Ads Top

G.fast-technologie maakt internetsnelheden over koper mogelijk tot 1 Gb/s

Sinds 2009 heeft het internationale 4GBB consortium, met daarin een prominente rol voor TNO, een oplossing ontwikkeld om mensen thuis op grote schaal internetsnelheden te bieden tot 1 Gb/s zonder dat daarvoor directe aansluiting op een glasvezelnet noodzakelijk is. In nog geen 6 jaar tijd is de oplossing, die G.fast is gaan heten, uitgegroeid van alleen een idee naar de ontwikkeling van volwaardige producten, internationale standaarden (dec 2014, ITU), testen in de praktijk en een markt. Operators zoals BT gaan G.fast al dit jaar uitrollen en zij verwachten in 2020 al 10 miljoen aansluitingen gerealiseerd te hebben. Diverse andere operators gaan volgen of nemen G.fast serieus mee in hun planning.

Voor deze ontwikkeling ontving het 4GBB consortium vanmiddag in Stockholm de EUREKA Innovation Award voor ‘Competitiveness’. Partijen zoals BusinessWire.com & ResearchandMarkets.com voorspellen voor 2020 een markt van zo’n $4.7 miljard voor de ontwikkeling en bouw van deze systemen.

Het ontwikkelde alternatief gebruikt zoveel mogelijk de bestaande koperkabels die ooit voor telefonie zijn aangelegd. Maar met de nieuwe kopertechnologie G.fast zijn snelheden mogelijk van zo’n 500 Mb/s tot 1 Gb/s per aderpaar. Dat is aanzienlijk sneller dan VDSL waarmee snelheden mogelijk zijn tot zo’n 100 a 200 Mb/s per aderpaar. Bij beide oplossingen verdubbelt dit bij gebruik van twee aderparen tegelijk (pair bonding). Het totaalconcept, dat een mix is van glas en koper en “Hybrid Fiber to the Home” heet, kan de grootschalige uitrol van vierde generatie breedband (4GBB, tussen 100-1000 Mb/s) aanzienlijk versnellen. En daarmee ook de verdere ontwikkeling van diensten die gebruik maken van deze snelheden en bandbreedte.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.