Ads Top

Schikking tussen Hilversum en Ziggo

Gemeente Hilversum en kabelexploitant UPC hebben hun jarenlang slepende juridische geschil over de kabeltarieven in Hilversum bijgelegd. De gemeente wist jaren geleden een uitzonderingspositie te bedingen in het tariefbeleid van UPC. Daardoor bleven de tarieven voor doorgifte van kabeltelevisie in de stad jaar in jaar uit relatief laag ten opzichte van de klanten in de rest van het land. UPC wilde van deze uitzonderingspositie af, Hilversum bevocht deze tot aan het Europees Hof. Dat oordeelde uiteindelijk eind 2013 dat de positie van de gemeente niet terecht is. De Nederlandse rechter bepaalde een jaar later dat de gemeente een schadevergoeding moet betalen aan UPC.

Om het juridische geschil te beëindigen hebben beide partijen sindsdien gezocht naar een oplossing. Dat is gelukt. De gemeente Hilversum betaalt een schadevergoeding aan voormalig UPC van 4 miljoen euro. Wethouder Wimar Jaeger van Media: “De gemeente heeft hiermee naar  tot volle tevredenheid het UPC-dossier af kunnen ronden. De aanvankelijke claim van UPC was vele malen hoger. Ik ben blij dat de inwoners van Hilversum nu een grote financiële last bespaard wordt.”

Het kabelbedrijf werkt na het samengaan van Ziggo en UPC verder onder de naam Ziggo. Als onderdeel van de minnelijke regeling die de gemeente en Ziggo hebben getroffen, investeert Ziggo de komende vier jaar een bedrag van 4 miljoen euro in  mede-ontwikkeling van Hilversumse projecten die op verschillende manieren de onderlinge band tussen de inwoners versterken. Het gaat bij de investeringen van Ziggo steeds om een versterking van de Hilversumse samenleving.

Ziggo en de gemeente willen de inwoners van Hilversum door deze investeringen laten profiteren van het feit dat de juridische strijd is beëindigd. Ziggo investeert de komende jaren onder meer in innovatieve projecten op het gebied van zorg, onderwijs en lokale en regionale media. Daarnaast investeert Ziggo in de aanleg van een publiek wifi-netwerk in Hilversum

De gemeenteraad heeft afgelopen woensdag vertrouwelijk gesproken over de plannen van Ziggo en het afronden van de procedure. Zij hebben ingestemd met het voorstel zoals dat er nu ligt. Ziggo zal op korte termijn de tarieven harmoniseren conform het landelijke beleid. In elke gemeente betalen Ziggo-abonnees het zelfde maandtarief, afhankelijk van het gekozen pakket. Klanten van Ziggo in Hilversum worden daar op een later moment persoonlijk over geïnformeerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.