Pagina's

zaterdag 31 december 2016

VodafoneZiggo nieuwe naam voor gefuseerd telecombedrijf

Het bedrijf dat ontstaat door de fusie tussen telecombedrijven Vodafone en Ziggo zal volgend jaar VodafoneZiggo gaan heten. Het bedrijf zou over 2016 een omzet van zo'n vier miljard euro gehad hebben, schrijft het in een verklaring.

De merken Vodafone en Ziggo blijven allebei apart bestaan, maar ongetwijfeld zullen abonnees iets van deze fusie gaan merken door gezamenlijke vast- en mobielpakketten aan te bieden.

vrijdag 30 december 2016

Overeenkomst voor aanleg glasvezel in Zeevang

Een glasvezelnetwerk in de voormalige gemeente Zeevang ligt binnen handbereik. Een dezer dagen ondertekenden het bedrijf E-Fiber, Stichting ZeevangNet en de gemeente Edam-Volendam de nodige overeenkomsten. Om aanleg financieel haalbaar te maken moet 55 procent van de inwoners en bedrijven nu besluiten over te stappen.

donderdag 29 december 2016

Wat is Dense Wavelength Division Multiplexing?

Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM) maakt het mogelijk om verschillende verbindingen samen te voegen en te transporteren over één glasvezellijn. Als je meerdere verbindingen nodig hebt tussen twee datacenters, hoef je niet voor elke verbinding een eigen glasvezelpaar te gebruiken. Bovendien worden met DWDM lange afstanden overbrugd, zonder het netwerk te vertragen. Iedere verbinding krijgt zijn eigen 'kleur' en wordt onafhankelijk getransporteerd. Hierbij kunnen het protocol (Ethernet, Fiber Channel, Video, OTN) en de bandbreedte (1 tot 200 Gig) per kanaal verschillend zijn. Het aantal fysieke lijnen kan daardoor aanzienlijk beperkt worden.

woensdag 28 december 2016

Snel internet voor alle Groningers

Zeven bedrijven en coöperaties hebben zich bij de provincie Groningen gemeld, die voor de aanleg van snel internet in de buitengebieden van de provincie in aanmerking wilen komen. Enkele duizenden huishoudens in de buitengebieden zijn verstoken van snel internet. Dat bemoeilijkt onder meer de bedrijvigheid. Voor de aanleg van het snelle internet is 40 miljoen euro gereserveerd in de vorm van subsidies en leningen. Daarmee moeten alle 'witte vlekken' op de internetkaart van de provincie worden ingevuld. Gedeputeerde Patrick Brouns: ' December 2018 moet het klaar zijn. Provinciewijd heeft dan ieder huishouden en bedrijf snel internet'.

dinsdag 27 december 2016

Telenet neemt kabelaar SFR in België en Luxemburg over

Kabelaar Telenet wil de activiteiten en 90.000 klanten van SFR in Wallonië en Luxemburg overnemen. Met de overname van vierhonderd miljoen euro wil het Vlaamse bedrijf een positie opbouwen in het Franstalige deel van België. SFR deed vroeger zaken onder de naam Numéricable, zegt Telenet. De overname is nog niet rond, want mededingingsautoriteiten moeten hun goedkeuring nog verlenen aan het plan. De kabelaar verwacht dat de goedkeuring binnen enkele maanden zal volgen.

vrijdag 23 december 2016

Veel buitengebiedbewoners in de Peel snakken naar glasvezel

Ze kunnen tot op heden niet fatsoenlijk mailen, Skypen of inloggen op een programma. De verbinding is traag als stroop, de uploadsnelheid zorgt voor grijze haren. Maar de eindstreep lijkt in zicht. Ze zitten nog midden in de onderhandelingen, de Peelgemeenten en glasvezelaanlegger Mabib. De inzet: het hele buitengebied van deze regio voorzien van glasvezel.

donderdag 22 december 2016

Glasvezel Slangenburg en Heidenhoek onzeker

Begin mei waren de initiatiefnemers van de werkgroep Glasvezel Slangenburg-IJzevoorde met de slagzin 'Wij Zijn Er Klaar Voor' nog optimistisch. "Eind 2016 gaat het beginnen", concludeerden ze op basis van de gesprekken met de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem en CIF (Communication and Infrastructure Fund). Er dreigt nu een aantal kinken in de (glasvezel)kabel te komen. Zelfs een begin van uitvoering van het project in de buurtschappen is nog niet in zicht.

woensdag 21 december 2016

Provider van HSLnet in zwaar weer

Een van de providers die aangesloten is op het coöperatieve glasvezelnetwerk van Heeze-Leende verkeert in zwaar weer. Trined is voorlopig surseance van betaling verleend. Trined is een van de drie internetaanbieders op het glasvezelnet HSLnet. Trined heeft zo'n 750 leden, en is de op een na grootste aanbieder op het net. De grootste is Plinq (1370 leden), de kleinste CanalDigitaal (480 leden).

dinsdag 20 december 2016

Proximus gaat alle dichtbevolkte gebieden in België van glasvezel voorzien

Proximus, het grootste telecombedrijf van België, heeft aangekondigd dat het de komende tien jaar drie miljard euro in de glasvezelinfrastructuur gaat investeren. Hiermee verwacht het bedrijf 85 procent van de bedrijven en de helft van de consumenten van glasvezel te kunnen voorzien. Het bedrijf begint in 2017 met stapsgewijze uitrol in Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Namen en Roeselare. Het doel is om alle dichtbevolkte stedelijke gebieden volledig aan te kunnen sluiten op het glasvezelnetwerk.

maandag 19 december 2016

Na waakvlam Westerkwartier vlammend verder met glasvezel

Een open glasvezelverbinding voor burgers, bedrijven en instellingen is een feit in een groeiend aantal plaatsen in Nederland. Vanuit coöperaties wordt vaak samengewerkt met de kleine providers TriNed, Plinq of dichterbij huis Netvisit te Veendam. Doordat een aantal mensen de koppen bij elkaar steken, komt op termijn ook aansluiting van het buitengebied binnen bereik. Aansprekende voorbeelden doen volgen in het Westerkwartier. “We kunnen in het Westerkwartiergebied de waakvlamstand verlaten”, vertelt voorzitter Jan Hut (60) verheugd als voorzitter van de Stichting Breedband Westerkwartier.

vrijdag 16 december 2016

Aanleg glasvezel buitengebied Hof van Twente begint

Het gaat 'eindelijk' gebeuren: de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Hof van Twente.  Wethouder Harry Scholten van de gemeente Hof van Twente en Piet Grootenboer, directeur Cogas Kabel Infra Buitengebied B.V., hebben vanochtend gezamenlijk de schop in de grond gezet. Op 31 oktober j.l. werd al bekend dat ruim 50 procent van de inwoners van het buitengebied heeft gekozen voor de diensten via glasvezel. Zo’n 3.200 huishoudens krijgen nu een glasvezelaansluiting thuis.

donderdag 15 december 2016

Raad Heeze-Leende geeft groen licht voor reddingsplan HSLnet

Heeze-Leende gaat 5,2 miljoen euro lenen om glasvezelcoöperatie HSLnet van de ondergang te redden. Een meerderheid stemde maandagavond voor het reddingsplan voor het glasvezelbedrijf.  Met de nieuwe lening kopen ze de garantstelling bij ABN AMRO af. IT-Technologiebedrijf Simac gaat acht jaar lang de rentelasten dragen en aflossen.

woensdag 14 december 2016

Gemeenten boos over uitblijven werkend internet

De tien grootste plattelandsgemeenten in Nederland zijn boos omdat hun inwoners al jarenlang verstoken blijven van behoorlijk werkend internet. De uitrol van internet is nu overgelaten aan de markt. Volgens Theo Meskers, wethouder in de gemeente Hollands Kroon en woordvoerder namens de ‘P10’, zien de marktaanbieders helemaal geen belang in het aanleggen van goede netwerken in buitengebieden vanwege het simpele feit dat het niet rendabel is.

dinsdag 13 december 2016

T-Mobile mag Vodafone Thuis overnemen

Telecomaanbieder T-Mobile mag de vaste telecomtak van Vodafone Nederland overnemen. Deze tak staat bekend onder de naam Vodafone Thuis en bevat de vaste telefonie-, tv- en internetactiviteiten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt de overname goed. De verkoop van de vaste activiteiten van Vodafone Nederland was een harde voorwaarde van de Europese Commissie voor de fusie tussen Ziggo en Vodafone Nederland.

Begin 2016 maakten Ziggo en Vodafone Nederland hun wens bekend om te gaan fuseren. De Europese Commissie heeft in augustus 2016 groen licht gegeven voor deze fusie, onder één harde voorwaarde: Vodafone moest zijn vaste activiteiten in Nederland afstoten. Daarvoor heeft Vodafone nu een koper gevonden: T-Mobile. De Europese Commissie heeft T-Mobile als koper op vrijdag 9 december 2016 goedgekeurd. Nu de ACM de verkoop heeft goedgekeurd, ligt de weg open voor een daadwerkelijke fusie tussen Ziggo en Vodafone Nederland.

De ACM heeft onderzocht of de overname van Vodafone Thuis door T-Mobile slecht is voor de Nederlandse markt. De toezichthouder was nauw betrokken bij het eerdere fusieonderzoek van de Europese Commissie en kon dus na een kort onderzoek toestemming verlenen voor deze overname.

Steun voor netwerk van glasvezel in Oss

De Kracht van New Business Oss heeft een voucher ter waarde van 20.000 euro uitgereikt aan Coöperatie Glasvezel Zakelijk Oss. Daarmee wordt het marketingplan verder uitgewerkt en een boost gegeven aan de oprichting van de coöperatie met ondernemers die zelf in eigen beheer een betaalbaar glasvezelnetwerk gaan realiseren. Coöperatie Glasvezel Zakelijk Oss is een initiatief van Michel de Veer en Joris Nagtzaam.

maandag 12 december 2016

Tegenvaller bij aanleg glasvezel in Achterhoek

In het buitengebied van Berkelland en Winterswijk begint de aanleg van het glasvezelnetwerk de komende weken, maar voor de andere Achterhoekse gemeenten is er sprake van een tegenvaller. De aanleg dreigt duurder te worden, omdat op meer plaatsen waterwegen moeten worden gepasseerd en bomen in de weg staan. Volgens wethouder Paul Seesing van Bronckhorst is die tegenvaller ontstaan doordat de eerste opzet is gemaakt op basis van kaartmateriaal van de Achterhoek.

vrijdag 9 december 2016

Boek over 20 jaar kabelinternet

NLkabel, de belangenorganisatie van kabelbedrijven in Nederland, lanceert Klikken zonder tikken, het jubileumboek over 20 jaar kabelinternet. Het boek neemt de lezers mee langs de opkomst van ‘always on’ internet, glasvezel, Wifi, en de wedloop tussen ADSL en kabel, maar is ook openhartig over de opstartproblemen en de frustraties over de trage verbindingen in de beginjaren.  

De zogenaamde HFC-kabelnetwerken hebben een grote technische voorsprong op DSL Om die positie te behouden en uit te bouwen, is de sector altijd blijven investeren in innovaties.

NLkabel stelt het jubileumboek voor iedereen beschikbaar. ‘Klikken zonder tikken’ kan gratis besteld worden via info@nlkabel.nl. De geschiedenis van 20 jaar kabelinternet is ook te bekijken en te delen via een online longread op www.20jaarkabelinternet.nl.

donderdag 8 december 2016

Geld van Europese Investeringsbank voor glasvezelprojecten in buitengebieden

De Europese Investeringsbank (EIB) geeft groen licht voor leningen aan glasvezel projecten in buitengebieden van provincies. De provincie Drenthe leent het geld van Europa voor de aanleg van glasvezelnetwerken. Dat bleek vanmiddag tijdens een lunch van de Drentse CDA statenfractie met Europarlementariër Wim van de Camp en de directeur van de Europese Investeringsbank. De Drentse Politiek was de afgelopen twee dagen te gast bij het Europees Parlement in Brussel.

woensdag 7 december 2016

65 ambassadeurs voor glasvezel in Oude IJsselstreek

De aansluiting op een netwerk van glasvezelkabels wordt in Oude IJsselstreek gestimuleerd door 65 ambassadeurs. Dat is het aantal mensen dat zich na vier informatieavonden heeft aangemeld. Oude IJsselstreek op glas al diverse avonden verzorgd in Silvolde, Megchelen, Voorst en Etten. De ambassadeurs worden ingeschakeld bij het informeren van alle inwoners over de mogelijke aansluiting op glasvezel.

dinsdag 6 december 2016

Kabelaar Delta in Zweedse handen

Delta Retail, het bedrijf dat in Zeeland internet- en energiediensten levert, wordt voor 488 miljoen euro verkocht aan EQT Infrastructure. Delta Retail behoudt de merknamen Delta en Zeelandnet. De herstructurering is noodzakelijk omdat het moederbedrijf in de problemen zit. Bovendien moet het productie- en leveringsbedrijf worden scheiden van de netwerkactiviteiten.

Ondernemersvereniging Scherpenzeel wil duidelijkheid over glasvezel

De Ondernemersvereniging Scherpenzeel (OVS) wil het liefst nog voor de jaarwisseling duidelijkheid hebben over de aanleg van glasvezelinternet. ,,We willen tenminste een stip op de horizon hebben en weten wanneer we erover kunnen beschikken. Het verdient prioriteit", meldt voorzitter Peter de Wit desgevraagd. Volgens hem zijn er voor ondernemers twee verschillende routes om een glasvezelkabel door Scherpenzeel te trekken. De eerste is dat de ondernemersvereniging zelf het voortouw neemt en op eigen initiatief industrieterreinen 't Zwarte Land en Hogekamp-Oost van glasvezel gaat voorzien.

maandag 5 december 2016

XS4ALL opnieuw meest aanbevolen alles-in-1 aanbieder van Nederland

XS4ALL is het afgelopen half jaar voor de tweede maal op rij het meest aanbevolen door haar klanten. Dat blijkt uit de nieuwste 'Word of Mouth score' (WoM-score) van Telecompaper over de markt voor triple-play aanbieders. Elk half jaar publiceert het marktonderzoeksbureau een ranking van de mate waarin alles-in-één aanbieders van vaste diensten het afgelopen half jaar zijn aanbevolen door hun klanten.

Het Amsterdamse bedrijf komt uit de ranglijst naar voren als de meest aanbevolen triple-play provider in het afgelopen half jaar (mei 2016 t/m oktober 2016). Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Telecompaper. Ruim 3.250 Nederlanders met een triple-play abonnement op vaste diensten (televisie, internet en vaste telefonie) deelden hun mening over de triple-play provider waar zij klant zijn. De negen grootste triple-play providers zijn in het WoM-onderzoek meegenomen.

XS4ALL wordt door bijna driekwart (73 procent) van zijn triple-play klanten aanbevolen aan onder meer familie, vrienden en/of collega's. Hiermee heeft XS4ALL de hoogste WoM-score van de negen grootste Nederlandse triple-play aanbieders. Uit voorgaande WoM-cijfers blijkt dat XS4ALL structureel de nummer 1 positie bezet, al is de WoM-score afgelopen half jaar wel iets gedaald.

XS4ALL wordt vooral gewaardeerd vanwege haar technische ondersteuning, klantenservice en betrouwbaarheid, zo blijkt uit het onderzoek van Telecompaper. 47 procent van alle klanten die XS4ALL aanbevelen, zegt dit te doen vanwege de goede technische ondersteuning, 44 procent vanwege de klantenservice en 42 procent vanwege de betrouwbaarheid van de provider.

Afgezien van de eerste plek zijn er behoorlijk wat verschuivingen in de top van de lijst. KPN eindigde afgelopen half jaar op een tweede plaats met een WoM-score van 63 en is daarmee één plek gestegen. De WoM-score van KPN is al bijna een jaar zeer stabiel. Dit is echter niet altijd zo geweest: begin 2015 lag de score aanzienlijk lager, rond de 50.

vrijdag 2 december 2016

Glasvezel is de aanjager op de breedbandmarkt

In het derde kwartaal van 2016 zette de groei op de Nederlandse breedbandmarkt door, hoewel langzamer dan in de voorgaande kwartalen. Het totaal aantal aansluitingen bedroeg op 30 september bijna 7,28 miljoen. Dat blijkt uit het Dutch Broadband 2016 Q3-rapport van Telecompaper. Gedurende het derde kwartaal groeide de breedbandmarkt met 37.000 aansluitingen, minder dan de kwartaalgroei in Q1 en Q2 2016.

Glasvezel blijft de aanjager van de breedbandgroei, met 2,9 procent, terwijl ook kabel een stuk van de groei voor zijn rekening nam. Met meer dan 3,3 miljoen aansluitingen blijft kabel de meest populaire breedbandtechnologie in Nederland. Glasvezel groeide naar bijna 15 procent van de breedbandmarkt en DSL verloor 0,3 procentpunten tijdens het derde kwartaal. DSL heeft nu een marktaandeel onder de 40 procent.

Ziggo, de grootste kabelaar van Nederland, rapporteerde dubbele groeicijfers in het derde kwartaal en kwam uit op iets meer dan 3,13 miljoen breedbandabonnees.  Daarmee daalde Ziggo’s marktaandeel naar 43 procent aan het einde van september 2016. Nummer twee op de breedbandmarkt, KPN (inclusief Telfort, XS4ALL en Edutel), groeide met 6.000 nieuwe aansluitingen, maar verloor 0,1 procentpunt marktaandeel.

De omzet uit breedbandaansluitingen kwam in het derde kwartaal uit op ruim 465 miljoen euro. Voor de periode 2016-2020 verwacht Telecompaper dat de trend, met een gemiddelde omzetgroei per jaar van 1,3 procent, doorzet.

donderdag 1 december 2016

‘In 2017 glasvezelnetwerk buitengebied Hoogeveen’

Volgens de werkgroep ZaandDörpen Op Glas (ZDOG) komt glasvezel in het buitengebied van Hoogeveen snel dichterbij. Eind 2017 heeft het gehele buitengebied van de gemeente Hoogeveen de mogelijkheid om gebruik te maken van glasvezel, meldt ZDOG. Voorwaarde is wel dat minstens 50 procent van de huishoudens ook daadwerkelijk een abonnement neemt.