Pagina's

maandag 30 november 2015

'Google gaat internetballonnen testen boven VS'

Google lijkt van plan te zijn om zijn experimentele internetballonnen in te zetten boven de Verenigde Staten. In een document dat werd ingediend bij telecomwaakhond FCC vraagt Google een licentie aan om tests uit te voeren met ongebruikelijke radiofrequenties, meldt Business Insider. Google wil de frequenties in alle vijftig staten van de VS en Puerto Rico gebruiken.

donderdag 26 november 2015

Cogas wil glasvezel voor iedereen in buitengebied Twente

Cogas gaat alle inwoners in het buitengebied van Twente benaderen voor de aanleg van glasvezel. Na Tubbergen kunnen inwoners van Dinkelland, Oldenzaal en Borne nu dus ook snel internet krijgen. Als een meerderheid van de inwoners glasvezel wilt, wordt Twente de eerste regio in het land waar iedereen gebruik kan maken van glasvezel.

woensdag 25 november 2015

Geen concrete plannen voor meer glasvezel

Er zijn geen concrete plannen voor de uitrol van glasvezel in Weesp. De gemeente Weesp heeft hier ook geen invloed op. Dat zegt het college van B en W. In de nieuwe wijk Leeuwenveld 3 wordt wel glasvezel aangelegd.

dinsdag 24 november 2015

Meeste klachten over Online.nl

Op Klachtenkompas.nl zijn sinds november 2014 meer dan 2000 klachten over internetprovider Online.nl binnengekomen. Daarmee is Online.nl het bedrijf waarover consumenten het meest klagen op Klachtenkompas.nl, het online klachtenplatform van de Consumentenbond.

Al een jaar lang komen er gemiddeld 40 klachten per week binnen over Online.nl. Een deel van de klachten wordt veroorzaakt doordat Online.nl actief diensten verkoopt die ze niet zonder problemen kunnen leveren. Sommige klagers zijn al jaren Online-klant en telefonisch overgehaald om te switchen naar een nieuw abonnement. Andere klagers zijn overgestapt van een andere provider naar Online. Maar na de overstap zitten zij soms dagenlang met een slechtwerkende telefoon, internet of televisie of moeten het zelfs helemaal zonder deze diensten stellen. Daarbij lost de klantenservice van Online.nl de klachten vaak niet goed op.

De Consumentenbond waarschuwt in zijn Internetprovider-vergelijker voor de slechte service van Online.nl. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Een dienst afraden gaat ver, maar gezien het aantal klachten en hoe lang de problemen zich al voortslepen, kan ik op dit moment niemand Online.nl aanbevelen.' De Consumentenbond adviseert consumenten die problemen hebben met Online.nl om ook te klagen op Klachtenkompas.nl; hiervoor staan een stappenplan en voorbeeldbrieven op de website van de Consumentenbond.

maandag 23 november 2015

'Grote prijsverschillen installatiekosten glasvezel'

De installatiekosten voor het aansluiten van een glasvezelaansluiting verschillen fors per provider. Dit blijkt uit een inventarisatie van de website Glasvezelgids.nl. De kosten voor de installatie van glasvezel door een monteur kunnen behoorlijk oplopen aldus de website. De website deed een inventarisatie van de providers die hun diensten aanbieden op het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Bij de meeste abonnementen wordt als extra optie de installatie door een monteur aangeboden, de kosten daarvoor verschillen echter behoorlijk per provider.

Glasvezel bij 89 procent van woningen Sassenheim aangelegd

Circa 89% van ruim 7.900 huishoudens in Sassenheim is aangesloten op het glasvezelnetwerk. Reggefiber is bijna klaar met de aanlegwerkzaamheden. Inwoners, die nog geen afspraak hebben gemaakt voor het aanleggen van glasvezel in de woning, kunnen dit tot 9 december nog kosteloos doen.

vrijdag 20 november 2015

Tweede Kamer aan zet voor meer keuze snel internet

In een brief aan de Tweede Kamer dringt de Consumentenbond aan op maatregelen om het aanbod van snel internet te bevorderen. De Consumentenbond vindt dat er nu te weinig keuze is door gebrek aan concurrentie, te gesloten netwerken en het ontbreken van 'openheid'-eisen voor nieuwe netwerken.

De Consumentenbond krijgt signalen van consumenten dat ze niet kunnen kiezen voor een andere aanbieder met snel internet of dat zij helemaal geen snel internet hebben. Ook uit onderzoek van Stratix, dat in juni 2015 in opdracht van de Consumentenbond is uitgevoerd, blijkt dat slechts 23% van de Nederlanders voor snel internet (tenminste 30 Mbps) kan kiezen uit 3 of meer providers. De Consumentenbond voert daarom de campagne: Meer keuze snel internet! Consumenten die ook vinden dat er te weinig keuze is in snel internet, kunnen de campagne steunen.

Bornse ondernemers op eigen glasvezelnetwerk

Een goede breedbandverbinding is voor ondernemers vandaag de dag onmisbaar, vinden de ondernemers op het industrieterrein Molenkamp in Borne. Dat was voor hen reden om zelf glasvezel aan te gaan leggen. Deze week konden de eerste ondernemers aangesloten worden op het nieuwe glasvezelnetwerk. De Bundeling Bornse Ondernemers (BBO) en de op het industrieterrein Molenkamp gevestigde ondernemers richtten afgelopen zomer samen de Bedrijfsvereniging Molenkamp op.

donderdag 19 november 2015

Gemeente Noordoostpolder in gesprek met glasvezelbedrijven

Deze week ging de gemeenteraad van Noordoostpolder akkoord met een voorstel om op korte termijn marktpartijen te gaan benaderen die snel internet in het buitengebied van Noordoostpolder kunnen aanleggen. De gemeente ziet glasvezel daarvoor als de meest toekomstbestendige oplossing. Medio november start de gemeente met het benaderen van marktpartijen die de aanleg van glasvezel in de buitengebieden zouden kunnen gaan realiseren.

woensdag 18 november 2015

Al 65.000 huizen in Eindhoven aan de glasvezel

Eindhoven lijkt voorop te lopen als het gaat om glasvezel. Het afgelopen kwartaal zijn ruim 7500 huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Al 65.000 huizen in Eindhoven aan de glasvezel De stadsdelen Woensel, Tongelre, Meerhoven en Stratum hebben inmiddels glasvezel. Er is tot nu toe al meer dan 660 kilometer gegraven in de Eindhovense grond om alle kabels een plek te kunnen geven.

dinsdag 17 november 2015

Burgerinitiatief voor glasvezel in De Fryske Marren gaat van start

Met de presentatie aan de dorpencoördinatoren van de gemeente Marren, heeft Stichting DFM op Glas donderdag een begin gemaakt met het plan om een glasvezelnetwerk te realiseren. De stichting wil een glasvezelinfrastructuur aanleggen in de gehele gemeente, maar (weglaten) te beginnen in het buitengebied. Een gebied, dat voor de reguliere aanbieders van glasvezel onrendabel is. Het netwerk wordt eigendom van de nog op te richten coöperatie. Wie straks meedoet in het plan wordt lid van die coöperatie.

maandag 16 november 2015

Glasvezel dichtbij voor Midden-Drenthe

Krijgt Midden-Drenthe glasvezel? Het spant erom. De deadline voor de actie verliep gisteren. Vrijdag had 62 procent van de huishoudens zich aangemeld. Er is 65 procent nodig. Maandenlang zijn 54 vrijwilligers langs de 5500 deuren gegaan. Vrijdag kwam het aanmeldpercentage al boven de 60 procent uit. Peter de Vries van Sterk Midden-Drenthe weet nog niet zeker of dat gehaald is.

Geesbrug begint actie voor glasvezel

Plaatselijk Belang Geesbrug gaat zich sterk maken voor de aanleg van glasvezel in het dorp. Bij wijze van aftrap zijn afgelopen weekend spandoeken bij de entrees van het dorp geplaatst.

vrijdag 13 november 2015

Telenet rolt snellere modem uit naar eerste klanten

Sommige Telenet-klanten krijgen een snellere modem bij wijze van test. Het nieuwe Eurodocsis 3.0-modem gaat eerst naar Whop- en Whoppa-klanten. Het nieuwe modem werd in september reeds door Liberty Global, het moederbedrijf van Telenet, getoond op de broadcastingbeurs IBC in Amsterdam, maar veel details werden toen nog niet gelost. Het nieuwe modem maakt snelheden tot 1 gigabit per seconde mogelijk.

donderdag 12 november 2015

Glasvezel aansluitdag in Veenendaal

De aanleg van glasvezel in Veenendaal verloopt conform planning. In de wijken Centrum, Engelenburg en Dragonder vinden nog aanlegwerkzaamheden plaats. Op dit moment zijn reeds 26.000 woningen aangesloten op het glasvezelnetwerk van Reggefiber. De komende maanden sluit Reggefiber de laatste 3.000 woningen in Veenendaal aan. Om te demonstreren hoe de huidige apparatuur voor internet, tv en telefonie in de woning kan worden aangesloten, organiseert Reggefiber een Glasvezel Aansluitdag bij het glasvezelinformatiepunt aan de Kerkewijk.

woensdag 11 november 2015

Netwerkbijeenkomst voor ondernemend Westerwolde

Op dinsdag 17 november 2015 vindt in Zaal 12 te Vlagtwedde vanaf 19.00 uur een bijeenkomst plaats voor ondernemend Westerwolde. Met deze bijeenkomst hopen de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde ondernemers met elkaar in contact te brengen en mogelijke samenwerkingsverbanden op gang te helpen. Breedband is een van de onderwerpen die aan de orde komen.

dinsdag 10 november 2015

KPN bedient Drenthe met sneller internet: 'Oude wijn in nieuwe zakken'

Het voornemen van KPN om breedbandinternet in het buitengebied aan te bieden, doorkruist de plannen van meer dan een dozijn lokale initiatieven voor glasvezel. Deze Drentse partijen krijgen geen subsidie meer als er snel internet wordt aangeboden in hun werkgebied en vinden de nieuwe alternatieven van KPN geen serieuze oplossing bieden. Jacob Melissen van de werkgroep Zanddorpen op Glas wil glasvezel aan laten leggen in het buitengebied van Fluitenberg, Pesse en Stuifzand. Hij vindt de opwaardering van het kopernetwerk door KPN geen volwaardige oplossing.

KPN komt met 4G modem voor buitengebied

KPN gaat 400.000 gezinnen op het platteland en in buitengebieden van snel internet voorzien. Vandaag introduceert het telecombedrijf een speciaal 4G-modem dat afgelopen jaar in het Groningse Loppersum is getest. KPN biedt het modem aan voor 100.000 huizen in afgelegen gebieden in de Achterhoek, Groningen, Friesland, Zeeland, Noord-Brabant, maar ook in de Randstad. Voor 50 euro per maand krijgen gebruikers 50 Gigabyte aan data, weet het AD.

Gemeente verleent garantstelling breedband Nieuwleusen

De gemeenteraad van Dalfsen verleent, onder voorwaarden, een garantstelling voor de aanleg van een breedbandnetwerk in Nieuwleusen. Dat meldt Nieuwleusen Synergie. De raad van Dalfsen (provincie Overijssel) nam een dezer dagen een principebesluit om, onder voorwaarden, een garantstelling te verlenen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de kern en in het buitengebied van Nieuwleusen. De raad ondersteunt Nieuwleusen Synergie, omdat de aanleg van een breedbandnetwerk een duurzame verbetering voor de leefbaarheid en het vestigingsklimaat in het buitengebied is.

maandag 9 november 2015

Integratie UPC en Ziggo nadert einde

De integratie van de kabelbedrijven UPC en Ziggo nadert volgens eigenaar Liberty Global het einde. Het Britse mediabedrijf verwacht dat dit traject voor het einde van 2015 is afgerond. Dat blijkt uit de toelichting die Liberty Global op de financiële resultaten over het derde kwartaal gaf. UPC en Ziggo gingen in april na de fusie onder de merknaam Ziggo verder. Vanaf dat moment verloor het kabelbedrijf meer dan honderdduizend klanten.

Overheid overweegt subsidiëring snel internet in buitengebieden

Tijdens het behandelen van vragen over de begroting heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken aangegeven dat er mogelijk subsidie komt voor snel internet in buitengebieden. De subsidie is uitsluitend bedoeld voor gebieden die verstoken zijn van snel internet, de zogenaamde witte gebieden. Of de subsidie er ook daadwerkelijk zal komen is op dit moment nog niet duidelijk, de subsidies mogen geen marktverstorende werking hebben en minister Kamp wil daarom eerst marktpartijen de gelegenheid geven om zelf met een oplossing te komen.

vrijdag 6 november 2015

Caiw toont lef bij uitrol buitengebied

CIF heeft zijn zinnen gezet op de uitrol van glasvezel in de Nederlandse buitengebieden en blijft daarmee een grote speler op de eerste laag van glasvezelnetwerken. Ondertussen is het ook nog altijd eigenaar van Caiw, dat actief is op de tweede en derde laag van de netwerken. Als wholesale-aanbieder (tweede laag) biedt Caiw toegang tot de CIF-netwerken aan Fiber Nederland (B2C), Solcon (B2C), WeServe (B2B), Cbizz (B2B). Onder de naam Caiway is het zelf eveneens als B2C-aanbieder actief op deze netwerken.

donderdag 5 november 2015

Reggefiber stelt glasvezelwijkcentrale Getsewoud open voor publiek

Op zaterdag 7 november 2015 organiseert Reggefiber een Open Dag voor de wijk Getsewoud in Nieuw-Vennep (gemeente Haarlemmermeer). Belangstellenden kunnen op die dag een kijkje nemen in een glasvezelwijkcentrale en kennismaken met de techniek achter glasvezel. Reggefiber legt in Nieuw-Vennep glasvezel aan in de wijk Getsewoud. Om bewoners van de wijk bekend te maken met de techniek achter glasvezel, stelt het bedrijf a.s. zaterdag een wijkcentrale open voor bezichtiging.

woensdag 4 november 2015

Glasvezelverbindingen sterk toegenomen in bedrijfsleven

Het aantal glasvezelverbindingen is in de afgelopen vijf jaar met bijna 80 procent gestegen. In 2010 bedroeg 41 procent van de gebruikte dataverbindingen bij bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers een glasvezelverbinding. Inmiddels is dit gestegen tot 73 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder circa vijfduizend Nederlandse publieke en commerciële instellingen over het gebruik van dataverbindingen. De stijging van glasvezel gaat ten koste van het zakelijk DSL-gebruik en van Leased Lines. Voor beide is in de laatste vijf jaar een daling van 60 procent te zien in het totaal aantal dataverbindingen.

dinsdag 3 november 2015

Meer belangstelling voor glasvezel

Het aantal klanten voor de kabel is gedaald; het aantal klanten dat voor glasvezel kiest, stijgt gestaag. Dat blijkt uit marktonderzoek van ACM. Bestuurder Henk Don: 'Deze twee ontwikkelingen zien we al langer: zo’n 3,2 miljoen huishoudens krijgen nu breedbandinternet via de kabel en zo’n 3,6 miljoen huishoudens via het koper- en glasvezelnetwerk van KPN. De regulering van ACM zorgt ervoor dat het netwerk van KPN beschikbaar blijft voor andere aanbieders, zoals Vodafone en Tele2.'

Glasvezel kan vier keer zo snel

Steeds maar sneller internet is een voortdurende behoefte. Dat kan onder andere door meerdere lichtbundels tegelijk door een glasvezel te versturen. Onderzoek van de University of Southern California laat nu zien dat die lichtbundels ook echt informatie kunnen bevatten en dat ze uit elkaar te halen zijn. De onderzoekers hebben nu een specifieke vorm van die lichtverwarring gedemonstreerd. Het gebruiken van de eigenschap orbital angular momentum van lichtbundels (OAM) is één van de kanshebbers voor de toekomst van snel vezelinternet.

maandag 2 november 2015

Start aanleg glasvezel op bedrijventerreinen Rijssen

Bright Acces uit Enschede start met de aanleg van glasvezel op bedrijventerreinen De Mors, Noordermors en Plaagslagen in Rijssen. De glasvezelleverancier laat ondernemers zelf bepalen welke terreinen het eerste worden voorzien van een netwerk door middel van stemmen. De Stem voor Glasvezel-campagne bleek in Rijssen een groot succes, de ondernemers brachten samen ruim 180 stemmen uit. Daardoor wordt nu direct gestart met de aanleg.