Pagina's

donderdag 31 maart 2016

Bedrijfsterreinen Haaksbergen krijgen glasvezel

De Enschedese glasvezelleverancier Bright Access voorziet de bedrijfsterreinen ’t Varck en Brammelo in Haaksbergen van een glasvezelnetwerk. De voorbereidende werkzaamheden zijn begonnen en binnen drie maanden worden de eerste klanten op het netwerk aangesloten. De glasvezelleverancier levert in augustus het totale netwerk op. De verglazing van bedrijventerreinen ’t Varck en Brammelo in Haaksbergen gebeurt via het Stem voor Glasvezel-initiatief. Dit initiatief maakt zich sterk om diverse bedrijfsterreinen in Nederland op korte termijn te verglazen.

woensdag 30 maart 2016

Aanleg van glasvezel in De Wolden begonnen

De eerste schop ging gisteren in de grond bij Ruinerwold voor de aanleg van glasvezel. Dat er nu wordt begonnen met de aanleg, is mede dankzij bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden. De pilot begint in Ruinerwold. Voor bewoonster Margriet Hilbrink-Boverhof zou snel internet een verademing zijn. "Het stelt hier helemaal niks voor met de verbinding. Schoolwerk via de computer doen, lukt vaak niet."

Geen glasvezel voor heel Weesp


Er komt de komende jaren geen uitrol van glasvezelinternet door Weesp. KPN investeert liever eerst in de bestaande infrastructuur om de snelheid flink omhoog te brengen. Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad. Die had gevraagd in gesprek te gaan met glasvezelaanbieders over de mogelijkheden. Het college sprak met Reggefiber en KPN.

dinsdag 29 maart 2016

LVCNET organiseert glasvezel informatieavonden in Land van Cuijk

Glasvezelcoöperatie LVCNET start een grootschalig informatieoffensief om glasvezel onder de aandacht te brengen in het Land van Cuijk. In de komende maanden worden tientallen informatie- en inschrijfavonden georganiseerd. De coöperatie is opgericht om het Land van Cuijk (provincie Noord-Brabant) te voorzien van glasvezel. Het aansluitgebied omvat 32 dorpen en 1 stad in de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint-Hubert en Sint Anthonis. LVCNET gaat uit van een volledige dekking van het gebied: ook de buitengebieden en bedrijventerreinen worden aangesloten op glasvezel.

vrijdag 25 maart 2016

Nederland heeft 91.743 km aan glasvezelverbindingen

Nederland heeft in totaal 91.743 km aan glasvezelverbindingen. Dit glasvezelnetwerk vormt de backbone van de telecom- en internetinfrastructuur. Tachtig procent van alle zakelijke aansluitingen bevindt zich op minder dan 400 meter van het glasvezelnetwerk. Dit blijkt uit de tweede editie van 'De staat van telecom' die branchevereniging Nederland ICT.

Ieder huishouden in Nederland heeft toegang tot breedbandinternet, waarbij meer dan 91 procent van de huishoudens toegang heeft tot supersnel breedband van 100Mb/s of meer. 18 procent van de huishoudens maakt daar inmiddels gebruik van. Negen op de tien huishoudens heeft een breedbandabonnement. Ruim 90 procent van de huishoudens kan kiezen uit meer dan één vaste infrastructuur. Naast DSL is dat meestal coax (kabel). Ruim 28 procent heeft keus uit drie verschillende infrastructuren (kabel, DSL of glasvezel). Bedrijven in Nederland nemen gemiddeld 120Mb/s aan bandbreedte af. In de praktijk kunnen bedrijven vrijwel altijd beschikken over meer bandbreedte dan ze feitelijk nodig hebben. Het aanbod gaat voor de vraag uit. 

Medio 2014 had 99 procent van de bevolking keus uit meerdere 4G-netwerken. Nederlandse telecombedrijven investeren veel meer per inwoner dan onze buurlanden. Uit de meest recente cijfers blijkt dat het bijna twee keer zoveel is als runner-up België. Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland blijven daar ver bij achter.

donderdag 24 maart 2016

Friesland wil zelf glasvezel aanleggen in dorpen

De provincie wil de aanleg van glasvezelkabels voortaan zelf oppakken. De aanleg van het breedbandinternet moet worden aangepakt net als de aanleg van wegen. De provincie geeft bankgaranties af of financieert de aanleg. Volgens gedeputeerde Sietske Poepjes is de aanleg nu te duur en ingewikkeld voor de dorpen.

woensdag 23 maart 2016

Hoe staat het met de glasvezelplannen van Proximus?

België staat niet op de lijst met de grote FTTH-projecten. Proximus blijft voorlopig inzetten op andere technologie, al klinkt er op de bedrijfsmarkt klinkt een ander verhaal. Voor consumenten blijft het bedrijf vasthouden aan Fiber To The Node, vandaag bij 90 procent van de straatcabines. Het traject tot in uw huis loopt over een koperverbinding. De snelheid van koper ligt stukken lager dan die van glasvezel, maar de wonderen der techniek zorgen er voor dat die snelheid de afgelopen 20 jaar herhaaldelijk flink werd opgetrokken.

Brielle, Nissewaard en Westvoorne krijgen glasvezel

De gemeenten Brielle, Nissewaard en Westvoorne op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten krijgen verbindingen uit het glasvezelnetwerk van Eurofiber. Die zal drie stadhuizen, ruim twintig nevenlocaties en twee datacenters met elkaar verbinden.

De digitale infrastructuur ondersteunt zo een ‘Smart Society’ op het eiland. Door het afsluiten van deze overeenkomst kan Eurofiber starten met de aanleg van het glasvezelnetwerk. De eerste schop gaat eind maart in de grond.

Glasvezel in buitengebied Noord Veluwe stap dichterbij

De Stichting Breedband Noord Veluwe heeft een intentieovereenkomst gesloten met het Communication Infrastructure Fund (CIF) voor de aanleg van glasvezel in de Veluwse buitengebieden. Het gaat om ongeveer 40.000 huishoudens. De start kan op korte termijn al plaatsvinden, wanneer CIF tot afspraken komt met de elf gemeenten over onder andere vergunningen, leges en graafdieptes.

dinsdag 22 maart 2016

Cogas legt glasvezel aan op bedrijventerrein Oosterveld

Cogas Kabel Infra heeft het bedrijventerrein Oosterveld ontsloten met een snelle en voordelige glasvezelverbinding. De realisatie gebeurde in samenwerking met internet service provider WeServe uit Hengelo. Op het terrein waren een minimaal aantal deelnemende bedrijven nodig om de aanleg financieel haalbaar te maken. ‘‘Samen met de Coöperatie Parkmanagement Oosterveld hebben we dit mogelijk kunnen maken’’, aldus parkmanager Jankees Klapwijk.

maandag 21 maart 2016

Glasvezel Berkelland dichterbij

CIF wil glasvezel aanleggen in het buitengebied van de gemeente Berkelland. Eind vorig jaar zijn daarover afspraken gemaakt met de gemeente Berkelland. CIF heeft nu aangegeven dat hiervoor geen financiering van de gemeente Berkelland nodig is.

vrijdag 18 maart 2016

Aanleg glasvezel in buitengebied Winterswijk kan na de zomer

De aanleg van het glasvezelnetwerk begint na de zomer in het buitengebied van Winterswijk. Voor de zomer moet dan wel duidelijk zijn of minimaal 50 procent van de bewoners en bedrijven een aansluiting wil. Meteen na Winterswijk kan ook in de gemeente Berkelland glasvezel worden aangelegd, daarna volgen de andere gemeenten in de Achterhoek en Doesburg, Lochem en Zutphen.

donderdag 17 maart 2016

In Renkum krijgt alleen Oosterbeek glasvezel

Op Oosterbeek na zal de gemeente Renkum verstoken blijven van glasvezel. Uit een peiling van een groep Renkumers in de 5 overige dorpen bleek dat slechts 7,4 procent van de huishoudens interesse had in een snelle internetverbinding.

Stormloop op Glasvezel De Wolden

De eerste inschrijfavond van Glasvezel De Wolden leverde maandag een kleine stormloop op in dorpshuis De Kolonie in Oosteinde. De belangstellenden moesten tot in het portaal bij de voordeur staan om de presentatie te kunnen volgen. De aanwezige providers konden zich nog net staande houden in één van de hoeken. Niet voor niets stonden de gezichten van de ‘paarse brigade’ vol op zomerstand. Floris van Lint van Glasvezel De Wolden had kort daarvoor nog aangegeven geen idee te hebben hoeveel mensen erop af zouden komen.

woensdag 16 maart 2016

Ziggo verbetert zakelijke internet en mobiele abonnementen

Ziggo verhoogt vanaf 1 april 2016 de internetsnelheid in enkele ZZP pakketten. Bij Connect ZZP Compleet wordt de huidige snelheid van 130/30 Mbit/s verhoogd naar 180/30 Mbit/s. Per 1 april komt een nieuw Connect ZZP Internet Pro abonnement met 300 Mbit/s download en 40 Mbit/s upload. Uiterlijk 1 mei is deze nieuwe internetsnelheid overal beschikbaar voor 57,50 euro ex-BTW per maand. Nieuwe klanten betalen de eerste drie maanden geen abonnementskosten.

Ook voor enkele zakelijke mobiele abonnementen zijn verbeteringen doorgevoerd. Bij Zakelijk Mobiel Ruim zijn de belminuten in de bundel verhoogd van 400 naar 600. De prijs voor Zakelijk Mobiel Enorm is verlaagd van 32,50 naar 30 euro De mobiele abonnementen zijn beschikbaar voor ondernemers en bedrijven die al internet van Ziggo afnemen, of dat voornemens zijn te doen en tegelijkertijd Mobiel willen bestellen. Met Zakelijk Mobiel Samen kan men met tot vijf personen bellen en data verbruiken uit één grote bundel. Meer informatie is te vinden op www.ziggo.nl/zakelijk/mobiel.

Investering voor glasvezelaanbieder CBizz

Glasvezelaanbieder CBizz heeft naar eigen zeggen een ‘substantiële investering’ aangetrokken voor het versnellen van haar strategie. Zo wil men enkele middelgrote internetbedrijven met een focus op glasvezel overnemen. Ook wordt de bouw en uitrol van glasvezelnetwerken op voornamelijk bedrijventerreinen versneld. Ook het aanbieden van glasvezelverbindingen via de netwerken van partners als CIF, Cogas en Rekam wordt voortgezet en uitgebreid.

Tweak brengt eerste 10Gbit/s-lijnen naar consumenten

Tweak gaat bij een glasvezelinitiatief in de Drentse gemeente De Wolden 10Gbit/s-lijnen doortrekken naar huishoudens, die daar met eigen hardware van de volle snelheid gebruik kunnen maken. Ze betalen 95 euro per maand. Op termijn wil de provider dit ook in andere gebieden doen. Glasvezelnetwerken bestaan grotendeels uit 10Gbit/s-lijnen, maar aanbieders brachten die snelheid vooralsnog alleen naar grootzakelijke klanten. Tweak legt 10Gbit/s-glasvezel echter door naar huishoudens, als onderdeel van het bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden.

dinsdag 15 maart 2016

Minister Kamp ziet geen problemen bij fusie Ziggo en Vodafone

Minister Kamp ziet geen nadelige gevolgen wanneer Ziggo en Vodafone Nederland samengaan. Dat zegt hij in antwoord op Kamervragen. De voorgenomen joint venture geeft volgens Kamp mogelijk een nieuwe impuls aan de concurrentie op gecombineerde abonnementen voor mobiele en vaste diensten, zoals internet en televisie.

Gelderland verandert inzet breedband

Gelderland stopt met de financiering van de aanleg van breedband in het buitengebied van de Achterhoek. Commerciële telecombedrijven tonen zelf voldoende initiatief in de aanleg van snel internet. De gemeenten gaan in regionaal verband verder om de belangstelling om te zetten in concrete projecten.

Eind 2014 hebben 10 Achterhoekse gemeenten en de provincie afspraken gemaakt om snel internet aan te leggen in het buitengebied. De markt toonde daar geen initiatieven.

De activiteiten van provincie en gemeenten leidden weliswaar niet direct tot aanleg, maar hebben de markt wel in beweging gebracht. Ook de lage rente, oplevende economie en toenemende concurrentie hebben daarbij geholpen.

De provincie blijft naar eigen zeggen wel betrokken.

Glasnet Alphen wil bedrijventerreinen Alphen aan den Rijn verglazen

De Vereniging van Ondernemingen in Alphen aan den Rijn (VOA) is een glasvezelinitiatief gestart. Onder de naam Glasnet Alphen wil het 11 bedrijventerreinen gaan voorzien van een open zakelijk glasvezelnetwerk. Op de bedrijventerreinen in Alphen aan den Rijn is momenteel nauwelijks glasvezel beschikbaar. De ondernemers zijn vooral aangewezen op ADSL verbindingen.

maandag 14 maart 2016

Telenet verlaagt snelheid klanten onterecht

Klanten van Telenet klagen dat de provider hun snelheid aanzienlijk heeft teruggeschroefd omdat ze veel te veel data verbruikt zouden hebben. Door een bug in de telemeter lijken klanten vele terabytes op een dag te verbruiken, waarmee ze in korte tijd hun bundel overschrijden. Sinds zondagmiddag klagen diverse klanten op Twitter dat ze een probleem ondervinden met hun telemeter, de tool die hun datavolume bijhoudt.

vrijdag 11 maart 2016

Aanleg glasvezel in Midden-Brabant start dit najaar

1400 mensen die meewerken aan het burgerinitiatief Midden-BrabantGlas is voldoende om in het najaar te beginnen met de aanleg van een glasvezelnetwerk. Mede-initiatiefnemer Johan Martens uit Biezenmortel verwacht dan de feitelijke aanleg van een hoofdleiding voor het glasvezelnetwerk tussen ruwweg Den Bosch en Breda. BrabantGlas is een samenwerkingsverband van coöperaties: BaarleNassauGlas, GilzeRijenGlas, LangstraatGlas en GroenewoudGlas. Deze laatste omvat de gemeenten Tilburg, Haaren en een gedeelte van Vught.

Gemeente Venray gaat voor glasvezel

Alhoewel de financiering nog niet volledig rond is heeft de gemeente Venray de contracten voor glasvezel van GlaswebVenray afgelopen week ondertekend. Teammanager I&A en GEO Stephan de Wit is enthousiast over het glasvezelinitiatief van GlaswebVenray. ‘Vanaf de eerste dag dat ik van dit project hoorde wist ik dat wij hier als gemeente deel van uit moesten maken’.

donderdag 10 maart 2016

Consumentenbond vraagt ACM om maatregelen tegen Online.nl

De Consumentenbond heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd om maatregelen te nemen tegen internetaanbieder Online.nl. Al sinds eind 2014 komen er op Klachtenkompas.nl, het online klachtenplatform van de Consumentenbond, tientallen klachten per week binnen over Online.nl vanwege het niet leveren van televisie- of internetdiensten. In 2015 was de aanbieder ‘koploper’ in het aantal klachten op Klachtenkompas.nl.

Glasvezel voor het hele buitengebied Hoogeveen

Het hele buitengebied van Hoogeveen krijgt glasvezel. De dorpen Pesse, Stuifzand en Fluitenberg waren al op zoek naar een partij die in hun buitengebied glasvezelkabel wil aanleggen. Ze hebben eindelijk een partij gevonden, en die wil meteen in het hele buitengebied van Hoogeveen aan de slag.

woensdag 9 maart 2016

Geen KPN-glasvezel in kernen Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther

De drie grootste kernen van Bernheze (Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther) krijgen geen glasvezel van KPN.  Het bedrijf zet liever in op verbeteringen aan het kopernetwerk. "We zijn al enkele jaren in gesprek met Reggefiber over glasvezel", vertelt wethouder Rien Wijdeven teleurgesteld. "Er is zelfs al contact geweest tussen de uitvoerder en ambtenaren over de aanleg."

dinsdag 8 maart 2016

Glasvezelcampagne van start in Escharen

De campagne voor de aanleg van glasvezel in het hele Land van Cuijk (onder de vlag van LVCNet) is  dan ook echt gestart in Escharen. Maar liefst 15 vrijwilligers bezorgden het gratis glasvezelmagazine, met informatie over LVCNet en alle voordelen ervan, huis-aan-huis in Escharen.

maandag 7 maart 2016

CIF en Oost Gelre in gesprek over glasvezel

In Oost Gelre worden gesprekken met CIF gevoerd over de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de gemeente. Vorig jaar zag het er naar uit dat glasvezel in buitengebieden van de Achterhoek snel tegemoet gezien kon worden. De provincie Gelderland en tien Achterhoekse gemeenten hadden zich verenigd en de plannen waren nagenoeg in kannen en kruiken.

vrijdag 4 maart 2016

Krijgen de Heek en Industrieterrein ook glasvezel?

Het is niet meer van deze tijd is dat een industrieterrein geen glasvezelvoorziening heeft. Waarom is de Heek niet aan het glasvezelnetwerk aangesloten? Twee vragen die de Valkenburgse VVD stelt aan het gemeentebestuur. Ondernemers op het Industrieterrein De Valkenberg moeten het nu nog doen met een ouderwetse internetaansluiting

donderdag 3 maart 2016

Heeze-Leende het schip in bij HSLnet-debacle

Het glasvezelproject in Heeze-Leende dreigt de gemeente duur komen te staan. Door de penibele financiële situatie bij glasvezel-coöperatie HSLnet zijn de risico's voor de gemeenten veel groter dan eerder voorgespiegeld. Bij een eventueel faillissement gaat de gemeente voor bijna 4,5 miljoen euro het schip in. Geld dat gemeente zich niet kan veroorloven: in het potje met 'algemene reserves' zit maar drie miljoen. Daaruit wordt nu ook al twee ton gehaald voor een nieuw marketingoffensief.

woensdag 2 maart 2016

Glasvezel in heel Lonneker

Het volledige buitengebied van Lonneker wordt aangesloten op glasvezel. Het dorp heeft dat op eigen kracht geregeld. Reggefiber is door de dorpsraad bereid gevonden om op korte termijn glasvezel in het hele buitengebied van Lonneker aan te leggen. Maar de glasvezeltak van provider KPN verlangde wel dat minstens 60 procent van de aanwonenden daar ook mee instemt. Dat is nu gelukt.

dinsdag 1 maart 2016

ZeelandNet verhoogt downloadsnelheid van kabelinternet

ZeelandNet voert per 1 maart snelheidsverhogingen door bij veel van zijn internetabonnementen. Bij de snelste kabelabonnementen stijgt de downloadsnelheid naar 400Mbit/s. Vorig jaar werd de snelheidsverhoging al aangekondigd, nu zijn alle details bekend. De prijzen van de abonnementen blijven gelijk, de provider voerde in augustus voor het laatst een prijsverhoging door.