamen vervolgens met een plan om het bedrijf te redden.

Ziggo ziet markt weer aantrekken

Het gaat weer beter met Ziggo. Het kabelbedrijf behaalde het beste kwartaalresultaat sinds begin 2014 met een groei van 56.000 nieuwe internet en 12.000 vaste telefonie klanten.

Er kwamen in heel 2016 59.000 nieuwe postpaid mobiele abonnees bij (waarvan 15.000 in het laatste kwartaal), waarbij het totaal toenam tot 242.000 abonnees. Het aantal actieve gebruikers van Ziggo GO steeg 32 procent tot 952.000.

Ziggo haalde 17 procent meer klein zakelijke abonnees binnen na de ‘beste zakelijke internet van jaar’ promotie campagne en introductie van hogere internetsnelheden in april.

Letland heeft beste glasvezeldekking van Europa

Letland heeft het meest aantal huishoudens die over een glasvezelverbinding beschikken. Ook Zweden, Litouwen, Rusland en Roemenië doen het goed. De cijfers zijn afkomstig van de FTTH Council dat momenteel zijn jaarlijkse Europese conferentie organiseert in Marseille. Het gaat om het percentage huishoudens die eind september 2016 aansluitbaar zijn. De ranking kijkt daarbij naar het geografische Europa, inclusief landen als Rusland of Servië. Maar telt ook Fibre to the Building-aansluitingen mee.

woensdag 15 februari 2017

Vodafone Thuis vanaf 15 februari T-Mobile Thuis

Vodafone Thuis zal vanaf 15 februari als T-Mobile Thuis door het leven gaan. Grote veranderingen worden echter niet verwacht. Contracten worden automatisch omgezet. Ook huidige kortingen en extra zenderpakketten blijven van toepassing. Vodafone Thuis is naar T-Mobile gegaan vanwege de fusie met Ziggo. Daardoor moest Vodafone zijn vaste aanbod van tv en breedband afsluiten.

dinsdag 14 februari 2017

Contact met de kiezer: traag internet in buitengebied

In de aanloop naar de verkiezingen brengt Eenvandaag kiezer en Kamerlid samen en bespreekt met hen onderwerpen die een rol spelen deze verkiezingen. Vandaag over het trage internet in de buitengebieden. In Yde-De Punt, ten zuiden van de stad Groningen, is het behelpen met het internet en mobiele telefonie. Dit heeft consequenties op tal van terreinen; scholen kunnen niet werken met hun digibord, bedrijven kunnen hun digitale administratie niet bijdragen en ondernemers kunnen opdrachten en ideeën niet digitaal versturen.

Online.nl investeert in toegankelijkheid klantenservice

Online.nl heeft een ambitieuze optimalisatie-roadmap opgesteld. De stip op de horizon: optimaliseren van de dienstverlening naar onze klanten. Nu de verhuizing naar het stabiele en toekomstvaste KPN netwerk is afgerond, is het tijd voor de volgende verbeterslag: het vergroten van de toegankelijkheid van de Online.nl klantenservice.

Zo wordt het gesprekstarief voor bellen naar onze klantenservice op 14 februari definitief afgeschaft. Als mensen vragen hebben of tegen een issue aanlopen, willen we niet dat ze daar extra kosten voor maken." Klanten kunnen Online.nl vanaf nu bereiken via 088 0038500 (lokaal tarief). Hebben ze ook bellen van Online.nl dan kunnen ze gratis contact opnemen via het nummer 1200. Parallel aan het afschaffen van het beltarief, wordt geïnvesteerd in webcare

Startschot voor glasvezelnetwerk Noordenveld ZW

Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo heeft donderdag het startsein gegeven voor aanleg van het glasvezelnetwerk van de Coöperatie Glasvezel Noord, door met de schop het eerste stuk sleuf te graven. In een humorvolle speech benadrukt de burgemeester dat wachten op de techniek van morgen betekent dat je altijd achter zult lopen. Op de openingshandeling hebben veel bezoekers na afloop in De melkfabriek in Bunne geproost op het project Noordenveld Zuid West.

maandag 13 februari 2017

Aanleg glasvezel in Berkelland loopt vertraging op

Bewoners van het buitengebied in de gemeente Berkelland moeten langer wachten op een snelle internetverbinding. De aanleg van glasvezel duurt langer dan gepland. De voorbereidingen lopen niet zoals gewenst. Hoewel half december vorig jaar al in Gelselaar de eerste schop voor de aanleg van het glasvezelnetwerk de grond in ging, is het tot nu toe bij deze symbolische handeling gebleven. Volgens woordvoerster Marieke Seinen van Glasvezel Buitenaf is nu niet te zeggen wanneer de aannemer wel met de werkzaamheden begint.

vrijdag 10 februari 2017

Alle deuren langs voor glasvezel in ’t Zand

Zakenclub ’t Zand en de Dorpsraad hebben samen een actie op touw gezet om glasvezel te realiseren in het dorp en het buitengebied. Met diverse verenigingen uit het dorp worden inwoners deze week nogmaals nadrukkelijk gewezen op de ’unieke kans om op goedkope manier supersnel internet te realiseren’, aldus Adriaan Jongejan als een van de initiatiefnemers

donderdag 9 februari 2017

WIBON vermindert kosten en overlast aanleg snel internet

Nederland heeft miljoenen kabelgoten, mantelbuizen en kasten voor telecom, energie, gas, spoor en riolering, zowel onder als boven de grond. Deze bestaande infrastructuur kan ook worden gebruikt voor nieuwe kabels voor snel internet. De aanleg van snel internet wordt daardoor goedkoper en levert minder overlast door graafwerk op. Om dit mogelijk te maken, dient minister Kamp van Economische Zaken de nieuwe Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten (WIBON) in.

Minister Kamp: “We profiteren allemaal van snel internet. Meer capaciteit is nodig om in de groeiende behoefte aan goed internet te voorzien. Door de bestaande infrastructuur waar mogelijk ook daarvoor te benutten, besparen telecomaanbieders kosten. Bovendien zijn minder graafwerkzaamheden nodig, waardoor de overlast voor de omgeving vermindert. Op deze wijze kunnen bedrijven en consumenten optimaal blijven profiteren van de kansen die snel internet biedt. Dit draagt bij aan onze economische groei.”

De nieuwe WIBON vervangt de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten (WION) en wijzigt de Telecommunicatiewet. Hiermee zet het kabinet een Europese richtlijn om in wetgeving die de kosten voor het aanleggen van snelle telecomnetwerken vermindert door het gebruik van bestaande infrastructuur. Eigenaren van de bestaande infrastructuur kunnen aanspraak maken op een redelijke vergoeding voor het medegebruik.

De nieuwe wet regelt daarnaast dat een telecombeheerder aan een andere netbeheerder kan vragen om de werkzaamheden aan beide infrastructuren te coördineren. Zo wordt het gezamenlijk werken aan de aanleg en verbetering van infrastructuren bevorderd en de overlast voor omwonenden door graafwerkzaamheden beperkt.

Ook de zogenoemde opruimplicht van kabels in de Telecommunicatiewet wijzigt, waardoor kosten voor beheerders verminderd worden. Nu kan een grondeigenaar zoals een gemeente na tien jaar precariobelasting heffen op ongebruikte telecomkabels. Met de voorgenomen nieuwe wet kan dat pas, als de grondeigenaar aangeeft dat hij deze kabels weg wil hebben en verzoekt om deze op te ruimen.

Het Agentschap Telecom houdt net als bij de huidige WION toezicht op de naleving van de WIBON. De nieuwe wet wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 ingediend bij de Tweede Kamer.

Europa buigt zich over breedband in Rivierenland

Dit voorjaar moet bekend zijn of de Europese Unie goedkeuring geeft aan het breedbandproject in Rivierenland. De Europese Unie moet akkoord gaan met de staatssteun die onderdeel is van het project. De Regio Rivierenland, waarin tien gemeenten in de regio samenwerken, wil uiteindelijk iedereen aansluiten op breedband. Nu zijn er nog 12.500 adressen in het buitengebied die geen snelle internetverbinding hebben via glasvezel.
 

woensdag 8 februari 2017

Glasvezel voor Luijtenbroek in Schaijk nog ongewis

Of de dertig permanente bewoners van recreatiepark Luijtenbroek in Schaijk uiteindelijk een aansluiting op glasvezel krijgen, blijft nog even ongewis. De Utrechtse rechtbank hakte vrijdagochtend de knoop nog niet door. De Vereniging van Eigenaren stapte naar de rechter om de aanleg van glasvezel door E-Fiber dat heel Landerd ervan voorziet, af te dwingen.

dinsdag 7 februari 2017

Beuningen brengt glasvezel in kaart



Waar in de gemeente Beuningen is er al glasvezel? Dat is niet duidelijk en wordt daarom binnenkort in kaart gebracht.Tijdens gesprekken van inwoners en medewerkers van de gemeente kwam regel de vraag naar voren 'hoe het ervoor staat met glasvezel'. . De stichting 'Glasvezel Gemeente' gaat daarom een kaart maken.

Lochem zoekt alternatief voor glasvezel in buitengebied

Lochem gaat op zoek naar andere opties om het buitengebied te voorzien van glasvezel. Dat gaf wethouder Jan Kottelenberg (CDA) maandag aan tijdens de raadsvergadering. CIF, het bedrijf dat de uitrol van glasvezel in het buitengebied voor z'n rekening zou nemen, krabbelde onlangs terug. Glasvezel maakt onder meer snel internet mogelijk. CIF gaf aan voor september van dit jaar niets te kunnen zeggen over de planning en de aansluitkosten van glasvezel in zeven Achterhoekse gemeenten, waaronder Lochem.

maandag 6 februari 2017

Pieperprijs voor Fiber Flevo

De VVD en de JOVD hebben vrijdagavond hun jaarlijkse Pieperprijzen uitgereikt. De gouden Aardappel ging dit jaar naar Fiber Flevo en de Gouden Kriel naar Eindeloos-Wellerwaard. De Gouden Aardappel werd uitgereikt aan Fiber Flevo omdat deze ondernemers vanuit inzet, lef en enorm doorzettingsvermogen het buitengebied van Noordoostpolder voorzien van glasvezel.

Ziggo houdt zes eigen winkels open

Ziggo houdt voorlopig nog zes Ziggo Winkels open. Vlak voor de Kerst werden zeven van de dertien Ziggo Winkels gesloten, onder andere die in Almere, Dordrecht en Zwolle. Met de shop-in-shop in alle 49 vestigingen van Media Markt lijken de aparte Ziggo Winkels overbodig.

Ziggo heeft nog zes winkels, in Amsterdam (Ferdinand Bolstraat), Eindhoven, Den Haag, Leeuwarden en Rotterdam (Lijnbaan en Zuidplein). Die blijven nog even bestaan.

zaterdag 4 februari 2017

Proximus met glasvezel in Namen

Proximus heeft in de stad Namen de aanzet gegeven tot de aanleg van glasvezel. Men investeert over een periode van tien jaar 3 miljard euro in zes steden in het land. Eerder zijn al dertig bedrijventerreinen en twaalf buurten met nieuwbouw voorzien van glasvezel.

vrijdag 3 februari 2017

Aanleg van glasvezel Nunspeet is minder snel dan gewenst

Koosg (Koos de Geest)
De aanleg van glasvezel in het buitengebied in de gemeente Nunspeet loopt minder snel dan gewenst. Dat erkende wethouder Marije Storteboom naar aanleiding van vragen van Harm Jan Polinder (SGP). De aanbieder van glasvezel in Nunspeet is het bedrijf CIF. Storteboom: ,,Zij en de Stichting Breedband lopen tegen capaciteitsproblemen op waardoor vertraging ontstaat. Bovendien hebben ze te veel werk in andere regio's wat de snelheid eveneens niet ten goede komt."

donderdag 2 februari 2017

Proximus lanceert ‘Glasvezel voor Antwerpen’


Zoals aangekondigd in december lanceert Proximus de uitrol van glasvezel in diverse dichtbevolkte stedelijke gebieden, te beginnen met Antwerpen. De komende weken en maanden zal een groot aantal ondernemingen en woningen in Antwerpen worden aangesloten op glasvezel. De voorbije jaren rolde Proximus al glasvezel uit naar bijna 400 business-sites, 10 bedrijventerreinen en 25 nieuwe woonwijken Antwerpen. Met de lancering van 'Glasvezel voor Antwerpen' wordt Proximus nu de eerste operator in België die glasvezel ook in bestaande residentiële woningen binnenbrengt.

woensdag 1 februari 2017

Aanleg glasvezel in buitengebied NOP gestart

Het bedrijf FiberFlevo is woensdagmiddag begonnen met de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Noordoostpolder en Urk. De eerste graafwerkzaamheden vonden plaats langs de Ramsweg in Ens. Door de komst van glasvezel kunnen straks ook mensen die langs buitenwegen en op bedrijventerreinen in de polder wonen sneller internetten en in betere kwaliteit tv kijken.