Pagina's

vrijdag 29 april 2016

Strijden voor glasvezel in buitengebied Twenterand

Glasvezel in het buitengebied van de gemeente Twenterand; Cogas gaat zich er de komende weken hard voor maken. De netbeheerder moet vóór 11 juli van dit jaar van 50 procent van de 1750 betrokken huishoudens in het buitengebied een handtekening onder een abonnement hebben, om glasvezel aan te leggen.

donderdag 28 april 2016

G.fast-technologie maakt internetsnelheden over koper mogelijk tot 1 Gb/s

Sinds 2009 heeft het internationale 4GBB consortium, met daarin een prominente rol voor TNO, een oplossing ontwikkeld om mensen thuis op grote schaal internetsnelheden te bieden tot 1 Gb/s zonder dat daarvoor directe aansluiting op een glasvezelnet noodzakelijk is. In nog geen 6 jaar tijd is de oplossing, die G.fast is gaan heten, uitgegroeid van alleen een idee naar de ontwikkeling van volwaardige producten, internationale standaarden (dec 2014, ITU), testen in de praktijk en een markt. Operators zoals BT gaan G.fast al dit jaar uitrollen en zij verwachten in 2020 al 10 miljoen aansluitingen gerealiseerd te hebben. Diverse andere operators gaan volgen of nemen G.fast serieus mee in hun planning.

Voor deze ontwikkeling ontving het 4GBB consortium vanmiddag in Stockholm de EUREKA Innovation Award voor ‘Competitiveness’. Partijen zoals BusinessWire.com & ResearchandMarkets.com voorspellen voor 2020 een markt van zo’n $4.7 miljard voor de ontwikkeling en bouw van deze systemen.

Het ontwikkelde alternatief gebruikt zoveel mogelijk de bestaande koperkabels die ooit voor telefonie zijn aangelegd. Maar met de nieuwe kopertechnologie G.fast zijn snelheden mogelijk van zo’n 500 Mb/s tot 1 Gb/s per aderpaar. Dat is aanzienlijk sneller dan VDSL waarmee snelheden mogelijk zijn tot zo’n 100 a 200 Mb/s per aderpaar. Bij beide oplossingen verdubbelt dit bij gebruik van twee aderparen tegelijk (pair bonding). Het totaalconcept, dat een mix is van glas en koper en “Hybrid Fiber to the Home” heet, kan de grootschalige uitrol van vierde generatie breedband (4GBB, tussen 100-1000 Mb/s) aanzienlijk versnellen. En daarmee ook de verdere ontwikkeling van diensten die gebruik maken van deze snelheden en bandbreedte.

Telecomregulator BIPT heeft de kwaliteit van de vaste internetlijnen onderzocht. Daaruit blijkt dat negen op tien huishoudens een zeer snelle verbinding heeft. Al blijven er meer dan tweeduizend plaatsen waar zelfs 1 Mbps onmogelijk is.

De Belgische telecomregulator BIPT heeft de kwaliteit van de vaste internetlijnen onderzocht. Daaruit blijkt dat negen op tien huishoudens een zeer snelle verbinding heeft. Al blijven er meer dan tweeduizend plaatsen waar zelfs 1 Mbps onmogelijk is. Doorgaans gaat het goed met het breedbandnetwerk in België. 91,1 procent kan snelheden van 100 Mbps of meer halen. Voor 30 Mbps loopt dat op tot 93,5 procent en 99,9 procent heeft toegang tot internet aan de minimumsnelheid van 1 Mbps of hoger.

dinsdag 26 april 2016

Noord Friese platteland aangesloten op snel internet

Het Noord Friese platteland in de regio Dokkum en de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Ameland worden in gestaag tempo aangesloten op snel internet. De behoefte is groot en het gebruik door bewoners en ondernemers is twee keer zo hoog als in de rest van Nederland, zo blijkt bij het glasvezelproject van kabelmaatschappij Kabelnoord.

Er zitten heel veel bedrijven op het platteland. Veel meer dan mensen denken," zegt directeur Niek Geelhoed van Kabelnoord. ,,Iedere boer is ook een bedrijf. Iedere koe heeft tegenwoordig niet alleen een chip in zijn oor, maar ook een sensor die data doorstuurt. Die data moet wel ergens heen. Daarom is het voor boeren en bedrijven zo belangrijk dat de download- en de uploadsnelheid van glasvezel even snel is. Daarvoor bieden koperdraad of 4G geen soelaas."

De kabelmaatschappij gaat de komende jaren ruim 28.000 adressen in haar werkgebied aansluiten op het nieuwe glasvezelnetwerk. Deze maand bereikt ze de 13000e aansluiting en de aannemer is al hard aan het graven naar de 14.000e. Het project startte in 2014 met de aanleg van glasvezel in wijken van Dokkum en in Kollum. Vorig jaar september startte de aanleg in Schiermonnikoog, het eerste Waddeneiland van Nederland dat volledig wordt voorzien van een glasvezelnetwerk. Daarna volgden Ameland, de dorpen Feanwâlden en Ternaard en de binnenstad van Dokkum.

Bijzonder was de aanleg van het buitengebied van Sibrandahûs, waar met steun van Provincie Friesland bewoners zonder kabelaansluiting werden voorzien van een gratis glasvezelnetwerk. Momenteel wordt er glasvezel aangelegd in Damwâld en Oudwoude. In mei 2016 start de aanleg in De Westereen.

Na fase 1 van het project, die deze zomer afloopt, zijn 16.740 adressen aangesloten. In 2020 zijn dat er 28.590, ruim 2000 meer dan het huidige aantal kabelaansluitingen. In tegenstelling tot andere projecten wordt bij klanten de traditionele coaxkabel zonder tariefsverhoging vervangen door glasvezel.

Nederland telt inmiddels 2,3 glasvezelaansluitingen, maar slecht een miljoen mensen hebben ook een glasvezelabonnement. ,,Bij ons heeft 80 procent van de mensen met een aansluiting ook een abonnement. Dat is het dubbele van het landelijk gemiddelde," stelt Geelhoed.

Volgens hem is de behoefte in de regio groot. ,,De wens voor superieur breedband-internet in een landelijk gebied als Noordoost-Friesland is voelbaar. Dit maakt dat wij in alle dorpen hartelijk worden ontvangen. Steeds meer mensen onderkennen het belang van een stabiele verbinding met goede internetsnelheden. Onze aannemer kan in vrijwel alle gevallen probleemloos aanleggen," aldus Geelhoed.

maandag 25 april 2016

Ziggo naar 300/30Mbit/s

Ziggo komt op 2 mei met een 300/30-abonnement. Klanten die nu een 200/20-abonnement hebben, krijgen de hogere snelheid voor een meerprijs van vier euro per maand. Ziggo bevestigt dat er een snelheidsverhoging op komst is, maar wil nog geen exacte details geven. De helpdesk van Ziggo zou aan klanten vertellen dat ze hun 200/20-abonnement kunnen upgraden naar een snelheid van 300/30Mbit/s, dat laat een van de betreffende klanten aan Tweakers weten. Daarbij zou ook gemeld worden dat er een meerprijs moet worden betaald van 'waarschijnlijk vier euro'.

LVCNET houdt informatieavond over glasvezel in Mill

LVCNET houdt op maandag 2 mei een informatieavond over glasvezel in het Millse cultureel centrum Myllesweerd. Hier legt een projectleider van LVCNET uit waarom de noodzaak voor glasvezel zo hoog is, wat de kosten zijn en hoe overstappen in zijn werk gaat. Ook zijn 4 providers van glasvezelabonnementen aanwezig

vrijdag 22 april 2016

Aantal 100Mbit/s-kabelaansluitingen passeert een miljoen

Het aantal huishoudens met kabelinternet dat een snelheid van 100Mbit/s of meer heeft, is voor het eerst de grens van een miljoen gepasseerd. Als glasvezel meegerekend wordt, beschikt nu een op de vijf huishoudens in Nederland over minimaal een 100Mbit/s-verbinding. Het aantal breedbandaansluitingen via de kabel met een snelheid van 100Mbit/s of hoger nam in het vierde kwartaal van 2015 toe met 196.000 tot afgerond 1,1 miljoen. Dat blijkt uit de Telecommonitor van de ACM

Friesland wil glasvezel in de hele provincie

De aanleg van snel internet in Friesland is weer een stap dichterbij. Binnen nu en drie jaar moet nagenoeg de volledige provincie beschikken over glasvezel. Dat wil de provincie bereiken in samenwerking met een marktpartij en gemeenten. De provincie voert op dit moment overleg met marktpartijen om de zogenaamde witte gebieden in Fryslân van glasvezel te voorzien. De instrumenten die er zijn om tot een glasvezelnetwerk in de witte gebieden te komen, bleken niet te werken. De provincie wil binnen drie jaar 95 procent van deze gebieden gedekt hebben.

donderdag 21 april 2016

Glasvezel Molenwaard inventariseert interesse

Glasvezel Molenwaard heeft glasvezelplannen voor de gemeente Molenwaard. Een van de initiatiefnemers, Ton de Ruiter, vergelijkt breedband met een 6-baans autosnelweg. ‘We gebruiken nu alleen nog de vluchtstrook. Over een paar jaar zal de gehele snelweg nodig zijn.’ Burgerinitiatief Glasvezel Molenwaard wil een open glasvezelnetwerk aan leggen in de gehele gemeente Molenwaard. De Zuid-Hollandse plattelandsgemeente telt een kleine 30.000 inwoners.

woensdag 20 april 2016

Glasvezel gaat als een speer in Harderwijk

Ruim 60 procent van de Harderwijkse huishoudens heeft inmiddels een glasvezelabonnement. Daarmee heeft glasvezel zelfs het traditionele coax-netwerk aangehaald. In 58 procent van de woningen Harderwijk functioneert op dit moment nog een coax-aansluiting.

dinsdag 19 april 2016

Ook kabel van Delta in de verkoop

Het Zeeuwse Delta zet niet alleen het energiebedrijf in de verkoop, maar ook de kabel- en internettak. Dat houdt in dat ook Zeelandnet naar een nieuwe eigenaar gaat. Door het mislukken van het reddingsplan voor het Zeeuwse energiebedrijf Delta moeten diverse onderdelen worden verkocht, zo werd vandaag bekend. Het bedrijf leed vorig jaar bijna 111 miljoen euro verlies.

De meest voor de hand liggende koper van de Zeeuwse kabel en Zeelandnet is Ziggo. Zeeland is de enige Nederlandse provincie waar de kabelaar geen diensten aanbiedt. Mocht Delta besluiten tot verkoop, dan zou Ziggo er 155.000 Zeeuwse abonnees bij krijgen.

Your Fiber nieuwe overname van glasvezelprovider CBizz

Glasvezelprovider CBizz gaat samen verder met Your Fiber. Your Fiber blijft echter als eigen merknaam en bedrijfsidentiteit bestaan. CEO Herbert Ter Morsche en CTO Hein Boot blijven beiden aan. De klanten van Your Fiber zijn inmiddels ingelicht over het samengaan met CBizz.

Your Fiber is net als CBizz gespecialiseerd in het aanbieden van glasvezel voor de zakelijke markt, voornamelijk over zijn eigen netwerk. Dit doen zij voor middelgrote tot grote bedrijven en instellingen. Het bedrijf beschikt over meer dan 25 jaar kennis en ervaring in ICT en glasvezeltechnologie.

maandag 18 april 2016

Heel Voorst is het 'koperdraadje' zat

Een meerderheid van de gemeenteraad van Voorst lijkt zich maandag te scharen achter het voorstel dat een snelle aanleg van glasvezel in het buitengebied mogelijk moet maken. Op de vorige, informatieve raadsbijeenkomst van twee weken geleden, kwamen tientallen mensen af. Inwoners konden insprekers over het onderwerp, en een ongekend groot aantal deed dat ook.

De Ronde Venen peilt interesse glasvezel

DICO Breedband Buitengebied is een glasvezelcampagne in de buitengebieden van de gemeente De Ronde Venen begonnen. Bij de aftrap van de campagne gaat een periode van vraaginventarisatie van start. Wanneer 60 procent van alle huishoudens en bedrijven in het buitengebied zich aanmeldt voor een glasvezelaansluiting, dan wordt de aanleg rendabel.

vrijdag 15 april 2016

Snel internet op platteland Utrecht

Commissieleden van RGW en de Gedeputeerde zijn het er over eens dat snel internet een basisbehoefte is geworden en bijvoorbeeld voor bedrijven in het buitengebied van levensbelang is. Bureau Dialogic heeft een rapport gemaakt waarin gebieden zonder snelle internetverbinding staan, wat er mogelijk is om breedbandverbindingen aan te leggen, hoe dat gefinancierd zou kunnen worden en er is onderzocht of er andere alternatieven zijn voor glasvezel. Er zijn in de commissie vooral twijfels geuit over de rol van de provincie in dit vraagstuk en of eventuele financiering door de provincie niet ten koste gaat van andere investeringen in het platteland. De verantwoordelijkheid van gemeenten en netbeheerders moet verder worden onderzocht, vinden de commissieleden.

donderdag 14 april 2016

Eindelijk: glasvezel in ieder Brabants gehucht

Het leek lang een gebed zonder eind, de aanleg van glasvezel in de Brabantse polders. Te duur, niemand die zijn vingers eraan wilde branden. Maar die tijd is voorbij. Er zijn zelfs meerdere partijen die plattelandsbewoners in de provincie van razendsnel internet willen voorzien. In september 2017 begint de aanleg in West-Brabant. Als klap op de vuurpijl kondigde KPN eind vorig jaar aan dat het ook zijn best gaat doen voor de arme polderbewoners. KPN wil hen voorzien van een geüpgradede breedbandverbinding of 4G-modem.

woensdag 13 april 2016

Glasvezel binnenkort ook in buitengebied Buren


Het buitengebied van Buren krijgt binnen afzienbare tijd snel internet wanneer het glasvezelproject slaagt van de tien samenwerkende gemeenten in de Regio Rivierenland. Maar het kan zijn dat de gemeenten zelf geld moeten meebetalen wanneer grote kabelaars erin wensen te investeren. Op zich is dat geen probleem: wanneer je de constructie rond krijgt waarbij je de glasvezelkabels hebt aangemerkt als een nutsvoorziening, betalen uiteindelijk de gebruikers mee. Net zoals ze nu worden aangeslagen voor gebruik van riolering bijvoorbeeld.

maandag 11 april 2016

Telenet verhoogt downloadlimiet voor Whop-klanten

Telenet heeft in alle stilte de maandelijkse downloadlimiet van Internet Fiber 100, dat onder meer deel uitmaakt van het Whop-pakket, opgetrokken van 150 GB naar 200 GB. De verandering werd eerst opgemerkt door gebruikers op Userbase, maar is ondertussen ook te zien op de website van de Mechelse provider. Verder lijken er geen aanpassingen te zijn gebeurd aan de abonnementen.

Glasvezel in en rond Dalerveen komt eraan

Een werkgroep in Dalerveen heeft niet stilgezeten wat betreft glasvezel. Niet alleen Dalerveen en Stieltjeskanaal doen mee onder de naam Glasvezel Stidal, ook Den Hool, Holsloot en Weijerswold hebben zich aangesloten bij het initiatief. Wellicht komen daar Padhuis en Vlieghuis nog bij. 'Ze kunnen meedoen, maar onze trein rijdt door', aldus Albert Tempels. Afgelopen donderdagavond onthulden Albert Tempels en wethouder Jan Zwiers het eerste bord. Inmiddels is de subsidie van de provincie binnen.

vrijdag 8 april 2016

Reguleren van markt voor zakelijke glasvezelnetwerken niet nodig

De Autoriteit Consument & Markt gaat de markt voor toegang tot zakelijke glasvezelnetwerken niet reguleren, omdat geen van de partijen een dominante positie heeft. Dit concludeert ACM in haar ontwerp-marktanalysebesluit.

Het aantal zakelijke glasvezelaansluitingen groeit nog steeds. Eind 2015 waren er 75 duizend aansluitingen; tot eind 2018 groeit dit aantal naar verwachting door tot bijna 90 duizend. Niet alle telecomaanbieders hebben een uitgebreid glasvezelnetwerk naar bedrijventerreinen in Nederland. Zo hebben Tele2 en Vodafone een glasvezelnetwerk naar slechts een beperkt deel van de bedrijven. Deze aanbieders kopen daarom ook toegang in bij andere glasvezelnetwerken, zoals bij KPN of Eurofiber. Zo kunnen zij toch telecomdiensten aanbieden aan de bedrijven die niet op hun eigen netwerk zijn aangesloten. Volgens ACM kunnen de telecomaanbieders in voldoende mate toegang tot verschillende netwerken inkopen. Er is daarom  geen reden om bij één of meerdere eigenaren van zakelijke glasvezelnetwerken toegang tot hun netwerk af te dwingen.

Henk Don, bestuurslid van ACM: ‘Het is belangrijk dat bedrijven keuze hebben bij de inkoop van hun telecomdiensten. Het gaat dan om  diensten als hoogwaardige dataverbindingen, om internettoegang en om vaste telefonie. Kunnen kiezen uit meer aanbieders leidt tot lagere prijzen en betere dienstverlening.’

Snel los met glasvezel Fryske Marren

De ambities zijn groot. Eind dit jaar al wil de stichting DFMopGlas de uitrol beginnen van glasvezel naar 28.000 adressen in De Fryske Marren. Zacht gezegd waren Jaap Bosma (Terkaple), Anja Rombout (Vegelinsoord) en Peter Holkema (Delfstrahuizen) niet blij met het bericht, vorige week, dat het provinciebestuur nadenkt over een nieuwe strategie voor snel internet. Niet meer ‘van onderop’, door initiatieven van plattelandsbewoners, maar op een of andere manier ‘van bovenaf’ lijkt de nieuwe filosofie van gedeputeerde Sietske Poepjes.

donderdag 7 april 2016

Glasvezel geeft Moergestel kansen voor veiligheid

Binnenkort gaat er gegraven worden in Moergestel voor glasvezel in het buitengebied. De initiatiefnemers van dit project bieden de gemeente Oisterwijk de kans om via een bijdrage te zorgen voor extra aansluitpunten in Moergestel. Daar zouden beveiligingscamera’s op geplaatst kunnen worden bij de toegangswegen. Dat is goed voor een veiligere gemeente, want inbrekers zullen de weg naar Moergestel minder snel nemen. Maar tot nu toe bleef een inhoudelijke reactie van het college uit. Deze week stuurde PGB naar aanleiding daarvan een brief naar het college van B&W Oisterwijk.

woensdag 6 april 2016

‘Lagere leges bij aanleg glasvezel’

De gemeenteraad van Hoogeveen moet zich deze maand uitspreken over een lager tarief voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Het college stelt voor de legesverordening aan te passen om de aanleg van glasvezelkabels in het buitengebied aantrekkelijker te maken voor telecompartijen. Nu geldt nog een tarief van 1,50 euro per strekkende meter. Dat bedrag blijft gehandhaafd voor stedelijke gebieden en dorpen, maar in het buitengebied willen B en W een tarief van 25 eurocent per meter vaststellen.

dinsdag 5 april 2016

Snel internet voor buitengebied NOP komt er

Het regionale initiatief FiberFlevo is door de gemeente Noordoostpolder aangewezen om glasvezel in het buitengebied aan te leggen. Woensdagochtend hebben de partijen een overeenkomst getekend. Dat betekent dat er snel internet komt in het buitengebied van Noordoostpolder en delen van Urk. Op dit moment zijn er zo'n 4000 adressen in Noordoostpolder en 80 op Urk met een trage internetverbinding.

maandag 4 april 2016

Wetenschappers halen snelheid van 57Gb/s via glasvezel

Wetenschappers van de Universiteit van Illinois hebben een nieuwe recordsnelheid via glasvezel behaald. Een team studenten onder leiding van professor Milton Feng haalde een snelheid van 57 Gbit/s zonder een enkele fout in de data-overdracht. Dat gebeurde bij een normale kamertemperatuur. De snelheidstoename van transmissie via glasvezel is hard nodig, volgens professor Feng. "Er is een hoop data beschikbaar, maar als je overdrachtssnelheid te laag is, kun je die niet gebruiken," zei hij in een interview met het nieuwsbureau van de universiteit.

vrijdag 1 april 2016

VVD wil snellere aanleg glasvezel

De aansluiting van de West-Brabantse huishoudens op sneller internet laat volgens VVD-raadslid Rian Govers te lang op zich wachten.  De provincie Noord-Brabant maakte begin dit jaar bekend dat het 35 miljoen euro aan lening heeft verstrekt aan het bedrijf Mabib om  35.000 huishoudens aan te sluiten op glasvezel. Mabib begint na de zomervakantie met de aanleg in de regio Den Bosch/Eindhoven.